Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Γιατί το ΝΑΤΟ «κατεβαίνει» στην Κεντρική Μεσόγειο, κοντα στην Κρήτη

Γιατί το ΝΑΤΟ «κατεβαίνει» στην Κεντρική Μεσόγειο, κοντα στην Κρήτη

Κρήτη | 30/05/2016 - 08:10
Γιατί το ΝΑΤΟ «κατεβαίνει» στην Κεντρική Μεσόγειο, κοντα στην Κρήτη
Τον επόμενο μήνα θα κριθεί ο ακριβής στόχος της κοινής επιχείρησης ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο, με σκοπό αφενός την ανακοπή των προσφυγικών ροών, αφετέρου τη στήριξη της νεοσύστατης κυβέρνησης της Λιβύης στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του ISIS.

Δύο βασικούς στόχους αναμένεται να έχει η ναυτική δράση ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο το επόμενο χρονικό διάστημα: πρώτον, την αποτροπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τον συγκεκριμένο θαλάσσιο δίαυλο και, δεύτερον, την εδραίωση της νέας κυβέρνησης της Λιβύης και την υποστήριξή της, με μέσα και εκπαίδευση προσωπικού, στον αγώνα εναντίον του ISIS. Η ακριβής φύση της ναυτικής δράσης στη Μεσόγειο δεν είναι ακόμη σαφής.

Θα καθοριστεί σε δύο βήματα: κατ’ αρχάς, στη σύνοδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ σε περίπου 10 ημέρες και, οριστικά στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας στις 8 Ιουλίου. Η σύνοδος της Βαρσοβίας έχει πολλαπλό ενδιαφέρον τόσο για τις εξελίξεις στην ανατολική όσο και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας. Ηδη από τις 20 Μαΐου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εκδοθεί στη Βαρσοβία μια κοινή διακήρυξη των δύο οργανισμών, η οποία θα λειτουργεί ως προανάκρουσμα συνεργασίας έναντι των λεγόμενων «υβριδικών» απειλών.

Αυτή η προοπτική ανησυχεί την Αθήνα. Και τούτο διότι η Αθήνα προτιμά το ΝΑΤΟ να παραμείνει στο Αιγαίο και η επιχείρηση στην Κεντρική Μεσόγειο να διεξαχθεί ως επέκταση της –υπό ευρωπαϊκό συντονισμό και διοίκηση– επιχείρησης «Sophia» στα νότια της Κρήτης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, τόσο δημοσίως όσο και στις διάφορες συναντήσεις που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει τονίσει ότι η Ελλάδα βάζει δύο όρους: να μην δημιουργηθούν hotspots για τη φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη και να μη συμμετάσχουν στις περιπολίες στα νότια του νησιού χώρες που αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Προφανώς η χώρα αυτή είναι η Τουρκία, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει κατά καιρούς αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε νησιά που βρίσκονται στα νότια της Κρήτης. Γι’ αυτό και ο κ. Κοτζιάς τάσσεται υπέρ της διατήρησης της επιχειρησιακής αυτονομίας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και διαφωνεί με ένα καθεστώς από κοινού διοίκησης και συντονισμού των πλοίων που θα συμμετάσχουν. Ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση της επιχείρησης αυτής έχει το γεγονός ότι τη στηρίζουν εντόνως και ενεργά όλες οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε., Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και, βεβαίως, η άμεσα θιγόμενη από τις προσφυγικές ροές Ιταλία.

Ενα επιπλέον πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Αθήνα σε περίπτωση ενεργοποίησης μιας πιθανής κοινής επιχείρησης ΝΑΤΟ - Ε.Ε. είναι η συνύπαρξη Τουρκίας και Κύπρου σε αυτό το πλαίσιο. Αφενός διότι η Κύπρος ανήκει στην Ε.Ε. και όχι στο ΝΑΤΟ. Αφετέρου γιατί η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι στην Ε.Ε. Ως εκ τούτου, μια συνδυαστική επιχείρηση, όπου θα επιθυμούν να συμβάλουν με μέσα τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία, θα δημιουργούσε περαιτέρω προστριβές και στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στο ΝΑΤΟ λαμβάνουν υπόψη ως παράγοντα δυσκολίας στον σχεδιασμό της επιχείρησης τις αποκλίνουσες απόψεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Αντιθέτως, η Τουρκία εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που ζητούν εντόνως την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο. Είναι, επίσης, από τις χώρες που διεκδικούν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Λιβύης. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η πρόθεση αυτή αιτιολογείται κατ’ αρχάς λόγω των πολύ σημαντικών οικονομικών συμφερόντων που έχει η Αγκυρα στη μεγάλη βορειοαφρικανική χώρα. Ωστόσο, προσθέτουν, υπάρχουν και ιστορικοί λόγοι εξέχουσας σημασίας για την Τουρκία, καθώς η Λιβύη ήταν πρακτικά η πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση στην οποία συμμετείχε ως διοικητής στρατωτικής μονάδας ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1914.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στην υποστήριξη της νέας κυβέρνησης της Λιβύης διεκδικεί και η Ελλάδα, η οποία πιθανώς θα αναλάβει την εκπαίδευση της νέας ακτοφυλακής της χώρας. Το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ότι δεν θα στείλει στρατιώτες στο έδαφος της Λιβύης, ωστόσο θα εκπαιδεύσει τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας που συντάσσονται γύρω από την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Λιβύη, η οποία θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει την πολύ έντονη και επιθετική δράση του ISIS στην αχανή βορειοαφρικανική χώρα. Μια επιπλέον δυσκολία σε αυτή την κατεύθυνση είναι η συμφιλίωση ανάμεσα στις διάφορες φυλές που πρακτικά διατηρούν αναλλοίωτη την τοπική ισχύ τους.

Αμερικανική «απειλή» με στόχο την Αγκυρα

Η κατάσταση στο Αιγαίο είναι πλέον αρκετά πιο σαφής. Το NATO θα παραμείνει να περιπολεί στο Αιγαίο για καιρό ακόμα, παρά τις σχετικές τουρκικές ενστάσεις. Η δημόσια ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για αποστολή αμερικανικού πλοίου στο Αιγαίο «πάγωσε» την Αγκυρα. Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας επισημαίνουν ότι η δράση του στολίσκου SNMG-2 στο αρχιπέλαγος πέτυχε τον σκοπό της (δηλαδή τη δραστική μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών), ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συνεχιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρούν, προφανώς, τη διαφωνία τους για την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα, τονίζοντας ότι και εκεί οι ροές είναι πλέον σχεδόν μηδενικές. Ωστόσο, είναι απολύτως δεδομένο ότι, σε περίπτωση που το αμερικανικό πλοίο κατέλθει στο Αιγαίο και αποφασίσει να πλεύσει και στα Δωδεκάνησα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αγκυρα να υψώσει εμπόδια. Μια επιπλέον παράμετρος της αμερικανικής καθόδου στο Αιγαίο είναι ότι πρακτικά λειτούργησε ενθαρρυντικά για την ενίσχυση της δράσης και από ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, η οποία θα στείλει στο αρχιπέλαγος μια φρεγάτα. Ενδεικτική του ενδιαφέροντος των Αμερικανών για την κατάσταση στο Αιγαίο ήταν και η επίσκεψη του υπαρχηγού της ακτοφυλακής τους Τσαρλς Μάικλ στην Αθήνα την εβδομάδα που πέρασε.


kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.