Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

Ηράκλειο | 21/11/2017 - 16:50
«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»
Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Παναγίας Μπεντεβή στο Ηράκλειο, έλαβε χώρα μια εξαίρετη εκδήλωση, που είχε ως θέμα της «Πτυχές της Ορθοδοξίας σε Νεοέλληνες ποιητές».

Επτά άνθρωποι των Γραμμάτων παρουσίασαν σε όλους  παρακολούθησαν την εκδήλωση όψεις της Ορθοδοξίας, μέσα από την ξεχωριστή ματιά επτά Νεοελλήνων ποιητών: του Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευαγγέλου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, της Μελισσάνθης, της Ζωής Καρέλλη, του Νίκου Καρούζου και του Γιάννη Βαρβέρη. Επρόκειτο, όντως, για μια πνευματική πανδαισία, για μια αναβάπτιση στον κόσμο του πνεύματος, στον κόσμο της ελευθερίας. Ο ποιητικός λόγος, τον οποίο προσέγγισαν με σεβασμό αλλά και με κριτικό πνεύμα οι ομιλητές, αναδείχτηκε ως ο κατ’ εξοχήν λόγος του πνεύματος. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση βρέθηκαν μέσα στην ομορφιά του ποιητικού λόγου, ένιωσαν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «πνευματική ανάταση» και αντιλήφθηκαν πως η Ορθοδοξία είναι κάτι σαν την αναπνοή της Νεοελληνικής ποίησης, είναι μια δύναμη που, είτε φανερά είτε υποδόρια, εμπνέει την ποίηση, είναι η δροσερή αύρα που γεμίζει το στήθος του ποιητή, από όπου εκπορεύεται η ποιητική δημιουργία. 

Δεν είναι, όμως, σκοπός μου να επαινέσω την εκδήλωση ούτε τους ομιλητές ούτε και τους οργανωτές της. Εξάλλου, η εκδήλωση ανήκει πλέον στο παρελθόν.  Σκοπός μου είναι να αναδείξω αυτό που άφησε ως μήνυμα, δηλαδή το «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Στην αρχή των πάντων είναι το πνεύμα, από το πνεύμα ξεκινούν όλα κι ό, τι δεν ανήκει σ’ αυτό είναι καταδικασμένο σε θάνατο, είναι δέσμιο του θανάτου. Θα προσπαθήσω να γίνω σαφέστερος, επειδή στην εποχή μας, μια εποχή υλοφροσύνης και εξωστρέφειας, ατομικισμού και αποθέωσης του «έχειν», το να μιλεί κάποιος για το πνεύμα ακούγεται παράδοξο, εκτός εποχής, ακατανόητο, ακόμη και ουτοπικό. Ο μεγάλος  Ρώσος φιλόσοφος του περασμένου αιώνα Νικόλαος Μπερντιάεφ γράφει στο βιβλίο του «Πνεύμα και πραγματικότητα»: «Ο κόσμος τείνει ν’ απαρνηθεί  την πραγματικότητα του πνεύματος. Δεν αμφιβάλλει καθόλου για τα ορατά αντικείμενα που τον εξαναγκάζουν να τα παραδεχτεί. Το πνεύμα όμως δεν είναι ένα ορατό αντικείμενο· τουλάχιστον δεν είναι ένα αντικείμενο ανάμεσα στ’ άλλα».Αυτό κάνει το έργο των πνευματικών ανθρώπων εξαιρετικά δύσκολο και τους ίδιους να μοιάζουν με ένα σπάνιο είδος, που τείνει προς εξαφάνιση. 

Πρώτα-πρώτα, τι σημαίνει «πνεύμα»και τι «πνευματικός άνθρωπος»; Θα προσπαθήσω να οριοθετήσω την έννοια των λέξεων, επειδή συχνά χρησιμοποιούμε τις λέξεις, δίχως όμως και να έχουμε σαφή εικόνα της έννοιας. Για τους αρχαίους Έλληνες το «πνεύμα»σήμαινε την πνοή, το φύσημα του  αέρα, την πνοή της ζωής, την έμπνευση, και στην Κ. Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα αλλά και το υψηλότερο και ευγενέστερο μέρος του ανθρώπινου προσώπου.  Θα έλεγα ότι με την Κ. Διαθήκη η λ. «πνεύμα»λαμβάνει το αληθινό της περιεχόμενο. Συνδυαζόμενες, λοιπόν, οι δυο σημασίες του πνεύματος, ως εμπνεύσεως και ως της δυνάμεως εκείνης που ανυψώνει τον άνθρωπο, ώστε να κατακτήσει τον υψηλότερο εαυτό του, υπερβαίνοντας ή μεταμορφώνοντας τα ένστικτά του, μας δίνουν την έννοια του όρου. Ως έμπνευση, το πνεύμα είναι η δημιουργική δύναμη που φέρνει στην εμφάνεια νέα δημιουργήματα, που κάνει το χάος κόσμο, που βάζει σε τάξη τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Στην αφήγηση της Π. Διαθήκης διαβάζουμε ότι κατά τη δημιουργία του κόσμου «πνεῦμα Θεοῦ ἐπεφέρετο ἐπάνω τοῦ ὕδατος», που δείχνει τη δημιουργική  παρουσία του Πνεύματος στην ίδια τη δημιουργία του κόσμου. Το πνεύμα, λοιπόν, είναι δημιουργικό, είναι η δύναμη που αλλάζει τον κόσμο και τον άνθρωπο, που τον μεταμορφώνει, τον αναγεννά. Καμιά άλλη δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο τόσο βαθιά και αληθινά, όσο το πνεύμα. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες δυνάμεις που μπορούν να το κάμουν, αλλά η αλλαγή θα είναι επί το χείρον. Μια τέτοια δύναμη π.χ. είναι ο φόβος, που τον χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σκεφτείτε, όμως, τι είδους αλλαγή επιφέρουν στον άνθρωπο…

Άρα το πνεύμα είναι κάτι το πολύ βαθύ, είναι η δύναμη που βυθίζεται κι έχει την αρχή του στον ίδιο το Θεό, είναι θεία παρουσία. Υπ’ αυτή την έννοια το πνεύμα δεν μπορεί παρά να είναι πνεύμα ελευθερίας και ήθους. Πνεύμα δίχως ελευθερία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς πνεύμα: «Τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ» (Ιωάν.  3,8). Αλλά και το άηθες πνεύμα αυτοκαταστρέφεται, όπως συμβαίνει και με το ήθος που δεν συνοδεύεται από πνευματική ζωή. Αλλά αυτό μας οδηγεί σε μια νέα ισότητα: αν το πνεύμα είναι ελευθερία, τότε και η πνευματική δημιουργία δεν μπορεί παρά να είναι ελεύθερη, δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του κλίματος της εσωτερικής ελευθερίας. Δημιουργός είναι μόνο εκείνος που δημιουργεί «πειθόμενος τοῖς ἑαυτοῦ ρήμασι». Άλλως, είναι υποχείριο, δρα κατ’ εντολήν. Μόνο όταν οι επιλογές είναι ελεύθερες, ο άνθρωπος είναι γνήσιος και αληθινός πνευματικός δημιουργός. 

Για να λειτουργήσει, λοιπόν, ο άνθρωπος ως δημιουργός ή γενικότερα ως γνησίως ανθρώπινο ον, θα πρέπει να γίνει φορέας του πνεύματος, δηλαδή να αποκτήσει την ελευθερία εκείνη που θα τον βγάλει όχι από την κοινωνία και τον κόσμο αλλά από οτιδήποτε τον εγκλείει στη μικρή, ρευστή, ευεπίφορη στο κακό ανθρώπινη φύση. Η σύγχρονη κοινωνία δεν θα έλεγε κανείς πως συντελεί στην ανακάλυψη του πνεύματος ούτε και αφήνει πολλά περιθώρια για γνήσια πνευματική δημιουργία, επειδή είτε διαστρέφει το νόημα του πνεύματος και της πνευματικότητας είτε μεταβάλλει τα έργα του πνεύματος σε καταναλωτικά προϊόντα. Υπ’ αυτή την έννοια η κοινωνία μας, όπως γράφει και πάλι ο Μπερνιάεφ, «είναι το τέλος των δημιουργικών κινήσεων του πνεύματος, η εξάλειψη και το κρύωμα της φωτιάς.» Και συνεχίζει: «Υπάρχει μια πνευματικότητα για τη χρήση των αστών, αλλά αυτή η πνευματικότητα δεν έχει τίποτε το πνευματικό». 

Μέσα σε αυτό τον αφιλόξενο για το πνεύμα κόσμο, εκείνοι που προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό είναι οι ποιητές, αυτά τα «μυθόβια όντα», όπως τους αποκαλεί ο Νίκος Καρούζος. Οι ποιητές  ζουν με τους μύθους, δηλαδή με το κατεξοχήν αποδεικτικό στοιχείο της ελευθερία του πνεύματος, τη φαντασία, αλλά πλάθουν και μύθους, πλάθουν δηλαδή κόσμους που πάνε πέρα από τον κόσμο, όχι ως κάτι το ουτοπικό, αλλά ως αποκάλυψη του κρυμμένου βάθους της πραγματικότητας. Ο ποιητής βαθαίνει τον εσωτερικό του κόσμο, ανακαλύπτει τους λόγους των πραγμάτων, επειδή πατά γερά στη γη. Και πατά γερά στη γη, γιατί το ένα πόδι του βρίσκεται έξω από αυτήν, όπως έχει πει ο Ο. Ελύτης.  Ο ποιητής ανοίγει τη συνείδηση σε κόσμους που ο κοινός άνθρωπος ούτε φαντάζεται. Γι’ αυτό και είναι ελεύθερος, άρα αληθινός δημιουργός. Κι αν ο ποιητής είναι ελεύθερος δημιουργός, τότε είναι φορέας του πνεύματος, είναι ο κατεξοχήν πνευματικός άνθρωπος.

Να γιατί είπα από την αρχή πως «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Αυτό το πνεύμα το αληθινό που έπνευσε στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Μπεντεβή κι έδωσε τη δροσιά της ομορφιάς, του στοχασμού και της ελευθερίας σε όσους βρέθηκαν εκεί. Αυτού του ζώντος πνεύματος έχουμε ανάγκη σήμερα «κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει» (Διονύσης Σαββόπουλος). Με τους ποιητές, λοιπόν. Να βάλουμε το πνεύμα ως έμπνευση, ως ελευθερία και ως ήθος στο θεμέλιο της ζωής μας. Μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή και να μας κρατήσει ζωντανούς.   

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6973045335.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τιμητική πλακέτα στον Περιφερειάρχη από τους εκπροσώπους…

Τιμητική πλακέτα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη απένειμαν εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος του νησιού ευχαριστώντας τον για την προσφορά και την…

Ένοχος και στο Εφετείο για την ασέλγεια στα ανήλικα!

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ένας 61χρονος Κρητικός, ο οποίος φέρεται να ασελγούσε σε δύο ανήλικα αγόρια, σε συνοικία της πόλης του Ηρακλείου. Η υπόθεση είχε έρθει…

Τέτοια....χουνέρια θέλουν κάποιοι Ηρακλειώτες που παρκάρουν…

Αστείες φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail με αντίποινα - μάθημα σε εκείνους που παρκάρουν παράνομα, δείχνοντας αδιαφορία για τους γύρω τους.

Ησύχασαμε στην... Κρήτη, αφού σώθηκε ο γύρος- Τι αποφάσισε…

Το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για χρήση πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία…

Οι Κρητικοί συνεχίζουν να ρίχνουν δηλητηριασμένα δολώματα...…

Η Ντάικα με τον Σπύρο ήταν πολύ απασχολημένοι τις τελευταίες μέρες, καθώς το έγκλημα με την τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνεχίζεται αμείωτο.

Επιστρέφει στη φυλακή η ηλικιωμένη που σκότωε το σύζυγο…

Το δρόμο της φυλακής πήρε ξανά η ηλικιωμένη από το Λασιθι, η οποία ειχε σκοτώσει το σύζυγο της, τον Ιούνιο του 2015.

Εγκαλούν τους εθελοντές γιατρους που πήγαν στο Μεσοχωριό-…

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για σχετικά με τις διάφορες ενέργειες του διορισμένου διοικητή του Κοργιαλένειου Νοσοκομείου Ευθύμιου Γεωργόπουλου.

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια στηρίζει έμπρακτα της μικρομεσαίες…

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Ευρωπαϊκών Πόρων και των Εθνικών Πόρων, και αυτό το έχει αποδείξει έμπρακτα καθώς την προηγούμενη…

Εκδήλωση για την υπεράσπιση των Άρθρων 100 και 24 του Ελληνικού…

Εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης κατά της αναθεώρησης του Άρθρου 100 του Συντάγματος και υπέρ της ισχύος του Άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος διοργανώνεται…

Ο Θωμάς Μαύρος της ΑΕΚ παρουσιάζει το βιβλίο του στο Ηράκλειο…

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου αυτοβιογραφίας του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Θωμά Μαύρου, πραγματοποιείται στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2),…

Συνάντηση Περιφερειάρχη με εκπροσώπους των ενεργεία…

Εκπρόσωποι των ενεργεία και απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας και Απόστρατων Ενόπλων Δυνάμεων στη Κρήτη επισκέφθηκαν σήμερα τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη τον οποίο…

«Αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος»

Στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μέσω των τελών και των φόρων που επιβάλλουν οι δήμοι καθώς μειώνεται η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε…

Ηράκλειο: Ψαροντουφεκάς κινδύνευσε στο λιμάνι

Ενας ψαροντουφεκάς κινδύνευσε στα ανοιχτα του λιμανιού του Ηρακλείου!

Ο «Κρητικός Ορίζοντας» στο BOFOR

O Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης με ένταση, πάθος, αμεσότητα, λυρικότητα μα και με συγκίνηση, στην μουσική σκηνή BOFOR το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, θα μας θα μας μοιράσει ότι καλύτερο…

Συνεχίζεται η δικη για το διπλό μακελειό που είχε συγκλονίσει…

Συνεχίζεται την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη η εκδίκαση της υποθεσης για το διπλό μακελειό που είχε συγκλονίσει τον Ιούνιο του 2012, τον Προφήτη Ηλία.

Καταβολη μισθώματος βοσκήσιμων εκτασεων

Η Περιφέρεια Κρήτης υπενθυμίζει στους κτηνοτρόφους, στους οποίους έχει κατανεμηθεί δημόσια βοσκήσιμη έκταση κατά το έτος 2016, ότι πρέπει να προσέλθουν στους Δήμους…

Η Περιφέρεια Κρήτης στη Συμβουλευτική Επιτροπή του LIFE…

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory committee) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+MEDEA «Mitigating the Health Effects of Desert Dust Storms Using Exposure-Reduction Approaches-Αντιμετώπιση…

Εγκαίνια της 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Ηρακλείου

Η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση και χαρά καθώς, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής…

Εσπερίδα για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την εκπαιδευτική…

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellas, κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα οργανώνει την…

Στον Καθηγητή Μ. Κουτσιλιέρη το φετινό Βραβείο Εξαίρετης…

Το φετινό «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)…

Σε εξέλιξη οι επαφές της Περιφέρειας Κρήτης για την Ανάπτυξη…

Συνεχίζονται οι επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια στην Μπολόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειάς της και της Ανάπτυξης Διμερών…

Reunion, 30 χρόνια μετά, για τους απόφοιτους της Τάξης του…

Οι απόφοιτοι της της Τάξης 1987 διοργανώνουν Reunion για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την αποφοίτησή τους, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, στις 9:00 το βράδυ στο Take five.

Εκανε δεκτή την παραίτηση του Αντίπα Σηφάκη ο Αρναουτάκης-…

Την παραίτηση του από μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης υπέβαλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Αντίπας Σηφάκης. Η παραίτηση…

Η Blue Star Ferries, οι νησιώτες και οι ταξιδιώτες «γράφουν Ιστορία»…

H Blue Star Ferries μας καλεί όλους να «γράψουμε την ιστορία μας» μέσα από ξεχωριστές, ανθρώπινες στιγμές, με χρώματα, εικόνες και συναισθήματα εμπνευσμένα από τα ταξίδια μας…

Το προσωπικό των Μινωικών Γραμμών στηρίζει την εθελοντική…

Στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι Μινωικές Γραμμές έχουν εντάξει και στηρίζουν εδώ και 20 χρόνια την εθελοντική αιμοδοσία, μία πράξη πολιτισμού, κοινωνικής…

Σωκράτης Βαρδάκης: «Ειτε μαύρη προπαγάνδα όσα λέει η…

Παρέμβαση την Ολομέλεια της Βουλής για την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2018, έκανε Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας ότι τόσο ο Προϋπολογισμός…

Συνελήφθησαν δύο ατομα για κλοπή, στο Ηράκλειο

Συνελήφθησαν προχθές το βράδυ στο Ηράκλειο από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, δύο ατομα ηλικίας 35 και 39 ετών κατηγορούμενοι για κλοπή.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκρίσεων από 14 φορείς για…

Ένα σημαντικό έργο για την τουριστική ανάπτυξη της Αγίας Πελαγίας – και όχι μόνο – η κατασκευή των έργων προστασίας της ακτογραμμής του κόλπου του οικισμού που θα…

Προβολή της φιλοζωικής ταινίας «Re – Action» από τον Δήμο…

Ο Δήμος Ηρακλείου, στα πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των δημοτών σε θέματα φιλοζωίας, φιλοξενεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης»…

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην εκδηλώσεις…

Παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού συνεχίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ- Αφιερώματος…

«Στ’ αρμιά θα αλαργοξοριστώ» - Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο…

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο «Νυν και Αεί» παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Σταύρου Τζανή

Πλήθος κόσμου στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Παιδικής…

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου,…

Δημοπρατήθηκε η 2η μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού στο…

Ένα ακόμα σημαντικό έργο υποδομών που θα καλύψει μια μεγάλη περιοχή από το Γάζι μέχρι την Αγία Πελαγία, η 2η μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού, δυναμικότητας 3.000…

Ολες οι εξελίξεις για τα μεγάλα έργα στην Κρήτη- Τι αναφέρει…

Σε εξέλιξη είναι μεγαλα έργα στην Κρήτη, με τους πολίτες να αναμένουν την ολοκληρωση τους, για την οποία γίνεται προσπάθεια να ερθει ως το δυνατόν πιο συντομα.

Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο την Παρασκευή…

Συνεχίζονται την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη του Ηρακλείου. Έτσι, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στις 20:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί…

Συγκίνηση και...κέφι στο συναπάντημα δεκάδων Καρατάρηδων!…

Με πρωτοβουλία των: Καραταράκη Ζαχαρια, Καραταράκη Μαρίας και Καραταράκη Μιχαλη, την Κυριακή 10/12 πραγματοποιήθηκε η μια πρώτη συνεύρεση των συνετώπυμων στην ταβέρνα…

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου…

Συνεδριάζει στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου (αίθ. Ελευθ. Βενιζέλου) την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17:55 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με 40 θέματα στην ημερήσια…

Εκδήλωση εν όψει των χριστουγεννιάτικων εορτών

Το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Χερσονήσου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση εν όψει των χριστουγεννιάτικων εορτών την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και…

«Διαχείριση πλημμυρικού και σεισμικού κινδύνου στην Κρήτη.…

Ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση πλημμυρικού και σεισμικού κινδύνου στην Κρήτη. Πρόσφατα παραδείγματα στον Ελλαδικό και Διεθνή χώρο. Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για το ΧΥΤΑ…

Με 3 Gold και 1 Silver βραβείο έκλεισε η βραδιά για το BestPrice.gr…

Συνολικά 4 βραβεία κατέκτησε το BestPrice.gr στα E-volution Awards 2018 που διοργανώθηκαν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου από το Marketing Week και την Boussias Communications σε μία θεαματική τελετή βράβευσης…

Aπεργούν οι δημοσιογράφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, σε συντονισμό με όλες τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, κηρύσσει…

Ο Ερντογάν και η Ιστορία

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν στην Ελλάδα ανέδειξε για άλλη μια φορά το ρόλο που εξακολουθεί να παίζει η ιστορία στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής…

Πρόεδρος και επίσημα ο Μανώλης Αλιφιεράκης- Τι δήλωσε…

Ξεκίνησε από χθες και τυπικά η νέα θητεία του Μανωλη Αλιφιεράκη στο Επιμελητήριο Ηρακλείοου, αφού το ΔΣ του έδωσε το χρίσμα.

«Η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από την επέκταση του Σχεδίου…

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της επέκτασης του Σχεδίου Γιούνκερ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Κέντρου Ειδικών Παιδιών…

«Με σύνθημα: «Όλοι έχουμε ανάγκη από αγάπη. Κάποιοι, όμως, χρειαζόμαστε και υποστήριξη, καθημερινά» ξεκίνησε και φέτος στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης (στο βόρειο μέρος…

«Γίνομαι συγγραφέας» της Κλαίρης Καμπάνη στη Δημοτική…

Με επιτυχία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, το βιβλίο της Κλαίρη Καμπάνη «Γίνομαι συγγραφέας», από τις Εκδόσεις Διάπλαση.…

Ολοκληρώθηκαν οι θεατρικές παραστάσεις του έργου του…

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διήμερη προβολή της θεατρικής παράστασης του έργου του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «ΜΥΣΤΗΡΙΟ –ΜΠΟΥΦΦ!» της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ και των ΤΟ…

Προβολή της ταινίας οι «ΑΘΙΚΤΟΙ» με ελεύθερη είσοδο

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ο Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς»…

Ε.Φ.Ε.Ε.Η. Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στις 13/12/2017

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Ε.Η) σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προσκαλεί τα μέλη της στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.