Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ενημέρωση ζητούν Γάλλοι εισαγγελείς

Ενημέρωση ζητούν Γάλλοι εισαγγελείς

Ελλάδα | 15/08/2017 - 00:25
Ενημέρωση ζητούν Γάλλοι εισαγγελείς
Δικαστική συνδρομή και ενημέρωση για την πορεία των ερευνών ζητούν οι Αρχές της Γαλλίας, από τις αντίστοιχες ελληνικές, όσον αφορά τις πρόσφατες τρομοκρατικές και εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον στόχων γαλλικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των δικαστικών και αστυνομικών αρχών της Γαλλίας για τις πρόσφατες τρομοκρατικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους γαλλικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η εισαγγελία του Παρισιού απηύθυνε, μέσω επίσημων καναλιών επικοινωνίας, ερωτήματα προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ζητώντας να ενημερωθεί για τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στην Εισαγγελία της Αθήνας έφτασαν τον Μάιο τρία επίσημα αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Το πρώτο αφορά την επίθεση με χειροβομβίδα στην είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο, τον εμπρησμό της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Γαλλικού Ινστιτούτου, τον Φεβρουάριο του 2017. Το τρίτο και τελευταίο αίτημα αφορά την αποστολή από την Ελλάδα δέματος-βόμβα στο γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, τον Μάρτιο. Διαβιβάστηκαν όλα μέσω επίσημων διαύλων συνεργασίας στο Γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και την αποστολή δέματος-βόμβα στο ΔΝΤ στο Παρίσι ερευνά η Αντιτρομοκρατική και μάλιστα στελέχη της υπηρεσίας φέρονται να έχουν ατύπως ενημερωθεί για το ζωηρό ενδιαφέρον των Γάλλων εισαγγελέων σχετικά με την πορεία των ερευνών. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν αποσταλεί στο Παρίσι αντίγραφα των φακέλων της έρευνας, κάτι που θα συμβεί εφόσον προκύψουν συγκεκριμένα, αξιοποιήσιμα ευρήματα.

Η έρευνα αντιθέτως για την εμπρηστική επίθεση στην Αρχαιολογική Σχολή και στο Ινστιτούτο ανετέθη όχι στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία αλλά στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Μάλιστα, αστυνομικοί της υπηρεσίας ολοκλήρωσαν πρόσφατα την έρευνα για το περιστατικό και υπέβαλαν τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομική πηγή, η προανάκριση δεν οδήγησε στην ταυτοποίηση δραστών και η δικογραφία που υπεβλήθη αφορά «άγνωστους δράστες».

Η επίθεση

Η επίθεση στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας έγινε στις 5 π.μ. της 10ης Νοεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό στα πόδια του αστυνομικού-σκοπού, που βρισκόταν σε κουβούκλιο στην είσοδο της πρεσβείας, επί της οδού Βασ. Σοφίας. Την επομένη του χτυπήματος, οι γαλλικές αρχές είχαν ενεργοποιήσει διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης», αντίστοιχες με εκείνες που είχαν τεθεί σε ισχύ έπειτα από αιματηρά χτυπήματα από ισλαμιστές τρομοκράτες στο Παρίσι.

Διετάχθη η διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και ουσιαστικά ζητήθηκε από τις ελληνικές διωκτικές και ανακριτικές αρχές να κοινοποιούν άμεσα στη Γαλλία τα αποτελέσματα των ερευνών για την υπόθεση.

Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» με προκήρυξη στο Indymedia. Στο κείμενο υπήρχαν αναφορές για τις επιχειρήσεις της γαλλικής αστυνομίας στον καταυλισμό μεταναστών του Καλαί, καθώς και για την υπόθεση του Λιβανέζου Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα που κρατείται (από το 1984) στις γαλλικές φυλακές για δύο δολοφονίες αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η ίδια οργάνωση έχει επιτεθεί με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Μεξικού (Ιούλιος 2016), τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Μάιος 2014) και την κλούβα των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη, τον Ιανουάριο του 2017.

Ο εμπρησμός

Η εμπρηστική επίθεση στην Αρχαιολογική Σχολή και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στην Αθήνα έγινε στις 4 τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου. Οι δράστες εισήλθαν στο προαύλιο από ανασφάλιστη πόρτα, πυρπόλησαν δύο Ι.Χ. στον περίβολο και προσπάθησαν να πυρπολήσουν τα γραφεία του ισογείου, δίχως να τα καταφέρουν. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι «Πυρήνες Αμεσης Επίθεσης», συσχετίζοντας την επίθεση με την «υπόθεση Τεό», την κακοποίηση από Γάλλους αστυνομικούς ενός 22χρονου Γάλλου, στο προάστιο Aulnay-sous-Bois του Παρισιού, στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο φάκελος-βόμβα εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ το πρωί της 16ης Μαρτίου. Είχε ταχυδρομηθεί μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα από την Αθήνα και είχε ως παραλήπτη τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου. Οι Γάλλοι αστυνομικοί είχαν στείλει στους Ελληνες συναδέλφους τους φωτογραφίες του μηχανισμού, προκειμένου να ελεγχθεί εάν επρόκειτο για δέμα όμοιο με εκείνο που ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν στείλει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Αίτημα και από τους Γερμανούς

Παρόμοιο αίτημα δικαστικής συνδρομής έχουν αποστείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και οι Γερμανοί. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία της έρευνας που αφορά την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, το 2013. Οπως και στην περίπτωση της Γαλλίας, το αίτημα συνδρομής έφτασε στο Γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Αθηνών. Για το γερμανικό ενδιαφέρον φέρεται να έχει ατύπως ενημερωθεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που έχει, εξάλλου, την ευθύνη της έρευνας. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς αντίγραφο του φακέλου της έρευνας πρόκειται να σταλεί στη Γερμανία. Η επίθεση στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2013 και την ευθύνη είχε αναλάβει με προκήρυξή της η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Η ίδια οργάνωση τον Νοέμβριο του 2015 είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ και τον Δεκέμβριο του 2014 είχε επιτεθεί με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Ισραήλ. Πιο πρόσφατα, είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα και της απόπειρας εναντίον του υπουργείου Εργασίας.


Πηγή kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.