Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Εργασιακά: Υπέρ του πορίσματος των Σοφών οι ευρωπαίοι υπουργοί Eργασίας

Εργασιακά: Υπέρ του πορίσματος των Σοφών οι ευρωπαίοι υπουργοί Eργασίας

Εργασία | 13/10/2016 - 18:17
Εργασιακά: Υπέρ του πορίσματος των Σοφών οι ευρωπαίοι υπουργοί Eργασίας
Μετά την επιστροφή των δανειστών στις 17 Οκτωβρίου, θα ανοίξει ουσιαστικά η ατζέντα για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Προλειαίνοντας το έδαφος, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε σήμερα το στίγμα των ελληνικών θέσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας, είναι η πρώτη φορά που συζητούνται στο συμβούλιο (και όχι, ως συνήθως, στο Eurogroup) μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας χώρας που είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε την εθνική θέση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα σεβασμού της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Αναφέρθηκε στη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θεωρεί υφιστάμενες μνημονιακές ρυθμίσεις αντίθετες προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κατεξοχήν παράδειγμα τον υποκατώτατο μισθό των νέων. 

Το Συμβούλιο , στην έκθεσή του προβάλλει ένσταση για τον κατώτατο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών (510 ευρώ) παρατηρώντας ότι παραβιάζεται διπλά ο Χάρτης καθώς το ύψος του μισθού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και ταυτόχρονα συνιστά διάκριση λόγω ηλικίας. 

Ακόμη και οι ετήσιες συμβάσεις μαθητείας με μισθό στο 70% του κατώτατου για τους νέους 15 έως 18 ετών, το Συμβούλιο θεωρεί πως δημιουργούν μια ειδική κατηγορία εργαζόμενων και παραβιάζουν επίσης, τον Κοινωνικό Χάρτη. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά έχει προτείνει εναλλακτικά για τους νέους μισθό 527,40 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 556,78 ευρώ τον δεύτερο χρόνο προκειμένου ο υποκατώτατος μισθός να βασίζεται στην επαγγελματική εμπειρία και όχι στην ηλικία.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης και την πλήρη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όλες οι χώρες που τοποθετήθηκαν επί του θέματος υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου και υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Η Επίτροπος Μαριάν Τάισεν αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ως μία καλή αρχή για την διαπραγμάτευση και επιβεβαίωσε την προσήλωση της Επιτροπής στον Κοινωνικό Διάλογο.

newmoney.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.