Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο

Γιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο

Κρήτη | 31/01/2019 - 09:02
Γιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο
Οι Έλληνες παράγουν ελαιόλαδο σαν τους Ιταλούς, αλλά το πληρώνονται σαν τους... Ισπανούς

Έντονο προβληματισμό προκαλεί, για μια ακόμη χρονιά, η μεγάλη διαφορά των τιμών παραγωγού στη χώρα μας και την Ιταλία. Ήδη, προ ημερών, η τιμή στην Ιταλία έσπασε το φράγμα των 6 ευρώ ανά κιλό, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να κινείται στις τιμές της Ισπανίας. Γιατί θα πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Οι θέσεις, για παράδειγμα, του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, είναι ότι στη χώρα μας οι τιμές παραμένουν χαμηλά, λόγω της πολυδιάσπασης των φορέων που εμπορεύονται το λάδι. Διαφορετική άποψη εκφράζει όμως στην εφημερίδα μας ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, που κάνει λόγο ακόμα και για κρατική στήριξη του ιταλικού ελαιολάδου, όταν στην Ελλάδα κάτι τέτοιο ακούγεται σαν εξωπραγματικό, αφού η προβολή του προϊόντος γίνεται μόνο από τους φορείς που κάνουν τυποποίηση!

Πιο αναλυτικά, οι τιμές παραγωγού, ενώ στην Ιταλία συνεχίζουν να αυξάνονται υπερβαίνοντας για πρώτη φορά και το φράγμα των 6 ευρώ ανά κιλό, στην Ελλάδα και στην Κρήτη συνεχίζουν αδικαιολόγητα να κινούνται παράλληλα με εκείνες της Ισπανίας.

Έτσι, οι μέγιστες τιμές στην Ιταλία, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15ης/1/2019 (www.sedik.gr), έφτασαν στα 6,15 ευρώ, αλλά και ο μέσος όρος των τιμών σε επίπεδο χώρας κυμάνθηκε στα 5,64 ευρώ/κιλό.

Τόσο ο ΣΕΔΗΚ όσο και οι φορείς των αγροτών διερωτώνται γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού, όταν η παραγωγή στην Ιταλία και την Ελλάδα, και φυσικά η προσφορά του προϊόντος, είναι χαμηλή. Άρα οι τιμές έπρεπε να αναβαίνουν και στις δύο χώρες. Ωστόσο ανεβαίνουν μόνο στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα ακολουθούν τις τιμές της Ισπανίας, όπου όμως η φετινή παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένη και φυσιολογικά παρουσιάζονται μειωμένες!

Πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ είναι ότι η βασική αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως το χύμα ελαιόλαδο στην Ελλάδα διατίθεται από πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης (περίπου 550) πουλούν χύμα ελαιόλαδο είτε κατευθείαν, είτε μέσω κεντρικών μεσιτών στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές.

Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά τη διάθεση του ελαιολάδου με δημοπρασίες ή πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφέρει δωρεάν δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα του. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς, που κάνουν συνεταιρισμοί όπως π.χ. οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κριτσάς, Ζάκρου, Εμπάρου, Θραψανού, Αγγελιανών, Σελίνου κ.ά., είναι αρκετά υψηλότερες.

«Έχουν κρατική στήριξη»

Από την πλευρά του, ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης σχολιάζει προς την εφημερίδα μας την υπόθεση αυτή, αναφέροντας τα εξής: «Καταρχήν εμείς είμαστε πιο ακριβοί από το ισπανικό λάδι περίπου κατά 20 λεπτά το κιλό. Όσο για την Ιταλία, το λάδι το δικό τους σαφώς είναι πιο ποιοτικό απ’ το δικό μας. Τουλάχιστον για φέτος και για τα προηγούμενα τρία χρόνια. Διότι εκεί οι άνθρωποι παράγουν το λάδι τους στον κοινό σωρό και δουλεύουν πολύ πιο οργανωμένα από μας. Και ταυτόχρονα, το ιταλικό δημόσιο βοηθάει τις ιταλικές εταιρείες και κάνουν πολύ καλύτερη προβολή του ελαιολάδου τους. Καλό θα ήταν λοιπόν ο ΣΕΔΗΚ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ και όλοι οι άλλοι φορείς να ψάξουν να βρουν σε ποια τιμή πουλιέται το ιταλικό λάδι στο ράφι, με συνέπεια να υπάρχει και η υψηλότερη τιμή από τη δική μας προς τον παραγωγό».


Μάλιστα, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι οι καταναλωτές ανά τον κόσμο προτιμούν το ιταλικό λάδι γιατί τους είναι πιο γνωστό μέσα από την προβολή που υπάρχει. «Άρα το πρόβλημα δεν είναι το λάδι το ιταλικό ότι είναι πιο ακριβό στον παραγωγό απ’ ό,τι το ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ότι το ιταλικό λάδι πουλιέται πιο ακριβά απ’ ό,τι το ελληνικό. Τα ιταλικά λάδια στο εξωτερικό έχουν τουλάχιστον 4 ευρώ διαφορά ανά λίτρο ή ανά φιάλη σε σχέση με τα ελληνικά».


Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αλμπαντάκη, από τη στιγμή που το ιταλικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει κονδύλια και χρηματοδοτεί τη δυναμική προβολή του ιταλικού λαδιού, είναι φυσικό κι επόμενο ο Γερμανός καταναλωτής, ή ο Ευρωπαίος γενικότερα, να προτιμήσει το ιταλικό λάδι στο ράφι κι ας έχει τη διπλάσια τιμή από το ελληνικό.
Σε ό,τι αφορά την ελαιοσυλλογή, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι «οι Ιταλοί μαζεύουν τις ελιές τους παράλληλα με μας. Τα ελαιοτριβεία τους είναι πιο πολλά απ’ τα δικά μας. Οι παραγωγοί τους έχουν πιο μεγάλο κλήρο από τους δικούς μας. Δεν έχουν δάκο. Άρα φυσιολογικό είναι να έχουν καλύτερο προϊόν... Οι ιταλικές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή είναι πιο γνωστές στην αγορά και έτσι και το λάδι τους είναι πιο γνωστό».

8 ευρώ το λίτρο!

Η σωστή τιμή καταναλωτή στην Ιταλία θα πρέπει βρίσκεται κοντά στα 8 ευρώ/λίτρο. Και αυτό ισχύει με βάση τα δεδομένα της φετινής χρονιάς. Ένα μπουκάλι ενός λίτρου πραγματικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου 100% ιταλικής προέλευσης δεν πρέπει να κοστίζει λιγότερο από 8 ευρώ. Κάτω από αυτή την τιμή αρχίζουν οι αμφιβολίες για την ποιότητά του.

Βέβαια, στην Ιταλία, όπως και στις άλλες αγορές, υπάρχουν και οι προσφορές, ακόμα και όταν αυτές είναι κάτω από το κόστος, όπως π.χ. τρεις φιάλες στην τιμή των δύο. Αυτό γίνεται πολλές φορές από τα σούπερ-μάρκετ για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, ή για να γνωρίσει ένα νέο προϊόν και έτσι να τον προσελκύσουν καλύτερα ως πελάτη τους.

Όμως, περίπου ένα στα δύο μπουκάλια έξτρα παρθένου ελαιολάδου περιέχει άλλα ελαιόλαδα, που στη συνέχεια αναμειγνύονται με ιταλικά ελαιόλαδα, για να δώσουν κάποια «γεύση και την επίτευξη των χημικών παραμέτρων και των βασικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ώστε να φέρουν την ένδειξη “έξτρα παρθένο”. Μετά από δύο μήνες στο ράφι, αυτά τα λάδια, στα πάνελ γευσιγνωστικών δοκιμών, παρουσιάζουν αλλοιωμένα τα βασικά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά», όπως αναφέρει ο Sicolo Gennaro, συντάκτης σε σχετική έρευνα για το ιταλικό ελαιόλαδο και πρόεδρος της Ovicola (οργάνωση που περιλαμβάνει το 50% των ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας), κάτι που διαβάζουμε στο olivenews.gr.

Πόλεμος σε βάρος του λαδιού   -«Χρειαζόμαστε κι εμείς στήριξη»

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης επιμένει ότι είναι αισιόδοξος. «Το ελληνικό λάδι θα πάρει σιγά-σιγά τον δρόμο που του αναλογεί. Αν στηριχτούμε κι εμείς από το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες, θα μπορέσουμε να βάλουμε το δικό μας ελαιόλαδο ψηλά στο ράφι. Αν σταματήσει ο πόλεμος που γίνεται σε βάρος του λαδιού μας από τους διάφορους “ειδικούς-γευσιγνώστες”, θα πάει καλύτερα. Και πρέπει να γίνει μια προώθηση για το ελληνικό ελαιόλαδο στις αγορές ανά τον κόσμο και όχι μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και μην ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί εμφιαλώνουν λάδι από το 1920, ενώ εμείς ξεκινήσαμε να εμφιαλώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Κακοί οιωνοί για το λάδι - Γιατί δεν θα... πιάσει τιμή το…

Στα 2,50 ευρώ το κιλό αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική σεζόν - Τα αποθέματα “μαμούθ” της Ισπανίας ρίχνουν τις τιμές

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι αρχές του τόπου

Πολυτεχνείο Κρήτης: Αυτά τα μέτρα θα ληφθούν στο σημείο…

Δείτε τη μελέτη που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

Έβαλε τέλος στη ζωή του

Βρέθηκε απαγχονισμένος από την αδερφή του

Προσοχή: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη την Τρίτη

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ιδίως με τις ενέργειές τους στην ύπαιθρο

Το… αντικριστό του γάμου παραλίγο να κάψει μοναστήρι και…

Άναψε φωτιά για να ψήσει αντικριστό για το γάμο της κόρης του και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους, πυροσβέστες και περιουσίες

Ξύρισε το μούσι του μετά από 50 χρόνια για τα παιδάκια με…

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την Ογκολογική Κλινική Παίδων του ΠΑΓΝΗ

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα γης στο Ρέθυμνο

Δύσκολη μέρα η Κυριακή για την πυροσβεστική

«Άρπαξε» φωτιά αυτοκίνητο

Στον Πλάτανο Κισσάμου

Μέχρι την Κρήτη ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Τουρκία

Εμφανής μέχρι και στην Ιεράπετρα ο καπνός από τη φωτιά στα Τουρκικά παράλια

Αλλαγή δρομολογίων για το «Πρέβελης»

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ρέθυμνο: Ελεύθερος ο 34χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφο…

Μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών

Η Μονή Κουδουμά, η αποκαλούμενη και «Άγιο Όρος της Κρήτης»

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κορυφής Κόφινας

Σοκ σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο: Βγήκε στο μπαλκόνι και βρήκε…

Νεκρός βρέθηκε ένας 60χρονος Βρετανός τουρίστας

Τελευταίο «αντίο» στην Κάλια που… έφυγε μετά από τροχαίο

Σε κρίσιμη κατάσταση ο οδηγός της μοτοσικλέτας

Υποχωρεί το μελτέμι - Καλός και ζεστός ο καιρός στην Κρήτη

Ευνοεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες για χαλαρές βουτιές στη θάλασσα ωστόσο έντονη θα είναι κατά τόπους η αίσθηση δυσφορίας

Οι... κατάρες της Κρήτης - Τραγωδία στους δρόμους και τις…

Υγρός τάφος για 26 συνανθρώπους μας οι παραλίες και οι πισίνες του νησιού από την αρχή της σεζόν - 46 οι νεκροί της ασφάλτου

Σεισμός στην Κρήτη τα μεσάνυχτα

Νέα σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ

6 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις 2 φωτιές στην Κρήτη

2 φωτιές σε Χανιά και Ρέθυμνο αντιμετώπισαν χτες οι πυροσβέστες του νησιού

Φωτιά σε εστιατόριο και σε σπίτι

Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές

«Στροφές»: Ταινία μικρού μήκους για την χρήση αλκοόλ από…

Η Κρήτη συγκαταλέγεται στις πιο αιματοβαμμένες περιφέρειες της Ευρώπης

Νεαρός έπεσε αναίσθητος από αλκοόλ στα Μισίρια

Το δριμύ «κατηγορώ» ενός πατέρα, μετά το περιστατικό της μεθυσμένης 14χρονης Γαλλίδας

Χανιά: Στο παρά πέντε γλίτωσε από πνιγμό στη θάλασσα

Δύο ναυαγοσώστες έσπευσαν και βούτηξαν να τον βοηθήσουν

Καλός καιρός σε όλη τη χώρα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

75 χρόνια από τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια και τη σταύρωση…

Ο Σταύρος Ανδρεδάκης βασανίστηκε οικτρά και δολοφονήθηκε από τους ναζί

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά πνιγμών…

Το 16% των περιστατικών έχουν σημειωθεί στο νησί μας

Ονειρικός γάμος δίπλα στο κύμα στον Μύρτο

Το ερωτευμένο ζευγάρι Τσέχων ενθουσιάστηκε με το καρυδόμελο και το ρύζι!

ΣΗΜΕΤΑ:Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Στο νοσοκομείο ανήλικη με συμπτώματα οξείας μέθης

Πραγματοποιήθηκε αναζωογόνηση στην ανήλικη τουρίστρια

Τροχαίο στην Εθνική: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένα άτομο

Επιχείρηση στην Κρήτη διέγραφε το 80% των αποδείξεων που…

ΑΑΔΕ: Λαβράκι έπιασαν οι ελεγκτές στη Χερσόνησο Ηρακλείου

Καλοκαιρία σε όλη την Κρήτη σήμερα – Υποχωρούν οι βοριάδες

Η πρόγνωση του καιρού και στους τέσσερις νομούς του νησιού

Μονή Φανερωμένης: Αναστηλώνεται το ξακουστό μοναστήρι…

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα προκηρυχθεί το έργο αναστήλωσης του μοναστηριού

Λαγοκέφαλος, ο ύπουλος θαλάσσιος εισβολέας της Κρήτης

Σε συναγερμό οι νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού του Λαγοκέφαλου - Σκέφτονται ακόμα και την επικήρυξη του τοξικού

Σωτήρια η επέμβαση ναυαγοσωστών για πέντε άτομα

“Απαγορευτικό” στις περισσότερες παραλίες

Στιγμές χαλάρωσης για τον πρωθυπουργό στο Μαράθι

Απόλαυσε ένα πρωινό μπάνιο στη θάλασσα

Κυκλοφορούσε οπλισμένος στο … αεροδρόμιο

Είχε στην κατοχή του πιστόλι και φυσίγγια

Ισχυρός σεισμός σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της νότιας…

Πώς τον κατέγραψαν τα σεισμολογικά ινστιτούτα

Έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια στους δρόμους της Κρήτης,…

Αυξημένοι έλεγχοι στο ΒΟΑΚ και το Επαρχιακό Δίκτυο του νησιού

Τουρισμός: 44 υπερπολυτελή ξενοδοχεία στην Κρήτη μέσα σε…

11 νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων και 33 4 αστέρων στην Κρήτη

«Λουκέτο» σε καφέ - μπαρ και επιχειρήσεις στην Κρήτη μετά…

Μεγάλες φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσαν ελεγκτές στα Χανιά

Περιπέτεια στη θάλασσα για πέντε τουρίστες

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητη

Έκανε τη βόλτα του και ξαφνικά κατέρρευσε

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.