Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος»: Η τοποθέτηση του Γ  Χαρωνίτη (pics)

«Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος»: Η τοποθέτηση του Γ Χαρωνίτη (pics)

Ηράκλειο | 14/11/2017 - 10:14
«Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος»: Η τοποθέτηση του Γ Χαρωνίτη (pics)
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος, Προοπτική και Ζητήματα Εφαρμογής του νέου Νόμου» την Παρασκευή 10.11.2017 στο ΤΕΕ/ΤΑΚ με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Γεώργιο Σταθάκη.

 Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μεγάλο πλήθος μηχανικών και πολιτών καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων που είχαν προσκληθεί. 

Η εκδήλωση – συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά από το michanikos.gr παρέχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και ενδιαφερόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το βίντεο της εκδήλωσης είναι προσβάσιμο στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?time_ continue=1559&v=L72ePXrsFGE για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Σταθάκης, στην ομιλία του επισήμανε ότι ο πρόσφατος Νόμος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής του Υπουργείου και συμπληρώνει μια σειρά νομοθετημάτων στην κατεύθυνση αυτή που αφορούν στο Κτηματολόγιο και τη λειτουργία του, στην κύρωση των δασικών χαρτών και στην αναδιοργάνωση του συστήματος του χωρικού σχεδιασμού. Τόνισε ότι ο νόμος ψηφίστηκε στη βουλή με ευρεία πλειοψηφία, πράγμα που καταδεικνύει την ομοθυμία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Τέλος, ανάλυσε βασικά σημεία του νόμου που αφορούν στην ίδρυση των Παρατηρητηρίων, το θεσμό της μεταφοράς Συντελεστή, την Τράπεζα Δικαιωμάτων ΜΣΔ, το νέο σύστημα αδειοδοτήσεων και παρακολούθησης της Δόμησης αλλά και ζητήματα ρυθμίσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ι. Χαρωνίτης, στη τοποθέτηση του αφού επισήμανε τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο ΤΕΕ/ΤΑΚ από το 2011 που ξεκίνησαν οι τακτοποιήσεις μέχρι σήμερα, για τη στήριξη των συναδέλφων μηχανικών αλλά και την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης, εξέφρασε τις εύλογες επιφυλάξεις του τεχνικού κόσμου απέναντι στο νέο Νόμο, μιας και μια σειρά ζητημάτων αντιμετωπίζονται πλημμελώς ή δεν αντιμετωπίζονται καθόλου, όπως το ζήτημα τακτοποιήσεων σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες.

Σημείωσε επίσης ότι οι κίνδυνοι αποτυχίας εφαρμογής του νόμου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών σε μηχανικούς, η πενιχρή χρηματοδότηση, η έλλειψη πληροφοριακών συστημάτων και κουλτούρας ηλεκτρονικών υπηρεσιών καθώς και η απουσία πολιτικών και στρατηγικής με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Κλείνοντας ο Πρέδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ τόνισε ότι «τα αυθαίρετα ΔΕΝ είναι πρόβλημα αλλά λύση σε κοινωνικά προβλήματα άλλων εποχών» καταδεικνύοντας τα προβλήματα στην εξέλιξη των πολεοδομικών σχεδίων αλλά και στην αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στις οικιστικές ανάγκες των πολιτών οδηγώντας σε άναρχη ανάπτυξη αστικών συγκεντρώσεων στις πόλεις και μαρασμό των χωριών και των οικισμών της χώρας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η σύμβουλος του Υπουργού κ. Αγρίου ανάπτυξε περαιτέρω τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα εφαρμογής του νέου Νόμου απαντώντας σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις συναδέλφων μηχανικών και πολιτών από το παρευρισκόμενο κοινό.

Τοποθέτηση του Γιάννη Χαρωνίτη

«Κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο και στο ΤΕΕ/ΤΑΚ τον κ. Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τους συνεργάτες του. Ευχαριστούμε θερμά κ. Υπουργέ για την άμεση ανταπόκρισή σας, μια μόλις εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Νόμος για τον «Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» ώστε να συζητήσουμε για την εφαρμογή του, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν οι «προκλήσεις» που κρύβονται στις διατάξεις του. 

Σας ευχαριστούμε, επίσης, γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να παρέχουμε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση και από τον πλέον αρμόδιο για τον νέο Νόμο και τις προθέσεις του Υπουργείου, τόσο στους συναδέλφους μηχανικούς, όσο και στους πολίτες του Ηρακλείου, αλλά και στους συναδέλφους μηχανικούς της Ανατολικής Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας, μιας και η σημερινή εκδήλωση - συζήτηση μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο από ιστοχώρο μεγάλης επισκεψιμότητας από μηχανικούς.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των γενικευμένων ρυθμίσεων τακτοποίησης, τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα, έχοντας πλήρη αντίληψη του κοινωνικού φαινομένου των αυθαιρέτων και επίγνωση της δύσκολης συγκυρίας για τον τόπο, ασχολήθηκε και ασχολείται ενεργά, δραστήρια και σε βάθος με το θέμα. 

• Διοργάνωσε ημερίδες και σειρές σεμιναρίων για τους μηχανικούς σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στις ασάφειες από τις ελλιπείς θεσμικές ρυθμίσεις και οδηγίες, 

• εξέδωσε ανακοινώσεις με έγκυρη πληροφόρηση και οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες, ώστε να σταθμίσουν κόστη και οφέλη και να διασφαλίσουν το ακίνητό τους, 

• κατέδειξε και διατύπωσε πλήθος από τις αδυναμίες και τα προβλήματα της λογικής των ρυθμίσεων προς κάθε αρμόδιο και σε κάθε διαβούλευση και τέλος, 

• παρείχε, παρέχει κι ελπίζουμε να μπορεί και στο μέλλον να παρέχει διαρκή υποστήριξη προς κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως προς τους επαγγελματίες μηχανικούς δίνοντας απαντήσεις σε δεκάδες καθημερινά ερωτήματα για ζητήματα εφαρμογής τακτοποιήσεων αλλά και βεβαιώσεων για μεταβιβάσεις, καλύπτοντας την αδυναμία ενημέρωσης από τις υπηρεσιακές δομές του Υπουργείου. 

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν προέκυψαν τυχαία. Ζούμε και βιώνουμε την καθημερινότητα μιας πόλης που μεγάλωσε άναρχα κι έθρεψε χιλιάδες αυθαίρετα με την «ανάπτυξή» της. Σημειώστε ότι η πρώτη συστηματική και μεθοδική απόπειρα καταγραφής αυθαιρέτων στο Ηράκλειο έγινε από το ΤΕΕ/ΤΑΚ το 1975! Ακολούθησε και μια δεύτερη το 1984. Από αυτές, προκύπτουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ των αυθαιρέτων εκείνης της γενιάς. 

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι διαπιστώσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ από τις καταγραφές εκείνης της περιόδου, σαράντα χρόνια, σχεδόν, μετά είναι απολύτως επίκαιρες, με πολλά προβλήματα άλυτα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου και τους οικιστές, νόμιμους και μη, εντός ή εκτός σχεδίου, σε μακρόχρονη, αλλά όχι αναίτια, διαρκή ομηρία και υποβάθμιση.

Η διαδικασία «ρύθμισης και τακτοποίησης» αυθαιρέτων, με τους νόμους που προηγήθηκαν αποτέλεσε μια «ατελή και βιαστική» προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» των αυθαιρέτων, με λογικές που απέχουν από κάθε συλλογική και επιστημονική διαπραγμάτευση, όπως έχει επισημάνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Η μέχρι σήμερα εφαρμογή τους και τα προβλήματα που συσσώρευσαν καταδεικνύουν το μονοδιάστατο εισπρακτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. 

Αυτή η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας ότι η αυθαίρετη δόμηση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με διοικητικού τύπου μέτρα ή «ρυθμίσεις». Η απουσία κάθε πολεοδομικής λογικής, αλλά και των σχετικών μ’ αυτή προβλέψεων, αποκαλύπτει με χαρακτηριστικό τρόπο την αδιαφορία για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και βέβαια, τονίζει ακόμη περισσότερο την παντελή έλλειψη στρατηγικής που έχει να κάνει με τα εκκρεμή ζητήματα των πολιτικών γης και την αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού των διαδικασιών παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος. 

Η συμμόρφωση σε ένα αξιόπιστο διαρκές πλαίσιο θεσμικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που θα τελεί υπό τον πραγματικό έλεγχο των εντεταλμένων αρχών και των μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας του οικιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, μιας και μέχρι σήμερα φαίνεται να μην ακουμπά την κεντρική πολιτική «ρυθμίσεων» σ’ αυτό τον τομέα. 

Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε στις πόλεις που ζούμε αλλά και στα χωριά μας που εγκαταλείπονται και ρημάζουν, παρότι αποτελούν το πιο αξιόλογο οικιστικό και πολιτιστικό μας απόθεμα, ιδιαίτερη κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται.

Είναι βάσιμες κι αναμενόμενες, λοιπόν, οι επιφυλάξεις μας για το νέο Νόμο και την εφαρμογή του, γιατί παρά την συστηματική κωδικοποίηση στις διατάξεις του σειράς παλαιών νομοθετημάτων, όπως η μεταφορά συντελεστή δόμησης, η ταυτότητα κτιρίου, ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, τα ιδιαίτερα σκληρά πρόστιμα για νέα αυθαίρετα και τη θέσπιση νέων διατάξεων όπως αυτές που αφορούν στα Παρατηρητήρια, και στα νέα Συμβούλια Παρακολούθησης εφαρμογής του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα του εγχειρήματος για αντικειμενικούς λόγους που πιθανά να υπερβαίνουν ακόμη και τις καλύτερες των προθέσεων του Υπουργείου σας.

Επιχειρώντας να κωδικοποιήσουμε τις κρίσιμες καθοριστικές παραμέτρους για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου θα αναφέραμε:

Ως πρώτη καθοριστική παράμετρο το Χρόνο.

Θα χρειαστεί καιρός, ελπίζουμε όχι αρκετός, προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει παραγωγικά όλος αυτός ο μηχανισμός που προβλέπεται για τα Παρατηρητήρια και τη λειτουργία των Συλλογικών Οργάνων και Επιτροπών. Απαιτούνται καίριες υπερβάσεις που είναι αμφίβολο για το αν θα επιτευχθούν.

Δεύτερη καθοριστική παράμετρος το Τεχνολογικό Υπόβαθρο.

Λείπουν σήμερα από τη Δημόσια Διοίκηση οι διαδικασίες και πολύ περισσότερο η κουλτούρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, διασύνδεσης πληροφοριακών συστημάτων, τήρησης βάσεων δεδομένων κτλ. Η επιτυχής εφαρμογή του νόμου προϋποθέτει την υλοποίηση και την αποτελεσματική λειτουργία πλήθους συστημάτων, πολλά εκ των οποίων αυτή τη στιγμή απλώς δεν υπάρχουν με ότι αυτό συνεπάγεται!

Σημειώστε, για παράδειγμα, ότι οι δορυφορικοί ορθοφωτοχάρτες που θα αποδείκνυαν τι ήταν δομημένο και τι όχι την 28η Ιουλίου 2011, παρότι ήταν επιταγή του Νόμου να τεθούν άμεσα σε χρήση, ουδέποτε δημιουργήθηκαν και αναρτήθηκαν προς χρήση από τους μηχανικούς και τους πολίτες σε μια τετραετία (2013-2017).

Τρίτη καθοριστική παράμετρος η Χρηματοδότηση. 

Η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση και λειτουργία του διοικητικού και τεχνολογικού οικοδομήματος παρακολούθησης του Δομημένου Περιβάλλοντος δεν μπορεί να βασίζεται απλώς και μόνο σε πόρους από τον καταλογισμό προστίμων σε νέα αυθαίρετα. Πολύ περισσότερο, η χρηματοδότηση του Χωρικού Σχεδιασμού της χώρας δεν μπορεί να εδράζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτούς τους πόρους.

Κινδυνεύουμε να καταστεί ανέφικτη η λειτουργία των Παρατηρητηρίων γιατί αν ευοδωθούν οι προσδοκίες του νομοθέτη και δηλωθούν όλα τα αυθαίρετα και δεν χτιστούν νέα, απλώς δεν θα υπάρξουν πόροι από πρόστιμα, άρα και πόροι διαθέσιμοι για την παρακολούθηση του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και της εφαρμογής του χωρικού σχεδιασμού. Εκτός κι αν παραδεχόμαστε σήμερα ότι αυθαίρετα θα συνεχίσουν να ξεφυτρώνουν και έτσι πετυχαίνουμε να έχουμε εξασφαλισμένους πόρους από το «κυνήγι» τους.

Τέταρτη καθοριστική παράμετρος οι Ανθρώπινοι Πόροι. 

Είναι γνωστή και διατυπωμένη με κάθε τρόπο η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών κάθε επιπέδου διοίκησης σε ολόκληρη τη Χώρα. Στο δημόσιο τομέα, όσο κι αυτό ακούγεται παράδοξο, υπηρετούν σήμερα σχεδόν  οκτώ χιλιάδες μηχανικοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας και οι περισσότεροι από αυτούς είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των δημοσίων έργων. 

Όποια διαδικασία κινητικότητας κι αν υπάρξει, με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων, τη συνταξιοδότηση αρκετών στελεχών και την έλλειψη μισθολογικών κινήτρων, λόγω της δημοσιονομικής καθήλωσης είναι αμφίβολο αν θα καταστεί εφικτό να στελεχωθούν επαρκώς οι νέες δομές και στην περίπτωση υποστελέχωσης τους, αν θα είναι εφικτή η αποδοτική λειτουργία τους.

Πέμπτη καθοριστική παράμετρος οι Πολιτικές. 

Μέχρι σήμερα, πολίτες και πολιτεία έμειναν ευχαριστημένοι με τη διαδικασία ρυθμίσεων. Τακτοποιήθηκε το αυθαίρετο, ρυθμίστηκε το θέμα καταβολής ΕΝΦΙΑ, έγινε σύνδεση με δίκτυα, πληρώνονται, όπως μπορούν, τα σχετικά πρόστιμα και κάπου εκεί τελείωσε το θέμα. 

Η τακτοποίηση αποτέλεσε το άλλοθι όλων για το πολεοδομικό βάλτωμα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση των ΣΥΠΟΘΑ μέχρι σήμερα αποτελεί η εξέταση ορθότητας δηλώσεων αυθαιρέτων. Δεν εμπόδισε το θεσμικό πλαίσιο την ανάληψη πρωτοβουλιών για το χωρικό ανασχεδιασμό όπου χρειάζεται ή το χωρικό σχεδιασμό όπου δεν υπάρχει. 

Προβλέψεις υπήρχαν όπως και υπάρχουν με σαφείς αναφορές για την επίσπευση του. Θυμίζω το φιλόδοξο στόχο ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού εντός πενταετίας του Ν.4014, καθώς και τους φιλόδοξους στόχους που θέτει ο νέος Νόμος. Έλειψαν όμως αυτές οι πρωτοβουλίες, τόσο κεντρικά από τις κυβερνήσεις, όσο και περιφερειακά από την Αυτοδιοίκηση. Όχι αδικαιολόγητα βέβαια, η δημοσιονομική προσαρμογή μας αναγκάζει όλους να εξορθολογίσουμε δαπάνες και έξοδα και από τα πρώτα που κόπηκαν ήταν τα λιγοστά διαθέσιμα για μελέτες που οδηγούν σε ωριμότητα έργων σε βάθος χρόνου.

Κύρις Υπουργέ, εδώ, στο Γάζι, πέρυσι το καλοκαίρι σε εκδήλωση για την εξαγγελία της διαβούλευσης για το νέο Νόμο περί αυθαιρέτων, είχα αναφέρει στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Τσιρώνη και το κοινό που παραβρέθηκε τα εξής:

«Επειδή λοιπόν τα αυθαίρετα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα, αλλά ΛΥΣΕΙΣ σε προβλήματα άλλων εποχών θεωρούμε ότι με αυτή τη λογική θα πρέπει να εκκινήσει ένας σοβαρός και ειλικρινής διάλογος, χωρίς εισπρακτική λογική, χωρίς πίεση χρόνου, με μοναδικό γνώμονα την ανακούφιση των πολιτών και την προστασία του πλούτου της χώρας μας. Σε αυτό το διάλογο το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα είναι παρών με προτάσεις και ολιστική θεώρηση.

Επειδή δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα αυριανά αυθαίρετα να αποτελούν τη λύση για τα προβλήματα που συσσώρευσε η σημερινή ύφεση και η κρίση που πλήττουν τη χώρα, πιστεύουμε ότι πρέπει να εκκινήσει η διαβούλευση από μηδενική βάση και να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων του Ν.4178. 

Ο νέος νόμος, όπως θα προκύψει από το διάλογο με την κοινωνία θα πρέπει να συνδυαστεί με την εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου, με την ηλεκτρονική αδειοδότηση και με υιοθέτηση σοβαρών πολεοδομικών προγραμμάτων για ολόκληρη τη χώρα πριν να είναι πολύ αργά. Η κοινωνία δεν περιμένει. Δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, είτε νόμιμα ή αυθαίρετα. Στο χέρι όλων μας είναι οι δράσεις μας να είναι συντεταγμένες ώστε βγει ο τόπος από το τέλμα.»

Σήμερα, λοιπόν, στο τέλος σχεδόν του 2017, έχουμε σε ισχύ το νέο Νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε, χωρίς κανένα διάλογο πέρα από τη διαβούλευση και χωρίς έμφαση στις κρίσιμες παραμέτρους επιτυχίας του, τουλάχιστον όπως εμείς θα το βλέπαμε. 

Πέρα από τον οριζόντιο τρόπο μείωσης προστίμων και τη διεύρυνση των ευπαθών ομάδων που μπορούν να έχουν επιπλέον εκπτώσεις επί των προστίμων, ο κορμός του νέου νόμου σε φιλοσοφία και διαδικασίες ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων με βελτιώσεις που οφείλονται κυρίως στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την εφαρμογή των ρυθμίσεων τακτοποίησης.

Δεν αντιμετωπίζεται με καίριο τρόπο το εκτεταμένο πρόβλημα της εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας σε πολυκερματισμένες ιδιοκτησίες με σοβαρή οικιστική επιβάρυνση. Εδώ, στο Ηράκλειο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, το πρόβλημα εστιάζεται και σε μεγάλους αστικούς πυρήνες Α’ κατοικίας καθιστώντας προβληματική όχι απλώς την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά και την εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού στις περιοχές αυτές. Πρόβλημα που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεχνογνωσία, ισχυρή βούληση και αξιολόγηση πλήθους δεδομένων για να δοθούν δίκαιες και οριστικές λύσεις. 

Η λογική των «ρυθμίσεων» επιβράβευσε κι επιβραβεύει όχι μόνο αυτούς που υποχρεώθηκαν σε σπάνιες περιπτώσεις να αυθαιρετήσουν αλλά κυρίως όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν τη γη και τη στέγη ως εμπορεύματα και προϊόντα συναλλαγής και όχι ως δημόσια και κοινωνικά αγαθά. 

Η εξάρτηση της εφαρμογής του χωρικού σχεδιασμού από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων αλλά και την επιτυχή εφαρμογή του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης αποτελεί αν μη τι άλλο ουσιαστική παραδοχή της πολιτείας ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια θεμελιώδη συνταγματική της υποχρέωση, την εξασφάλιση ποιοτικού οικιστικού περιβάλλοντος για τους πολίτες.

Τέθηκε, για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό, σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο κανόνων χωρικού σχεδιασμού, χωρίς όμως να συνοδεύεται κι από ένα ευρύ πρόγραμμα μελετών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, σαφές χρονοδιάγραμμα και βούληση ξεκάθαρη για την άρση εμποδίων που χρονίζουν στην έγκριση πολεοδομικών σχεδίων και πράξεων εφαρμογής. Ένα πλαίσιο που περιορίζει τον κανονιστικό ρόλο του κράτους στο λεπτομερή και συντεταγμένο σχεδιασμό.

Δεν βρισκόμαστε όμως εδώ σήμερα για τη διατύπωση θέσεων και προτάσεων από το ΤΕΕ/ΤΑΚ, παρότι ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. 

Είμαστε εδώ, σήμερα, για να ακούσουμε τις προθέσεις του Υπουργείου, να καταγράψουμε την αγωνία των πολιτών, να δούμε ζητήματα που εντοπίζουν οι φορείς του τόπου και θέματα που ανακύπτουν από τις νέες διατάξεις, ώστε να συμβάλουμε στην εφαρμογή του νόμου βλέποντας μπροστά. 

Θα είμαστε εδώ για τα ζητήματα που εντοπίζουν οι συνάδελφοι, θα κωδικοποιήσουμε προβλήματα και θα τα θέσουμε όπως πάντα, στις αρμόδιες υπηρεσίες ελπίζοντας σε γρήγορη αντιμετώπιση, εξεύρεση λύσεων και παροχή οδηγιών με σαφήνεια. 

Ευχαριστώ και πάλι, όλους όσους είστε εδώ σήμερα κι ελπίζω να έχουμε ένα γόνιμο διάλογο με χρήσιμα συμπεράσματα για όλους».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.