Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

Ηράκλειο | 21/11/2017 - 16:50
«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»
Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Παναγίας Μπεντεβή στο Ηράκλειο, έλαβε χώρα μια εξαίρετη εκδήλωση, που είχε ως θέμα της «Πτυχές της Ορθοδοξίας σε Νεοέλληνες ποιητές».

Επτά άνθρωποι των Γραμμάτων παρουσίασαν σε όλους  παρακολούθησαν την εκδήλωση όψεις της Ορθοδοξίας, μέσα από την ξεχωριστή ματιά επτά Νεοελλήνων ποιητών: του Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευαγγέλου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, της Μελισσάνθης, της Ζωής Καρέλλη, του Νίκου Καρούζου και του Γιάννη Βαρβέρη. Επρόκειτο, όντως, για μια πνευματική πανδαισία, για μια αναβάπτιση στον κόσμο του πνεύματος, στον κόσμο της ελευθερίας. Ο ποιητικός λόγος, τον οποίο προσέγγισαν με σεβασμό αλλά και με κριτικό πνεύμα οι ομιλητές, αναδείχτηκε ως ο κατ’ εξοχήν λόγος του πνεύματος. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση βρέθηκαν μέσα στην ομορφιά του ποιητικού λόγου, ένιωσαν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «πνευματική ανάταση» και αντιλήφθηκαν πως η Ορθοδοξία είναι κάτι σαν την αναπνοή της Νεοελληνικής ποίησης, είναι μια δύναμη που, είτε φανερά είτε υποδόρια, εμπνέει την ποίηση, είναι η δροσερή αύρα που γεμίζει το στήθος του ποιητή, από όπου εκπορεύεται η ποιητική δημιουργία. 

Δεν είναι, όμως, σκοπός μου να επαινέσω την εκδήλωση ούτε τους ομιλητές ούτε και τους οργανωτές της. Εξάλλου, η εκδήλωση ανήκει πλέον στο παρελθόν.  Σκοπός μου είναι να αναδείξω αυτό που άφησε ως μήνυμα, δηλαδή το «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Στην αρχή των πάντων είναι το πνεύμα, από το πνεύμα ξεκινούν όλα κι ό, τι δεν ανήκει σ’ αυτό είναι καταδικασμένο σε θάνατο, είναι δέσμιο του θανάτου. Θα προσπαθήσω να γίνω σαφέστερος, επειδή στην εποχή μας, μια εποχή υλοφροσύνης και εξωστρέφειας, ατομικισμού και αποθέωσης του «έχειν», το να μιλεί κάποιος για το πνεύμα ακούγεται παράδοξο, εκτός εποχής, ακατανόητο, ακόμη και ουτοπικό. Ο μεγάλος  Ρώσος φιλόσοφος του περασμένου αιώνα Νικόλαος Μπερντιάεφ γράφει στο βιβλίο του «Πνεύμα και πραγματικότητα»: «Ο κόσμος τείνει ν’ απαρνηθεί  την πραγματικότητα του πνεύματος. Δεν αμφιβάλλει καθόλου για τα ορατά αντικείμενα που τον εξαναγκάζουν να τα παραδεχτεί. Το πνεύμα όμως δεν είναι ένα ορατό αντικείμενο· τουλάχιστον δεν είναι ένα αντικείμενο ανάμεσα στ’ άλλα».Αυτό κάνει το έργο των πνευματικών ανθρώπων εξαιρετικά δύσκολο και τους ίδιους να μοιάζουν με ένα σπάνιο είδος, που τείνει προς εξαφάνιση. 

Πρώτα-πρώτα, τι σημαίνει «πνεύμα»και τι «πνευματικός άνθρωπος»; Θα προσπαθήσω να οριοθετήσω την έννοια των λέξεων, επειδή συχνά χρησιμοποιούμε τις λέξεις, δίχως όμως και να έχουμε σαφή εικόνα της έννοιας. Για τους αρχαίους Έλληνες το «πνεύμα»σήμαινε την πνοή, το φύσημα του  αέρα, την πνοή της ζωής, την έμπνευση, και στην Κ. Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα αλλά και το υψηλότερο και ευγενέστερο μέρος του ανθρώπινου προσώπου.  Θα έλεγα ότι με την Κ. Διαθήκη η λ. «πνεύμα»λαμβάνει το αληθινό της περιεχόμενο. Συνδυαζόμενες, λοιπόν, οι δυο σημασίες του πνεύματος, ως εμπνεύσεως και ως της δυνάμεως εκείνης που ανυψώνει τον άνθρωπο, ώστε να κατακτήσει τον υψηλότερο εαυτό του, υπερβαίνοντας ή μεταμορφώνοντας τα ένστικτά του, μας δίνουν την έννοια του όρου. Ως έμπνευση, το πνεύμα είναι η δημιουργική δύναμη που φέρνει στην εμφάνεια νέα δημιουργήματα, που κάνει το χάος κόσμο, που βάζει σε τάξη τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Στην αφήγηση της Π. Διαθήκης διαβάζουμε ότι κατά τη δημιουργία του κόσμου «πνεῦμα Θεοῦ ἐπεφέρετο ἐπάνω τοῦ ὕδατος», που δείχνει τη δημιουργική  παρουσία του Πνεύματος στην ίδια τη δημιουργία του κόσμου. Το πνεύμα, λοιπόν, είναι δημιουργικό, είναι η δύναμη που αλλάζει τον κόσμο και τον άνθρωπο, που τον μεταμορφώνει, τον αναγεννά. Καμιά άλλη δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο τόσο βαθιά και αληθινά, όσο το πνεύμα. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες δυνάμεις που μπορούν να το κάμουν, αλλά η αλλαγή θα είναι επί το χείρον. Μια τέτοια δύναμη π.χ. είναι ο φόβος, που τον χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σκεφτείτε, όμως, τι είδους αλλαγή επιφέρουν στον άνθρωπο…

Άρα το πνεύμα είναι κάτι το πολύ βαθύ, είναι η δύναμη που βυθίζεται κι έχει την αρχή του στον ίδιο το Θεό, είναι θεία παρουσία. Υπ’ αυτή την έννοια το πνεύμα δεν μπορεί παρά να είναι πνεύμα ελευθερίας και ήθους. Πνεύμα δίχως ελευθερία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς πνεύμα: «Τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ» (Ιωάν.  3,8). Αλλά και το άηθες πνεύμα αυτοκαταστρέφεται, όπως συμβαίνει και με το ήθος που δεν συνοδεύεται από πνευματική ζωή. Αλλά αυτό μας οδηγεί σε μια νέα ισότητα: αν το πνεύμα είναι ελευθερία, τότε και η πνευματική δημιουργία δεν μπορεί παρά να είναι ελεύθερη, δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του κλίματος της εσωτερικής ελευθερίας. Δημιουργός είναι μόνο εκείνος που δημιουργεί «πειθόμενος τοῖς ἑαυτοῦ ρήμασι». Άλλως, είναι υποχείριο, δρα κατ’ εντολήν. Μόνο όταν οι επιλογές είναι ελεύθερες, ο άνθρωπος είναι γνήσιος και αληθινός πνευματικός δημιουργός. 

Για να λειτουργήσει, λοιπόν, ο άνθρωπος ως δημιουργός ή γενικότερα ως γνησίως ανθρώπινο ον, θα πρέπει να γίνει φορέας του πνεύματος, δηλαδή να αποκτήσει την ελευθερία εκείνη που θα τον βγάλει όχι από την κοινωνία και τον κόσμο αλλά από οτιδήποτε τον εγκλείει στη μικρή, ρευστή, ευεπίφορη στο κακό ανθρώπινη φύση. Η σύγχρονη κοινωνία δεν θα έλεγε κανείς πως συντελεί στην ανακάλυψη του πνεύματος ούτε και αφήνει πολλά περιθώρια για γνήσια πνευματική δημιουργία, επειδή είτε διαστρέφει το νόημα του πνεύματος και της πνευματικότητας είτε μεταβάλλει τα έργα του πνεύματος σε καταναλωτικά προϊόντα. Υπ’ αυτή την έννοια η κοινωνία μας, όπως γράφει και πάλι ο Μπερνιάεφ, «είναι το τέλος των δημιουργικών κινήσεων του πνεύματος, η εξάλειψη και το κρύωμα της φωτιάς.» Και συνεχίζει: «Υπάρχει μια πνευματικότητα για τη χρήση των αστών, αλλά αυτή η πνευματικότητα δεν έχει τίποτε το πνευματικό». 

Μέσα σε αυτό τον αφιλόξενο για το πνεύμα κόσμο, εκείνοι που προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό είναι οι ποιητές, αυτά τα «μυθόβια όντα», όπως τους αποκαλεί ο Νίκος Καρούζος. Οι ποιητές  ζουν με τους μύθους, δηλαδή με το κατεξοχήν αποδεικτικό στοιχείο της ελευθερία του πνεύματος, τη φαντασία, αλλά πλάθουν και μύθους, πλάθουν δηλαδή κόσμους που πάνε πέρα από τον κόσμο, όχι ως κάτι το ουτοπικό, αλλά ως αποκάλυψη του κρυμμένου βάθους της πραγματικότητας. Ο ποιητής βαθαίνει τον εσωτερικό του κόσμο, ανακαλύπτει τους λόγους των πραγμάτων, επειδή πατά γερά στη γη. Και πατά γερά στη γη, γιατί το ένα πόδι του βρίσκεται έξω από αυτήν, όπως έχει πει ο Ο. Ελύτης.  Ο ποιητής ανοίγει τη συνείδηση σε κόσμους που ο κοινός άνθρωπος ούτε φαντάζεται. Γι’ αυτό και είναι ελεύθερος, άρα αληθινός δημιουργός. Κι αν ο ποιητής είναι ελεύθερος δημιουργός, τότε είναι φορέας του πνεύματος, είναι ο κατεξοχήν πνευματικός άνθρωπος.

Να γιατί είπα από την αρχή πως «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Αυτό το πνεύμα το αληθινό που έπνευσε στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Μπεντεβή κι έδωσε τη δροσιά της ομορφιάς, του στοχασμού και της ελευθερίας σε όσους βρέθηκαν εκεί. Αυτού του ζώντος πνεύματος έχουμε ανάγκη σήμερα «κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει» (Διονύσης Σαββόπουλος). Με τους ποιητές, λοιπόν. Να βάλουμε το πνεύμα ως έμπνευση, ως ελευθερία και ως ήθος στο θεμέλιο της ζωής μας. Μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή και να μας κρατήσει ζωντανούς.   

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Άρπαξε φιάλη υγραερίου σε καφενείο - Συναγερμός στην Πυροσβεστική…

Συναγμερός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία Ηρακλείου

Προβλήματα από έργα ανάπλασης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις…

«Προβλήματα για τους εμπόρους και καταστηματάρχες από τα έργα ανάπλασης και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ηράκλειο»

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση…

Φέτος θα συμμετάσχουν 44 ομάδες έναντι 28 πέρυσι, με δικά τους άρματα, ενώ μέρος θα λάβουν και ομάδες από τα καρναβάλια των Μαλίων και του Σκινιά.

Αποκαρδιωτικές εικόνες σε σχολεία του Ηρακλείου-Μαθητές…

Ιδιαίτερη ευαισθησία επιδεικνύουν οι μισθωτές σχολικών κυλικείων

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της «Καστρινής Αποκριάς»

«Τρέχω για την Καστρινή Αποκριά» την Τσικνοπέμπτη – Η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου

Στις φλόγες εμπορικά κατάστημα στο Ηράκλειο

Φωτιά εκδηλώθηκε σε κατάστημα ένδυσης στην πόλη του Ηρακλείου

Λεωφορείο τραβάει λεωφορείο στην αβεροφ-Εικόνα

Μποτιλιάρισμα επειδή χάλασε ένα λεοφωρείο στην μέση του δρόμου στην Αβέρωφ.

Σημαντική πρωτιά για την εικονική επιχείρηση των μαθητών…

Είναι η τρίτη χρονιά που το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχει στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior…

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ: Έσωσαν ασθενή με υποδόριο…

Σε μια ακόμη καινοτόμα επέμβαση, που γίνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη και πραγματοποιείται σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησαν οι…

“Έρχεται” το τζάκι- αερόθερμο – Πατέντα του ΤΕΙ Κρήτης

Τα “έξυπνα” ενεργειακά τζάκια, που βρίσκονται προς το παρόν σε ένα πρώτο πειραματικό στάδιο, είναι το πιο πρόσφατο επίτευγμα του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας της…

Στο Καστέλλι, για το αεροδρόμιο, ο Κ.Καραμανλής

Σύσκεψη στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο Καστέλλι για το νέο «Αεροδρόμιο Καστελίου»

Εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης από τον ΕΣΔΑΚ

την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στα γραφεία του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), στην λ.Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 22 & Σκουλάδων…

ΕΠΑΛ: Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το σχολείο

ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ

Αθώος ο Ηλίας Κασιδιάρης στη δίκη στο Ηράκλειο

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης για το επεισόδιο σε βάρος αστυνομικών στην εκδήλωση του κόμματος…

Ο «Μεγάλος Δρόμος» του Χριστόφορου Λιοντάκη στο Ηράκλειο…

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει παρουσία του ποιητή – συγγραφέα Χριστόφορου Λιοντάκη, στο βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου στις 7:00 μ.μ.…

ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ “ΞΕΝΙΑ” ΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ: Στον Δήμο το “φιλέτο”…

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ “Σας δίνουμε το ΞΕΝΙΑ, αρκεί να πληρώσετε”

Επαρκεί το πόσιμο νερό για το καλοκαίρι στο Ηράκλειο;

Έπειτα από αίτημα της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες" διεξήχθη συνάντηση της κίνησης με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τα διευθυντικά στελέχη της…

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ παρουσίαση του κόμικ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΩΝ…

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, οι εκδόσεις ΠΕΚ-Πυξίδα της Πόλης και το βιβλιοπωλείο Φωτόδεντρο σας

Ηράκλειο: 16χρονη κλείστηκε στο δωμάτιό της και πήρε χάπια

Άλλη μια απόπειρα αυτοκτονίας σε διάστημα λίγων ημερών στην Κρήτη, αυτή την φορά στο Ηράκλειο. Ένα κορίτσι 16 ετών κλείστηκε στο δωμάτιό της και κατανάλωσε χάπια.

"Αυτοψία" στο Πάρκο Γεωργιάδη - Τι θέλουν και τι φοβούνται…

Τι λένε οι χρήστες του πάρκου που καθημερινά έρχονται σε επαφή με το πάρκο.

Ηράκλειο: Αερογέφυρα σωτηρίας για ηλικιωμένο από τη Λέρο

Επιχείρηση σωτηρίας για έναν ηλικιωμένο άνδρα που υπέστη καρδιακή προσβολή όντας στη Λέρο, στήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ και των Ενόπλων…

Ηράκλειο: Στο εδώλιο ο Κασιδιάρης για τις απειλές σε αστυνομικούς

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου θα καθίσει την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Τα ημιτελή έργα του ΟΤΕ στην Ανώπολη Πεδιάδος

Οι Ενεργοί Πολίτες του Κοκκίνι Χάνι - Βαθειανού Κάμπου επισημαίνουν τη τραγική κατάσταση του δρόμου προς την Ανώπολη Πεδιάδος που έχει δημιουργήσει ο ΟΤΕ.

Αυτοκίνητο παρέσυρε εχθές 10χρονη έξω από σχολείο στην…

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε το παιδί

Ηράκλειο: Πρωτιά του ΙΤΕ για τις ερευνητικές του επιδόσεις…

Άλλη μία διάκριση απέσπασε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ranking Web of Research Centers. Επίσης κατατάσσεται…

Οι ‘’ορφανές” περιοχές του νομού Ηρακλείου

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι γιατροί του Ηρακλείου για την προκήρυξη για τους οικογενειακούς…

Ανοιχτη επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου προς τους πολίτες

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπές στο Ηράκλειο – Εξιχνιάστηκαν…

Συνελήφθησαν, προχθες το πρωί στο Ηράκλειο, ένας 22χρονος Έλληνας και ένας 24χρονος Αλβανός, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών οι οποίες διαπράχθηκαν…

Η ρομποτική για παιδιά στο Ενυδρείο Κρήτης - Ηράκλειο

Ο μεγαλύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά έρχεται στο Ηράκλειο Κρήτης .

«Τεράστιες ζημιές στην Κρήτη σε φυτικό κεφάλαιο, δημόσιες-δημοτικές…

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου…

Music Test 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Astoria Capsis, το Music Test 2018, που διοργανώθηκε από την BR2 Radio Productions & Advertising για λογαριασμό των ραδιοφωνικών…

Διανομή προϊόντων του ΤΕΒΑ σε δικαιούχους του Δήμου Μαλεβιζίου…

Ο Δήμος Μαλεβιζίου ενημερώνει τους πολίτες ότι θα διενεργηθεί διανομή προϊόντων τα οποία προέρχονται από την εφαρμογή της με αρ. Δ/23/οικ.1718/875, ΦΕΚ1474Β'/28-04-2017 Υπουργικής…

«Υπάρχουν πολλοί τρελοί στον κόσμο: αλλά σαν τους άντρες…

Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε από κοινό και κριτικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η νικήτρια παράσταση του Bob Theater Festival 2016 - που πραγματοποιείται υπο την ομπρέλα του Φεστιβάλ…

Νεες συμβάσεις στη Βιαννο

Δύο νέες συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 70.000,00 υπέγραψε ο Δήμαρχος Βιάννου Μπαριτάκης με τη παρουσία των Αντιδημάρχων Νικήτα Γιαμαλάκη, Μανώλη Αγαπουλάκη καθώς…

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης

Ο όρος Κοινωνική Πρόνοια αναφέρεται σε ένα και μοναδικό σκοπό: την κάλυψη των αναγκών των ατόμων ή ομάδων πληθυσμού, οι οποίοι αδυνατούν να ενταχθούν στην Κοινωνία…

Συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου Κατερίνα, είχαν ο Σωκράτης Βαρδάκης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου και ο Θραψανιώτης Μανόλης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ…

Αποζημιωσεις στη Βιαννο

Από τον Δήμο Βιάννου ανακοινώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειές τους από την πρόσφατη θεομηνία (ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ)…

Ζημιές που έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες…

Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί περιοχές της Κρήτης (Ιεράπετρα, περιοχές του Δήμου Σητείας, Κερατόκαμπος, Βιάννος, Άρβη, Ψαρή Φοράδα, ορεινές περιοχές του Δήμου…

«Ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου…

Στην ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του…

Ρύθμιση Οφειλών Δήμου Βιάννου Λόγω κήρυξης έκτακτης…

Ο Δήμος Βιάννου ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το από 1711/2018 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και λόγω της υφιστάμενης κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση…

Το οικολογικό έγκλημα της ρύπανσης στο Φαράγγι Βενεράτου…

Με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, επανέρχεται ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, αναφορικά με την ρύπανση του φαραγγιού στο Βενεράτο από τα…

Πέταξαν τα κουταβάκια σε βάραθρο στην Κέρη

Στο παρκο της Κέρης του δήμου Μαλεβιζίου, πάνω από το Βουλισμένο Αλώνι μια απρόσιτη από ανθρώπους περιοχή έκαναν άσκηση η αστυνομία και η πυροσβεστική.

Εκδήλωση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Μια εκδήλωση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας πραγματοποιείται στο Ηράκλειο

«Δύο Γυvαίκες Χορεύουv» στο Θέατρο Κρήτης ( vid)

Η Ομάδα Θεατρικής και Παραστατικής Τέχvης «Το Σαvίδι» παρουσιάζει το έργο του Καταλαvού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπεvέτ ι Ζουρvέτ «Δύο Γυvαίκες Χορεύουv» στο Θέατρο Κρήτης…

Ισχυρή παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην τουριστική…

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης με έμφαση στη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό, το κλίμα αλλά και την μοναδική Κρητική διατροφή με στόχο την επέκταση της τουριστικής…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.