Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο

Γιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο

Κρήτη | 31/01/2019 - 09:02
Γιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο
Οι Έλληνες παράγουν ελαιόλαδο σαν τους Ιταλούς, αλλά το πληρώνονται σαν τους... Ισπανούς

Έντονο προβληματισμό προκαλεί, για μια ακόμη χρονιά, η μεγάλη διαφορά των τιμών παραγωγού στη χώρα μας και την Ιταλία. Ήδη, προ ημερών, η τιμή στην Ιταλία έσπασε το φράγμα των 6 ευρώ ανά κιλό, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να κινείται στις τιμές της Ισπανίας. Γιατί θα πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Οι θέσεις, για παράδειγμα, του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, είναι ότι στη χώρα μας οι τιμές παραμένουν χαμηλά, λόγω της πολυδιάσπασης των φορέων που εμπορεύονται το λάδι. Διαφορετική άποψη εκφράζει όμως στην εφημερίδα μας ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, που κάνει λόγο ακόμα και για κρατική στήριξη του ιταλικού ελαιολάδου, όταν στην Ελλάδα κάτι τέτοιο ακούγεται σαν εξωπραγματικό, αφού η προβολή του προϊόντος γίνεται μόνο από τους φορείς που κάνουν τυποποίηση!

Πιο αναλυτικά, οι τιμές παραγωγού, ενώ στην Ιταλία συνεχίζουν να αυξάνονται υπερβαίνοντας για πρώτη φορά και το φράγμα των 6 ευρώ ανά κιλό, στην Ελλάδα και στην Κρήτη συνεχίζουν αδικαιολόγητα να κινούνται παράλληλα με εκείνες της Ισπανίας.

Έτσι, οι μέγιστες τιμές στην Ιταλία, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15ης/1/2019 (www.sedik.gr), έφτασαν στα 6,15 ευρώ, αλλά και ο μέσος όρος των τιμών σε επίπεδο χώρας κυμάνθηκε στα 5,64 ευρώ/κιλό.

Τόσο ο ΣΕΔΗΚ όσο και οι φορείς των αγροτών διερωτώνται γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού, όταν η παραγωγή στην Ιταλία και την Ελλάδα, και φυσικά η προσφορά του προϊόντος, είναι χαμηλή. Άρα οι τιμές έπρεπε να αναβαίνουν και στις δύο χώρες. Ωστόσο ανεβαίνουν μόνο στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα ακολουθούν τις τιμές της Ισπανίας, όπου όμως η φετινή παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένη και φυσιολογικά παρουσιάζονται μειωμένες!

Πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ είναι ότι η βασική αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως το χύμα ελαιόλαδο στην Ελλάδα διατίθεται από πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης (περίπου 550) πουλούν χύμα ελαιόλαδο είτε κατευθείαν, είτε μέσω κεντρικών μεσιτών στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές.

Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά τη διάθεση του ελαιολάδου με δημοπρασίες ή πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφέρει δωρεάν δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα του. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς, που κάνουν συνεταιρισμοί όπως π.χ. οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κριτσάς, Ζάκρου, Εμπάρου, Θραψανού, Αγγελιανών, Σελίνου κ.ά., είναι αρκετά υψηλότερες.

«Έχουν κρατική στήριξη»

Από την πλευρά του, ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης σχολιάζει προς την εφημερίδα μας την υπόθεση αυτή, αναφέροντας τα εξής: «Καταρχήν εμείς είμαστε πιο ακριβοί από το ισπανικό λάδι περίπου κατά 20 λεπτά το κιλό. Όσο για την Ιταλία, το λάδι το δικό τους σαφώς είναι πιο ποιοτικό απ’ το δικό μας. Τουλάχιστον για φέτος και για τα προηγούμενα τρία χρόνια. Διότι εκεί οι άνθρωποι παράγουν το λάδι τους στον κοινό σωρό και δουλεύουν πολύ πιο οργανωμένα από μας. Και ταυτόχρονα, το ιταλικό δημόσιο βοηθάει τις ιταλικές εταιρείες και κάνουν πολύ καλύτερη προβολή του ελαιολάδου τους. Καλό θα ήταν λοιπόν ο ΣΕΔΗΚ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ και όλοι οι άλλοι φορείς να ψάξουν να βρουν σε ποια τιμή πουλιέται το ιταλικό λάδι στο ράφι, με συνέπεια να υπάρχει και η υψηλότερη τιμή από τη δική μας προς τον παραγωγό».


Μάλιστα, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι οι καταναλωτές ανά τον κόσμο προτιμούν το ιταλικό λάδι γιατί τους είναι πιο γνωστό μέσα από την προβολή που υπάρχει. «Άρα το πρόβλημα δεν είναι το λάδι το ιταλικό ότι είναι πιο ακριβό στον παραγωγό απ’ ό,τι το ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ότι το ιταλικό λάδι πουλιέται πιο ακριβά απ’ ό,τι το ελληνικό. Τα ιταλικά λάδια στο εξωτερικό έχουν τουλάχιστον 4 ευρώ διαφορά ανά λίτρο ή ανά φιάλη σε σχέση με τα ελληνικά».


Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αλμπαντάκη, από τη στιγμή που το ιταλικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει κονδύλια και χρηματοδοτεί τη δυναμική προβολή του ιταλικού λαδιού, είναι φυσικό κι επόμενο ο Γερμανός καταναλωτής, ή ο Ευρωπαίος γενικότερα, να προτιμήσει το ιταλικό λάδι στο ράφι κι ας έχει τη διπλάσια τιμή από το ελληνικό.
Σε ό,τι αφορά την ελαιοσυλλογή, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι «οι Ιταλοί μαζεύουν τις ελιές τους παράλληλα με μας. Τα ελαιοτριβεία τους είναι πιο πολλά απ’ τα δικά μας. Οι παραγωγοί τους έχουν πιο μεγάλο κλήρο από τους δικούς μας. Δεν έχουν δάκο. Άρα φυσιολογικό είναι να έχουν καλύτερο προϊόν... Οι ιταλικές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή είναι πιο γνωστές στην αγορά και έτσι και το λάδι τους είναι πιο γνωστό».

8 ευρώ το λίτρο!

Η σωστή τιμή καταναλωτή στην Ιταλία θα πρέπει βρίσκεται κοντά στα 8 ευρώ/λίτρο. Και αυτό ισχύει με βάση τα δεδομένα της φετινής χρονιάς. Ένα μπουκάλι ενός λίτρου πραγματικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου 100% ιταλικής προέλευσης δεν πρέπει να κοστίζει λιγότερο από 8 ευρώ. Κάτω από αυτή την τιμή αρχίζουν οι αμφιβολίες για την ποιότητά του.

Βέβαια, στην Ιταλία, όπως και στις άλλες αγορές, υπάρχουν και οι προσφορές, ακόμα και όταν αυτές είναι κάτω από το κόστος, όπως π.χ. τρεις φιάλες στην τιμή των δύο. Αυτό γίνεται πολλές φορές από τα σούπερ-μάρκετ για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, ή για να γνωρίσει ένα νέο προϊόν και έτσι να τον προσελκύσουν καλύτερα ως πελάτη τους.

Όμως, περίπου ένα στα δύο μπουκάλια έξτρα παρθένου ελαιολάδου περιέχει άλλα ελαιόλαδα, που στη συνέχεια αναμειγνύονται με ιταλικά ελαιόλαδα, για να δώσουν κάποια «γεύση και την επίτευξη των χημικών παραμέτρων και των βασικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ώστε να φέρουν την ένδειξη “έξτρα παρθένο”. Μετά από δύο μήνες στο ράφι, αυτά τα λάδια, στα πάνελ γευσιγνωστικών δοκιμών, παρουσιάζουν αλλοιωμένα τα βασικά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά», όπως αναφέρει ο Sicolo Gennaro, συντάκτης σε σχετική έρευνα για το ιταλικό ελαιόλαδο και πρόεδρος της Ovicola (οργάνωση που περιλαμβάνει το 50% των ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας), κάτι που διαβάζουμε στο olivenews.gr.

Πόλεμος σε βάρος του λαδιού   -«Χρειαζόμαστε κι εμείς στήριξη»

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης επιμένει ότι είναι αισιόδοξος. «Το ελληνικό λάδι θα πάρει σιγά-σιγά τον δρόμο που του αναλογεί. Αν στηριχτούμε κι εμείς από το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες, θα μπορέσουμε να βάλουμε το δικό μας ελαιόλαδο ψηλά στο ράφι. Αν σταματήσει ο πόλεμος που γίνεται σε βάρος του λαδιού μας από τους διάφορους “ειδικούς-γευσιγνώστες”, θα πάει καλύτερα. Και πρέπει να γίνει μια προώθηση για το ελληνικό ελαιόλαδο στις αγορές ανά τον κόσμο και όχι μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και μην ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί εμφιαλώνουν λάδι από το 1920, ενώ εμείς ξεκινήσαμε να εμφιαλώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτές…

Συνεχίζεται η επτάμηνη ομηρία του κλάδου

Πως θα πετύχουμε θέρμανση με… λιόκλαδα;

Στροφή σε λύσεις βιομάζας για τους Κρητικούς

Μεσογειακή διατροφή: Γιατί την εγκατέλειψαν οι Κρητικοί

Τροφές αυξημένες σε λιπαρά και fast food στα τραπέζια μας

Στις φλόγες τυλίχθηκε αυτοκίνητο

Κινητοποίηση στον Τσεσμέ Ρεθύμνου

Θρηνεί το Πολυτεχνείο για την 22χρονη Κωνσταντίνα που σκοτώθηκε…

Συγκλονισμένοι φοιτητές και καθηγητές από το χαμό της 22χρονης

Λάδι: Εξευτελιστικές οι τιμές φέτος, ελπίδα για τη νέα σοδειά

Η υπερπαραγωγή της Ισπανίας και η κακή ποιότητα των φετινών λαδιών, είναι ο χειρότερος συνδυασμός

Επιλέγουν την Κρήτη για τις Πασχαλινές διακοπές

Περισσότερη κίνηση στις γιορτές του Πάσχα και βελτίωση του "εσωτερικού" τουρισμού

Αντ. Καρκανάκη: Η Κρητικιά που άφησε τα πάντα για να «δοθεί»…

Η Αντιγόνη γυρίζει τον κόσμο με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Βρήκαν τον κλέφτη των κοσμημάτων

Η υπόθεση κλοπής εξιχνιάστηκε μέσα σε λίγες ώρες

«Τελευταίο αντίο» για τον άτυχο ηλικιωμένο

Τον αναζητούσαν για ώρες οι συγγενείς του – Βρέθηκε νεκρός σε αγροτική περιοχή

«Η δική μου μέρα»: Ταινία με μαθητές από την Κρήτη διαγωνίζεται…

Σχολείο και μετά στα ζώα για να τα ταΐσει - Η μέρα ενός μικρού μαθητή σ' ένα χωριό της Κρήτης

Η αναζήτηση του ηλικιωμένου είχε τραγική κατάληξη!

Εντοπίστηκε νεκρός σε αγροτική τοποθεσία του Χουδετσίου

Νέα υπόθεση ασέλγειας στην Κρήτη: 75χρονος προσέγγισε ερωτικά…

Σοκάρει η υπόθεση ασέλγειας με θύμα ένα 6χρονο κοριτσάκι

Η μοιραία ανάρτηση του 27χρονου Στέλιου που σκοτώθηκε σε…

«Δεν τηνε θέλω τη ζωή ρε χωρίς εσένα...»

Επέστρεψε το πλοίο για λόγους υγείας επιβάτη

Μισή ώρα μετά τον απόπλου ένας επιβάτης εκδήλωσε πρόβλημα υγείας

«Βόμβα» τα ληγμένα φυτοφάρμακα - Η βροχή τα μεταφέρει παντού

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στις χωματερές και στα ρυάκια καταλήγουν τα “δηλητήρια” αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ανακύκλωσης

Συννεφιασμένος ο καιρός στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Η «Κρήτη δίνει ζωή» και προζυμένια… κεράσματα

«Η Κρήτη δίνει ζωή»… στην παραδοσιακή Κρητική κουζίνα τα ήθη και έθιμα του τόπου και το έργο του συλλόγου

Κορεατικό κανάλι στην Κρήτη για την προώθηση του περιηγητικού…

Δημοσιογραφική αποστολή θα πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το Κορεατικό κρατικό κανάλι KBS στη Κρήτη με την υποστήριξη της Περιφέρειας για την τουριστική…

Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών στις Γούρνες – Κοκκίνη…

Από το δήμο Χερσονήσου και την ΚΕΔΧ

Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης: Άρση της αδικίας στα κανάλια

Με τροπολογία στη Βουλή ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης μειώνεται στο 5% για όλα τα τηλεοπτικά μέσα

«Στάχτη» έγιναν 2 αυτοκίνητα - Τεράστια η ζημιά

Στις φλόγες τυλίχτηκαν δύο επιβατηγά οχήματα στο Καστέλι

Ορατό το ενδεχόμενο βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του σημερινού καιρού στο νησί

Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων στο Δήμο Πλατανιά

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι δείγμα πολιτισμού

Τα κουνούπια στην Κρήτη «οργιάζουν» - Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί. αύξησαν τα έντομα που... θα μας φάνε

Συγκλονίζει ο Νίκος Μαχλάς με την σοβαρή περιπέτεια υγείας…

Για πρώτη φορά, ο Νίκος Μαχλάς μίλησε δημόσια για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο γιος του Γιώργος και το οποίο είχε happy end μετά από αρκετά χρόνια.

Ημερήσια δρομολόγια των Μινωικών Γραμμών ενόψει Πάσχα

Για να καλύψουν τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες

«Ρεκόρ» κλοπών και διαρρήξεων: 121 στο ενεργητικό του

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου αλλοδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Θλίψη για την 20χρονη καπετάνισσα της ΑΝΕΚ, που έφυγε τόσο…

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 20χρονης Αφροδίτης Συλλιγνάκη, δόκιμης πλοιάρχου στην ΑΝΕΚ…

50 πυρομαχικά του Β' ΠΠ εντόπισε ψαροντουφεκάς στην Κρήτη

Δεν πίστευε στα μάτια του ιδιώτης υποβρύχιος αλιέας όταν βούτηξε σε αλιευτικό καταφύγιο

Φωτιά σε καμινάδα εστιατορίου: Τους βγήκε... ξινό το τζάκι…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έτρεψε για να σβήσει τις φλόγες

Ντοκιμαντέρ στα βουνά της Κρήτης από Κορεάτικο κανάλι

Η δημοσιογραφική αποστολή έρχεται αρχές Μαΐου

Αισθητά βελτιωμένος ο καιρός σε όλη τη Κρήτη

Δείτε την πρόβλεψη και για τους τέσσερις νομούς

Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης» που…

«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

Έρχονται… ξένα λάδια στην Κρήτη

Έχουν «βαλτώσει» οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον τον Πολωνό περιηγητή –…

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Χαλάει πάλι ο καιρός – Έρχονται βροχές και καταιγίδες…

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Χανιά: Πέταξαν την ελληνική σημαία στο χώμα και ανέβασαν…

Τι αναφέρει δημοσίευμα του defenceline.gr για το περίεργο περιστατικό

Η «Πασιφάη» αποκαλύπτει από την Κρήτη πως δημιουργήθηκε…

Ένα πρωτοποριακό πείραμα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Τσουχτερά πρόστιμα για τις ταμειακές μηχανές στους κρεοπώλες…

Τεχνικές δυσκολίες και έξτρα κόστος δυσχεραίνει την αναπροσαρμογή τους, λένε οι κρεοπώλες

Η Κρήτη χάνει τις ελιές της;

Οι δύο κίνδυνοι για το κρητικό ελαιόλαδο

Γιώργος Τριανταφύλλου: Τα τελευταία λόγια του στο καφενείο…

Η οικογένεια του δεν έχει σταματήσει τις έρευνες, με δεδομένο ότι ο 83χρονος Γιώργος Τριανταφύλλου πάσχει από άνοια

Σε μπισκότα και ζύμη έκρυβαν την κάνναβη

Συνέβη και αυτό στην Κρήτη

Στον…. Βραχόκηπο η κινητή μονάδα Μαστογραφίας

Την Μ. Τετάρτη – Σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης

1.000 € το μήνα για τα παιδιά των νεκρών από την κακοκαιρία…

Τι ζητούν βουλευτές της Κρήτης για τις οικογένειες των 5 νεκρών από την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου

«Έφυγε» ένας Χανιώτης μουσικός της κλασσικής ροκ σκηνής

«Πάλεψε» για πολλούς μήνες αλλά έχασε την μάχη σε ηλικία μόλις 50 ετών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.