Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓέμισε λύματα ο Αλμυρός - Μαύρα... ζουμιά στη θάλασσα της Ιεράπετρας

Γέμισε λύματα ο Αλμυρός - Μαύρα... ζουμιά στη θάλασσα της Ιεράπετρας

Κρήτη | 18/02/2019 - 23:52
Γέμισε λύματα ο Αλμυρός - Μαύρα... ζουμιά στη θάλασσα της Ιεράπετρας
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις ο Αλμυρός ποταμός κατέβασε μαύρα ζουμιά μαζί με το νερό της βροχής - Στον εισαγγελέα Λασιθίου η υπόθεση μετά από καταγγελίες δημοτών στις τοπικές Αρχές

Ένα παλιό αλλά άλυτο μέχρι στιγμής περιβαλλοντικό πρόβλημα, με μαύρα ζουμιά να τρέχουν στον Αλμυρό ποταμό δυτικά της Ιεράπετρας, έχει απασχολήσει μετά τις έντονες βροχοπτώσεις το Δήμο, τους δημότες, τις Αρχές του τόπου, αλλά και τους ιδιοκτήτες του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας, που βρίσκεται δίπλα στον καταργημένο και αποκατεστημένο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

Μετά από καταγγελίες δημοτών στις τοπικές Αρχές, ότι τις τελευταίες μέρες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις ο Αλμυρός ποταμός, κατέβαζε μαύρα ζουμιά μαζί με το νερό της βροχής στη θάλασσα, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας με τη δικογραφία που συνέταξε, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Ν. Λασιθίου.

Για το ενδεχόμενο αυτά τα μαύρα ζουμιά, να προέρχονται, από τα στραγγίσματα που αποκατεστημένου ΧΑΔΑ, από τους ανοικτούς παλιούς και νέους χώρους εναπόθεσης λυμάτων και λυματολάσπης, ο διαχειριστής του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας, κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης, είχε έγκαιρα ενημερώσει με επίσημο έγγραφο του(Αρ. Πρωτ. 1104 /29-1-2019) το Δήμο Ιεράπετρας και τις αρμόδιες Αρχές.

Στο έγγραφο του αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι δίπλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας βρίσκεται σε λειτουργία χωματερή, τα λύματα και οι αποστραγγίσεις της οποίας, εισέρχονται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας μας, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Από τα λύματα αυτά και τα στραγγίσματα της χωματερής, τίθεται ζήτημα περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και σας ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνδρομή.

Η αίτηση αυτή κατατίθεται προς γνώση όλων των αρμόδιων Αρχών για τις νόμιμες συνέπειες και για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας», καταλήγει το έγγραφο του επιχειρηματία κ. Μιχάλη Αλμπαντάκη που κατατέθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας και πρωτοκολλήθηκε πριν από 20 ημέρες.

Στην αυτοψία που κάναμε στους χώρους του πυρηνελαιουργείου και στη χωματερή του Δήμου Ιεράπετρας, ο κ. Αλμπαντάκης μας έδειξε μια καινούργια δεύτερη εξατμισοδεξαμενή την οποία έχει κατασκευάσει, όπου οδηγεί με αντλία τα νερά του περιβάλλοντος χώρου του εργοστασίου, που προέρχονται από το ξέπλυμα της πυρήνας, λόγω των βροχών, για να μην καταλήγουν στο ποτάμι. Δίπλα από το εργοστάσιο και μέσα στην ιδιοκτησία της επιχείρησης, φαίνονται στραγγίσματα μαύρου χρώματος, τα οποία καταλήγουν στο ποτάμι.

«Αυτά τα στραγγίσματα μας έρχονται από τον ΧΑΔΑ ασταμάτητα χειμώνα καλοκαίρι, μέσα στο χώρο του εργοστασίου, ακόμα και το μήνα Αύγουστο, όταν το Πυρηνελαιουργείο είναι κλειστό, αλλά η χωματερή συνεχίζει να δέχεται και υγρά απόβλητα που πέφτουν στις ανοικτές χαβούζες παλιές και νέες», μας είπε ο μηχανικός του εργοστασίου κ. Κώστας Παπαδάκης.

Από τα δυτικά του Πυρηνελαιουργείου πάνω από τη χωματερή, είδαμε να τρέχουν μαύρα ζουμιά προς το χώρο του εργοστασίου.

«Αυτά τα μαύρα ζουμιά», μας εξήγησε ο κ. Αλμπαντάκης, «προέρχονται όλα από τις ανοικτές χαβούζες του ΧΑΔΑ, όπου μπαίνουν και νέα λύματα τα οποία μεταφέρονται με βυτιοφόρα. Φτάνουν στο χώρο του εργοστασίου μου μαζί με άλλα στραγγίσματα, που προέρχονται από τα σκουπίδια που έχουν ταφεί κάτω το χώμα αλλά και από παλιές χαβούζες που έχουν σκεπαστεί με μπάζα.

Επειδή μας κατηγορούν άδικα σαν επιχείρηση, θα ζητήσουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να μας δείξει πια είναι η αλήθεια. Για το λόγο αυτό σε συνεννόηση  με το νομικό τμήμα της επιχείρησης μας, θα καταθέσουμε αγωγή κατά του Δήμου Ιεράπετρας, τον οποίο θεωρούμε υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Εμείς τηρούμε αυστηρά σε όλα μας τα εργοστάσια τους όρους της προστασίας του περιβάλλοντος, στο οποίο έχουμε τις επιχειρήσεις μας.

Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε εμάς, χωρίς εμείς να φταίμε. Το εργοστάσιο μας είναι υψομετρικά χαμηλότερα από τις χαβούζες του Δήμου και τη χωματερή. Συνεπώς η βαρύτητα φέρνει τα στραγγίσματα και τα μαύρα τους ζουμιά στο χώρο μας. Το ανάποδο δε μπορεί να γίνει», καταλήγει ο κ. Αλμπαντάκης, ο οποίος μας δείχνει τα σημεία από τα οποία έρχονται τα μαύρα ζουμιά μέσα στην επιχείρηση του.

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη μας είπε πως, «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουμε φέτος, και επειδή τα προηγούμενα χρόνια εναποθέταμε σε αυτόν τον ΧΑΔΑ που τώρα έχει αποκατασταθεί, φυτικά υπολείμματα, θεωρούμε ότι το σκούρο ζουμί που κατεβαίνει είναι πιθανόν από αυτά τα φυτικά υπολείμματα που έχουν ταφεί κάτω από τα χώματα. Έχουμε πάρει δείγματα από αυτό το υγρό που κατεβαίνει από τον δικό μας χώρο, για να του κάνουμε χημική ανάλυση και πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο. Δεν έχουμε όμως εμείς καμία σχέση, με τα υπόλοιπα μαύρα ζουμιά, που φτάνουν από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», κατέληξε η κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη περιμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός και πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το πρόβλημα αυτό, καταθέτοντας την άποψη του λέει: «Δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε, για τη λύση αυτού του προβλήματος. Από την κακοδιαχείριση έχουν προκύψει σοβαρά θέματα στην περιοχή αυτή.

Θα πρέπει με την ευκαιρία της ανάδειξης αυτού του θέματος, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δώσουμε λύσεις που πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ απλές. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να ακούσει την πρόταση μας. Σαν τεχνικός προτείνω την εκτροπή του ρέματος που περνά μέσα από την παλιά χωματερή. Αν αυτά τα βρόχινα νερά δεν περάσουν μέσα από τη χωματερή και καταλήξουν καθαρά στο ποτάμι του Αλμυρού, τα λίγα στραγγίσματα που θα μείνουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, θα μπορούμε εύκολα να τα κρατήσουμε σε μια εξατμισοδεξαμενή. Είναι τόσο απλό, αλλά δεν το κάνουμε γιατί δεν ενδιαφερόμαστε να δώσουμε μια σωστή λύση», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Προϊστάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Φωτιές σε κουζίνα & αυτοκίνητα σήμανε συναγερμό

Οι πυροσβέστες έτρεχαν σε πολλά περιστατικά για να προλάβουν τα χειρότερα

Της... διάσωσης: Η Πυροσβεστική έτρεχε για να βοηθήσει τουρίστες

Δύο τουρίστες χάθηκαν και άλλος ένας έπεσε σε φαράγγι στην περιφερειακή ενότητα Χανίων

Ρεκόρ θερμοκρασιών σήμερα στην Κρήτη - Δείτε που καταγράφηκαν…

Παρά τη συννεφιά, το θερμόμετρο εκτοξεύτηκε στα… ύψη σήμερα στην Κρήτη

Εκλογές 2019: Πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι στην Κρήτη

1.343 εκλογικά τμήματα – Όλα έτοιμα για τις εκλογές

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη

Εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του παρουσία Κώστα Γαβρόλου

Ανήλικοι έπνιξαν σκυλί στο Θραψανό

Οι αρχές έχουν ενημερωθεί από τα φιλοζωικά σωματεία

Πυροβολούσαν μετά μανίας προκαλώντας αναστάτωση

Σήκωσαν στο πόδι μια ολόκληρη περιοχή

Βαμβακόπουλο: Βίντεο - σοκ από τη στιγμή της δολοφονίας…

Σε βίντεο καταγράφηκε η δολοφονία του 43χρονου Κώστα Κατσουλάκη

Ο καιρός στην Κρήτη - «σκονισμένη εβδομάδα»: Ποια θα είναι…

Με αφρικανική σκόνη θα κυλήσει η εβδομάδα στην Κρήτη

Το κάψιμο κλαδιών τον έβαλε σε μπελάδες

Η πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα

Κρητικός υπερτυχερός του Τζόκερ αυτοκτόνησε - Ποιος ήταν…

Χθες,στην Καλογρέζα, ο 87χρονος, με καταγωγή από την Κρήτη, βρέθηκε κρεμασμένος από το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου διέμενε, στον τέταρτο όροφο

Ανησυχούν οι αρχαιολόγοι για τα χρονοδιαγράμματα του αεροδρομίου…

Διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τις ανασκαφές

Οδηγίες και μέτρα προστασίας για την αφρικανική σκόνη

Τί αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης

Ενίσχυση στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές –…

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών

Φωτιά σε αποθήκη οικίας στο Ρέθυμνο

Συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Tροχαίο με εγκλωβισμό στην εθνική οδό

Συναγερμός σε ΕΚΑΒ και πυροσβεστική

Στους 30 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος

Θερμές αέριες μάζες αλλάζουν το σκηνικό του καιρού

Καθάρισαν τη Ντία

Ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών μαζί με την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

Εγκρίθηκε η δημιουργία Μουσικού Γυμνασίου στο Λασίθι

Εγκρίθηκε η δημιουργία Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου στο Καβούσι, και σύντομα θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2019 - 2020

Ανησυχία για την Αφρικανική πανώλη των χοίρων - «Κώδωνας…

Μείωση παραγωγής και αύξηση τιμών έφερε η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό στα Χανιά – Νεκρός ο οδηγός

Ολοκληρώθηκε μετά 2ωρη προσπάθεια των πυροσβεστών, η επιχείρηση απεγκλωβισμού του μεσήλικα άνδρα που έχασε τη ζωή του από πτώση του οχήματος στο γκρεμό

Άφησε την τελευταία της πνοή στο πλοίο

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Χανίων

Ντελαπάρισε… νταλίκα στο Τυμπάκι

Άγιο είχε ο οδηγός

Στις φλόγες κατάστημα κατασκευής επιγραφών

Άμεσα η πυροσβεστική στο σημείο

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Κουδουμά για τον…

Η τρίτη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτής

Κάνναβη και κλεμμένο κινητό τον έβαλαν σε μπελάδες

Συνελήφθη ένας 36χρονος αλλοδαπός

Η Τερέζα αποδείχθηκε ζωηρό … αρσενικό που το έσκασε από…

Η χερσαία χελώνα, που αποτελεί προστατευόμενο είδος ζούσε ως οικόσιτο ζώο τουλάχιστον μια δεκαετία

Δύο μήνες μετά τη θεομηνία και οι δρόμοι παραμένουν … βομβαρδισμένο…

Κατεστραμμένος ο δρόμος που οδηγεί στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο

Το Σαββατοκύριακο η… Βενιζέλεια Ποδηλασία

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης

«Σημεία και τέρατα» στα ξενοδοχεία: «Μαύρη» εργασία και…

Επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ σε κάθε περίπτωση!

Καιρός για... βουτιές στην Κρήτη: «Καυτό» Σαββατοκύριακο…

Πως θα εξελιχθεί ο καιρός στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα;

Μπέρδεψαν τα… καλώδια τους για την ενεργειακή διασύνδεση…

Η κοινοπραξία που προωθεί το διακρατικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης λέει ότι τελικά θα γίνουν όχι ένα, άλλα δύο... καλώδια

Στο έλεος της Xylella οι ελαιοπαραγωγοί - Δεν υπάρχει λύση…

Ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων

MasterChef: Στην Κρήτη μαγειρεύει ο περσινός νικητής – Για ποιον…

Τι ενόχλησε τον περσινό νικητή από τον φετινό διαγωνισμό - Η δυάδα του φετινού τελικού

Επιστολή ΟΛΗ για σαπισμένο σκάφος και στέγη από αμίαντο…

Απάντηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου σε σχόλιο της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”

Συνεχίζουν την καύση κλαδιών – Κι άλλα πρόστιμα από την…

Δύο περιπτώσεις σε Ηράκλειο και Ιεράπετρα

Παραδόθηκαν στις αρχές πατέρας και γιος για το αιματηρό…

Υπέδειξαν στις αρχές που βρίσκεται το όπλο που χρησιμοποίησαν

Ο Τζακ Σπάροου αποβιβάστηκε στην… Χερσόνησο

Βρίσκεται στο Water Park του Creta Maris

Γαλάζιες Σημαίες 2019: Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες…

Η Ελλάδα βγήκε δεύτερη στον κόσμο σε γαλάζιες σημαίες

Έκανε ληστεία σε βενζινάδικο με... ψεύτικο όπλο

Συναγερμός στην αστυνομία το μεσημέρι της Τετάρτης

Ο παιδόφιλος δάσκαλος της Ιεράπετρας ένοχος και στο Εφετείο…

Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί το 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου

Διακοπές - εφιάλτης: Το επιπλωμένο δωμάτιο «άρπαξε» φωτιά

3 φωτιές σε σπίτια κινητοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.