Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Πιθανοι μεγαλοι σεισμοι ανα τον κοσμο» λεει ο Τσελεντης- Κόντρα επιστημόνων μετά το Νεπαλ (pics)

«Πιθανοι μεγαλοι σεισμοι ανα τον κοσμο» λεει ο Τσελεντης- Κόντρα επιστημόνων μετά το Νεπαλ (pics)

Κρήτη | 27/04/2015 - 23:24
«Πιθανοι μεγαλοι σεισμοι ανα τον κοσμο» λεει ο Τσελεντης- Κόντρα επιστημόνων μετά το Νεπαλ (pics)
Σε κόντρα... πολλών Ρίχτερ εχει εξελιχθει και πάλι η συζήτηση για τη σεισμική δραστηριότητα, την ωρα που η τοπική κοινωνια της Κρήτης σοκαρίστηκε με το σεισμό των 6.1 Ρίχτερ και κοιτα αποσβολωμένη την καταστροφη στο Νεπάλ

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το "σεισμικό ντόμινο" που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλα γειτονικά ρήγματα που βρίσκονται στην Ασία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ. Μεγάλα ρήγματα υπάρχουν στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, στο Ιράν. Οι Έλληνες σεισμολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι πιθανό "σεισμικό ντόμινο", δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τον Ελλαδικό χώρο.



"Η επίδραση αυτού του σεισμού θα είναι μόνο σημαντική στα γειτονικά ρήγματα, η Ελλάδα είναι πολύ μακριά. Επομένως δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα αλλά μπορεί να επηρεάσει κοντινά ρήματα" υποστήριξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως τόνισε ο Άκης Τσελέντης, η μοναδική περίπτωση στην οποία θα υπήρχαν επιπτώσεις για την Ελλάδα θα ήταν να επηρεαστεί το ρήγμα της Ανατολίας που έχει δώσει ισχυρότατους σεισμούς στην Τουρκία και φθάνει μέχρι το Αιγαίο.

Ακραία επιστημονικά χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκας, την άποψη ότι το σεισμικό ντόμινο που θα προκαλέσουν τα 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, μπορεί να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Για να επηρεαστούν τα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή της Ελλάδας, θα έπρεπε το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ να ήταν της τάξης των 9 Ρίχτερ είπε στο MEGA ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

"Σε βάθος χρόνου, ο ελλαδικός χώρος δεν θα επηρεαστεί γιατί αυτοί οι σεισμοί δεν επηρεάζουν στην παγκόσμια σεισμικότητα. Πολύ πολύ μεγάλοι σεισμοί της τάξεως του 9 έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται με μεταβολές της παγκόσμιας σεισμικότητας, όχι όμως αυτοί της τάξεως του 8" τόνισε.

Ο σφοδρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης της πλάκας της Ινδίας με αυτήν της Ευρασίας. Το Έβερεστ είναι το αποτέλεσμα της πιο ισχυρής σύγκρουσης τεκτονικών πλακών που έχει σημειωθεί ποτέ στη γη. Η σύγκρουση των δύο πλακών έχει προκαλέσει και στο παρελθόν σεισμικές δονήσεις με μεγέθη, που προκαλούν σοκ. Ισχυρότερος από όλους ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε το 1950 και ήταν μεγέθους 8,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ασυνήθιστο χαρακτηρίζει τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, καθώς εκτός από την μεγάλη του ένταση διήρκεσε πάνω από ένα λεπτό. Μίλησε για ένα διπλό σεισμό που κράτησε πάνω από 80 δευτερόλεπτα. "Ένας σεισμός που αν τον συγκρίνουμε με τον σεισμό της Αθήνας το 1999 ήταν 600 έως 800 φορές μεγαλύτερος" ανέφερε.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δραματική προειδοποίηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ότι ανεξαρτήτως του σεισμικού ντόμινο που θα προκαλέσουν τα 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, στην Ελλάδα αναμένονται ισχυροί σεισμοί και την ίδια ώρα, λόγω των περικοπών στα κονδύλια οι Έλληνες σεισμολόγοι δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα.

"Στην Ελλάδα έχουν συγκεντρωθεί σε κάποιες περιοχές σημαντικότατα ποσοστά σεισμικής ενέργειας, να μην κρυβόμαστε. Και μερικές από αυτές τις περιοχές είναι κοντά σε αστικά κέντρα. Και πραγματικά μπορεί να έχουμε ακόμα και θύματα. Και το λέω αυτό όχι για να κινδυνολογήσω, το λέω γιατί η Ελλάδα είναι η πιο σεισμική χώρα της Ευρώπης και δυστυχώς σε λίγο θα γίνουμε περίγελος των ξένων" σημείωσε.

Απάντηση Σπιρτζη


Την εκτίμηση ότι σεισμολόγοι τρομοκρατούν την κοινή γνώμη με προβλέψεις για σεισμούς για να αποσπούν κονδύλια εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. «Φωτογραφίζοντας» έτσι, τον σεισμολόγο Ακη Τσελέντη που προειδοποίησε για σεισμό στην Ελλάδα της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Οι μεθοδεύσεις πίεσης και τρομοκράτησης των πολιτών για την απόσπαση κονδυλίων,  ώστε να συνεχίζεται αενάως ο κύκλος της άντλησης πόρων στο όνομα της αόριστης εκτίμησης της σεισμικότητας δεν γίνονται πλέον αποδεκτές. Όλα έχουν όρια» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης απαντώντας στις «δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων εικοσιτετράωρων παραγόντων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχετικά με τους σεισμούς».

Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών «ο σεισμός προφανώς δεν είναι ταξικός. Οι κατασκευές όμως είναι. Και οι, ευτυχώς ελάχιστοι, σεισμολόγοι που υπερβαίνουν τα όρια, ας ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα με το αντικείμενο τους και μόνο».

Κάλεσε δε τους δημοσιολογούντες περί τους σεισμούς, να αντιληφθούν ότι «η τρομοκρατία της κοινής γνώμης, δεν προσφέρει αντισεισμική θωράκιση ούτε γλιτώνει τη χώρα από τις πιθανές συνέπειες εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων».

Εγκλωβισμένη η Κρητικοπουλα


Ώρες αγωνίας έζησαν συγγενείς και φίλοι δύο Ελληνίδων που ήταν στο Νεπάλ την ώρα του ισχυρού σεισμού, έως ότου επικοινωνήσουν και πουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

"Σώθηκα από τύχη. Θα μπορούσα εκείνη την ώρα να βρίσκομαι στο Κατμαντού", λέει στο MEGA η 25χρονη Κλειώ Ρουσομουστακάκη, η οποία μαζί με έναν Πορτογάλο φίλο της, έκαναν διακοπές στο Νεπάλ και αποφάσισαν να μείνουν λίγες εβδομάδες παραπάνω για να προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα αγγλικών σε ένα σχολείο στο χωριό Γκαουνσαχάρ, λίγα χιλιόμετρα από το Κατμαντού.



Όπως είπε περπάτησαν περισσότερες από δύο ώρες από το χωριό όπου έμεναν για να φτάσουν στην πιο κοντινή πόλη που είχε ηλεκτρικό και να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους. Όταν έφθασε στην πόλη έζησε τον πανικό καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν και οι κάτοικοι ήταν τρομοκρατημένοι και ούρλιαζαν.

Ήμουν πολύ τυχερή λέει η 25χρονη και τώρα αγωνιά για το ταξίδι της επιστροφής καθώς η πτήση της είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης και θα πρέπει να βρει τρόπο να φτάσει στο Κατμαντού που απέχει 6 ώρες από το χωριό όπου βρήκε καταφύγιο.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.