Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ»

«Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ»

Ηράκλειο | 08/10/2015 - 15:43
«Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ»
Ομιλία Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στο διευρυμένο «Περιφερειακό Συνέδριο» με θέμα: «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ»:

«Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, με ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, το «Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο», με θέμα: «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ», που διεξάγεται παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, κυρίας Κρέτσου, προσδίδει αισθήματα ασφάλειας για την ουσιαστική υποστήριξη της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το σημείο θέλω  να τονίσω ότι με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής για την απάλειψη της υποχρέωσης καταβολής εθνικής συμμετοχής για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Παράλληλα όμως με την παρουσία της κας Επιτρόπου,  δίδεται η δυνατότητα σε όλους εμάς που εκπροσωπούμε σε αυτή την αίθουσα, τους τοπικούς φορείς του νησιού μας (αυτοδιοικητικούς, πανεπιστημιακούς, επιχειρηματικούς, κ.λ.π), όχι μόνο της άμεσης ενημέρωσης για τις επενδυτικές δυνατότητες των Διαρθρωτικών Ταμείων της νέας Προγραμματικής Περιόδου  αλλά και της αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης μεταξύ ημών και της αρμοδίας Επιτροπής, ώστε να γίνει αντιληπτή η πραγματική κατάσταση που βιώνουμε.

Κυρίες και κύριοι, 

αναμφίβολα η υλοποίηση σημαντικών έργων και αναπτυξιακών δράσεων, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον τόπο μας τώρα περισσότερο παρά ποτέ, αφού  συνδέεται πλέον με την επιβίωση μας.

Όμως τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε μη έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, σε συνδυασμό με την πολύχρονη ύφεση, η οποία έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη τη χώρα μας, καθώς και σειρά άλλων σύγχρονων δυσλειτουργιών, όπως είναι η επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αλλαγή των πρακτικών και αντιλήψεων όλων μας, προκειμένου απρόσκοπτα να ενεργοποιηθούν και να υλοποιηθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.  Αν αυτό δεν γίνει άμεσα, θα ευθυνόμαστε όλοι μας. 

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε σκόπιμο, παρουσία των εκλεκτών παρισταμένων, να καταθέσουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση ως πρωτεύουσα αλλά και ως έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, και βρίσκεται στο κέντρο του βόρειου τμήματος του νησιού. 

Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου μας ανέρχεται σε 175.000 περίπου κατοίκους. Και πέραν του αστικού του τμήματος, διαθέτει ιδιαίτερης σημασίας αγροτική ύπαιθρο, με φυσικό και αγροτικό τοπίο ιδιαίτερου κάλους, με σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο.  Στις περιοχές αυτές εξακολουθούν να παράγονται εξαιρετικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ελαιόλαδο, σταφύλια, κτηνοτροφικά κ.λ.π.). 

Το Ηράκλειο, ως γνωστόν, διαθέτει διεθνούς φήμης αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με υψηλή επισκεψιμότητα (Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Χριστιανικό Μουσείο κ.α.).

Τα επιβλητικά Ενετικά Τείχη που περιβάλλουν την πόλη μας και οι πύλες των, αποτελούν το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο Μνημείο  Οχυρωματικής Αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον τόπο μας λειτουργούν σημαντικά ερευνητικά και πανεπιστημιακά Ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας.  Είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που φιλοξενεί την έδρα ευρωπαϊκού οργανισμού (ENISA) και σχολείο ευρωπαϊκής παιδείας.  

Η παρατεταμένη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην χώρα μας, έπληξε καίρια και το Ηράκλειο. Στις επώδυνες επιπτώσεις των τελευταίων πέντε ετών, για την πόλη μας, προσμετράμε και τη σημαντική αύξηση της ανεργίας,  η οποία εγγίζει το 35,4% των ανέργων συνολικά της περιφέρειας Κρήτης.

Σε ότι αφορά στον Δήμο μας: κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στην σημαντική συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,  για την συντήρηση των μνημείων μας και την ανάδειξη του πολιτισμού μας,  για την προστασία του περιβάλλοντος,  την τόνωση της τοπικής οικονομίας, καθώς και για την δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης, σε μια εκ των οποίων θα έχουμε την τιμή να σας ξεναγήσουμε αύριο το πρωί. 

Κυρία Επίτροπε,

στο σημείο αυτό, ως Δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης, αλλά και ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, θέλω να επισημάνω κάτι που ασφαλώς γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας για όλους τους φορείς που υλοποιούν έργα στο πλαίσιο της ληγούσης Προγραμματικής Περιόδου. Πολλά εξ αυτών είναι σε εξέλιξη και θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Έχω ιδία αντίληψη ότι: αν δεν παραταθεί η χρονική διάρκεια υλοποίησής των, πέραν της προαναφερόμενης ημερομηνίας, τότε όχι μόνο θα έχουμε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την χώρα μας, αλλά θα κληθούν να τα πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένοι δήμοι. Κάτι τέτοιο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα δυναμιτίσει και την υλοποίηση του νέου Προγράμματος της περιόδου 2014-2020.

Κυρία Επίτροπε,

σήμερα, και σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και με την Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης, (που έχουν κατορθώσει η απορροφητικότητα του προηγούμενου προγράμματος να προσεγγίζει σήμερα το 90%),  εμείς στον Δήμο Ηρακλείου: προετοιμαζόμαστε εντατικά για την διεκδίκηση και νέων πόρων, πλήρως συμμορφούμενοι με τους υφιστάμενους κανονισμούς και τις δεσμεύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που σχετίζονται με την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, με την διαχείριση των απορριμμάτων, με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη υποβαθμισμένων τμημάτων της πόλεως. Δίδουμε ιδιαίτερη  έμφαση στα ζητήματα απασχόλησης, υποστήριξης των ανέργων, με σκοπό τη διείσδυσή τους στην αγορά εργασίας, επίσης στην προστασία των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Επιδιώκουμε: να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, να δημιουργήσουμε βασικές υποδομές για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής οικονομίας εν γένει. 

Στις άμεσες προτεραιότητές μας βρίσκεται: η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, µε την συνεργασία και συμμετοχή όλων των φορέων που σχετίζονται µε την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να καλύψουμε και τον τελευταίο δημότη ή μετανάστη που δεν δικαιούται να έχει πρόσβαση στο εθνικό σύστημα.

Ευελπιστούμε κυρία Επίτροπε, από αυτή την ευσύνοπτη αναφορά, ότι θα έχετε την δυνατότητα να αντιληφθείτε τον σχεδιασμό μας και να σταθείτε αρωγός στο έργο μας, αν και εφόσον καταστεί αναγκαίο στο μέλλον. Η παρουσία σας στην Κρήτη, παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας, πληρέστερης κατανόησης και αντιμετώπισης των μειζόνων αυτών θεμάτων για το «αύριο» του τόπου μας.

Είναι, ασφαλώς, προφανές ότι: οι χρηματοδοτήσεις και η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, απαιτούν πολιτική σύμπνοια, μεταρρυθμίσεις, αναθεώρηση νοοτροπιών και ευελιξία, ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας μας να στηριχθεί σε ισχυρά θεμέλια. Η αρμονική συνεργασία ευρωπαϊκών και ελληνικών Αρχών, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας  της χώρας μας, θα ενισχύσει σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα, την «πραγματική οικονομία», θα προσφέρει «ανάσα» στις ασφυκτικές σημερινές συνθήκες της κοινωνίας μας και εν τέλει θα ενδυναμώσει την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή.

Καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο και αναμένουμε να διεξαχθεί εποικοδομητικός διάλογος με τον οποίο θα αναδειχθούν όλα τα προβλήματα και ιδιαίτερα θέματα του νησιού μας, ώστε να ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020».



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.