Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Γαλοπούλα με γέμιση από μανιτάρια

Γαλοπούλα με γέμιση από μανιτάρια

Διατροφή | 28/11/2014 - 09:55
Γαλοπούλα με γέμιση από μανιτάρια

Η γαλοπούλα είναι ένα φαγητό που το ψήσιμό του απαιτεί χρόνο και στο τραπέζι μας έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα.

Όταν τη φτιάξετε με μια ωραία γέμιση με μανιτάρια, ρύζι, σταφίδες και ζαμπόν γαλοπούλας και την περιχύσετε με τη σάλτσα που σας προτείνουμε, η αναμονή σίγουρα θα σας δικαιώσει.

Διαβάστε τη συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη, όπως αυτή δημοσιεύεται στο olivemagazine.gr

Υλικά

1 γαλοπούλα 3½-4 κιλά
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

Για τη σάλτσα

½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

250γρ. μανιτάρια (champignon de paris)
250γρ. μανιτάρια πλευρώτους
250γρ. μανιτάρια portobello
100γρ. κρεμμύδι τριμμένο
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας, καπνιστό
1 μήλο ολόκληρο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε το κονιάκ, το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να αφήσετε να πάρουν βράση. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κρασί. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και η σάλτσα είναι έτοιμη. Με αυτήν θα αλείψετε τη γαλοπούλα στην αρχή και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε και τη γέμιση: σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί. Για τα μανιτάρια portobello, αφαιρείτε τη μεμβράνη από το καπελάκι τους (τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι) και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά του. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σκεπάζετε το σκεύος. Αφήνετε τα μανιτάρια να βράσουν, θα κατεβάσουν πάρα πολλά υγρά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο ζαμπόν γαλοπούλας και τις σταφίδες. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά της γέμισης σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο και το ρύζι. Ανακατεύετε λίγο και ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.

Βήμα 4

Πλένετε σχολαστικά τη γαλοπούλα σας με άφθονο κρύο νερό και τη σκουπίζετε, αλατίζοντας και στην κοιλίτσα της αλλά και εξωτερικά. Την τοποθετείτε σε ένα ταψί που να τη χωράει ίσα ίσα και με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού τη γεμίζετε με τη νόστιμη γέμιση. Αν σας περισσέψει γέμιση, τη βάζετε μέσα στο ταψί. Κλείνετε την τρύπα της κοιλίτσας της με το μήλο, για να μην ταλαιπωρείστε με ραψίματα.

Βήμα 5

Αδειάζετε μέσα στο ταψί το κόκκινο κρασί και αλείφετε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει. Βρέχετε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα με νερό και σκεπάζετε με αυτά τη γαλοπούλα. Την ψήνετε σκεπασμένη στους 200°C για 3 ώρες περίπου, ανοίγοντας το φούρνο κατά διαστήματα και αλείφοντάς τη με τη νόστιμη σάλτσα. Αν η γαλοπούλα σας είναι 4 κιλά, απαιτούνται περίπου 4 ώρες ψήσιμο. Την τελευταία ώρα την ψήνετε ξεσκέπαστη για να ροδίσει καλά παντού. Όταν γίνει ροδοκόκκινη, μαλακή και τρυφερή σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη γαλοπούλα μέσα με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.

Βήμα 6

Πριν από το σερβίρισμα αδειάζετε τη γέμιση από την κοιλίτσα της και τη μεταφέρετε σε πιατελίτσα. Σερβίρετε τη γαλοπούλα ολόκληρη σε μεγάλη πιατέλα. Τώρα, για το κόψιμο της γαλοπούλας, ας το αναλάβει ο πιο έμπειρος!

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.