Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Έκκληση των επιστημόνων: Μην σκορπάτε άδικα το ήλιον

Έκκληση των επιστημόνων: Μην σκορπάτε άδικα το ήλιον

Περιβάλλον | 06/07/2015 - 23:52
Έκκληση των επιστημόνων: Μην σκορπάτε άδικα το ήλιον
Το ήλιο χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί πριν εξαχθεί από το έδαφος, συνήθως ως υποπροϊόν της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δημιουργείται από τη βραδεία ραδιενεργή φθορά των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια της γης και περισσότερο από το μισό παγκόσμιο απόθεμα ηλίου φυλάσσεται στο αμερικανικό Εθνικό Απόθεμα Ηλίου (NationalHeliumReserve) στο Τέξας.

Είναι, δηλαδή, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εξαιρετικά πολύτιμο και σπάνιο για να το σπαταλάμε τόσο άσκοπα.

Το ήλιο σήμερα όπως αναφέρει το onmed, χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσον στα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας ή αναμιγνύεται με οξυγόνο για να δημιουργηθεί το Heliox, ένα βοήθημα της αναπνοής.

«Αυτό το ανεκτίμητο, αναντικατάστατο αέριο αφήνεται στα χέρια παιδιών μέσα σε μπαλόνια που χρησιμοποιηθούν για λίγα λεπτά για την ψυχαγωγία τους και μετά θα τα βαρεθούν και θα τα αφήσουν», τόνισε ο αναισθησιολόγος δρ Τομ Ντόλφιν, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της BMA στο Λίβερπουλ.

Το υφιστάμενο απόθεμα μειώνεται έπειτα από ένα νόμο του 1996 για την αποθεματοποίησή του στις ΗΠΑ, με τον οποίο είναι υποχρεωτικό να πωλείται ένας ορισμένος όγκος ηλίου κάθε χρόνο.

Από το 2010, δε, άρχισε να παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ηλίου, με συνέπεια ο νομπελίστας επιστήμονας Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον να προτείνει εκείνη την χρονιά να κοστολογείται κάθε μπαλόνι ηλίου 60 δολάρια ώστε να μειωθεί η ζήτηση.

Δύο χρόνια αργότερα, επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) ανακοίνωσαν ότι έχει παρατηρηθεί έλλειψη ηλίου και, αν δεν ληφθούν μέτρα, σε 30 έως 50 χρόνια θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είδηση που επιβεβαίωσε ο Βρετανικός Σύνδεσμος Συμπιεσμένων Αερίων.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.