Φακές... το κρέας των φτωχών!
Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 8.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή, όπου εξακολουθούν να αποτελούν το δημοφιλέστερο φαγητό. Κυκλοφορούν σε πολλές ποικιλίες, με κυριότερες την ευρωπαϊκή, την αιγυπτιακή ή κόκκινη και την κίτρινη.
Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, ασβέστιο και σίδηρο.
Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Οι διαλυτές μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ οι αδιάλυτες ίνες επιταχύνουν το πέρασμα των τροφών στο έντερο και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Τέλος όταν συνδυαστούν με ρύζι μας δίνουν καλής ποιότητας πρωτεϊνη, που προσομοιάζει με αυτή του κρέατος και του κοτόπουλου.