Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κατά 600 ονόματα μεγαλύτερη η επίσημη λίστα Λαγκάρντ

Κατά 600 ονόματα μεγαλύτερη η επίσημη λίστα Λαγκάρντ

ΣΥΡΙΖΑ | 25/12/2012 - 16:16
Κατά 600 ονόματα μεγαλύτερη η επίσημη λίστα Λαγκάρντ
Για 600 επιπλέον ονόματα που περιλαμβάνει η νέα λίστα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και αν τελικά ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής,Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με το newpost, ζητούν να μάθουν γιατί καθυστέρησε η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας.

Οι... πλεονασματικοί 600 της «λίστας Λαγκάρντ»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, προσκεκλημένη το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επικαλέστηκε δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώνεται διαφοροποίηση ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη λίστα, με 600 επιπλέον ονόματα καταθετών να περιέχονται στη δεύτερη.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο ανακύπτει ένα ερωτηματικό, καθώς δεν είναι ευκρινές το «ποια λίστα Λαγκάρντ» χρησιμοποιείται ως μέτρο της σύγκρισης από την οποία προκύπτει το... πλεόνασμα των 600. Με άλλα λόγια, βάση σύγκρισης είναι η δημοσιευμένη στον Τύπο «λίστα» ή κάποια άλλη εκδοχή της;

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι υπογράφοντες επικαλούνται τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η λίστα ζητήθηκε από τις 12 Οκτωβρίου 2012, αλλά και δημόσια δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι το υπουργείο αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» στην ανάκτησή της.

Τα ερωτήματα που θέτουν στον υπουργό Οικονομικών αφορούν τους λόγους που καθυστέρησε επί τρεις μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές Αρχές, τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο περιήλθε η λίστα στην κατοχή των ελληνικών Αρχών, σε ποια μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο και σε ποιον έλληνα αξιωματούχο. Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν με ποιο τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενο της, ποια πρόσωπα ήρθαν σε άμεση επαφή με τη λίστα και πώς θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και για τη φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και στο εξωτερικό.

Οι βουλευτές δεν ζητούν την πρωτότυπη λίστα, αιτούνται όμως να κατατεθεί στη Βουλή η επίσημη αλληλογραφία, βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις γαλλικές Αρχές, όπως και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο. Ζητούν επίσης να κατατεθεί και η απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στη Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναμένει την αντιπαραβολή των στοιχείων από τους οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες του, που τοποθετούνται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη λίστα Λαγκάρντ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και είναι έκθετοι μπροστά στον ελληνικό λαό» αναφέρει ακανοίνωση Τύπου, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι ακολούθησαν και έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση, και προαναγγέλλει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα αγωνισθεί ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια», διότι «ο λαός απαιτεί να μάθει και να αποδοθούν ευθύνες».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.