Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Για τις γερμανικές αποζημιώσεις έφτασαν στον... Κάρολο Παπούλια, ζητώντας του εξηγήσεις!

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις έφτασαν στον... Κάρολο Παπούλια, ζητώντας του εξηγήσεις!

Κρήτη | 23/09/2014 - 12:41
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις έφτασαν στον... Κάρολο Παπούλια, ζητώντας του εξηγήσεις!

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι Βιαννίτες, μαζί με όλους τους Ελληνες που έχουν συστρατευθεί, σε μια προσπάθεια να δικαιωθούν για τα εγκληματα πολέμου από τους Γερμανούς και να λάβουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Με μια επιστολη την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο κ. Μανόλης Γλέζος, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στηρίξει όσο μπορεί τον αγώνα τους, αφού πρώτα εξηγήσει τη στάση και τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν!

"Κύριε  Πρόεδρε, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις  στον Ελληνικό Λαό, και  για  τις  δηλώσεις  σας  αυτές , αλλά  και για  τη  στάση  σας, ως  υπουργού των Εξωτερικών το 1995, στο περιθώριο της  ρηματικής διακοίνωσης προς  τη Γερμανία. Όπως  δήλωσε και προχθές στην αρμόδια  Επιτροπή της Βουλής, ο τότε πρέσβης  της Ελλάδας  στη Βόννη κ. Μπουρλογιάννης – Τσαγκαρίδης, ο τότε  Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών κ.Θ. Πάγκαλος του είχε  δώσει  εντολή να  μεταβεί στο Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και να  θέσει το θέμα  με  τη δέουσα  βαρύτητα και το δέον ύφος. Εσείς,όμως, τον  διατάξατε  να  πράξει άλλως", αναφερει χαρακτηριστικά η επιστολη.

Ολόκληρο το κείμενο είναι το παρακάτω:

"Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε ,

"Tο  Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είχε εγκαίρως λάβει θέση για  το «Ελληνογερμανικό (κατά κυριολεξία Γερμανογερμανικό) Ταμείο για το Μέλλον» και για το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας». Επισημάναμε εγκαίρως και μετ΄ επιτάσεως τους κινδύνους που επιφέρει η άγνοια της Ιστορίας και η Λήθη, τη στιγμή, μάλιστα, που η άγνοια της φρίκης του ναζισμού έχει συμβάλει στη γιγάντωση του νεοφασισμού πανευρωπαϊκά, αλλά  και στην πατρίδα μας, όπου  οι νεοναζιστές κατέστησαν υπαρκτή δύναμη στο Κοινοβούλιο και εξέλεξαν και Ευρωβουλευτές.

Η Πατρίδα  μας, κύριε Πρόεδρε, ούτε  έχει πράξει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να εντρέπεται, ούτε έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, του Πολιτισμού και της Ιστορίας , από τα οποία θα έπρεπε να  αποκαθαρθεί.

Αντιθέτως. Στο Λαό μας ανήκουν τα εύσημα του Παλλαϊκού Ολομέτωπου Αντιφασιστικού Αγώνα, πολιτικού και πολεμικού, κατά την περίοδο 1941-1944 που και εσείς έχετε αγωνιστεί. Ο Λαός μας δεν ξεχνά τους υπέροχους αντιφασίστες-πατριώτες Αγωνιστές προγόνους τους, που με  την πολεμική τους προσπάθεια, τις  μεγάλες απεργίες και τα ογκώδη συλλαλητήρια, τα σαμποτάζ και τον Αγώνα στην πόλη, κατήσχυναν και ταπείνωσαν τον κατακτητή.

Άλλοι έχουν ανάγκη αποκάθαρσης. Και πρέπει να αποκαθαρθούν από πολλά. Από το έγκλημα της κλοπής, της λεηλασίας, της καταστροφής και του πλιάτσικου της περιουσίας του Λαού μας. Από την προκλητική επί δεκαετίες δυστροπία τους να αποπληρώσουν τα δανεικά που μας πήραν με το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο. Από την παράνοια της πλήρους καταστροφής των  παραγωγικών υποδομών της Χώρας.

Από την κλοπή  και την καταστροφή αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών και μνημείων. Από το άγος της γενοκτονίας  των Εβραίων συμπατριωτών μας. Από την Εξόντωση του Ελληνικού Λαού με το Λιμό και το Λοιμό. Από το στίγμα της δολοφονίας εκατοντάδων ομήρων Από το Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, των επιχειρήσεων  ευρείας κλίμακας, από μεγάλες μονάδες, κατά του οικιστικού ιστού της υπαίθρου , που κατέληξαν στην πυρπόληση 1770 κωμοπόλεων και χωριών, περισσότερα από 100 τα οποία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, και στο λουτρό αίματος της σφαγής των κατοίκων τους, χιλιάδων πολιτών, χωρίς να γίνεται εξαίρεση σε βρέφη, γυναικόπαιδα και γέροντες. Επιχειρήσεις, μάλιστα, στις οποίες οι συμμετέχοντες οπλίτες και αξιωματικοί της Βέρμαχτ υπερέβαλαν σε ζήλο , ενθουσιασμό και ευφορία, όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό, γερμανικής συνήθως προελεύσεως, ξεπερνώντας και τις φρικώδεις διαταγές των ανωτέρων ναζιστικών κλιμακίων.

Για να  μη  μακρηγορούμε κύριε Πρόεδρε, εμείς και τους αγωνιστές θυμόμαστε και τους  αγώνες τιμάμε και τα θύματα  έχουμε χρέος να δικαιώσουμε. Όποιος νομίζει  ότι πρέπει να αποκαθαρθεί, να αποπληρώσει το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο. Να καταβάλει τις καθορισμένες επανορθώσεις για την αρπαγή του πλούτου και την καταστροφή των παραγωγικών δομών και υποδομών του Ελληνικού Λαού. Να επιστρέψει τους  αρχαιολογικούς  και πολιτιστικούς θησαυρούς. Και να αποζημιώσει τα θύματα της θηριωδίας εκφράζοντας έμπρακτα τη μεταμέλεια για τις πράξεις του. Τότε, θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και θα  ακολουθήσει και η κάθαρση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις σας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της  υπογραφής της κοινής πρόθεσης για  την ίδρυση του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στο Βερολίνο: «Νομίζω ότι στη χώρα μου το Ίδρυμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να παίξει και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο: στην αποκάθαρση της ιστορίας από πολλά πράγματα τα οποία βαρύνουν χωρίς να είναι η πραγματικότητα. Πράγματι έχουνε γίνει πολλά τα οποία έχουμε καταδικάσει, για τα οποία έχουμε πολεμήσει, αλλά γίνονται και πάρα πολλά, τα οποία είναι πολύ θετικά στη συνεργασία των δύο χωρών», μας  γεμίζει αφόρητη θλίψη. Τον θεωρούμε, κύριε Πρόεδρε, ως  ένα επικίνδυνο και επιζήμιο δρόμο .

Κύριε  Πρόεδρε, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις  στον Ελληνικό Λαό, και  για  τις  δηλώσεις  σας  αυτές , αλλά  και για  τη  στάση  σας, ως  υπουργού των Εξωτερικών το 1995, στο περιθώριο της  ρηματικής διακοίνωσης προς  τη Γερμανία. Όπως  δήλωσε και προχθές στην αρμόδια  Επιτροπή της Βουλής, ο τότε πρέσβης  της Ελλάδας  στη Βόννη κ. Μπουρλογιάννης – Τσαγκαρίδης, ο τότε  Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών κ.Θ. Πάγκαλος του είχε  δώσει  εντολή να  μεταβεί στο Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και να  θέσει το θέμα  με  τη δέουσα  βαρύτητα και το δέον ύφος. Εσείς,όμως, τον  διατάξατε  να  πράξει άλλως."

 

                                 Για  το Εθνικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου                   Ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

 
Μανώλης  Γλέζος                                                  Στέφανος  Ληναίος


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.