Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Επίγειοι παράδεισοι για μικρούς και μεγάλους στα Χανιά (φωτο)

Επίγειοι παράδεισοι για μικρούς και μεγάλους στα Χανιά (φωτο)

Κρήτη | 10/07/2018 - 20:13
Επίγειοι παράδεισοι για μικρούς και μεγάλους στα Χανιά (φωτο)
Υπαίθριες δραστηριότητες που θα σας φέρουν κοντά στη φύση, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων

Στα Χανιά, τον τελευταίο καιρό, γίνονται διάφορες προσπάθειες, ώστε μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, αφήνοντας πίσω τα τάμπλετς, τα κινητά και τα βιντεοπαιχνίδια. 

Το «Olive Ranch» και το Σχολείο του δάσους «Καριάτζουλες», είναι δύο "επίγειοι παράδεισοι" που δημιουργήθηκαν στα Χανιά προσφέροντας  την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά με τρόπο που θα ζήλευαν ακόμα και στην Φινλανδία.

Πίσω από αυτήν την πρωτοποριακή για τα τοπικά δεδομένα προσπάθεια, κρύβονται άνθρωποι, οι οποίοι έχοντας τις τεχνικές γνώσεις και μία τεράστια αγάπη για τη φύση και τα παιδιά, δημιούργησαν χώρους, οι οποίοι προσφέρουν στους μικρούς φίλους, μοναδικές εμπειρίες, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, ξεφεύγοντας από τις άψυχες σχολικές τάξεις και τις παρωχημένες μεθόδους διδασκαλίας. 

Το «Olive Ranch»

Το «Olive Ranch», είναι ένα ράντσο, το οποίο βρίσκεται στο Νιό Χωριό, του Αποκόρωνα.  Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση, με άλογα, πόνι, γαιδουράκια και διάφορα άλλα ζώα, ξύλινα παιχνίδια, και ειδικά διαμορφωμένους χώρους ώστε τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα. Στόχος της Emma  και του Ivan, των εμπνευστών του ράντσου, είναι να δείξει στα παιδιά το μεγαλείο της φύσης, προάγοντας το ελεύθερο παιχνίδι, μακριά από τις τσιμεντουπόλεις και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που στηρίζεται ως επί το πλείστον στην τεχνολογία. Ένα τοπίο που θυμίζει το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», δίνει την δυνατότητα στα παιδιά όλων των ηλικιών, να φροντίσουν, να ταΐσουν τα ζώα του ράντσου, να τρέξουν και να παίξουν στη φύση, με παιχνίδια που έχουν φτιαχτεί με αγάπη και μεράκι από την Emma και τον Ivan Napier, ένα ζευγάρι Άγγλων, οι οποίοι άφησαν τον τόπο τους το Cornwall, για να ζήσουν νέες περιπέτειες μαζί με το μωρό τους πλάι στη φύση. «Μόλις παντρευτήκαμε με το σύζυγο μου, και αφού είχαμε ολοκληρώσει την ανακαίνιση του πατρικού σπιτιού μας, με ανακυκλώσιμα υλικά, μία ημέρα έτσι ξαφνικά, ο Ivan, μου είπε ότι θα πάμε να μείνουμε στην Κρήτη. Στην αρχή σκέφτηκα ότι μου έκανε πλάκα, ωστόσο αφού το ξανασυζητήσαμε, μου είπε ότι έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε χώρα, όσο ο γιος μας είναι μικρός, αλλιώς δεν θα το κάναμε ποτέ», τονίζει η Emma. 

Η Emma και ο Ivan, ήθελαν να φτιάξουν μία όμορφη ζωή, κοντά στη φύση που θα τους προσέφερε ασφάλεια και έτσι επέλεξαν τα Χανιά, και συγκεκριμένα τον Αποκόρωνα, όπου αγόρασαν μία έκταση γης, έφτιαξαν το σπίτι τους και αργότερα δημιουργήθηκε η ιδέα του ράντσου, καθώς δεν μιλούσαν ελληνικά και ήθελαν να βρουν μία απασχόληση κοντά στα ιδανικά και τις αξίες τους. «Ήταν Σεπτέμβριος του 2016, όταν φθάσαμε στο όμορφο νησί, και εγκατασταθήκαμε στα Χανιά, γιατί μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή. Οι άνθρωποι εδώ είναι φιλικοί και μας έχουν αγκαλιάσει, ενώ στην αρχή δεχτήκαμε αρκετή βοήθεια από τους ντόπιους», αναφέρει η Emma. 

“Αρχικά προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό οικολογικό κάμπινγκ, ωστόσο δεν μπορούσαμε να βγάλουμε την σχετική άδεια, οπότε, ο σύζυγός μου αφού είχε μεγαλώσει σε ένα μικρό αγρόκτημα και είχε δουλέψει αρκετά χρόνια με άλογα και το δικό μου υπόβαθρό μου είναι το θέατρο και οι τέχνες με παιδιά σε βρεφική και νηπιακή ηλικία, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το ράντσο. Είχαμε παρατηρήσει ότι δεν υπήρχαν στα Χανιά, δομές με δραστηριότητες τέτοιου είδους για μικρά παιδιά, οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα μέρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να ασχοληθούν με το φυσικό περιβάλλον ενώ οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν».

Οι διαθέσιμες δραστηριότητες που μπορεί να βρει κανείς στο ράντσο

  • Τρέφοντας τα άλογα

Κατά την είσοδο στο αγρόκτημα δίδονται στα παιδιά χόρτα για να ταΐσουν τα άλογα και τα γαϊδούρια.

  • Η σκηνή Belle

Στο εσωτερικό της παιδικής σκηνής τα παιδιά θα συναντήσουν τη σύνδεση 4 / μίνι σκηνή / παιχνίδι ζύμης / πλαστελίνη / ξύλινο αγρόκτημα / δίσκο νερού / κεντρικό τραπέζι με σανίδες κιμωλίας, κραγιόνια κλπ. / Παιχνίδι στο αγρόκτημα / οικοδομικά τετράγωνα / παζλ κλπ.

  • Ποδήλατα και Trikes

Υπάρχει ποδήλατο και τρακτέρ για μικρά παιδιά. Είναι διαθέσιμα 5 ποδήλατα και trikes για να διαλέξει το κάθε παιδί ό,τι επιθυμεί.

  • Το πάρκο

Μια ποικιλία από προκλήσεις περιπέτειας, όπως τα λουλούδια που αναρριχήθηκαν, το ξύλο της ελιάς που κρέμεται γύρω από το δέντρο του ροδιού, το πλέγμα κουνουπιών, η γέφυρα σχοινιού, οι γήινοι χώροι και οι διαφάνειες.

  • Καλλωπισμός των αλόγων

Τα παιδιά χρησιμοποιόντας βούρτσες μπορούν να χτενίσουν ένα άλογο ή ένα γαϊδούρι

  • Cuddles

Εάν υπάρχουν μερικά παιδιά στο αγρόκτημα, υπάρχει ένα ινδικό χοιρίδιο για αγκαλιές με τους μικρούς φίλους.  

  • Το πλοίο του Olive Ranch 

Κατά την άφιξή σας, οι φιλοξενούμενοι σας Emma και Ivan θα σας συνοδεύσουν στο βραβευμένο Land-de-go χερσαίο σκάφος, το οποίο το ζευγάρι έφερε από το Cornwall. Το σκάφος «Wild-de-go» είναι ένα οχηματαγωγό από το νησί Scilly της δεκαετία του 1920 και έχει έρθει να ξεκουραστεί στο Olive Ranch της Κρήτης. Αποκαταστάθηκε με σθένος και διατηρεί την ρουστίκ γοητεία του, ενώ δίνει την δυνατότητα, στους επισκέπτες του ράντσου, να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους μέσα στο σκάφος.

Βρείτε το The Olive Ranch στο facebook

Ένα εναλλακτικό σχολείο

Το σχολείο του δάσους «Καριάτζουλες»
Ήταν το 2017 όταν ο Μανώλης και η Νεφέλη, έπειτα από μία μακρά διάρκεια παραμονής τους στο Λονδίνο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, φέροντας όλη την εμπειρία και τη γνώση τους, δημιουργώντας το «Σχολείο του δάσους, Καριάτζουλες» με έδρα την Κάντανο, στα Χανιά.
Ο Μανώλης Πυροβολάκης,έμεινε για είκοσι χρόνια στο Λονδίνο, έχοντας αποκτήσει το δίπλωμα Forest school leader, ενώ δούλεψε για αρκετά χρόνια με παιδιά με ειδικές ανάγκες σε διάφορα σχολεία της Αγγλίας, στο πρόγραμμα του σχολείου του δάσους. Η Νεφέλη Λαμπρινού, σαν νηπιαγωγός, παρέμεινε στην Αγγλία δεκατρία χρόνια, και εργάστηκε με παιδιά νηπιαγωγείου, έχοντας το αντίστοιχο δίπλωμα για το σχολείο του δάσους. «Η παιδαγωγική του δάσους, είναι Σκανδιναβική μέθοδος, πηγάζει από το 1950. Ξεκίνησε από την Σουηδία, και πλέον στη Σουηδία έχει ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών, καθώς αποτελεί, μέρος των μαθημάτων τόσο σε Σκανδιναβικές όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», δηλώνει η Νεφέλη, σύζυγος του Μανώλη και μητέρα του μικρού Ηλία, που από την κοιλιά της μαμάς του, συμμετείχε στο «Σχολείο του δάσους, Καριάτζουλες».

Τι είναι το σχολείο του δάσους
Δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να φέρουν τα παιδιά κοντά στη φύση, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, διάφορες εργασίες, κατασκευές με φυσικά υλικά, σεβασμό προς το περιβάλλον και συζητήσεις γύρω από τη φύση και τα ζώα. 
Όπως μας είπε ο Μανώλης, στην Ελλάδα αρχίζουν να εξελίσσονται οι παιδαγωγικές μέθοδοι, καθώς στην Αθήνα, από το Σεπτέμβρη θα λειτουργεί «Το σχολείο του δάσους» σαν νηπιαγωγείο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. 
«Εμείς επειδή είναι η πρώτη μας χρονιά, το κάνουμε σαν εξωσχολική δραστηριότητα. Ξεκινήσαμε πειραματικά το χειμώνα, και ο κόσμος το αγκάλιασε οπότε και τώρα το συνεχίζουμε, ωστόσο κάνουμε προσπάθεια, να το εντάξουμε σαν δραστηριότητα, που θα γίνεται στα πλαίσια του σχολείου, οπότε και έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο Παιδείας, για να μας δώσει τη δυνατότητα, να συνεργαζόμαστε με σχολεία των Χανίων». 

Βρείτε το "Σχολείο του δάσους, Καριάτζουλες", στο facebook.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.