Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ερχονται από τη Γαλλία για να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη - Ποια είναι η χορωδία Choeur du Canto

Ερχονται από τη Γαλλία για να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη - Ποια είναι η χορωδία Choeur du Canto

Πολιτισμός | 25/07/2015 - 13:56
Ερχονται από τη Γαλλία για να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη - Ποια είναι η χορωδία Choeur du Canto
Μια χορωδία υψηλοτάτου επιπέδου, η Choeur du Canto, έρχεται από τη μακρινή Βρετάνη, με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του σπουδαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για να παρουσιάσει ένα «έργο - σύμβολο της ελευθερίας», το «Canto General» του Πάμπλο Νερούδα, από σήμερα ως και τις 27 Ιούλη.

Οι συναυλίες θα δοθούν στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, και στις 27 Ιουλίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Σε μουσική διεύθυνση Pierre Emannuel Clair και με αφηγήτρια την  Αγλαΐα Παππά, η χορωδία Choeur du Canto θα ερμηνεύσει το «Canto General» («Γενικό άσμα», 1972), το οποίο είναι ένα λαϊκό ορατόριο σε 13 μέρη, για δύο σολίστ τραγουδιστές, μικτή χορωδία και 15μελή ορχήστρα.

Η συναυλία της 25ης Ιουλίου, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον δήμο Λαυρεωτικής. Η συναυλία της 27ης Ιουλίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.


Μια κραυγή για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια

Το «Γενικό άσμα» του Πάμπλο Νερούδα, μια κραυγή των λαών της Λατινικής Αμερικής για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, έγινε, στα χέρια του Μίκη Θεοδωράκη, ένα επικό κάλεσμα για δημοκρατία και ελευθερία. Αριστουργηματικός συνδυασμός ποίησης και μουσικής, που μιλά κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων, αποτελεί, εδώ και χρόνια, πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου.

Χορωδιακό σύνολο με ένα κοινό πάθος

Το χορωδιακό σύνολο Choeur du Canto δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2011, στο Κεμπέρ της Βρετάνης, με μουσικό διευθυντή του τον Ζαν Γκολζεβί. Τα μέλη του συνόλου, που προέρχονται από την περιοχή Φινιστέρ, διακατέχονται από ένα κοινό πάθος: να ερμηνεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνουν παγκόσμια γνωστό το λαϊκό ορατόριο «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του Κεμπέρ, Μπ. Πουανιάν, που στηρίζει την προσπάθειά τους: «Το “Canto General” πρέπει να παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, γιατί δονεί την καρδιά και κινητοποιεί τη σκέψη κάθε ακροατή. Αυτή η σύνθεση, που έχει παντιέρα της την ελπίδα, μπορεί να κινητοποιήσει για αντίσταση, όπου η ελευθερία στραγγαλίζεται, και να προβάλλει το συναίσθημα της ευτυχίας, εκεί όπου η ελευθερία γίνεται σεβαστή. Να τι δίνει στο έργο αυτό οικουμενικό χαρακτήρα».

Το σύνολο Choeur du Canto έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και του εξωτερικού, σε συνεργασία με τραγουδιστές και σολίστ οργάνων. Το 2013, για την επέτειο των 40 χρόνων από τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα, εμφανίστηκε στη Μέρα Χορωδιακού Τραγουδιού της Φινιστέρ, στο Θέατρο της Κορνουάλης (στο πλαίσιο της Μεγάλης Διεθνούς Έκθεσης για τον Πάμπλο Νερούδα, στο Κεμπέρ και την Μπρεστ), περιόδευσε στην Κριμαία με τη Χορωδία Δωματίου της Κριμαίας και εμφανίστηκε στην Αίθουσα «Αλιζέ» του Γκυπαβάς. Την επόμενη χρονιά, εμφανίστηκε στο Παρίσι, στην περιφέρεια του Σηκουάνα - Σεν Ντενί, στην πόλη Αράς.

Τα Χανιά τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Ολες τις πτυχές του έργου και της μουσικής πορείας του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη επιχειρεί να καλύψει το φεστιβάλ που διοργανώνουν προς τιμήν του ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Oι εκδηλώσεις του φεστιβάλ αρχίζουν αύριο, Κυριακή 26 Ιουλίου με την βραδιά πιάνου με τον Γκέρχαρτ Φόλκερτς που θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται: «Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα του Μ. Θεοδωράκη και τριών ακόμη συνθετών που επηρέασαν τη δημιουργική του πορεία: Μπετόβεν, Ντεμπυσί και Μπάρτοκ. Επιπλέον ο Γκέρχαρτ Φόλκερτς θα παρουσιάσει δικές του ερμηνείες για πιάνο, μεταξύ άλλων και από τους κύκλους τραγουδιών του Μ. Θεοδωράκη, Ρωμιοσύνη, Μικρές Κυκλάδες, Τραγούδια του Αγώνα, και 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας.

Ο Μ. Θεοδωράκης συνέθεσε το 1947, κατά τη διάρκεια των σπουδών του ακόμη και καταμεσής του εμφύλιου πολέμου, τα έντεκα πρελούντιά του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στα Χανιά, δημιούργησε τη σύνθεση Συρτός Χανιώτικος για πιάνο και percussion, στην οποία επανήλθε το 1955, στο Παρίσι, όταν συνέθετε την σονατίνα του. Ο κορυφαίος Έλληνας Συνθέτης συνδέει με ένα ιδιοφυή τρόπο την τέχνη του με τη λαϊκή μουσική. Τα έργα του αποτελούν έκφραση της χαράς της ζωής, της φιλικότητας και της αγάπης. Είναι αγγελιοφόροι της αδελφοσύνης και της αλληλοκατανόησης των λαών, είναι μηνύματα ειρήνης που στέλνει στους ανθρώπους όλης της γης, η εμβληματική μορφή του καιρού μας, ο Μίκης Θεοδωράκης».

Μια πληθώρα μουσικών, τραγουδιστών, και μουσικών συνόλων από τα Χανιά συμπράτουν σε αυτήν την μοναδική συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων “90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης”.

Συμμετέχουν: Πολυφωνικό Σύνολο Χανίων “Απόλλων”, “VamosEnsamble”, Μουσικοθεατρική ομάδα “Passe-pARTout”, Ερωφίλη, Βασίλης Κλαπάκης, Μαρία Κλεινάκη, Ελευθερία Κοκοτσάκη, Λεωνίδας Λαϊνάκης, Χαρά Λαϊνάκη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Τάσος Ψαλλιδάκης & Ελισάβετ Βερούλη.

Επιμέλεια Προγράμματος: Ματθαίος Φραντζεσκάκης και Γιώργος Σαλτάρης.

Επίσης, την Τρίτη 28 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με θέμα “Η Κρήτη στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη”.

Παρουσίαση: Γιώργος Αγοραστάκης

Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα Πνευματικού Κέντρου Χανίων και Μουσικό Σχήμα Κρητικής Μουσικής.

Τραγούδι: Ελισάβετ Βερούλη.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Στέλιος Ιωαννίδης και Στέλιος Λαϊνάκης.

Με τον σχηματισμό μίας ανθρώπινης αλυσίδας που θα χορεύει συρτάκι στο λιμάνι των Χανίων, την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 7:45 μ.μ., είκοσι δύο παραδοσιακοί και χορευτικοί Σύλλογοι των Χανίων μαζί με το κοινό θα στείλουν τον δικό τους χαιρετισμό στον μεγάλο μας μουσικό συνθέτη που φέτος εορτάζει τα 90α του γενέθλια.

Στη συνέχεια, στις 8:30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του 50 χρόνια μετά” στο Κ.Α.Μ. Πρόκειται για έκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας από την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς”. Συλλογή υλικού – Επιμέλεια: Λευτέρης Λαμπράκης. Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου έως 27 Αυγούστου. Στις 9:30 μ.μ. στην πλατεία του πρώην λιμενικού περιπτέρου θα προβληθεί η ταινία “Αλέξης Ζορμπάς”.

Προβολές έργων με μουσική Μίκη Θεοδωράκη θα προβάλλουν και οι θερινοί κινηματογράφοι της πόλης μας στο πλαίσιο του φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο.

Πέμπτη 30 Παρασκευή 31 Ιουλίου 8.45 μ.μ. και 10.45 μ.μ.

Σινεμά “Κήπος”: “Ιφιγένεια”(1977). Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης. Μουσική: Μ. Θεοδωράκης.

Σάββατο 1 Κυριακή 2 Αυγούστου

8.45 μ.μ. και 10.45 μ.μ.

Σινεμά “Κήπος”: “Τρωάδες” (1971). Σκηνοθεσία: Μ. Κακογιάννης. Μουσική: Μ. Θεοδωράκης.

Τετάρτη 4 Αυγούστου

8.45 μ.μ. και 10.45 μ.μ.

Σινεμά “Αττικόν”: “Αλέξης Ζορμπάς”. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης. Μουσική: Μ. Θεοδωράκης.

Το φεστιβάλ θα κλείσει την Πέμπτη 5 Αυγούστου με μία ημερίδα για τον Ζορμπά, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες και προβολές και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στις 8 μ.μ.

Συμμετέχοντες ομιλητές:

• Βαρβάρα Τσάκα, διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

• Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, ΜΑ, διευθύντρια Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

• Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά “Μιχάλης Κακογιάννης, μια ζωή, μια εποχή”. Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτις.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ., Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Κέντρο Γκαίτε Χανίων.

Ολες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ta-chania-timoun-ton-m...

Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 

Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.