Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ερχονται 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο

Ερχονται 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο

Εργασία | 31/10/2014 - 09:37
Ερχονται 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο
O Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατέληξαν σε συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο και την αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου, καθορίζοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση κατά τον νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, κατά τη σχεδόν τρίωρη συνάντηση των δύο αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού συζητήθηκε και η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στον άξονα Μαξίμου - Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, άφηναν και χθες να εννοηθεί ότι δεν προκρίνεται ένας διευρυμένος  ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, ενώ στα κυβερνητικά γραφεία επανήλθαν τα σενάρια για ανάληψη του ΥΕΘΑ από τον Πρωθυπουργό, με παράλληλο ορισμό δεύτερου αναπληρωτή υπουργού. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα ανακοινωθούν το αργότερο εντός του Σαββατοκύριακου.

Οι δύο αρχηγοί, κατά τις ίδιες πηγές, δεν θεωρούν σκόπιμη οποιαδήποτε παρέμβαση στο Ασφαλιστικό στην παρούσα συγκυρία και, πάντως, πριν καταγραφούν τα πρώτα αποτελέσματα από τις αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς από τις αρχές του έτους, ενώ συναποδέχθηκαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο και πολιτικές αντοχές να ανοίξει θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Το μήνυμα αυτό έχει ήδη διαβιβαστεί και στην τρόικα και υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και το Ασφαλιστικό, θα βγουν από την ατζέντα της τελικής αξιολόγησης πριν από την ολοκλήρωση του μνημονιακού κύκλου.     

Όπως επισημάνθηκε -παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος μετέφερε στους δύο αρχηγούς και το κλίμα που κατέγραψε στο Βερολίνο-, εκεί που δεν υπάρχει περιθώριο αναδίπλωσης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι στη δέσμευση για τις 5.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, σε εφαρμογή της συμφωνίας του 2012 για 15.000 απολύσεις κατά τη διετία 2013-14.

Παρά την προσπάθεια επανεξέτασης του αριθμού των απολύσεων, η τρόικα ύψωσε τείχος και πλέον οι αρμόδιοι υπουργοί, αρχής γενομένης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλούνται να αποδυθούν σε αγώνα ταχύτητας για να προλάβουν τις προθεσμίες.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέλαβε να κάμψει τις αντιστάσεις υπουργών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ από την πλευρά της ΝΔ πιεστικό κλίμα δημιουργείται κυρίως για τον Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος καλείται να υλοποιήσει το πλάνο απολύσεων στον χώρο των δημοτικών υπαλλήλων.
     
Για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, αποφασίστηκε να προωθηθεί στην τρόικα ένα αναθεωρημένο σχέδιο που θα προβλέπει ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων, αλλά θα προχωρήσει η μείωση μισθών για όλους τους νεοπροσλαμβανομένους που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διετούς δοκιμαστικής περιόδου.

Οι επιμέρους ρυθμίσεις του σχεδίου θα εξεταστούν σε ειδική σύσκεψη που θα έχει σήμερα, Παρασκεύη, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Χρήστος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Ρήγας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου) με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Κατά τις ίδιες πηγές, εξάλλου, οι δύο αρχηγοί προκρίνουν τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που διορίζονται στην περιφέρεια (ως επίδομα ενοικίου), ενώ παγώνει το αρχικό σχέδιο για μειώσεις στις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν κατηγορίες υπαλλήλων στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθώς εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια γενικευμένη λευκή απεργία.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.