Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ελπίδες και για 50 εκ. ευρώ επιπλέον στο Λασίθι αφήνει ο Περιφερειάρχης για τον ΒΟΑΚ

Ελπίδες και για 50 εκ. ευρώ επιπλέον στο Λασίθι αφήνει ο Περιφερειάρχης για τον ΒΟΑΚ

Κρήτη | 10/11/2017 - 16:12
Ελπίδες και για 50 εκ. ευρώ επιπλέον στο Λασίθι αφήνει ο Περιφερειάρχης για τον ΒΟΑΚ
Ελπίδες και για 50 εκ. ευρώ επιπλέον στο Λασίθι αφήνει ο Περιφερειάρχης για τον ΒΟΑΚ Ως ενιαίο έργο θα εκτελεστεί η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, αφού πέρα από το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο και το τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος μπαίνει στην ίδια ακριβώς λογική, στοιχείο που είναι προαπαιτούμενο για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει το έργο.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ υπογράμμισε πως «θα είναι ενιαίο τμήμα στην εκτέλεσή του διότι αυτό θέλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

«Είχα δεσμευτεί στον Άγιο Νικόλαο πως το υπόλοιπο τμήμα από το Ηράκλειο στον Άγιο Νικόλαο θα το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια. Εμείς, δώσαμε από πόρους της Περιφέρειας το ποσό που χρειάζεται και θεωρούμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι ολοκληρωμένη η μελέτη από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο. Συμφωνούμε απόλυτα με τον ΟΑΚ και θα συναντηθούμε πάλι ξανά, γιατί θέλουμε η προωθητική μελέτη να είναι εκείνη που θα προκηρυχτεί στο διαγωνισμό όταν θα ξεκινήσει να γίνεται. Έχουμε στείλει επιστολή στον Υπουργό και το Γ.Γ. Υποδομών και θεωρούμε πως αυτό που προτείνουμε ως ΟΑΚ και Περιφέρεια Κρήτης θα είναι αυτό που θα προχωρήσει», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Το ιστορικό

Την 1η Σεπτεμβρίου η ΑΝΑΤΟΛΗ παρουσίαζε την απόφαση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με την οποία τροποποιήθηκε απόφαση του 2014 στο πρόγραμμα των ειδικών μελετών «πράσινης ανάπτυξης» και εντάχθηκε ως νέο υποέργο η μελέτη του τμήματος του ΒΟΑΚ από τη Χερσόνησο έως τον Άγιο Νικόλαο. Επρόκειτο για το στοιχείο που μαρτυρούσε πως ο Βόρειος Οδικός Άξονας δεν είχε κλείσει για την Περιφέρεια Κρήτης στα όρια του νομού Ηρακλείου αλλά μπορούσε να συνεχιστεί εντός του Λασιθίου.

Το υποέργο είχε τίτλο: «τεχνικός σύμβουλος για την προετοιμασία δημοπράτησης της αναβάθμισης του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος» και το ποσό του έργου είναι 74.400 ευρώ για την μελέτη, φορέας υλοποίησης της οποίας είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. και διευθύνουσα υπηρεσία οριζόταν η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ.

Ενιαίος αυτοκινητόδρομος

Την περασμένη Παρασκευή ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με ανακοίνωσή του, προχωρούσε στην προκήρυξη διαγωνισμού με αντικείμενο «Μελέτες για την προετοιμασία δημοπράτησης αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος»

Ο ΟΑΚ έχει συντάξει μία αρχική τεχνική λύση (χάραξη με προμέτρηση και προϋπολογισμό) αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο στο τμήμα από τα Χανιά μέχρι την Χερσόνησο Ηρακλείου μήκους 160 χλμ περίπου προκειμένου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ξεκινήσει τον διαγωνισμό δημοπράτησης του έργου. «Μετά τα αποτελέσματα αυτά ο Οργανισμός προχωρά και στην μελέτη αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο συνολικά, δηλαδή από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, μελετώντας και το τμήμα από Χερσόνησο μέχρι Άγιο Νικόλαο (μήκους 45χλμ περίπου). Το πλαίσιο της μελέτης θα βασιστεί στα συμπεράσματα της αρχικής κυκλοφοριακής μελέτης του 1998 αλλά και της πρόσφατης μελέτης (που υλοποιήθηκε το 2017). Η απόφαση του Οργανισμού βρίσκει σύμφωνη την Περιφερειακή Αρχή και τους Φορείς της Κρήτης, και έγινε αποδεκτή προς εξέταση από την Κυβέρνηση στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φώτης Καζάσης δήλωσε σχετικά πως «με την εξέλιξη αυτή δρομολογείται η υλοποίηση της πρόσφατης δέσμευσης, από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Ηράκλειο, του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Κρήτης για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο και στο τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος. Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό εντός του 2017 και θα συμπληρώσει τον φάκελο ο οποίος προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό δημοπράτησης του έργου αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο από τα Χανιά έως και τον Άγιο Νικόλαο».

Καλό Χωριό – Παχειά Άμμος

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον νέο δεδομένο για τον ΒΟΑΚ στο νομό, είναι ότι το Λασίθι εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να υλοποιήσει το κομμάτι του δρόμου που αφορά τα όρια με το Ηράκλειο και τον ΒΟΑΚ μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, διεκδικεί και δεν αποκλείεται να έχει επιπλέον χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για το κομμάτι Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή – Παχιά Άμμος που παρουσιάζει υψηλή ωριμότητα. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης περίπου των 50 εκ. ευρώ που μπορεί να πάρει ο νομός για τα έργα αυτά, εφόσον ακυρωθεί – όπως διαφαίνεται το τμήμα Εξάντης – Πάνορμος στο Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως «ακόμα συζητείται ότι μπορεί να είναι στο ΕΣΠΑ, αλλά η εκτίμηση της Περιφέρειας είναι πως θα αφαιρέσουν το κομμάτι Εξάντης – Πάνορμο. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι τα χρήματα αυτά να μην αφαιρεθούν από την Κρήτη. Έχω προτείνει στον Υπουργό, αν αφαιρεθεί το συγκεκριμένο τμήμα, το ποσό που υπάρχει να μην φύγει αλλά να πάει σε τμήματα του Λασιθίου και των Χανίων, τα οποία είναι πέρα από τα Χανιά στο κομμάτι προς την Κίσσαμο και πέρα από τον Άγιο Νικόλαο και που είναι ώριμα. Θα υπάρχουν περίπου 65 εκ. ευρώ και πιστεύουμε πως μπορούν να βρεθούν άλλα 35 εκ. ευρώ και να έχουμε ένα σύνολο 100 εκ. ώστε να διαθέσουμε 50 εκ. στο Λασίθι και αντίστοιχο ποσό στα Χανιά για να γίνουν τα έργα. Αυτός είναι ο στόχος, τον έχουμε προτείνει, έχουμε μιλήσει με τον Υπουργό και με τον Γενικό Γραμματέα και περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης θεωρεί πως το κομμάτι από το Καλό Χωριό μέχρι την Παχειά Άμμο, «είναι εφικτό να προχωρήσει, από την στιγμή που αποδεχθεί την πρόταση ο Υπουργός και θεωρώ ότι θα είναι αδικία για την Κρήτη να μην το αποδεχθεί, διότι και στην προηγούμενη περίοδο ήταν το έργο Εξάντης – Πάνορμο το οποίο δεν έγινε. Άρα, δεν μπορεί να αφαιρείται από την Κρήτη αυτό το ποσό και πρέπει να πάει στα έργα που έχουμε πει το προηγούμενο διάστημα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ-anatolh.com


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.