Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Εκτός παιδικών χιλιάδες παιδιά  - «Θύελλα» αντιδράσεων και στην Κρήτη

Εκτός παιδικών χιλιάδες παιδιά - «Θύελλα» αντιδράσεων και στην Κρήτη

Κρήτη | 26/07/2019 - 22:58
Εκτός παιδικών χιλιάδες παιδιά - «Θύελλα» αντιδράσεων και στην Κρήτη
Παρεμβάσεις από Β. Κεγκέρογλου και ΟΓΕ

Χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα αποκλείστηκαν και φέτος από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για «δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών», γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και σε επίπεδο Κρήτης και Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου και Μοιρών, που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν προσχολική αγωγή για τη νέα σχολική χρονιά, «για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ), γιατί οι γονείς τους δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζει το πρόγραμμα, δε συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια ή δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό.

Για μία ακόμα χρονιά πολλοί από τους γονείς που απέκτησαν το περιβόητο “κουπόνι” (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Σε 161 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικοί σταθμοί και σε 131 δήμους υπάρχει τουλάχιστον διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που διαθέτουν οι παιδικοί σταθμοί.

Οι χιλιάδες νέες μητέρες που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε καν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι υποχρεωμένες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς και τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Οι κούφιες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ. διαδέχτηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι “κανένα παιδί στην Ελλάδα δε θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών”. Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χθεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης. Υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι η προσχολική αγωγή μετατρέπεται σε “parking” παιδιών, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργασία της μητέρας.

Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης της Ν.Δ., που θεωρούν “ευχάριστο γεγονός” ότι μόνο 155.000 παιδιά (!!!) έχουν ελπίδα για μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν. Αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά η αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας, γίνεται πολυτέλεια, στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής για τα νήπια και τα προνήπια από την πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα υλοποιήσει η νυν κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν καλύπτει όλα τα παιδιά, αφήνοντας έξω τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.). Προχωράει χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν αίθουσες, κτήρια και το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να εξασφαλιστούν δηλαδή οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αγωγή των παιδιών μας.

Αυτό που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τελευταίο νομοθέτημά της πριν τις εκλογές και θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι να περάσουν τα παιδιά μας τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μέσα σε κοντέινερ, να στοιβαχτούν σε τμήματα των 25 παιδιών και σε αύλειους χώρους δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όπου τα νηπιαγωγεία τους θα συστεγάζονται, χωρίς να μπορούν να χαρούν το παιχνίδι, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια, τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλο χώρο και με τα κατάλληλα μέσα».

Νέες μητέρες, νέοι γονείς

«Η προσχολική αγωγή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι αναγκαία για τη σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία το παιδί μπορεί πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του: Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί και να κάνει φίλους. Γι’ αυτό η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας!

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, με τις βρεφονηπιοκόμους και τις νηπιαγωγούς, και διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αγωγή και φροντίδα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Απαιτούμε:

- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά - από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο - θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους και πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

- Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι) βοηθητικού προσωπικού.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5νθήμερο, 30ωρο.

- Κτήρια σύγχρονα και ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση και την ξεκούραση των παιδιών.

- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους (π.χ. υπουργείο Παιδείας). Το περιεχόμενο του παιδαγωγικό έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής Αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων».

Ερώτηση από βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ζητούν διασφάλιση παιδιών και εργαζομένων

Το θέμα τίθεται επί τάπητος και μέσω σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε προς τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών ο γραμματέας της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Ε. Λιακούλη και Γ. Μουλκιώτη.

Οι τρεις βουλευτές ζητούν την ένταξη όλων των παιδιών και βρεφών στις δομές κοινωνικής φροντίδας, καθώς και την εργασιακή διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτές.

«Το πρόγραμμα “Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής” αποτελεί απαραίτητο εργαλείο σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής, είναι έργο που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και έφτασε το 2014 στη δυνατότητα ένταξης 140.000 παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ).

Επειδή τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται ως προς την καπηλεία του θεσμού και του καινοτόμου αυτού προγράμματος, αγνοώντας την ουσιαστική συμβολή των εργαζομένων στην υλοποίησή του, επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ιδίως οι κ.κ. υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών αναλώνονται σε επικοινωνιακή διαχείριση τού πολύ σοβαρού αυτού προγράμματος, ερωτάσθε κύριοι υπουργοί:

- Δεσμεύεστε ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός παιδικών-βρεφικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης;

- Δεσμεύεστε ως προς την εργασιακή διασφάλιση όλων των έως τώρα εργαζομένων στους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ;

- Σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού σε πολλές περιπτώσεις δε λαμβάνουν άδεια (λόγω 11μηνων συμβάσεων) και οι περισσότεροι συνεχίζουν να βρίσκονται σε “ομηρία” κοντά στα 10 χρόνια;», αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στα αρμόδια υπουργεία.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.