Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Γιατί η Ευρώπη;

Γιατί η Ευρώπη;

Ηράκλειο | 24/03/2017 - 08:58
Γιατί η Ευρώπη;
Ζούμε σε καιρούς που ο κόσμος, στο σύνολό του σχεδόν, βρίσκεται σε αναταραχή.

Η Μ. Ανατολή «βράζει», οι ΗΠΑ αλλάζουν άρδην πολιτική με απροσδόκητες συνέπειες, η Αφρική και η Ν. Αμερική αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα πολιτικά και οικονομικά και η Ευρώπη ψάχνει να βρει το βηματισμό της μέσα σ’ νέο τοπίο, όπου τα εθνικιστικά και «αντισυστημικά» λεγόμενα κόμματα έχουν μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της εξουσίας, ο ευρωσκεπτικισμός είναι παρών, η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, η τρομοκρατία θέτει σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και ο Ερντογάν, αφιονισμένος από τη μέθη της εξουσίας και το όραμα της επανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, εξαπολύει  μύδρους κατά των ευρωπαϊκών κρατών, και μάλιστα τη στιγμή που «τρώει»τα εκατομμύρια των ευρώ που φτάνουν στην Άγκυρα από την Ευρώπη. Θα βρει άραγε η Ευρώπη το δρόμο της, ξεπερνώντας όλους αυτούς τους σκοπέλους;

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν έχει κάμει ακόμη τα απαραίτητα, μεγάλα βήματα για την πραγματική ενοποίησή της, δεν έχει δηλαδή κοινή εξωτερική πολιτική, κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, κοινό στρατό και κοινή οικονομική και κοινωνική πολιτική (π.χ. κοινή τραπεζική πολιτική), ενώ έχει ήδη το κοινό νόμισμα. Είναι απλώς μια νομισματική Ένωση, εντός της οποίας οι πολίτες και το χρήμα των χωρών που την απαρτίζουν μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Παράλληλα, η Ενωμένη Ευρώπη βάλλεται σήμερα από τρεις πλευρές:  α) από τους ακραίους ισλαμιστές, οι οποίοι την έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, θεωρώντας την αδιακρίτως ως μια ένωση «σταυροφόρων» που πολεμά το Ισλάμ, β) από τους Ευρωπαίους εθνικιστές, που θέλουν τη διάλυσή της, επειδή πιστεύουν πως έτσι το κάθε κράτος-έθνος θα εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντά του και γ) από τον απρόβλεπτο Ντ. Τραμπ, τον εσχάτως εκλεγέντα αμερικανό Πρόεδρο, που εκπροσωπεί τον ακραίο αμερικάνικο εθνικισμό. 

Στο σταυροδρόμι, λοιπόν, όπου βρίσκεται, η Ευρώπη έχει  ενώπιον της σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσει, αν θέλει όχι μόνο να εξακολουθήσει να υφίσταται αλλά και να διατηρήσει αυτό που την κάνει πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική. Και ποιο είναι αυτό;   Είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, είναι το κοινωνικό κράτος, είναι το κλίμα ειρήνης και ασφάλειας που νιώθουν (ή ένιωθαν μέχρι σήμερα) οι πολίτες της, είναι οι ελευθερίες και η δημοκρατία που απολαμβάνουν. Όλα αυτά την έχουν τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη και την καθιστούν ένα όνειρο για όλους εκείνους που ζουν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, πείνα, φτώχεια και ανεργία. Βέβαια, αυτά εμείς, επειδή τα απολαμβάνουμε χρόνια τώρα, τα θεωρούμε ως κάτι το απολύτως αυτονόητο και, για το λόγο αυτό, ίσως δεν τα εκτιμήσαμε και δεν τα εκτιμούμε όσο θα έπρεπε. Τώρα που το κοινωνικό κράτος αρχίζει να μη λειτουργεί, όπως το ξέραμε, τώρα που η ασφάλεια ζωής και περιουσίας μπαίνει σε μια περίοδο κρίσεως με τη δράση των τρομοκρατών του Ισλάμ, τώρα που ο Τραμπ βάλλει ευθέως κατά πάντων και ζητεί τη διάλυση της Ευρώπης, ίσως αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τη σημασία της Ενωμένης Ευρώπης. Διότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι ο χώρος όπου, παρά τις διαφορές μας, βρίσκεται πιο κοντά σε μας γεωγραφικά, πολιτισμικά και πολιτικά. Βέβαια, ειδικά εμείς οι Έλληνες, ως ορθόδοξοι, διατηρούμε κάποιες άλλες πνευματικές και ιστορικές προϋποθέσεις, καθώς προερχόμαστε από τη μεγάλη ορθόδοξη  παράδοση του Βυζαντίου, η οποία διαφοροποιείται από τον Καθολικισμό και τον Προτεσταντισμό. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της Ευρώπης είναι η ενότητα, χωρίς την κατάργηση της θρησκευτικής και πολιτισμικής  ποικιλομορφίας των επιμέρους κρατών που την αποτελούν.  

Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να μείνει ζωντανή και να μη κάμει το χατίρι κανενός εθνικιστή, που θέλει να ξαναφέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο την κατάρα των εθνικιστικών παθών και διεκδικήσεων, ούτε και των ισλαμιστών, που θέλουν να τη βυθίσουν στο χάος, ονειρευόμενοι τον εξισλαμισμό της, ούτε του Τραμπ, που βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά ενός μεγιστάνα του πλούτου και θα ήθελε τον εξαμερικανισμό της, δηλαδή παντελή κατάργηση του κοινωνικού κράτους και μικρά κράτη, εύκολα θύματα της πολιτικής του « διαίρει και βασίλευε». Πώς, όμως, θα το πετύχει αυτό; 

Επειδή πιστεύω πως το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πρωτίστως πνευματικό, νομίζω πως το πρώτο που πρέπει να κάμει είναι μια αναβάπτιση στις πηγές των αξιών της, δηλαδή στην αρχαιοελληνική και χριστιανική της παράδοση. Να ξαναβρεί και να συνειδητοποιήσει το πνευματικό κλίμα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δηλαδή να καταλάβει ότι «η λογοτεχνία και οι ανθρωπιστικές γνώσεις, η κουλτούρα και η παιδεία, αποτελούν το ιδανικό αμνιακό υγρό στο οποίο οι ιδέες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της λαϊκότητας, της ισότητας, του δικαιώματος στην κριτική, της ανοχής τα αλληλεγγύης, του κοινού καλού, μπορούν να έχουν μια σταθερή ανάπτυξη.» (Nuccio Ordine, Η χρησιμότητα του άχρηστου, Εκδ. ΑΓΡΑ, σ. 43). Χωρίς αυτή τη συνειδητοποίηση, χωρίς την επανεύρεση των ευρωπαϊκών αξιών που γέννησε το πνεύμα των μεγάλων αρχαίων διανοητών, φιλοσόφων και ποιητών και το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου αλλά και η σκέψη των νεοτέρων μεγάλων φιλοσόφων, πολιτικών και λογοτεχνών της, η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μέλλον, διότι μια αληθής ένωση δεν μπορεί να χτιστεί πάνω στα συμφέροντα των λεγόμενων «αγορών» ούτε μόνο πάνω στο χρήμα. Χρειάζεται βάσεις πνευματικές. Η Ευρώπη, εμπνευσμένη από τους αρχαίους Έλληνες, δημιούργησε τη σύγχρονη δημοκρατία, αυτήν που ούτε ο ακροδεξιός Τραμπ ούτε το Ισλάμ  μπορούν να κατανοήσουν (είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Τραμπ όσο και ο Ερντογάν νιώθουν αντιπάθεια προς την ελευθερία του λόγου). Αυτές τις δημοκρατικές ελευθερίες και αξίες, που ζηλεύουν όσοι τις πολεμούν («στο βάθος το ζηλεύουμε αυτό που ρεζιλεύουμε», λέει ο στίχος της Λίνας Νικολακοπούλου) πρέπει να ανανεώσει και να εμβαθύνει η Ευρώπη, μη επιτρέποντας σε κανένα και για τίποτε να τις φαλκιδεύσει.

Είναι, νομίζω, περιττό να πω ότι, παράλληλα, πρέπει η Ευρώπη να σχεδιάσει νέες πολιτικές, με αλληλεγγύη προς τις αδύναμες οικονομικά χώρες, με καταπολέμηση της ανεργίας, με προάσπιση του κοινωνικού κράτους. Η Ευρώπη πρέπει να παλέψει σθεναρά εναντίον όλων εκείνων που θέλουν τη διάλυση ή την καταστροφή του τρόπου ζωής της. Έχει τη δύναμη να σταθεί ακέραια και ενωμένη, αν πρωτίστως βρει ξανά αυτό που πάντοτε ήταν: ένας χώρος συνάντησης και παραγωγής ιδεών, ένας χώρος αλλαγών, έρευνας, προόδου και ανάπτυξης που είχε ως κέντρο τον άνθρωπο. Κάθε φορά που η Ευρώπη ξέφευγε από αυτό το δρόμο, βυθιζόταν στο χάος και στον παραλογισμό του πολέμου. Καλό είναι να το σκεφτούν και όσοι από τους Ευρωπαίους πολιτικούς έχουν υποκύψει στον πειρασμό του εθνικισμού. 

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.