Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Η Αμφίπολη συνεχίζει να διχάζει τους αρχαιολόγους - Νέα κόντρα για τον τάφο

Η Αμφίπολη συνεχίζει να διχάζει τους αρχαιολόγους - Νέα κόντρα για τον τάφο

Πολιτισμός | 19/09/2014 - 12:59
Η Αμφίπολη συνεχίζει να διχάζει τους αρχαιολόγους - Νέα κόντρα για τον τάφο
Η υπόθεση του τάφου της Αμφίπολης δεν έχει προκαλέσει μόνο το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχει δημιουργήσει αγωνία για το μεγάλο μυστικό που κρύβει, αλλά έδωσε και την αφορμή για να ξεσπάσει ένας τεράστιος πόλεμος στους κόλπους των αρχαιολόγων.

Μετά τη σπουδαία ανακάλυψη από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, η οποία είχε την τύχη να εντοπίσει τον τάφο της Αμφίπολης, ξέσπασε ένας πρωτόγνωρος πόλεμος στην επιστημονική κοινότητα για την ερμηνεία των ευρημάτων που έρχονται στο φως. Και τώρα που οι έρευνες δείχνουν να καθυστερούν λόγω των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, δίνεται το περιθώριο αυτός ο πόλεμος να κορυφωθεί.

Γνωστοί αρχαιολόγοι, με άρθρα και παρεμβάσεις τους, από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι ένα μεγάλο μυστικό κρύβεται στον τύμβο Καστά, άρχισαν να αμφισβητούν τα ευρήματα της Αμφίπολης και τις ερμηνείες που δίνουν οι ανασκαφείς . Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο σύλλογος των αρχαιολόγων επιτέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τον τρόπο της επικοινωνιακής διαχείρισης των ευρημάτων του τύμβου, με την κυρία Περιστέρη να τους απαντά με έγγραφη επιστολή ότι καλό είναι προτού βγουν ως... αυτόκλητοι μάρτυρες να την υπερασπιστούν, είναι καλύτερο να επικοινωνούν μαζί της καθώς και ότι θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώνει το κοινό για τα ευρήματα.

Έπειτα από σωρεία νέων... υποθέσεων άλλων αρχαιολόγων και μια εκτίμηση της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας, Όλγας Παλαγγιά, ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός και όχι μακεδονικός, φαίνεται ότι ξεχείλισε η οργή της κυρίας Περιστέρη η οποία χθες έδωσε συνέντευξη τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιτέθηκε στους συναδέλφους της.

«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Ολγα Παλαγγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό αποκλείεται, γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου», είπε συγκεκριμένα η κυρία Περιστέρη.

Η απάντηση της κυρίας Παλλαγιά, δεν άργησε να έρθει. Η καθηγήτρια μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις της και εξέφρασε τη λύπη της για την «προσωπική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, που της έγινε.

«Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής», είπε και πρόσθεσε: «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κυρία Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ' εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ... Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση! Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε».

Η κυρία Παλαγγιά, μάλιστα, εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις της και επέμεινε στην εκτίμηση ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός. «Εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι, διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω, αλλά ο χρόνος θα δείξει».

iefimerida.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.