Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Επιστρέφουν σπίτι τους τρεις χελώνες Caretta caretta

Επιστρέφουν σπίτι τους τρεις χελώνες Caretta caretta

Περιβάλλον | 22/11/2016 - 13:35
Επιστρέφουν σπίτι τους τρεις χελώνες Caretta caretta
Το Ενυδρείο Κρήτης του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. σας προσκαλεί στην απελευθέρωση τριών χελωνών καρέττα καρέττα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11:00 π.μ. στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο.

Με μεγάλη  μας χαρά, οι τρεις χελώνες, οι οποίες παραλάβαμε σε πολύ κακή κατάσταση, κατάφεραν μετά από τις φροντίδες του τμήματος Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, να επιβιώσουν, να αναρρώσουν και υγιείς πια  ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η μία χελώνα (28 κιλών, θηλυκή) βρέθηκε να επιπλέει αδύναμη, με ανοιχτό εκτεταμένο βαθύ παλαιό τραύμα στο κεφάλι από προπέλα σκάφους την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελούντας και Σπιναλόγκας   από πελάτη ενοδοχείου . Η δεύτερη (3 κιλών, πιθανόν θηλυκή) βρέθηκε εκβρασμένη, μπλεγμένη σε μάζα πλαστικών σκουπιδιών (σάκκο, μάσκα κατάδυσης, πετονιές αλιείας με αγκίστρι, κ.α.) μέρος των οποίων είχε καταπιεί ενώ άλλες πλαστικές ίνες είχαν περισφίξει το μπροστινό πτερύγιο στη βάση του ενώ έφερε επιπλέον πλήθος εκτοπαρασίτων (βδέλλες) στο δέρμα και στο πλάστρο (κοιλιακή χώρα καβουκιού) την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στην ακτή κοντά σε ξενοδοχείο  από επισκέπτη της περιοχής.

Η τρίτη χελώνα (1,5 κιλού, ακαθορίστου φύλου) βρέθηκε τραυματισμένη από αγκίστρι στον οισοφάγο (όπως επιβεβαίωσε η ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε) με την πετονιά να προεξέχει από το στόμα της, αρκετά δραστήρια το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 στην περιοχή Επισκοπή (Ν. Ρεθύμνης) από εθελοντές της ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ. 

Οι δύο πρώτες χελώνες, άμεσα μετά την ενημέρωση, μεταφέρθηκαν από το προσωπικό της Ενυδρειολογίας για περίθαλψη στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης και μετά τον έλεγχο από τον συνεργαζόμενο κτηνίατρο (κ. Π. Νικηφοράκη) ακολούθησαν την προτεινόμενη θεραπεία για την ενδυνάμωσή τους, την επούλωση των τραυμάτων και την αποπαρασίτωση. Η τρίτη, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις μας από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και σύντομα εφόσον η καλή κατάσταση της υγείας της το επέτρεπε, υπεβλήθη σε επέμβαση για την αφαίρεση του αγκιστριού από τον συνεργαζόμενο κτηνίατρο  ακολουθώντας την μετεγχειρητική θεραπεία. 

Μετά από 16, 13 και 5 μήνες παραμονής στους χώρους μας αντίστοιχα, με τη φροντίδα από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας, υγιείς πια, αρκετά ζωηρές και διπλά μαρκαρισμένες τόσο με εξωτερική μεταλλική μάρκα (από τον ΑΡΧΕΛΩΝ) στα δύο μεγαλύτερα άτομα, όσο και με εσωτερική υποδόρια μάρκα στο λαιμό (από τον κτηνίατρο) και στα τρία άτομα, μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Τα ανθρωπογενή αίτια τραυματισμού (χτύπημα από προπέλα, πλαστικά, αγκίστρι) και η ανάγκη περίθαλψης των τριών χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί  προστατευόμενο είδος, έρχεται να υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να ευαισθητοποίησει το ευρύ κοινό σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργαζόμαστε καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι  δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας μιας και τρία ακόμη άτομα του είδους επιστρέφουν υγιή στον χώρο όπου ανήκουν. Ευχόμαστε στις τρείς χελώνες να είναι καλοτάξιδες.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.