Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Φάβα από γίγαντες Πρεσπών με καπνιστή τονοσαλάτα

Φάβα από γίγαντες Πρεσπών με καπνιστή τονοσαλάτα

Διατροφή | 03/05/2015 - 18:17
Φάβα από γίγαντες Πρεσπών με καπνιστή τονοσαλάτα
Απαλή και βελούδινη φάβα από γίγαντες Πρεσπών όμως, που συνδυάζει τη γήινη γεύση της με μια δροσερή τονοσαλάτα.


Συνταγή: Δημήτρης Σκαρμούτσος (olivemagazine.gr)

Υλικά

Για τη φάβα

2 φλιτζάνια γίγαντες Πρεσπών μουλιασμένοι επί 10 ώρες
150ml ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή περισσότερο (κατά το γούστο σας)
1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα δύο
1 καρότο, καθαρισμένο

Για την τονοσαλατα

150γρ. καπνιστό τόνο Αλοννήσου σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ξερό, μικρό, κομμένο σε λεπτές φετούλες
τα φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κοφτή κουτ. γλυκού μέλι
1½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
50ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
12 ντοματίνια κομμένα στα 4

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη φάβα: Στραγγίζετε και ξεπλένετε τους γίγαντες. Τους βάζετε σε μια κατσαρόλα με το κρεμμύδι, το καρότο και 8 φλιτζάνια κρύο νερό. Δεν αλατίζετε. Σκεπάζετε και βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 2

Μόλις το νερό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες.

Βήμα 3

Με μια τρυπητή κουτάλα τους μεταφέρετε σε δόσεις στο μπλέντερ μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι και τους πολτοποιείτε. Δεν πετάτε το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν οι γίγαντες γιατί θα σας χρειαστεί για να αραιώσετε το μίγμα σας. Όταν κρυώσει, γίνεται πολύ σφιχτό.

Βήμα 4

Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται από το ζουμί που έβρασαν, ώστε να πάρετε έναν ομοιόμορφο παχύρρευστο πολτό. Περνάτε τον πολτό από σήτα, για να συγκρατήσετε κομματάκια από τα φλούδια, τον βάζετε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Φτιάχνετε την τονοσαλάτα: Βάζετε σε ένα μπολ τον τόνο, το κρεμμύδι τον άνηθο, το μαϊντανό και τα ντοματίνια. Ανακατεύετε ελαφρά.

Βήμα 6

Σε ένα άλλο δοχείο, χτυπάτε το χυμό λεμονιού, το λάδι και το μέλι μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με τον τόνο και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη φάβα χλιαρή ή και κρύα μαζί με την τονοσαλάτα στο κέντρο του πιάτου.

Μερίδες:

Χρόνος προετοιμασίας: 30' 

Χρόνος μαγειρέματος: 1:10 ' 

Έτοιμο σε: 1:30 '


Φωτογραφία – Food Styling: Aντωνία Κατή


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.