Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»

Ηράκλειο | 21/11/2017 - 16:50
«Eν Αρχή εστί το Πνεύμα»
Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Παναγίας Μπεντεβή στο Ηράκλειο, έλαβε χώρα μια εξαίρετη εκδήλωση, που είχε ως θέμα της «Πτυχές της Ορθοδοξίας σε Νεοέλληνες ποιητές».

Επτά άνθρωποι των Γραμμάτων παρουσίασαν σε όλους  παρακολούθησαν την εκδήλωση όψεις της Ορθοδοξίας, μέσα από την ξεχωριστή ματιά επτά Νεοελλήνων ποιητών: του Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευαγγέλου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, της Μελισσάνθης, της Ζωής Καρέλλη, του Νίκου Καρούζου και του Γιάννη Βαρβέρη. Επρόκειτο, όντως, για μια πνευματική πανδαισία, για μια αναβάπτιση στον κόσμο του πνεύματος, στον κόσμο της ελευθερίας. Ο ποιητικός λόγος, τον οποίο προσέγγισαν με σεβασμό αλλά και με κριτικό πνεύμα οι ομιλητές, αναδείχτηκε ως ο κατ’ εξοχήν λόγος του πνεύματος. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση βρέθηκαν μέσα στην ομορφιά του ποιητικού λόγου, ένιωσαν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «πνευματική ανάταση» και αντιλήφθηκαν πως η Ορθοδοξία είναι κάτι σαν την αναπνοή της Νεοελληνικής ποίησης, είναι μια δύναμη που, είτε φανερά είτε υποδόρια, εμπνέει την ποίηση, είναι η δροσερή αύρα που γεμίζει το στήθος του ποιητή, από όπου εκπορεύεται η ποιητική δημιουργία. 

Δεν είναι, όμως, σκοπός μου να επαινέσω την εκδήλωση ούτε τους ομιλητές ούτε και τους οργανωτές της. Εξάλλου, η εκδήλωση ανήκει πλέον στο παρελθόν.  Σκοπός μου είναι να αναδείξω αυτό που άφησε ως μήνυμα, δηλαδή το «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Στην αρχή των πάντων είναι το πνεύμα, από το πνεύμα ξεκινούν όλα κι ό, τι δεν ανήκει σ’ αυτό είναι καταδικασμένο σε θάνατο, είναι δέσμιο του θανάτου. Θα προσπαθήσω να γίνω σαφέστερος, επειδή στην εποχή μας, μια εποχή υλοφροσύνης και εξωστρέφειας, ατομικισμού και αποθέωσης του «έχειν», το να μιλεί κάποιος για το πνεύμα ακούγεται παράδοξο, εκτός εποχής, ακατανόητο, ακόμη και ουτοπικό. Ο μεγάλος  Ρώσος φιλόσοφος του περασμένου αιώνα Νικόλαος Μπερντιάεφ γράφει στο βιβλίο του «Πνεύμα και πραγματικότητα»: «Ο κόσμος τείνει ν’ απαρνηθεί  την πραγματικότητα του πνεύματος. Δεν αμφιβάλλει καθόλου για τα ορατά αντικείμενα που τον εξαναγκάζουν να τα παραδεχτεί. Το πνεύμα όμως δεν είναι ένα ορατό αντικείμενο· τουλάχιστον δεν είναι ένα αντικείμενο ανάμεσα στ’ άλλα».Αυτό κάνει το έργο των πνευματικών ανθρώπων εξαιρετικά δύσκολο και τους ίδιους να μοιάζουν με ένα σπάνιο είδος, που τείνει προς εξαφάνιση. 

Πρώτα-πρώτα, τι σημαίνει «πνεύμα»και τι «πνευματικός άνθρωπος»; Θα προσπαθήσω να οριοθετήσω την έννοια των λέξεων, επειδή συχνά χρησιμοποιούμε τις λέξεις, δίχως όμως και να έχουμε σαφή εικόνα της έννοιας. Για τους αρχαίους Έλληνες το «πνεύμα»σήμαινε την πνοή, το φύσημα του  αέρα, την πνοή της ζωής, την έμπνευση, και στην Κ. Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα αλλά και το υψηλότερο και ευγενέστερο μέρος του ανθρώπινου προσώπου.  Θα έλεγα ότι με την Κ. Διαθήκη η λ. «πνεύμα»λαμβάνει το αληθινό της περιεχόμενο. Συνδυαζόμενες, λοιπόν, οι δυο σημασίες του πνεύματος, ως εμπνεύσεως και ως της δυνάμεως εκείνης που ανυψώνει τον άνθρωπο, ώστε να κατακτήσει τον υψηλότερο εαυτό του, υπερβαίνοντας ή μεταμορφώνοντας τα ένστικτά του, μας δίνουν την έννοια του όρου. Ως έμπνευση, το πνεύμα είναι η δημιουργική δύναμη που φέρνει στην εμφάνεια νέα δημιουργήματα, που κάνει το χάος κόσμο, που βάζει σε τάξη τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Στην αφήγηση της Π. Διαθήκης διαβάζουμε ότι κατά τη δημιουργία του κόσμου «πνεῦμα Θεοῦ ἐπεφέρετο ἐπάνω τοῦ ὕδατος», που δείχνει τη δημιουργική  παρουσία του Πνεύματος στην ίδια τη δημιουργία του κόσμου. Το πνεύμα, λοιπόν, είναι δημιουργικό, είναι η δύναμη που αλλάζει τον κόσμο και τον άνθρωπο, που τον μεταμορφώνει, τον αναγεννά. Καμιά άλλη δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο τόσο βαθιά και αληθινά, όσο το πνεύμα. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες δυνάμεις που μπορούν να το κάμουν, αλλά η αλλαγή θα είναι επί το χείρον. Μια τέτοια δύναμη π.χ. είναι ο φόβος, που τον χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σκεφτείτε, όμως, τι είδους αλλαγή επιφέρουν στον άνθρωπο…

Άρα το πνεύμα είναι κάτι το πολύ βαθύ, είναι η δύναμη που βυθίζεται κι έχει την αρχή του στον ίδιο το Θεό, είναι θεία παρουσία. Υπ’ αυτή την έννοια το πνεύμα δεν μπορεί παρά να είναι πνεύμα ελευθερίας και ήθους. Πνεύμα δίχως ελευθερία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς πνεύμα: «Τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ» (Ιωάν.  3,8). Αλλά και το άηθες πνεύμα αυτοκαταστρέφεται, όπως συμβαίνει και με το ήθος που δεν συνοδεύεται από πνευματική ζωή. Αλλά αυτό μας οδηγεί σε μια νέα ισότητα: αν το πνεύμα είναι ελευθερία, τότε και η πνευματική δημιουργία δεν μπορεί παρά να είναι ελεύθερη, δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του κλίματος της εσωτερικής ελευθερίας. Δημιουργός είναι μόνο εκείνος που δημιουργεί «πειθόμενος τοῖς ἑαυτοῦ ρήμασι». Άλλως, είναι υποχείριο, δρα κατ’ εντολήν. Μόνο όταν οι επιλογές είναι ελεύθερες, ο άνθρωπος είναι γνήσιος και αληθινός πνευματικός δημιουργός. 

Για να λειτουργήσει, λοιπόν, ο άνθρωπος ως δημιουργός ή γενικότερα ως γνησίως ανθρώπινο ον, θα πρέπει να γίνει φορέας του πνεύματος, δηλαδή να αποκτήσει την ελευθερία εκείνη που θα τον βγάλει όχι από την κοινωνία και τον κόσμο αλλά από οτιδήποτε τον εγκλείει στη μικρή, ρευστή, ευεπίφορη στο κακό ανθρώπινη φύση. Η σύγχρονη κοινωνία δεν θα έλεγε κανείς πως συντελεί στην ανακάλυψη του πνεύματος ούτε και αφήνει πολλά περιθώρια για γνήσια πνευματική δημιουργία, επειδή είτε διαστρέφει το νόημα του πνεύματος και της πνευματικότητας είτε μεταβάλλει τα έργα του πνεύματος σε καταναλωτικά προϊόντα. Υπ’ αυτή την έννοια η κοινωνία μας, όπως γράφει και πάλι ο Μπερνιάεφ, «είναι το τέλος των δημιουργικών κινήσεων του πνεύματος, η εξάλειψη και το κρύωμα της φωτιάς.» Και συνεχίζει: «Υπάρχει μια πνευματικότητα για τη χρήση των αστών, αλλά αυτή η πνευματικότητα δεν έχει τίποτε το πνευματικό». 

Μέσα σε αυτό τον αφιλόξενο για το πνεύμα κόσμο, εκείνοι που προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό είναι οι ποιητές, αυτά τα «μυθόβια όντα», όπως τους αποκαλεί ο Νίκος Καρούζος. Οι ποιητές  ζουν με τους μύθους, δηλαδή με το κατεξοχήν αποδεικτικό στοιχείο της ελευθερία του πνεύματος, τη φαντασία, αλλά πλάθουν και μύθους, πλάθουν δηλαδή κόσμους που πάνε πέρα από τον κόσμο, όχι ως κάτι το ουτοπικό, αλλά ως αποκάλυψη του κρυμμένου βάθους της πραγματικότητας. Ο ποιητής βαθαίνει τον εσωτερικό του κόσμο, ανακαλύπτει τους λόγους των πραγμάτων, επειδή πατά γερά στη γη. Και πατά γερά στη γη, γιατί το ένα πόδι του βρίσκεται έξω από αυτήν, όπως έχει πει ο Ο. Ελύτης.  Ο ποιητής ανοίγει τη συνείδηση σε κόσμους που ο κοινός άνθρωπος ούτε φαντάζεται. Γι’ αυτό και είναι ελεύθερος, άρα αληθινός δημιουργός. Κι αν ο ποιητής είναι ελεύθερος δημιουργός, τότε είναι φορέας του πνεύματος, είναι ο κατεξοχήν πνευματικός άνθρωπος.

Να γιατί είπα από την αρχή πως «Ἐν ἀρχῇ ἐστι τὸ πνεῦμα». Αυτό το πνεύμα το αληθινό που έπνευσε στην Αίθουσα Διαλέξεων της Ενορίας Μπεντεβή κι έδωσε τη δροσιά της ομορφιάς, του στοχασμού και της ελευθερίας σε όσους βρέθηκαν εκεί. Αυτού του ζώντος πνεύματος έχουμε ανάγκη σήμερα «κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει» (Διονύσης Σαββόπουλος). Με τους ποιητές, λοιπόν. Να βάλουμε το πνεύμα ως έμπνευση, ως ελευθερία και ως ήθος στο θεμέλιο της ζωής μας. Μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή και να μας κρατήσει ζωντανούς.   

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Πιλότος απαγόρευσε την είσοδο σε μεθυσμένους επιβάτες

Ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όμως το πάθος για το ποτό τους καθήλωσε στο νησί μας.

Ηράκλειο: Έπαθε ανακοπή μέσα στο αυτοκίνητο του...

Τραγικό τέλος είχε ένας 45χρονος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έπαθε ανακοπή μέσα στο αυτοκίνητο του.

Πρώτα απαγόρευσαν τις γουρούνες, έπειτα έδωσαν το ελεύθερο…

Ασυλία για ένα ακόμη καλοκαίρι. Αντιδράσεις μετά από τον θάνατο του 20χρονου στα Μάλια

Κατέληξε η 48χρονη που έπεσε από τα Ενετικά Τείχη

Εισήχθη στο χειρουργείο όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή παρά τις προσπάθειες των γιατρών

Από δόκτωρ Φυσικής στην Καλιφόρνια, μοναχός στο Ηράκλειο

"Δεν απορρίπτω την επιστήμη αλλά όσο περνά ο καιρός, συνειδητοποιώ ότι η πνευματική ζωή δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε"

Έκανε βουτιά στο κενό και έπεσε από τα Τείχη

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ για την πτώση μίας γυναίκας στο Κομμένο Μπεντένι

Ξέσπασε φωτιά - Συναγερμός στην πυροσβεστική

Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε αγροτική και χορτολιβαδική έκταση.

Ηράκλειο: Δεν ήταν οικογένεια... τελικά

Συνελήφθη, στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα ένας 44χρονος αλλοδαπός για διευκόλυνση εξόδου…

Ένα μουσικό ταξίδι από την χορωδία «Μαέστρο»

Την πρώτη της ολοκληρωμένη συναυλία στο Τυμπάκι θα δώσει η Μεικτή χορωδία "Μαέστρο" Τυμπακίου στην πλατεία της πόλης με μια αγκαλιά τραγούδια απ' όλο το φάσμα της ελληνικής…

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων…

Στο ετήσιο μνημόσυνο των 27 μαρτύρων, κατοίκων του χωριού Σοκαρά, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα την 17η Αυγούστου του 1944

Επίσκεψη Αυγενάκη στην ΕΑΣΗ - Συνάντηση με αμπελουργούς…

Επίσκεψη στο πρότυπο οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στην Αυγενική πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018,

Συνελήφθη, 54χρονος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί…

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλια, κυνηγετικά όπλα, μαχαίρια, ναυτικές φωτοβολίδες, γεμιστήρας και φυσίγγια

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυθαιρεσίες στον χώρο της Εστίασης

«Ξηλώνουν» το επόμενο διάστημα στέγαστρα και κατασκευές - Τελεσίγραφο από την αποκεντρωμένη σε 19 επιχειρηματίες

Απίστευτη περιπέτεια Ηρακλειώτη: Βρήκε ετικέτα μέσα στο…

Έστρωσε τραπέζι αλλά τελικά έμεινε νηστικός ένας Ηρακλειώτης.

Ηράκλειο: "Ντου" της ΕΛ.ΑΣ σε πολυτελή κατοικία... για όπλα!

Έφοδο στο σπίτι ενός 54χρονου άνδρα έκαναν σήμερα οι αστυνομικοί του ΑΤ Μαλεβιζίου μετά από αξιοποίηση πληροφοριών για ύπαρξη όπλων.

Απείλησε να πέσει από τα Ενετικά τείχη λόγω ερωτικής απογοήτευσης

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Πέμπτης όταν ένας 18χρονος απείλησε ότι θα πέσει από τα Ενετικά Τείχη στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών το καζίνο της Κρήτης;

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το “φιλέτο” της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο, με φόντο την προοπτική του... καζίνο

«Έφυγε» νικημένος απο την ασθένεια ο πρώην Δήμαρχος!

«Έφυγε» από τη ζωή νικημένος από την ασθένεια με την οποία πάλευε, ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Κωνσταντίνος Κοκολάκης.

Ηράκλειο: Πρόλαβαν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις

Άμεση ήταν η επιχείρηση που στήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.

Κρήτη: Τα μηνύματα θλίψης για την Ταμάρα, την αξιαγάπητη…

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει στην κοινωνία των Μοιρών πως η Ταμάρα,

Τον βρήκαν νεκρό κάτω από τη γέφυρα στο Παλαιόκαστρο

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν οι αρχές.

Θλίψη για την 37χρονη μητέρα που έσβησε ξαφνικά

Στο πένθος οι Μοίρες από τον αδόκητο χαμό της γυναίκας.

5χρονο στην Εντατική μετά από ανακοπή

Υπό στενή ιατρική παρακολούθηση βρίσκεται το 5χρονο κοριτσάκι

Λένε αντίο στον Γιώργο Ξυδάκη – Αποχαιρετούν το δάσκαλο…

Το τροχαίο ατύχημα με την μηχανή του έμελλε να είναι μοιραίο για τον 36χρονο.

Ηράκλειο: Το δίκυκλο άρπαξε φωτιά στην Εθνική οδό

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου προκάλεσε λίγο πριν τις 11 το πρωί, φωτιά που εκδηλώθηκε σε δίκυκλο όχημα στην Εθνική Οδό Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου.

Η λαϊκή αγορά δίπλα στις φυλακές Αλικαρνασσού και η "απόπειρα…

Τον προβληματισμό του, την ανησυχία του και την αντίθεσή του στην μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού

Εκδήλωση μνήμη για τους 27 εκτελεσθέντες κατοίκους του…

Ο Δήμος Γόρτυνας, το Τοπικό Συμβούλιο Σοκαρά , η Ενορία Σοκαρά ,η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Σοκαρά ,

Στον εξαφανισμένο Μπαλτζάκη ανήκει η σορός - Τον αναγνώρισαν…

Με δραματικό τρόπο δόθηκε τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης του "καλόκαρδου" Ηρακλειώτη.

Μπήκε στη Μαιευτική του Βενιζελείου για να κλέψει

Αρκετό θράσος είχε ένας 27χρονος άνδρας ο οποίος μπήκε χωρίς δισταγμό στη Μαιευτική Κλινική του Βενιζελείου...

Σκυλίτσα παγιδεύτηκε σε δεξαμενή αποβλήτων και διεσώθη!

Ένα απίστευτο περιστατικό έφεραν στην επιφάνεια οι «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ - Μινώα Πεδιάδας» όπου μια σκυλίτσα παγιδεύτηκε σε δεξαμενή αποβλήτων και σώθηκε χάρις στα μέλη…

Πεζοδρόμια μετ’ εμποδίων...

Το σχόλιο αναγνώστη για την κατάληψη πεζοδρομίων στην περιοχή του Καρτερού

“Κυκλοφορούσε” με το όπλο του και συνελήφθη

Θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ηρακλείου

Βρήκαν πτώμα σε ρέμα - Τι εξετάζουν οι αρχές

Πτώμα σε προχωρημένη σήψη αντίκρισαν οι αρχές

Κρήτη: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για την αντικατάσταση…

Ο Δήμος Φαιστού Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ προκηρύσσει Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό, μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.,

Ηράκλειο: Το φορτηγό άρπαξε φωτιά μέσα στην επιχείρηση

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία στο Ηράκλειο από φωτιά που ξέσπασε σε όχημα επιχείρησης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

Εργατικό ατύχημα στο ΠΑΓΝΗ - Έπεσε σίδερο στο κεφάλι του…

Το ατύχημα συνέβη στο ασανσέρ - Υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση

Σε απόγνωση Κρητικός - Το ΙΚΑ του ζητάει να επιστρέψει 8.574…

Ένσταση κατά απόφασης με την οποία καλείται να επιστρέψει υπέρογκο ποσό για επίδομα που έπαιρνε η μητέρα του υπέβαλε Ηρακλειώτης.

Γυρίζουν στα παλιά τους λημέρια οι δημοτικοί αστυνομικοί

Στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου επιστρέφουν εργαζόμενοι που είχαν μεταταχθεί στις φυλακές

Σοβαρό τροχαίο: ΙΧ προσέκρουσε σε φράχτη

Τα ξημερώματα στο Ηράκλειο

Ζουν δίπλα στα σκουπίδια και τα τρωκτικά

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι γειτονιάς στο ύψος της εφορίας Ηρακλείου που επί χρόνια ζουν δίπλα σε ξερόκλαδα, σκουπίδια και ποντίκια.

Καραμπόλα οχημάτων στην εθνική οδό μέρα μεσημέρι

Τροχαίο ατύχημα με την εμπλοκή τεσσάρων αυτοκινήτων σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, επί της εθνικής οδού Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου στο ύψος της γέφυρας του Αποσελέμη.

«Απάντηση σε δημοσίευμα για κάλυψη εφημεριών από Νευρολόγο…

Η διοίκηση του ΠαΓΝΗ-Γ.Ν. Βενιζελείου, έχει ενδυναμώσει και ενισχύει την κάλυψη των εφημεριών και των δυο νοσοκομείων, ώστε οι ασθενείς μας να έχουν την καλύτερη δυνατόν…

Η Μεγάλη Γιορτή του Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα

Ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας, διοργανώνει το Σάββατο 11 Αυγούστου Γιορτή Εφτάζυμου και Φεστιβάλ Γεύσεων.

Ακυρώθηκε συναυλία λόγω πένθους για τον αείμνηστο Γιώργο…

Φτωχότερη η Κρήτη εξαιτίας του αδόκητου χαμού του σπουδαίου λυράρη της.

Ηράκλειο: Συναυλία με τον Αντώνη Μαρτσάκη για αγορά ιατρικού…

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορφών σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Αυγούστου στις 21:00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κορφών Μαλεβιζίου, στην καθιερωμένη για χρόνια…

Την βρήκαν νεκρή στο σπίτι της - Τι είχε αναφέρει ώρες πριν…

Η νεκροψία θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου της γυναίκας

Ράγισαν και οι… πέτρες στην κηδεία του 27χρονου Θανάση

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι χάθηκε τόσο άδικα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.