Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

Ηράκλειο | 21/11/2017 - 16:50
«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»
Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Παναγίας Μπεντεβή στο Ηράκλειο, έλαβε χώρα μια εξαίρετη εκδήλωση, που είχε ως θέμα της «Πτυχές της Ορθοδοξίας σε Νεοέλληνες ποιητές».

Επτά άνθρωποι των Γραμμάτων παρουσίασαν σε όλους  παρακολούθησαν την εκδήλωση όψεις της Ορθοδοξίας, μέσα από την ξεχωριστή ματιά επτά Νεοελλήνων ποιητών: του Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευαγγέλου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, της Μελισσάνθης, της Ζωής Καρέλλη, του Νίκου Καρούζου και του Γιάννη Βαρβέρη. Επρόκειτο, όντως, για μια πνευματική πανδαισία, για μια αναβάπτιση στον κόσμο του πνεύματος, στον κόσμο της ελευθερίας. Ο ποιητικός λόγος, τον οποίο προσέγγισαν με σεβασμό αλλά και με κριτικό πνεύμα οι ομιλητές, αναδείχτηκε ως ο κατ’ εξοχήν λόγος του πνεύματος. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση βρέθηκαν μέσα στην ομορφιά του ποιητικού λόγου, ένιωσαν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «πνευματική ανάταση» και αντιλήφθηκαν πως η Ορθοδοξία είναι κάτι σαν την αναπνοή της Νεοελληνικής ποίησης, είναι μια δύναμη που, είτε φανερά είτε υποδόρια, εμπνέει την ποίηση, είναι η δροσερή αύρα που γεμίζει το στήθος του ποιητή, από όπου εκπορεύεται η ποιητική δημιουργία. 

Δεν είναι, όμως, σκοπός μου να επαινέσω την εκδήλωση ούτε τους ομιλητές ούτε και τους οργανωτές της. Εξάλλου, η εκδήλωση ανήκει πλέον στο παρελθόν.  Σκοπός μου είναι να αναδείξω αυτό που άφησε ως μήνυμα, δηλαδή το «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Στην αρχή των πάντων είναι το πνεύμα, από το πνεύμα ξεκινούν όλα κι ό, τι δεν ανήκει σ’ αυτό είναι καταδικασμένο σε θάνατο, είναι δέσμιο του θανάτου. Θα προσπαθήσω να γίνω σαφέστερος, επειδή στην εποχή μας, μια εποχή υλοφροσύνης και εξωστρέφειας, ατομικισμού και αποθέωσης του «έχειν», το να μιλεί κάποιος για το πνεύμα ακούγεται παράδοξο, εκτός εποχής, ακατανόητο, ακόμη και ουτοπικό. Ο μεγάλος  Ρώσος φιλόσοφος του περασμένου αιώνα Νικόλαος Μπερντιάεφ γράφει στο βιβλίο του «Πνεύμα και πραγματικότητα»: «Ο κόσμος τείνει ν’ απαρνηθεί  την πραγματικότητα του πνεύματος. Δεν αμφιβάλλει καθόλου για τα ορατά αντικείμενα που τον εξαναγκάζουν να τα παραδεχτεί. Το πνεύμα όμως δεν είναι ένα ορατό αντικείμενο· τουλάχιστον δεν είναι ένα αντικείμενο ανάμεσα στ’ άλλα».Αυτό κάνει το έργο των πνευματικών ανθρώπων εξαιρετικά δύσκολο και τους ίδιους να μοιάζουν με ένα σπάνιο είδος, που τείνει προς εξαφάνιση. 

Πρώτα-πρώτα, τι σημαίνει «πνεύμα»και τι «πνευματικός άνθρωπος»; Θα προσπαθήσω να οριοθετήσω την έννοια των λέξεων, επειδή συχνά χρησιμοποιούμε τις λέξεις, δίχως όμως και να έχουμε σαφή εικόνα της έννοιας. Για τους αρχαίους Έλληνες το «πνεύμα»σήμαινε την πνοή, το φύσημα του  αέρα, την πνοή της ζωής, την έμπνευση, και στην Κ. Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα αλλά και το υψηλότερο και ευγενέστερο μέρος του ανθρώπινου προσώπου.  Θα έλεγα ότι με την Κ. Διαθήκη η λ. «πνεύμα»λαμβάνει το αληθινό της περιεχόμενο. Συνδυαζόμενες, λοιπόν, οι δυο σημασίες του πνεύματος, ως εμπνεύσεως και ως της δυνάμεως εκείνης που ανυψώνει τον άνθρωπο, ώστε να κατακτήσει τον υψηλότερο εαυτό του, υπερβαίνοντας ή μεταμορφώνοντας τα ένστικτά του, μας δίνουν την έννοια του όρου. Ως έμπνευση, το πνεύμα είναι η δημιουργική δύναμη που φέρνει στην εμφάνεια νέα δημιουργήματα, που κάνει το χάος κόσμο, που βάζει σε τάξη τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Στην αφήγηση της Π. Διαθήκης διαβάζουμε ότι κατά τη δημιουργία του κόσμου «πνεῦμα Θεοῦ ἐπεφέρετο ἐπάνω τοῦ ὕδατος», που δείχνει τη δημιουργική  παρουσία του Πνεύματος στην ίδια τη δημιουργία του κόσμου. Το πνεύμα, λοιπόν, είναι δημιουργικό, είναι η δύναμη που αλλάζει τον κόσμο και τον άνθρωπο, που τον μεταμορφώνει, τον αναγεννά. Καμιά άλλη δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο τόσο βαθιά και αληθινά, όσο το πνεύμα. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες δυνάμεις που μπορούν να το κάμουν, αλλά η αλλαγή θα είναι επί το χείρον. Μια τέτοια δύναμη π.χ. είναι ο φόβος, που τον χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σκεφτείτε, όμως, τι είδους αλλαγή επιφέρουν στον άνθρωπο…

Άρα το πνεύμα είναι κάτι το πολύ βαθύ, είναι η δύναμη που βυθίζεται κι έχει την αρχή του στον ίδιο το Θεό, είναι θεία παρουσία. Υπ’ αυτή την έννοια το πνεύμα δεν μπορεί παρά να είναι πνεύμα ελευθερίας και ήθους. Πνεύμα δίχως ελευθερία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς πνεύμα: «Τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ» (Ιωάν.  3,8). Αλλά και το άηθες πνεύμα αυτοκαταστρέφεται, όπως συμβαίνει και με το ήθος που δεν συνοδεύεται από πνευματική ζωή. Αλλά αυτό μας οδηγεί σε μια νέα ισότητα: αν το πνεύμα είναι ελευθερία, τότε και η πνευματική δημιουργία δεν μπορεί παρά να είναι ελεύθερη, δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του κλίματος της εσωτερικής ελευθερίας. Δημιουργός είναι μόνο εκείνος που δημιουργεί «πειθόμενος τοῖς ἑαυτοῦ ρήμασι». Άλλως, είναι υποχείριο, δρα κατ’ εντολήν. Μόνο όταν οι επιλογές είναι ελεύθερες, ο άνθρωπος είναι γνήσιος και αληθινός πνευματικός δημιουργός. 

Για να λειτουργήσει, λοιπόν, ο άνθρωπος ως δημιουργός ή γενικότερα ως γνησίως ανθρώπινο ον, θα πρέπει να γίνει φορέας του πνεύματος, δηλαδή να αποκτήσει την ελευθερία εκείνη που θα τον βγάλει όχι από την κοινωνία και τον κόσμο αλλά από οτιδήποτε τον εγκλείει στη μικρή, ρευστή, ευεπίφορη στο κακό ανθρώπινη φύση. Η σύγχρονη κοινωνία δεν θα έλεγε κανείς πως συντελεί στην ανακάλυψη του πνεύματος ούτε και αφήνει πολλά περιθώρια για γνήσια πνευματική δημιουργία, επειδή είτε διαστρέφει το νόημα του πνεύματος και της πνευματικότητας είτε μεταβάλλει τα έργα του πνεύματος σε καταναλωτικά προϊόντα. Υπ’ αυτή την έννοια η κοινωνία μας, όπως γράφει και πάλι ο Μπερνιάεφ, «είναι το τέλος των δημιουργικών κινήσεων του πνεύματος, η εξάλειψη και το κρύωμα της φωτιάς.» Και συνεχίζει: «Υπάρχει μια πνευματικότητα για τη χρήση των αστών, αλλά αυτή η πνευματικότητα δεν έχει τίποτε το πνευματικό». 

Μέσα σε αυτό τον αφιλόξενο για το πνεύμα κόσμο, εκείνοι που προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό είναι οι ποιητές, αυτά τα «μυθόβια όντα», όπως τους αποκαλεί ο Νίκος Καρούζος. Οι ποιητές  ζουν με τους μύθους, δηλαδή με το κατεξοχήν αποδεικτικό στοιχείο της ελευθερία του πνεύματος, τη φαντασία, αλλά πλάθουν και μύθους, πλάθουν δηλαδή κόσμους που πάνε πέρα από τον κόσμο, όχι ως κάτι το ουτοπικό, αλλά ως αποκάλυψη του κρυμμένου βάθους της πραγματικότητας. Ο ποιητής βαθαίνει τον εσωτερικό του κόσμο, ανακαλύπτει τους λόγους των πραγμάτων, επειδή πατά γερά στη γη. Και πατά γερά στη γη, γιατί το ένα πόδι του βρίσκεται έξω από αυτήν, όπως έχει πει ο Ο. Ελύτης.  Ο ποιητής ανοίγει τη συνείδηση σε κόσμους που ο κοινός άνθρωπος ούτε φαντάζεται. Γι’ αυτό και είναι ελεύθερος, άρα αληθινός δημιουργός. Κι αν ο ποιητής είναι ελεύθερος δημιουργός, τότε είναι φορέας του πνεύματος, είναι ο κατεξοχήν πνευματικός άνθρωπος.

Να γιατί είπα από την αρχή πως «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Αυτό το πνεύμα το αληθινό που έπνευσε στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Μπεντεβή κι έδωσε τη δροσιά της ομορφιάς, του στοχασμού και της ελευθερίας σε όσους βρέθηκαν εκεί. Αυτού του ζώντος πνεύματος έχουμε ανάγκη σήμερα «κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει» (Διονύσης Σαββόπουλος). Με τους ποιητές, λοιπόν. Να βάλουμε το πνεύμα ως έμπνευση, ως ελευθερία και ως ήθος στο θεμέλιο της ζωής μας. Μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή και να μας κρατήσει ζωντανούς.   

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.