Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου για τα ζητήματα βιασμού και της έμφυλης καταπίεσης

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου για τα ζητήματα βιασμού και της έμφυλης καταπίεσης

Κρήτη | 03/04/2019 - 23:05
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου για τα ζητήματα βιασμού και της έμφυλης καταπίεσης
«Στεκόμαστε πλάι σε κάθε γυναίκα που βιώνει τη βία»

Η εκμετάλλευση και ο βιασμός γυναικών στο πλαίσιο της νυχτερινής ζωής και διασκέδασης, με όλα τα ταξικά και αλλοτριωτικά χαρακτηριστικά που την μπολιάζει η αστική τάξη και το κεφάλαιο, δεν αποτελούν εξαίρεση για την πόλη του Ηρακλείου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμη τα εξής:

“Το καινούργιο και ελπιδοφόρο, ωστόσο, είναι ότι γυναίκες-θύματα βιασμού σπάνε σταδιακά το φόβο, που το σύστημα καλλιεργεί, με αποτέλεσμα περισσότερες καταγγελίες να γίνονται γνωστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, όπως πρόσφατα έγινε και στο Ηράκλειο.

Παρότι ο αριθμός των καταγγελιών είναι ακόμα πολύ μικρός σε σχέση με τα περιστατικά που πράγματι συμβαίνουν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου χαιρετίζει τις κακοποιημένες γυναίκες που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα το ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης των δύο φύλων και της ανάδειξης της πατριαρχικής εκμετάλλευσης στην κοινωνία. Για τους ίδιους λόγους χαιρετίζουμε τη μαζική παρουσία εργατριών στην απεργία στις 8 Μάρτη και στηρίζουμε τους αγώνες όλων των εργατριών , όπως αυτούς των καθαριστριών στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας.

Τα ζητήματα του βιασμού και της έμφυλης καταπίεσης δε μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα γεγονότα, αλλά με συνολικό και πραγματικό τρόπο, αναδεικνύοντας τα στην ολότητά τους, δηλαδή στην ταξική τους βάση.

Οι γυναίκες υφίστανται πολυεπίπεδη εκμετάλλευση στον καπιταλισμό, είτε ως εργαζόμενες, είτε ως μάνες ή σύζυγοι, είτε, απλώς, ως γυναίκες. Πλήττονται, λοιπόν, σε μεγαλύτερο ποσοστό από την ανεργία, παίρνουν, συχνά,  χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες συναδέλφους τους και είναι αποδέκτες εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που πολλές φορές λαμβάνει σεξιστικά χαρακτηριστικά ακόμη και τη μορφή της σεξουαλικής παρενόχλησης.  Παρότι οι γυναίκες σήμερα αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, επιβαρύνονται πολύ περισσότερο με τη δουλειά στο σπίτι. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται πάνω στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της υγείας και της παιδείας με την επέλαση των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας. Με βάση τις τελευταίες διατάξεις της Ε.Ε. της «ισότητας» και του νεοφιλελευθερισμού, οι εγκυμονούσες δεν προστατεύονται από τις απολύσεις, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ χαλαρό για εργοδότες που δεν τηρούν τις άδειες μητρότητας και εκβιάζουν τις μητέρες να γυρίσουν στην δουλειά. Ταυτόχρονα σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ε.Ε. γίνεται παράνομη η έκτρωση, παραβιάζοντας πλήρως το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματος της.

Η επέλαση της κερδοφορίας σε κάθε πτυχή της ζωής έχει ως αποτέλεσμα τη συστηματική διαιώνιση σεξιστικών προτύπων στην καθημερινότητα, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση, ορίζοντας ρόλους για τα δύο φύλα και καλλιεργώντας την αλλοτρίωση και τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. “Διαπαιδαγωγούμαστε”, λοιπόν, ότι το γυναικείο σώμα είναι εμπόρευμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ότι ο άνδρας είναι αυτός που διεκδικεί τη γυναίκα ως έπαθλο ηδονής και επιβάλλεται σε αυτήν. Και για τα δύο φύλα, η φετιχοποίηση του σεξ, η πτώχευση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της σημασίας του έρωτα και των σχέσεων των δύο φύλων, προπαγανδίζεται από το καπιταλιστικό σύστημα με ιδιαίτερη ένταση στο πλαίσιο της νυχτερινής διασκέδασης. Η λογική της μαζικής κατανάλωσης, του απάνθρωπου ξενυχτιού, της ναρκοκουλτούρας είναι ιδανικό πεδίο για το ξεδίπλωμα πατριαρχικών, σεξιστικών, συμπεριφορών και της αλλοτριωτικής αντιμετώπισης της σχέσης των δύο φύλων. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε κακοποίηση ή και σε σεξουαλική εκμετάλλευση της γυναίκας, ακόμα στα λεγόμενα “εναλλακτικά” κέντρα διασκέδασης. Οτιδήποτε αποξενώνει και αλλοτριώνει τη νεολαία είναι ευπρόσδεκτο για τον καπιταλισμό. Οτιδήποτε την βυθίζει σε ψευδαισθήσεις και την απομακρύνει από αυτό που το σύστημα θεωρεί επικίνδυνο : Την κατανόηση της βαθιάς εκμετάλλευσης που δέχεται και τη συλλογική δράση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της (στη δουλειά, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό) και την ανατροπή του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός.

Στα περισσότερα περιστατικά καταγγελιών, κυριαρχεί στον κυρίαρχο λόγο η δικαιολόγηση του θύτη επειδή είναι γενικά «καλό παιδί», είτε η ψυχιατρικοποίησή του, η παρουσίασή του δηλαδή σαν ένα λάθος σε μια σωστή κοινωνία. Αυτή είναι η ίδια αντίληψη που υπονοεί ή ακόμα και μπορεί να φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει ξεκάθαρα ότι το θύμα μπορεί και να προκαλούσε, μπορεί και να το ήθελε και να λέει ψέματα, που ψάχνει να βρει μελανά σημεία στη σεξουαλική ζωή του θύματος, που κρίνει τα πάντα από την πλευρά του θύτη. Και είναι εξαιτίας αυτής της κουλτούρας του βιασμού που τα θύματα αποθαρρύνονται από το να μιλούν και φτάνουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους. Άλλωστε, είναι γνωστό πως ακόμα και όταν τέτοιου είδους περιστατικά καταγγέλλονται ,ελάχιστα από αυτά φτάνουν στα δικαστήρια, ενώ αν και όταν φτάνουν, τα θύματα μπορεί να αμφισβητούνται συνεχώς, να αναγκάζονται να βιώσουν ξανά και ξανά την κακοποίηση τους και να προσπαθούν να πείσουν ότι δεν ήθελαν το βιασμό τους.

Κάθε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης καταδεικνύει την πατριαρχική δομή της αστικής κοινωνίας. Είναι άλλη μια έκφραση της επιβολής του ισχυρού επάνω στον αδύναμο. Σε κάθε έκφραση υποτίμησης του γυναικείου φύλου η απάντηση μας είναι καμία ανοχή!

Στεκόμαστε πλάι σε κάθε γυναίκα που βιώνει τη βία στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο, στη νυχτερινή διασκέδαση. Είμαστε δίπλα σε καθεμία που δε σιώπησε μπροστά στο φόβο της κοινωνικής κατακραυγής, του στιγματισμού ή και της απόλυσης και κατήγγειλε τέτοια περιστατικά. Καλούμε τις κακοποιημένες, σεξουαλικά ή σωματικά, γυναίκες να προβαίνουν σε άμεση επίσημη καταγγελία του συμβάντος που βίωσαν! Θέλουμε οι ζωές, τα σώματα και τα δικαιώματα μας να είναι πραγματικά δική μας υπόθεση. Η απάντηση θα έρθει μέσα από τον αδιάκοπο αγώνα του φεμινιστικού κινήματος, ως αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού κινήματος, ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης!

Το κεφάλαιο προσπαθεί να διχάζει το κόσμο της εργασίας σε κάθε ευκαιρία! Ντόπιοι και ξένοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, άνδρες και γυναίκες. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε ο ένας από τον άλλον! Έχουμε όμως έναν κόσμο να κερδίσουμε! Υψώνουμε ανάστημα και δίνουμε μάχη στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο! Για μία κοινωνία χωρίς έμφυλη, φυλετική και ταξική διάκριση!”


cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Καιρός: Άνεμοι έντασης 8 μποφόρ στην Κρήτη - Που έβρεξε

Αναλυτική πρόβλεψη του καιρού για το Σαββατοκύριακο

Θλίψη για το θάνατο του Διοικητή Γιώργου Χλουβεράκη

"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών - Πένθος στην Αστυνομία

Στρατιωτική δύναμη στη Γαύδο

Γιατί βρέθηκαν στρατιώτες στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης;

Τους τσάκωσαν να κυνηγούν χωρίς άδεια και τράπηκαν σε φυγή

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κατέθεσαν μήνυση σε βάρος τους

Περιπέτεια για λουόμενο από δάγκωμα ψαριού

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία

Καθηλώνει η γιαγιά από το έγκλημα στη Σητεία: «Το παιδί…

«Σπάει» τη σιωπή της η μητέρα της αδικοχαμένης Κατερίνας

ΒΟΑΚ: Η Κρήτη δε θέλει διόδια – «Φιτιλιές» από το Υπουργείο…

Αντίθετοι οι τοπικοί φορείς, ελλείψει και εναλλακτικού οδικού άξονα για όσους δε θέλουν να πληρώνουν

Ο καιρός αλλάζει στην Κρήτη: Πως θα κυμανθεί το τετραήμερο

Η Κρήτη θα επηρεαστεί κυρίως το Σάββατο

Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school”

Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Στα ίχνη του κυκλώματος που εξαπατούσε επιχειρηματίες…

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης στο Ηράκλειο και την Αττική - Προσέγγιζαν τηλεφωνικά τους επιχειρηματίες

Επέβαινε σε jet ski και τραυματίστηκε

Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Έρχονται διόδια στον ΒΟΑΚ; Οι δηλώσεις που... άναψαν «φωτιά»

Οργή για τις αναφορές Κεφαλογιάννη στα διόδια - Μπαράζ αντιδράσεων

«Χρυσή» θα πληρωθεί η ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης το…

Δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τις μονάδες λέει τώρα η ΔΕΗ

Ραγίζει καρδιές το ποίημα της μητέρας της 32χρονης Κάλλιας

Οι παίχτες της ΔΟΞΑΣ συγκέντρωσαν χρήματα στη μνήμη της Κάλλιας

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ: Αγοράκι έκανε «βουτιά» από ύψος

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αλλαγές στο δρομολόγιο του «Πρέβελη»

Λόγω καθυστερημένου κατάπλου στο λιμάνι του Πειραιά

Δολοφονία Δουρουντάκη: «Μύριζε μπαρούτι» το κλίμα - Διακόπηκε…

Ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Βασίλης Κατσούλης: «Έγκλημα καλά οργανωμένο» ο θάνατος…

Ακόμη περιμένει δικαίωση η οικογένεια Κατσούλη: «Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», λέει στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πατέρας του αδικοχαμένου φιλάθλου

Πένθος για τον Διευθυντή της ΜΕΘ: Έχασε την ανιψιά του ανήμερα…

Η συγκινητική ανάρτηση του κ. Χανί Μασούντ

Φωτιά σε απορριμματοφόρο

Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Νεοζηλανδή γνώρισε τον Κρητικό που έσωσε τον παππού της…

78χρόνια μετά η μεγάλη και συγκινητική συνάντηση στην Κρήτη

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πότε θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί;

Η προκαταβολή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης - Ο λόγος για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.

Φωτογραφίες από την διάσωση της Γαλλίδας στην Κάτω Ζάκρο

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ΕΔΕΑΚ

Καιρός: Στο έλεος των ανέμων η Κρήτη - Πότε εξασθενούν;

Επιμένουν οι βόρειοι άνεμοι - Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά στην Κρήτη

Στο… πορτοκαλί Χανιά και Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων

Ανιψιός έδεσε τον θείο του στο αυτοκίνητο και τον λήστεψε

Ούτε την συγγένεια δεν «υπολόγισε» ο 34χρονος

Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής ,υπηρεσίας AccuWeather

Κινδύνευσαν οι επιβάτες σκάφους στη Σπιναλόγκα

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έριξαν το τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν στα αβαθή

Ο Μιχάλης ήταν το 50ο θύμα της ασφάλτου – Η τελευταία ανάρτηση…

Ο 33χρονος έχασε την ζωή του σε φρικτό τροχαίο στη Γεωργιούπολη

Eντυπωσίασε αλλά και... ανησύχησε τον κόσμο, μαχητικό F-16…

Έκλεψε τις εντυπώσεις στα Χανιά ο χειριστής

Πάρκαρε πάνω στη διάβαση και πήγε για… καφέ!

Κυκλοφοριακό κομφούζιο με αδιάφορους οδηγούς

Νεαρός άνδρας αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας…

Παραμένει εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στο Οροπέδιο Λασιθίου

Βρέχει καταρρακτωδώς και οι αγρότες δεν μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω…

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και από άλλα λιμάνια της χώρας

Τον έπιασαν με τέσσερα μαχαίρια στην κατοχή του λίγο πριν…

Συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης - THE: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Για άλλη μία φορά, το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης έχει τα ηνία

Η τελευταία ανάρτηση του Μιχάλη που «έσβησε» στην άσφαλτο

Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του – «Πήγες και βρήκες τον Λαυρέντη»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη για αύριο Παρασκευή

Προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Καιρός: Βροχές & θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν την Κρήτη

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.