Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Έχουν να κάνουν εμβόλιο για τη φυματίωση δύο χρονια-Σε κίνδυνο οι μαθητές του Ηρακλείου

Έχουν να κάνουν εμβόλιο για τη φυματίωση δύο χρονια-Σε κίνδυνο οι μαθητές του Ηρακλείου

Παιδιά & Γονείς | 28/05/2015 - 08:43
Έχουν να κάνουν εμβόλιο για τη φυματίωση δύο χρονια-Σε κίνδυνο οι μαθητές του Ηρακλείου
Εκτεθειμμενοι στον κίνδυνο είναι οι μικροί μαθητές του Ηρακλείου, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν υπαρχει η δυνατότητα για τη χορήγηση του εμβολίου της φυματίωσης.

Το εμβόλιο της φυματίωσης είναι ένα από αυτά που πρέπει να χορηγούνται οπωσδήποτε στους μαθητές του Ηρακλείου και όχι μόνο, μιας και τα στελέχη της φυματίωσης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μια πιθανή προσβολή ενός ατόμου από αυτή, μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

"Υπαρχει φοβερή έλλειψη εδώ και δύο χρόνια του εμβολιου της φυματίωσης. Σε επικοινωνία που έχουμε με τα νοσοκομεία της πόλης, κατά καιρούς, μας λένε ότι εδώ και δύο χρονια το φάρμακο αυτό παρουσιάζει έλλειψη", αναφέρει παιδίατρος που μίλησε στο CretePlus.gr.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τόσο πέρυσι, όσο και φέτος να έχουν εμβολιαστεί τα παιδιά μόνο 2-3 σχολείων του Ηρακλείου. "Αποδεσμεύεται μια μικρή ποσότητα κάθε χρόνο και εμβολιάζονται μόνο μερικά από τα εξάχρονα παιδιά του Ηρακλείου", συνεχίζει η παιδίατρος.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι η φυματίωση "θερίζει". Τα περιστατικά που καταγράφονται πανελλαδικά είναι αρκετά, αφού τα στελέχη της ασθένειας είναι ανθεκτικά. "Είναι μια ασθένεια που είναι σε έξαρση. Είχε εξαφανισθεί, όμως τα τελευταία χρονια έχει κάνει και πάλι την εμφάνιση της", επισημαίνει η εν λόγω παιδίατρος μέσα από το CretePlus.gr.

Σημειώνεται ότι το ίδιο πρόβλημα υπαρχει και με το Mantoux.  Τα νοσοκομεία τόσο του Ηρακλείου, όσο -προφανώς και πανελλαδικά- έχουν μια μικρή ποσότητα από το συτγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο όμως κρατάνε φυλαγμένο στα αποθέματά τους, για κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις ασθενών, όπου απαιτείται η χορήγηση του.

Τα συμπτώματα της φυματίωσης

Η φυματίωση προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, συνήθως όμως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης από το άτομο που είναι άρρωστο. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης βρίσκεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα, γύρω από τον ασθενή ο οποίος βήχει, φταρνίζεται ή μιλά έντονα.

Ο υγιής άνθρωπος μολύνεται όταν εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια και φτάσουν στους πνεύμονές του.

Εάν κάποιος μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, μπορεί να μην αρρωστήσει αμέσως.

Μπορεί όμως να συμβεί ένα από τα εξής δύο ενδεχόμενα:

-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταστρέψει τα μυκοβακτηρίδια και να μην αρρωστήσει με φυματίωση.

-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να περιορίσει τα μυκοβακτηρίδια, αλλά να μην τα σκοτώσει όλα και πλήρως. Αυτή η περίπτωση είναι η λεγόμενη λανθάνουσα φυματίωση. Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν νοσούν αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν τη φυματίωση αργότερα στη ζωή τους.

Συμπτώματα

Η φυματίωση λέγεται και νόσος-κλόουν γιατί μπορεί να μιμηθεί πάρα πολλά συμπτώματα άλλων νόσων. Συχνά μάλιστα η διάγνωσή της γίνεται από τυχαία ακτινολογική εξέταση, χωρίς ο άρρωστος να έχει αναφέρει συμπτώματα.

Κάποια γενικά συμπτώματα πάντως, είναι τα εξής:

-Βήχας με μεγάλη διάρκεια

-Πυρετός

-Νυχτερινοί ιδρώτες

-Διογκωμένοι λεμφαδένες

-Αιμόπτυση

-Απώλεια βάρους χωρίς το άτομο να κάνει δίαιτα.

Εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει φυματίωση, έχετε βήχα για περισσότερο από ένα μήνα ή κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε γιατρό.

Η φυματίωση συγκαταλέγεται στις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.