Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓέμισε λύματα ο Αλμυρός - Μαύρα... ζουμιά στη θάλασσα της Ιεράπετρας

Γέμισε λύματα ο Αλμυρός - Μαύρα... ζουμιά στη θάλασσα της Ιεράπετρας

Κρήτη | 18/02/2019 - 23:52
Γέμισε λύματα ο Αλμυρός - Μαύρα... ζουμιά στη θάλασσα της Ιεράπετρας
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις ο Αλμυρός ποταμός κατέβασε μαύρα ζουμιά μαζί με το νερό της βροχής - Στον εισαγγελέα Λασιθίου η υπόθεση μετά από καταγγελίες δημοτών στις τοπικές Αρχές

Ένα παλιό αλλά άλυτο μέχρι στιγμής περιβαλλοντικό πρόβλημα, με μαύρα ζουμιά να τρέχουν στον Αλμυρό ποταμό δυτικά της Ιεράπετρας, έχει απασχολήσει μετά τις έντονες βροχοπτώσεις το Δήμο, τους δημότες, τις Αρχές του τόπου, αλλά και τους ιδιοκτήτες του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας, που βρίσκεται δίπλα στον καταργημένο και αποκατεστημένο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

Μετά από καταγγελίες δημοτών στις τοπικές Αρχές, ότι τις τελευταίες μέρες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις ο Αλμυρός ποταμός, κατέβαζε μαύρα ζουμιά μαζί με το νερό της βροχής στη θάλασσα, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας με τη δικογραφία που συνέταξε, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Ν. Λασιθίου.

Για το ενδεχόμενο αυτά τα μαύρα ζουμιά, να προέρχονται, από τα στραγγίσματα που αποκατεστημένου ΧΑΔΑ, από τους ανοικτούς παλιούς και νέους χώρους εναπόθεσης λυμάτων και λυματολάσπης, ο διαχειριστής του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας, κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης, είχε έγκαιρα ενημερώσει με επίσημο έγγραφο του(Αρ. Πρωτ. 1104 /29-1-2019) το Δήμο Ιεράπετρας και τις αρμόδιες Αρχές.

Στο έγγραφο του αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι δίπλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας βρίσκεται σε λειτουργία χωματερή, τα λύματα και οι αποστραγγίσεις της οποίας, εισέρχονται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας μας, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Από τα λύματα αυτά και τα στραγγίσματα της χωματερής, τίθεται ζήτημα περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και σας ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνδρομή.

Η αίτηση αυτή κατατίθεται προς γνώση όλων των αρμόδιων Αρχών για τις νόμιμες συνέπειες και για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας», καταλήγει το έγγραφο του επιχειρηματία κ. Μιχάλη Αλμπαντάκη που κατατέθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας και πρωτοκολλήθηκε πριν από 20 ημέρες.

Στην αυτοψία που κάναμε στους χώρους του πυρηνελαιουργείου και στη χωματερή του Δήμου Ιεράπετρας, ο κ. Αλμπαντάκης μας έδειξε μια καινούργια δεύτερη εξατμισοδεξαμενή την οποία έχει κατασκευάσει, όπου οδηγεί με αντλία τα νερά του περιβάλλοντος χώρου του εργοστασίου, που προέρχονται από το ξέπλυμα της πυρήνας, λόγω των βροχών, για να μην καταλήγουν στο ποτάμι. Δίπλα από το εργοστάσιο και μέσα στην ιδιοκτησία της επιχείρησης, φαίνονται στραγγίσματα μαύρου χρώματος, τα οποία καταλήγουν στο ποτάμι.

«Αυτά τα στραγγίσματα μας έρχονται από τον ΧΑΔΑ ασταμάτητα χειμώνα καλοκαίρι, μέσα στο χώρο του εργοστασίου, ακόμα και το μήνα Αύγουστο, όταν το Πυρηνελαιουργείο είναι κλειστό, αλλά η χωματερή συνεχίζει να δέχεται και υγρά απόβλητα που πέφτουν στις ανοικτές χαβούζες παλιές και νέες», μας είπε ο μηχανικός του εργοστασίου κ. Κώστας Παπαδάκης.

Από τα δυτικά του Πυρηνελαιουργείου πάνω από τη χωματερή, είδαμε να τρέχουν μαύρα ζουμιά προς το χώρο του εργοστασίου.

«Αυτά τα μαύρα ζουμιά», μας εξήγησε ο κ. Αλμπαντάκης, «προέρχονται όλα από τις ανοικτές χαβούζες του ΧΑΔΑ, όπου μπαίνουν και νέα λύματα τα οποία μεταφέρονται με βυτιοφόρα. Φτάνουν στο χώρο του εργοστασίου μου μαζί με άλλα στραγγίσματα, που προέρχονται από τα σκουπίδια που έχουν ταφεί κάτω το χώμα αλλά και από παλιές χαβούζες που έχουν σκεπαστεί με μπάζα.

Επειδή μας κατηγορούν άδικα σαν επιχείρηση, θα ζητήσουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να μας δείξει πια είναι η αλήθεια. Για το λόγο αυτό σε συνεννόηση  με το νομικό τμήμα της επιχείρησης μας, θα καταθέσουμε αγωγή κατά του Δήμου Ιεράπετρας, τον οποίο θεωρούμε υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Εμείς τηρούμε αυστηρά σε όλα μας τα εργοστάσια τους όρους της προστασίας του περιβάλλοντος, στο οποίο έχουμε τις επιχειρήσεις μας.

Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε εμάς, χωρίς εμείς να φταίμε. Το εργοστάσιο μας είναι υψομετρικά χαμηλότερα από τις χαβούζες του Δήμου και τη χωματερή. Συνεπώς η βαρύτητα φέρνει τα στραγγίσματα και τα μαύρα τους ζουμιά στο χώρο μας. Το ανάποδο δε μπορεί να γίνει», καταλήγει ο κ. Αλμπαντάκης, ο οποίος μας δείχνει τα σημεία από τα οποία έρχονται τα μαύρα ζουμιά μέσα στην επιχείρηση του.

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη μας είπε πως, «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουμε φέτος, και επειδή τα προηγούμενα χρόνια εναποθέταμε σε αυτόν τον ΧΑΔΑ που τώρα έχει αποκατασταθεί, φυτικά υπολείμματα, θεωρούμε ότι το σκούρο ζουμί που κατεβαίνει είναι πιθανόν από αυτά τα φυτικά υπολείμματα που έχουν ταφεί κάτω από τα χώματα. Έχουμε πάρει δείγματα από αυτό το υγρό που κατεβαίνει από τον δικό μας χώρο, για να του κάνουμε χημική ανάλυση και πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο. Δεν έχουμε όμως εμείς καμία σχέση, με τα υπόλοιπα μαύρα ζουμιά, που φτάνουν από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», κατέληξε η κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη περιμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός και πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το πρόβλημα αυτό, καταθέτοντας την άποψη του λέει: «Δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε, για τη λύση αυτού του προβλήματος. Από την κακοδιαχείριση έχουν προκύψει σοβαρά θέματα στην περιοχή αυτή.

Θα πρέπει με την ευκαιρία της ανάδειξης αυτού του θέματος, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δώσουμε λύσεις που πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ απλές. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να ακούσει την πρόταση μας. Σαν τεχνικός προτείνω την εκτροπή του ρέματος που περνά μέσα από την παλιά χωματερή. Αν αυτά τα βρόχινα νερά δεν περάσουν μέσα από τη χωματερή και καταλήξουν καθαρά στο ποτάμι του Αλμυρού, τα λίγα στραγγίσματα που θα μείνουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, θα μπορούμε εύκολα να τα κρατήσουμε σε μια εξατμισοδεξαμενή. Είναι τόσο απλό, αλλά δεν το κάνουμε γιατί δεν ενδιαφερόμαστε να δώσουμε μια σωστή λύση», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Προϊστάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Περιμένει 8 ώρες για κρεβάτι σε ΜΕΘ 43χρονος που «πνίγηκε»…

Στην αναμονή για ένα κρεβάτι εντατικής ο 43χρονος που στραβοκατάπιε

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Ενίσχυση 30.000€ από Super League στο…

Το Δ.Σ. της διοργανώτριας θα ενισχύσει με 30.000 ευρώ το βρέφος

Εορτασμός 25ης Μαρτίου: Οι υπουργοί που κατεβαίνουν Κρήτη

Εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Περιφέρεια Κρήτης

Τι έγραψε στο σημείωμα ο μαθητής λίγο πριν αυτοκτονήσει

Με κόκκινο στυλό εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν στο να βάλει τέλος στη ζωή του

Ο καιρός στην Κρήτη: Δείτε πού θα βρέξει

Δείτε την πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Ένοχη η καθαρίστρια από τα Χανιά – Απολύεται από την υπηρεσία

Εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο λυκείου

Νεκρός μαθητής από όπλο στη Σητεία

Τραγωδία σε χωριό της Ανατολικής Κρήτης

Έντονες αντιδράσεις για την τουρκική σημαία στον βυθό…

Παρέμβαση του Κρητικού Υπουργού Άμυνας και απόσυρση της επίμαχης φωτογραφίας

Στο πλευρό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων το… ΕΚΗ

Για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους

Ελπίδες για την τσικουδιά - Ανάμικτα αισθήματα για τους…

Υποσχέσεις ότι θα πάρει πίσω η ΑΑΔΕ την εγκύκλιο - Στο πλευρό των αποσταγματοποιών οι Κρήτες βουλευτές

Βρήκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα Χανιά

Φωτογραφήθηκαν με τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας

Φωτογραφήθηκαν με τουρκική σημαία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου για τον 25χρονο…

Συγκεντρώνουν χρήματα για σταθεί και πάλι στα πόδια του

Τροχαίο με… εγκλωβισμό στα Χανιά

Επιχείρησε η πυροσβεστική

Το μήνυμα του πατέρα της μικρής Μαρίνας από τη Γερμανία

«Δεν μας έδιναν ελπίδα αλλά έγινε το θαύμα» λέει ο πατέρας της 4χρονης από τις Αρχάνες

Oργή για τη συνταγή για φόλες - «Το έκανα για πλάκα»

Μηνύσεις για τη συνταγή για φόλες από Ρεθυμνιώτισσα που δημοσιεύτηκε στο Facebook

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Το «δώρο» για το αγγελούδι που…

Η οικογένεια Γιαννακάκη έχει αναλάβει την επιμέλεια του βρέφους

Η αστυνομία προσήγαγε το ζευγάρι στο Ρέθυμνο για την ανάρτηση…

Μετά από μήνυση σε βάρος της γυναίκας και του συζύγου για την επίμαχη ανάρτηση

Φωτιές σε 4 διαφορετικά σημεία σήμαναν συναγερμό στην Πυροσβεστική

Σε Ιεράπετρα, Χάρακα, Στόλους και Γεωργιούπολη εκδηλώθηκαν φωτιές

Οι «ήρωες» που είδαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν…

Συγγενείς ανθρώπους που πέθαναν σε τροχαία δυστυχήματα στους «Ήρωες» της ΚΡΗΤΗ TV

Το ασυνόδευτο δέμα είχε λαθραίο καπνό

Συνελήφθη ένας άνδρας στο λιμάνι

Η διατήρηση της παράδοσης της τσικουδιάς είναι επιτακτική…

Διακομματική παρέμβαση για την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Η μαντινάδα κρητικών για την Μακεδονία, μπροστά απ’το…

Κρήτες από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά, στις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο από την 17η Μαρτίου 1821, οταν οι Μανιάτες κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων

Σπουδές υψηλού επιπέδου στην Ιατρική σχολή που δημιουργεί…

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρωτοπορεί συνεχώς, χαράσσοντας το μέλλον των ιατρικών σπουδών.

Μανιτάρι γίγας... ξεφύτρωσε σε βουνό στο Γεράνι

Δείτε φωτογραφίες από το μεγάλο μανιτάρι που τρώγεται και εντυπωσιάζει

Ο καιρός στην Κρήτη: Νέα επιδείνωση - Πού θα βρέξει τις επόμενες…

Συννεφιά, βροχές και περιορισμένη ορατότητα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στο νησί μας ως το τέλος της εβδομάδας

104 ετών έφυγε από τη ζωή η αξιολάτρευτη γιαγιά Καλλιόπη

Θλίψη στο Οροπέδιο για το χαμό της υπεραιωνόβιας γιαγιάς με τη "μεγάλη" καρδιά

Περιέγραφε με … καμάρι στα social media πως σκοτώνει τις γάτες

Οργή από τους χρήστες και μαζικές καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Εξαφανίζουν» τη ρακή – Αφαιρούν τη λέξη τσικουδιά

Οργή των καζανάρηδων αφού η "τσικουδιά" γίνεται... "προϊόν απόσταξης"

Ψάχνουν να βρουν τι έκανε στην Κρήτη και στην Σαντορίνη…

Στις 20 Μαρτίου του 2016 ο μακελάρης έμεινε για λίγες μέρες στο νησί

Το χωριό «φάντασμα» της Σητείας : Ένα υπέροχο βίντεο από…

Την περασμένη Πέμπτη πέθανε ο τελευταίος κάτοικος

Τραγουδά «Μακεδονία ξακουστή» μέσα από μία χιονότρυπα!!!

Στέλνει το δικό του μήνυμα από υψόμετρο 1300 μέτρων

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Στην Κρήτη ο τάφος της οικογένειας του Διονύσιου Σολωμού

Στο Οροπέδιο Αρμενοχαντράδων στη Σητεία

«Η κρητική διατροφή στο επίκεντρο»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μάρτη, η Εσπερίδα…

Χτύπησε τον γιο του επειδή δεν ήπιε την… κούπα

Ένα απίστευτο περιστατικό σε Κρητικό γλέντι

Κρητικοί και ξένοι επιστήμονες ανέπτυξαν καλύτερη μέθοδο…

Περισσότερο φως στις μεταβολές του κλίματος στο μακρινό παρελθόν μπορούν να ρίξουν πλέον οι επιστήμονες με τη βοήθεια των οστράκων,

Ποια είναι τα έως τώρα δεδομένα για τις αγροτικές επιδοτήσεις…

Με βάση και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πόροι του πρώτου πυλώνα θα είναι μειωμένοι κατά 641 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του δεύτερου πυλώνα θα είναι μειωμένοι…

Πατέρας του αλεξιπτωτιστή Μπούχλη: Δεν θέλουν πλέον παλικάρια!

Τη δική του εκδοχή για την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του γιου του έδωσε ο πατέρας του Ν. Μπούχλης

MasterChef: Αποχώρησε ο Κρητικός - «Βγήκαν τα μαχαίρια»

Ο Τάσος που αποτέλεσε φαβορί, αποχώρησε από το παιχνίδι

Εξαφανίζονται οι μέλισσες - Πολλά κρούσματα δηλητηριάσεων…

Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται κατά του δάκου σκοτώνουν τις μέλισσες...

Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένης που παρασύρθηκε από…

Υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Αναβιώνει η τραγική υπόθεση με το θάνατο του 11μηνου βρέφους

Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό – Στο… σκαμνί ο παιδοχειρούργος

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.