Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΕπικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο κρέας: Πως θα προστατευθούμε;

Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο κρέας: Πως θα προστατευθούμε;

Ελλάδα | 08/07/2018 - 22:06
Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο κρέας: Πως θα προστατευθούμε;
Κατάλοιπα μη εγκεκριμένων κτηνιατρικών φαρμάκων σε ζώα και ζωικά προϊόντα έδειξε έρευνα της EFSA

“Βόμβα” για όλο το μοντέλο που στηρίζει και προωθεί μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ως προς την υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο ζωικό κεφάλαιο και τα παράγωγα κτηνοτροφικά προϊόντων των 27 χωρών-μελών.

«Επιστροφή στην παραδοσιακή κτηνοτροφία. Αυτή είναι ή πρέπει να είναι η δική μας απάντηση σε όλο αυτό το έγκλημα», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο παιδοχειρουργός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα Περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης, που αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ότι για όλα αυτά τα βαρέα μέταλλα στο κρέας, ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας έχει σχέση με τον τομέα των ζωοτροφών αλλά και του τρόπου ζωής και αναπαραγωγής των ζώων μας!

Όπως έχει ανακοινωθεί επίσης, τα πρόσφατα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αποκαλύπτουν συχνότατα κρούσματα υψηλής συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο ζωικό κεφάλαιο και τα παράγωγα κτηνοτροφικά προϊόντα εντός Ε.Ε. Τα επικίνδυνα τοξικά μέταλλα κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας με τις ουσίες που απαντούν συχνότερα σε υπερβολικές ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA κατάρτισε μια ετήσια κατάσταση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης σχετικά με την παρουσία καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και μη εγκεκριμένων ουσιών σε ζώα και ζωικά προϊόντα. Οι κατηγορίες που καλύφθηκαν από την παρακολούθηση ήταν τα βοοειδή, οι χοίροι, τα αιγοπρόβατα, τα άλογα, τα πουλερικά, τα κουνέλια, τα εκτρεφόμενα θηράματα, τα άγρια θηράματα, οι υδατοκαλλιέργειες, το γάλα, τα αβγά και το μέλι.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για το έτος 2016 κατέδειξαν ότι τα χημικά στοιχεία, και ιδιαίτερα τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και ο χαλκός, κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα μη συμμορφούμενα δείγματα που υποβλήθηκαν στην EFSA από 27 κράτη-μέλη, αντιστοιχώντας στο 5,02% αυτών. Συνολικά, 1.131 από τα 710.839 δείγματα βρέθηκαν να μη συμμορφώνονται με τους κανονισμούς (σ.σ. δηλαδή το 0,31% όσων υποβλήθηκαν). Ως γνωστόν, το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. έχει θεσπίσει τα ανώτατα όρια των τιμών των στοιχείων που επιτρέπονται στα τρόφιμα, καθορίζοντας προγράμματα παρακολούθησης για τον έλεγχο της παρουσίας αυτών των ουσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για τη μείωση των - υψηλών - επιπέδων του καδμίου στα λιπάσματα, προωθώντας παράλληλα τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή λιπάσματος και τη μείωση των αποβλήτων. Οι συζητήσεις σχετικά με την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων της αγοράς για τα λιπάσματα της Ε.Ε. - που ισχύουν από το 2003 - άρχισαν τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της EFSA αναφέρονται περιστατικά με υψηλές τιμές καταλοίπων στεροειδών σε χοίρους, βοοειδή, αιγοπρόβατα και υδατοκαλλιέργειες. Το 2016 αναφέρθηκαν υψηλότερες συχνότητες μη συμμορφούμενων δειγμάτων για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

«Φύγαμε από την παραδοσιακή κτηνοτροφία»

«Πανευρωπαϊκό» είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τον παιδοχειρουργό-εκπρόσωπο σε θέματα περιβάλλοντος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρη Πετράκη.

«Η καλλιέργεια των ζωοτροφών, όπως γίνεται, είτε λόγω των ψεκασμών στους αγρούς που παράγουν τη ζωοτροφή, είτε στη διαδικασία της αποξήρανσης, είτε στη διαδικασία της αποθήκευσης και της μεταφοράς και της μακροημέρευσης μέχρι να καταναλωθεί, δημιουργεί αυτά τα ζητήματα. Οι ζωοτροφές δεν είναι μόνο ο σανός. Είναι το καλαμπόκι. Είναι διάφοροι άλλοι σπόροι που έρχονται, και στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις εισαγωγής ζωοτροφών. Μεταξύ αυτών, έρχονται και ολόκληρα καράβια με σόγια, που στη μεγαλύτερη ποσότητά της είναι μεταλλαγμένη. Αλλά αυτά όλα είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο. Είναι πολλά τα ζητήματα»...

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Πετράκης επισημαίνει: «Όταν ένα χόρτο ξεραίνεται, ανεβάζει το βάρος των ιχνοστοιχείων που έχει μέσα σαν κατάλοιπα σε σχέση με το αν ήταν σε χλωρή κατάσταση. Κι αυτό ισχύει γιατί, για να ξεραθεί ένα χόρτο ή ένας καρπός, πρέπει να χάσει το 40, το 50 ή το 60% του βάρους του. Και εκεί μέσα συμπυκνώνεται και το κατάλοιπο του φαρμάκου. Δηλαδή, το πρόβλημα που θα μεταφερθεί στο ζώο και κατά συνέπεια στο κρέας έχει να κάνει από τις ψεκασμένες με φυτοφάρμακα χορτολιβαδικές εκτάσεις που βγάζουν τις ζωοτροφές. Είναι από τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν στη συντήρηση των ξηρών καρπών και τα αντιμυκητιακά που βάζουν για να μη μουχλιάζουν τα καλαμπόκια και οι διάφοροι σπόροι που χρησιμοποιούν για να κάνουν τις ζωοτροφές. Και είναι και από τη διαδικασία της αποξήρανσης. Κάθε διαδικασία αποξήρανσης ανεβάζει τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι βλαπτικοί και στα ζώα και στον καταναλωτή»...

Και προσθέτει, επίσης, ότι «από την άλλη μεριά, όλα τα φυτοφάρμακα έχουν μέταλλα, τα οποία μένουν σαν κατάλοιπα στην ξηρή τροφή. Επίσης, και τα εδάφη που καλλιεργούν έχουν μακροχρόνια αποθηκεύσει από προηγούμενες εντατικές χρήσεις φυτοφαρμάκων για δεκαετίες βαρέα μέταλλα, όπως αυτά που βρέθηκαν τώρα. Άρα το πρόβλημα, δυστυχώς, αφορά και τη χώρα μας αλλά και την Κρήτη, η οποία κάνει κάθε χρόνο τεράστιες εισαγωγές ζωοτροφών»...

Η μόνη λύση… «να ξαναγυρίσουμε στη φύση»

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ως παραγωγοί και ως καταναλωτές; Ο παιδοχειρουργός, εκπρόσωπος σε θέματα περιβάλλοντος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Πετράκης, απαντά: «Θα πρέπει να γίνεται ενίσχυση της ελεύθερης βόσκησης των αιγοπροβάτων. Η Κρήτη έχει 2,2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Αντιστοιχούν, δηλαδή, 4 αιγοπρόβατα στον κάθε Κρητικό. Και εμείς θα πρέπει να δούμε ποια φυσική τροφή είναι διαθέσιμη και να αναπτύξουμε την παραδοσιακή εκτροφή των ζώων και την παραγωγή ζωοτροφών στα εδάφη μας»...

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος θεωρεί ως λανθασμένη την τακτική της τεχνητής αναπαραγωγής των ζώων. «Με τα σφουγγαράκια που βάζουν και με τις σπερματεγχύσεις, έχουμε αλλοίωση των ντόπιων φυλών, που τις καταργήσαμε και φέραμε κάποιες ξένες για να βγάζουν περισσότερο γάλα. Και αυτό έγινε προκειμένου να μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επιδότηση. Γιατί έπρεπε το κάθε ζώο να βγάζει πάνω από 120 κιλά γάλακτος. Χάσαμε τα ντόπια μας ζώα. Φέραμε ξένες ράτσες, τα ταΐζουμε με εισαγόμενες ζωοτροφές κι έτσι η παραδοσιακή κτηνοτροφία στην Κρήτη χάθηκε. Και αυτό γιατί είναι το μοντέλο που προωθούν κύρια η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, που είναι οι πρώτες χώρες στην παραγωγή ζωοτροφών. Μέσα σε αυτό το μοντέλο υπάγεται να παίρνουν τα υπολείμματα από τα ξενοδοχεία, να βγάζουμε τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα και να τα μετατρέπουμε σε ζωοτροφές μέσα από χημικές επεξεργασίες και αποξηράνσεις»...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες ρυθμίσεις

Κοινωνικό μέρισμα: 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι -Όλα όσα θα ισχύσουν στη διανομή του

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται;

Η ημερομηνία καταβολή των επιδομάτων

Κυριάκος Μητσοτάκης: 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν κοινωνικό…

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Θρήνος στην κηδεία της άτυχης λεχώνας - Τραγική φιγούρα…

Ξέσπασαν οι συγγενείς της άτυχης 29χρονης Άννας

Ψυχρό μέτωπο από την Αρκτική θα ρίξει τη θερμοκρασία μέχρι…

Χειμωνιάτικος καιρός από την Κυριακή

Νεκρό παιδί από διφθερίτιδα

Η ασθένεια είχε εξαφανιστεί από το «χάρτη»

«Γηρυόνης»: Νεκρός βρέθηκε ο δεύτερος αγνοούμενος στο…

"Αυλαία" στην έρευνα των αρχών με τον πλέον τραγικό τρόπο

Προσφυγικό - «Κανένα Παιδί Μόνο»: Το σχέδιο για τα ασυνόδευτα…

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα παιδιά

Κοινωνικό Μέρισμα: Σε ποιους θα δοθεί - Νέα στοιχεία για…

Στόχος να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι

Νέες ταυτότητες: Θα αντιγράψουν τις «super ταυτότητες» της…

Μάλιστα, θα υπάρχει ένας αριθμός (το υπερ-τσιπ), που θα χρησιμοποιείται σε όλα

Black Friday: «Επίσημη» ημέρα κοπάνας για έναν στους τρεις μαθητές…

Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πατέντα που βρίσκει λύση για το κάπνισμα έγινε viral!

Άφθονο γέλιο προκαλεί πρωτοποριακή πατέντα

Χριστούγεννα: Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία;…

Πότε είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων - Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία το 2020;

Κατερίνη: Ατύχημα ή αυτοκτονία; Τα ερωτηματικά, τα βίντεο…

Πολλά τα σενάρια σχετικά με το θάνατο της 17χρονης Ιωάννας - Μαρίας και της 45χρονης μητέρας της

Αντικαπνιστικός νόμος: «Τσουχτερά» πρόστιμα, έως 10.000 ευρώ…

Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις προσαυξάνονται κάθε φορά που πραγματοποιείται παραβίαση

Κατερίνη: Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο της…

Η Μαρία - Ιωάννα και η μητέρα της πέθαναν ακαριαία

Όταν επαληθεύονται τα Μερομήνια - «Είχαμε προειδοποιήσει…

Τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες

Κατερίνη: Νεκρές μητέρα και κόρη - Σε χαράδρα το αυτοκίνητο…

Εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης μητέρα και κόρης

Επέτειος Πολυτεχνείου - 17 Νοεμβρίου 1973: «Ψωμί, Παιδεία,…

Σαράντα έξι χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου

Υπόθεση Λαγούδη: Νέες εξελίξεις - Τι κατέθεσε ο γιατρός;

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της Λαγούδη

Αντικαπνιστικός Νόμος: Τέλος οι παραινέσεις - Αρχίζουν…

Σε λίγες ημέρες τα πρόστιμα για τον Αντικαπνιστικό Νόμο

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: «Αλλάζουν» οι δικαιούχοι - Πότε θα…

Ο βασικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης - «Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς», είπε ο Μητσοτάκης

Εξαφάνιση 15χρονης από το Ελ. Βενιζέλος – Γνωρίζετε κάτι

Συναγερμός για την εξαφάνιση 15χρονης από το Ελ. Βενιζέλος

Τρίκαλα: Νεκρό βρέφος 3 μηνών

Βρέφος μόλις λίγων μηνών μεταφέρθηκε νεκρό στο Νοσοκομείο Τρικάλων το μεσημέρι του Σαββάτου

«Παιχνίδι πνιγμού»: Δεύτερο κρούσμα στο ίδιο σχολείο στο…

Λίγες ώρες μετά την μεταφορά ενός 12χρονου στο νοσοκομείο Παίδων

Φορολοταρία αποδείξεων: Τέλος τα μετρητά; Θα κληρώνονται……

Οι αλλαγές που μελετά το Υπουργείο στη λοταρία των αποδείξεων

«Παιχνίδι πνιγμού» σε σχολείο: 12χρονος μεταφέρθηκε στο…

Το περιστατικό έλαβε «χώρα» σε σχολείο στο Λουτράκι

Σύλληψη, μετά από καταδίωξη, οδηγού που παρέσυρε και σκότωσε…

Ο άτυχος ηλικιωμένος επιχείρησε να διασχίσει την λεωφόρο Μαραθώνος

Δραματικές ώρες για την οικογένεια του Έλληνα ναυτικού

Ακόμη δεν έχουν δώσει σημεία ζωής οι πειρατές

Πειρατεία στο Τόγκο: Αυτός είναι ο 20χρονος Δημήτρης που…

Ήταν το παρθενικό του ταξίδι με την ιδιότητα του δόκιμου μηχανικού

Τροχαίο με σχολικό στη Βουλιαγμένη - Τραυματίστηκαν παιδιά

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένα στο πρόσωπο

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πώς θα επηρεάσει…

Έρχεται κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες όπου τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά από το απόγευμα της Κυριακής

Παρέλαση Θεσσαλονίκη: Θέαμα που κόβει την ανάσα από τον…

Εντυπωσίασε με τους θεαματικούς ελιγμούς του στους αιθέρες ο Κρητικός επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Αλλαγή της ώρας σε χειμερινή

Σοφία Κοκοσαλάκη: Ο συγκινητικός επικήδειος του θείου…

"Είμαι περήφανος που σε είχα ανίψια και βαφτιστήρα"

Χαρμόσυνα νέα για το μικρό Παναγιώτη - Ραφαήλ

Φεύγει για την Αμερική αφού βρέθηκαν τα 3 εκατομ. ευρώ

Επίδομα γέννας: 2.000 ευρώ από τον Ιανουάριο

Τι περιλαμβάνει συνολικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

4.000 ασυνόδευτα παιδιά λόγω έλλειψης θέσεων φιλοξενίας

Μη επαρκές προσωπικό, έλλειψη εστιών και βασικών υλικών αναγκών

Αλλάζει το πλαίσιο για τα πτυχία

Πιο γρήγορη η αναγνώριση πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων

Πνίγηκε τρώγοντας κρέας σε πανήγυρι - Σε κρίσιμη κατάσταση…

Δεύτερο περιστατικό πνιγμονής, μέσα σε λίγες ώρες, αυτή τη φορά στην Κοζάνη

Μεταναστευτικό - Μόρια: Απανθρακώθηκε γυναίκα αλλά σώθηκε…

Διευκρινίσεις από το υπουργείο για τα επεισόδια και τη νεκρή γυναίκα

Δικάζεται για ομαδικό βιασμό 19χρονης ΑΜΕΑ ο 20χρονος για…

Στις 7 Οκτωβρίου θα δικαστεί ο ένας εκ των δύο δολοφόνων της άτυχης φοιτήτριας

Ο αεροπειρατής πτήσης της TWA συνελήφθη στη Μύκονο, 34 χρόνια…

Η αεροπειρατεία ολοκληρώθηκε με έναν νεκρό Αμερικάνο

Λεωφορείο από την Κρήτη έκανε «βουτιά» σε πισίνα

Συνέβη και αυτό στην Κεφαλονιά

Το πιο ζεστό καλοκαίρι στα μετεωρολογικά χρονικά από το…

Αναλυτικά στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.