Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο

Γιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο

Κρήτη | 31/01/2019 - 09:02
Γιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο
Οι Έλληνες παράγουν ελαιόλαδο σαν τους Ιταλούς, αλλά το πληρώνονται σαν τους... Ισπανούς

Έντονο προβληματισμό προκαλεί, για μια ακόμη χρονιά, η μεγάλη διαφορά των τιμών παραγωγού στη χώρα μας και την Ιταλία. Ήδη, προ ημερών, η τιμή στην Ιταλία έσπασε το φράγμα των 6 ευρώ ανά κιλό, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να κινείται στις τιμές της Ισπανίας. Γιατί θα πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Οι θέσεις, για παράδειγμα, του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, είναι ότι στη χώρα μας οι τιμές παραμένουν χαμηλά, λόγω της πολυδιάσπασης των φορέων που εμπορεύονται το λάδι. Διαφορετική άποψη εκφράζει όμως στην εφημερίδα μας ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, που κάνει λόγο ακόμα και για κρατική στήριξη του ιταλικού ελαιολάδου, όταν στην Ελλάδα κάτι τέτοιο ακούγεται σαν εξωπραγματικό, αφού η προβολή του προϊόντος γίνεται μόνο από τους φορείς που κάνουν τυποποίηση!

Πιο αναλυτικά, οι τιμές παραγωγού, ενώ στην Ιταλία συνεχίζουν να αυξάνονται υπερβαίνοντας για πρώτη φορά και το φράγμα των 6 ευρώ ανά κιλό, στην Ελλάδα και στην Κρήτη συνεχίζουν αδικαιολόγητα να κινούνται παράλληλα με εκείνες της Ισπανίας.

Έτσι, οι μέγιστες τιμές στην Ιταλία, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15ης/1/2019 (www.sedik.gr), έφτασαν στα 6,15 ευρώ, αλλά και ο μέσος όρος των τιμών σε επίπεδο χώρας κυμάνθηκε στα 5,64 ευρώ/κιλό.

Τόσο ο ΣΕΔΗΚ όσο και οι φορείς των αγροτών διερωτώνται γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού, όταν η παραγωγή στην Ιταλία και την Ελλάδα, και φυσικά η προσφορά του προϊόντος, είναι χαμηλή. Άρα οι τιμές έπρεπε να αναβαίνουν και στις δύο χώρες. Ωστόσο ανεβαίνουν μόνο στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα ακολουθούν τις τιμές της Ισπανίας, όπου όμως η φετινή παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένη και φυσιολογικά παρουσιάζονται μειωμένες!

Πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ είναι ότι η βασική αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως το χύμα ελαιόλαδο στην Ελλάδα διατίθεται από πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης (περίπου 550) πουλούν χύμα ελαιόλαδο είτε κατευθείαν, είτε μέσω κεντρικών μεσιτών στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές.

Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά τη διάθεση του ελαιολάδου με δημοπρασίες ή πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφέρει δωρεάν δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα του. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς, που κάνουν συνεταιρισμοί όπως π.χ. οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κριτσάς, Ζάκρου, Εμπάρου, Θραψανού, Αγγελιανών, Σελίνου κ.ά., είναι αρκετά υψηλότερες.

«Έχουν κρατική στήριξη»

Από την πλευρά του, ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης σχολιάζει προς την εφημερίδα μας την υπόθεση αυτή, αναφέροντας τα εξής: «Καταρχήν εμείς είμαστε πιο ακριβοί από το ισπανικό λάδι περίπου κατά 20 λεπτά το κιλό. Όσο για την Ιταλία, το λάδι το δικό τους σαφώς είναι πιο ποιοτικό απ’ το δικό μας. Τουλάχιστον για φέτος και για τα προηγούμενα τρία χρόνια. Διότι εκεί οι άνθρωποι παράγουν το λάδι τους στον κοινό σωρό και δουλεύουν πολύ πιο οργανωμένα από μας. Και ταυτόχρονα, το ιταλικό δημόσιο βοηθάει τις ιταλικές εταιρείες και κάνουν πολύ καλύτερη προβολή του ελαιολάδου τους. Καλό θα ήταν λοιπόν ο ΣΕΔΗΚ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ και όλοι οι άλλοι φορείς να ψάξουν να βρουν σε ποια τιμή πουλιέται το ιταλικό λάδι στο ράφι, με συνέπεια να υπάρχει και η υψηλότερη τιμή από τη δική μας προς τον παραγωγό».


Μάλιστα, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι οι καταναλωτές ανά τον κόσμο προτιμούν το ιταλικό λάδι γιατί τους είναι πιο γνωστό μέσα από την προβολή που υπάρχει. «Άρα το πρόβλημα δεν είναι το λάδι το ιταλικό ότι είναι πιο ακριβό στον παραγωγό απ’ ό,τι το ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ότι το ιταλικό λάδι πουλιέται πιο ακριβά απ’ ό,τι το ελληνικό. Τα ιταλικά λάδια στο εξωτερικό έχουν τουλάχιστον 4 ευρώ διαφορά ανά λίτρο ή ανά φιάλη σε σχέση με τα ελληνικά».


Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αλμπαντάκη, από τη στιγμή που το ιταλικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει κονδύλια και χρηματοδοτεί τη δυναμική προβολή του ιταλικού λαδιού, είναι φυσικό κι επόμενο ο Γερμανός καταναλωτής, ή ο Ευρωπαίος γενικότερα, να προτιμήσει το ιταλικό λάδι στο ράφι κι ας έχει τη διπλάσια τιμή από το ελληνικό.
Σε ό,τι αφορά την ελαιοσυλλογή, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι «οι Ιταλοί μαζεύουν τις ελιές τους παράλληλα με μας. Τα ελαιοτριβεία τους είναι πιο πολλά απ’ τα δικά μας. Οι παραγωγοί τους έχουν πιο μεγάλο κλήρο από τους δικούς μας. Δεν έχουν δάκο. Άρα φυσιολογικό είναι να έχουν καλύτερο προϊόν... Οι ιταλικές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή είναι πιο γνωστές στην αγορά και έτσι και το λάδι τους είναι πιο γνωστό».

8 ευρώ το λίτρο!

Η σωστή τιμή καταναλωτή στην Ιταλία θα πρέπει βρίσκεται κοντά στα 8 ευρώ/λίτρο. Και αυτό ισχύει με βάση τα δεδομένα της φετινής χρονιάς. Ένα μπουκάλι ενός λίτρου πραγματικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου 100% ιταλικής προέλευσης δεν πρέπει να κοστίζει λιγότερο από 8 ευρώ. Κάτω από αυτή την τιμή αρχίζουν οι αμφιβολίες για την ποιότητά του.

Βέβαια, στην Ιταλία, όπως και στις άλλες αγορές, υπάρχουν και οι προσφορές, ακόμα και όταν αυτές είναι κάτω από το κόστος, όπως π.χ. τρεις φιάλες στην τιμή των δύο. Αυτό γίνεται πολλές φορές από τα σούπερ-μάρκετ για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, ή για να γνωρίσει ένα νέο προϊόν και έτσι να τον προσελκύσουν καλύτερα ως πελάτη τους.

Όμως, περίπου ένα στα δύο μπουκάλια έξτρα παρθένου ελαιολάδου περιέχει άλλα ελαιόλαδα, που στη συνέχεια αναμειγνύονται με ιταλικά ελαιόλαδα, για να δώσουν κάποια «γεύση και την επίτευξη των χημικών παραμέτρων και των βασικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ώστε να φέρουν την ένδειξη “έξτρα παρθένο”. Μετά από δύο μήνες στο ράφι, αυτά τα λάδια, στα πάνελ γευσιγνωστικών δοκιμών, παρουσιάζουν αλλοιωμένα τα βασικά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά», όπως αναφέρει ο Sicolo Gennaro, συντάκτης σε σχετική έρευνα για το ιταλικό ελαιόλαδο και πρόεδρος της Ovicola (οργάνωση που περιλαμβάνει το 50% των ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας), κάτι που διαβάζουμε στο olivenews.gr.

Πόλεμος σε βάρος του λαδιού   -«Χρειαζόμαστε κι εμείς στήριξη»

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης επιμένει ότι είναι αισιόδοξος. «Το ελληνικό λάδι θα πάρει σιγά-σιγά τον δρόμο που του αναλογεί. Αν στηριχτούμε κι εμείς από το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες, θα μπορέσουμε να βάλουμε το δικό μας ελαιόλαδο ψηλά στο ράφι. Αν σταματήσει ο πόλεμος που γίνεται σε βάρος του λαδιού μας από τους διάφορους “ειδικούς-γευσιγνώστες”, θα πάει καλύτερα. Και πρέπει να γίνει μια προώθηση για το ελληνικό ελαιόλαδο στις αγορές ανά τον κόσμο και όχι μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και μην ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί εμφιαλώνουν λάδι από το 1920, ενώ εμείς ξεκινήσαμε να εμφιαλώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Θεαματική η έναρξη του Χανιώτικου Καρναβαλιού στη Σούδα…

Χαμός στην πλατεία της Σούδας απόψε! "Δυνατό" φέτος το Χανιώτικο Καρναβάλι

Η αναρρίχηση έκρυβε... παγίδες - Στο ΠΑΓΝΗ μεταφέρθηκε ο…

Φαίνεται πως τα... χρειάστηκε ο Ολλανδός τουρίστας

Διευρύνεται το Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών

Σε εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης

Οι μπαλωθιές στο γλέντι τον οδήγησαν στο κρατητήριο

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και για υπόθαλψη εγκληματία

Περιπέτεια για ηλικιωμένο πεζοπόρο

Στήθηκε επιχείρηση για τη διάσωσή του

Μ. Λέκκας: Πότε έρχεται η νέα κακοκαιρία στην Κρήτη

Από Σάββατο βράδυ αλλάζει το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, με την θερμοκρασία να πέφτει ενώ αναμένονται και έντονες βροχές

Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία - Ήρθε η ώρα για…

Μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση οι ομάδες εργασίας

«Έχασα τον άνδρα μου από ένα ανισσόροπο» - Ευθύνες στον…

«Συγνώμη» ζήτησε ο 38χρονος αστυνομικός

Με Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Η μεγαλύτερη γιορτή της Αποκριάς στην Κρήτη

Οδύνη και θρήνος στο Λασίθι για τη Ροδούλα και τον Κώστα

Βουβός ο πόνος στο “τελευταίο αντίο” για το ζευγάρι που χάθηκε πρόωρα

Καλός καιρός σήμερα στην Κρήτη – Μέχρι 17 βαθμούς η θερμοκρασία

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Αυτά είναι τα επικίνδυνα περάσματα του Γεροπόταμου στην…

Μετατρέπονται σε υγρούς τάφους για τους ανυποψίαστους οδηγούς

"Σήμερα ο Στάθης θα έκλεινε τα 40 και ακόμη να βρεθούν οι…

Σήμερα ο Στάθης Λαζαρίδης θα γινόταν 40 ετών και ο πατέρας του, ξέσπασε στο facebook, γράφοντας "μας καταστρέψατε τη ζωή"

Συγκλονίζει η μητέρα που πάλεψε 8 φορές για να αποκτήσει…

Καθηλωτικές εξομολογήσεις στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής»

Παραμένει στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση…

Τοποθετήθηκαν οι Υποστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας

Καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑΛ Πλατανιά δημιούργησαν το...…

Διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του και μπορεί με τοποθέτηση εξαρτήματος να φορτίσει κινητό

Θύελλα για την ηχογράφηση Στουρνάρα από Πολάκη

Ζητείται παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Άτομα με αναπηρία συγκλονίζουν στους «Ήρωες»

Παραπληγικοί, τετραπληγικοί και άτομα που έχουν ακρωτηριαστεί συγκλονίζουν στους Ήρωες μέσα από τα βιώματα, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην…

Καλός ο καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Η πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Προσοχή! Αριστοτεχνική εξαπάτηση μέσω messenger στα Χανιά,…

Επιτήδειοι με απόλυτα πιστευτό τρόπο προσπαθούν να πάρουν χρήματα μέσω τραπεζιτικής υπηρεσίας σε ΑΤΜ

Είχε στο αγροτικό του το… όπλο

Στα χέρια των αρχών ένας 24χρονος

Γέμισε λύματα ο Αλμυρός - Μαύρα... ζουμιά στη θάλασσα της…

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις ο Αλμυρός ποταμός κατέβασε μαύρα ζουμιά μαζί με το νερό της βροχής - Στον εισαγγελέα Λασιθίου η υπόθεση μετά από καταγγελίες δημοτών στις…

Συγχωριανός της τη βρήκε νεκρή μέσα στο σπίτι της

Νεκρή μέσα στο ίδιο της το σπίτι εντοπίστηκε μία γυναίκα στα Χανιά

Στο εδώλιο οι «2» για τη δολοφονία του Χριστόδουλου Καλαντζάκη…

Ο κατηγορούμενος παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τον Οκτώβριο του 2017

Καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για αναλγησία σε άπορη

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης η "Ανταρσία στα Χανιά" καταγγέλει ότι η δημοτική αρχή Χανίων αρνήθηκε να βοηθήσει άπορη, αναξιοπαθούσα πολίτη.

Εξωτικοί παπαγάλοι από την Ασία και το Μεξικό φώλιασαν…

Και η Κρήτη έχει τους εξωτικούς παπαγάλους της, που πλέον έχουν αποκτήσει… ιθαγένεια

Πένθος για τον Μανούσο Γρυλλάκη: Πέθανε η αγαπημένη του…

Ο Μανούσος Γρυλλάκης ήταν ο φύλακας - άγγελος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ξεκινά η ενεργειακή μετάβαση με 26 νησιά της ΕΕ – Ανάμεσά…

Δείτε ποια άλλα νησιά της Ελλάδος είναι

Θρήνος για τους αγνοούμενους στις Αρχάνες – “Μουδιασμένοι”…

Πριν από λίγα χρόνια είχαν χάσει τον πατέρα της οικογένειας από ανακοπή

Θρίλερ με τους αγνοούμενους: Βρέθηκε εξάρτημα του «μοιραίου»…

Στο Τυμπάκι έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες

Ο καιρός στην Κρήτη: Οι βροχές «φεύγουν», ο ήλιος «έρχεται»

Ολοκληρώνεται η κακοκαιρία - Πως θα εξελιχθεί ο καιρός σύμφωνα με το Μανόλη Λέκκα;

Η1Ν1: Τι να προσέξουν οι εγκυμονούσες για τον ιό της γρίπης

Απλοί τρόποι για να προστατευτείτε από τον ιό της γρίπης

«Elounda Hills»: Τεράστια επένδυση με… ιδιωτική μαρίνα, ξενοδοχεία…

Με ενδιαφέρον, αλλά και επιφυλάξεις «έρχεται» στην Κρήτη το μεγάλο τουριστικό project

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου που…

Σε μία από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής της βρίσκεται η Μαργαρίτα Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Άντας Παπαπάνου, που τα τελευταία…

Απίστευτη καταγγελία Αραβαντινού για τη μαφία των φυλακών…

Αποκαλύψεις με αφορμή τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας από μέλη της επονομαζόμενης «Μαφίας του Κορυδαλλού».

Προσοχή στα έντονα καιρικά φαινόμενα - «Άνοιξαν» οι ουρανοί…

Καταιγίδες, καταρρακτώδεις βροχές και άνεμοι

Κόντεψαν να πνιγούν πρόβατα στον Γεροπόταμο - Καρέ - καρέ…

Μια διαφορετική επιχείρηση διάσωσης στον Γεροπόταμο από κλιμάκια της 3ης ΕΜΑΚ - Γεννητούρια μεσολάβησαν κατά τη διάρκεια της διάσωσης - Χαρά και ικανοποίηση από τους…

Νέα επιδείνωση του καιρού - Έντονη ανησυχία μετά τις καταστροφές…

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται το πρωί του Σαββάτου. Σε επιφυλακή οι αρχές καθώς πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ασφάλεια

Φράγμα Αποσελέμη: Γεμίζει ο ταμιευτήρας από μέρα σε μέρα

Προσοχή στους επισκέπτες - Αυτές τις μέρες δεν πρέπει να πλησιάζουν στο σημείο

Ηλικιωμένος πνίγηκε ενώ έτρωγε

Υπέστη ανακοπή καρδιάς

Χανιά: Καταγράφονται οι ζημιές από την κακοκαιρία– Ευρεία…

Παρουσία του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου -Ποια (λίγα) δρομολόγια…

Δεν αναχώρησαν τελικά τα πλοία για την Κρήτη

Φωτιά σε σταθμευμένο όχημα

Στον Άγιο Νικόλαο

Στην Κρήτη η Ντόρα Μπακογιάννη

Θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.