Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δυσάρεστα στοιχεία για το νερό στα Χανιά - Κίνδυνος για λειψυδρία (φωτο)

Δυσάρεστα στοιχεία για το νερό στα Χανιά - Κίνδυνος για λειψυδρία (φωτο)

Κρήτη | 25/04/2018 - 11:01
Δυσάρεστα στοιχεία για το νερό στα Χανιά - Κίνδυνος για λειψυδρία (φωτο)
Ανησυχητικά στοιχεία και εκτιμήσεις οτι η Κρήτη εισέρχεται σε περίοδο ξηρασίας - Σχεδιασμός για προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ώστε να μην πούμε "το νερό νεράκι" το καλοκαίρι

Δυσάρεστα αλλά πλήρως διαφωτιστικά για το τι γίνεται από εδώ και πέρα, είναι τα στοιχεία που αφορούν την επάρκεια νερού στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη ενώ οι αρμόδιες αρχές φαίνεται οτι έχουν να διανύσουν έναν αγώνα δρόμου ώστε η ανομβρία που αντιμετωπίζει ο νομός να μην μετατραπεί σε λειψυδρία.

Ενόψει μάλιστα της αυξημένης ζήτησης σε νερό τους καλοκαιρινούς μήνες και την αύξηση των χρηστών λόγω της τουριστικής περιόδου, υπάρχει το ενδεχόμενο τα Χανιά να έρθουν αντιμέτωπια μετά από πολλά χρόνια, με φαινόμενο λειψυδρίας, αν οι αρμόδιοι φορείς δεν εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα διαχείρισης της προσφοράς και της ζήτησης νερού.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης την οποία συντόνισε η Αντιπεριφέρεια Χανίων και στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι των Χανίων, εκπρόσωποι  ΤΟΕΒ και φορέων με στόχο να γίνει ενημέρωση όσον αφορά το ισοζύγιο νερού στην Κρήτη ώστε κάθε φορέας να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την επάρκεια νερού και τη ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών.

Εκτίμηση οτι ξεκίνησε μια περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης Διευθυντής Διευθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υδρολογικά ολόκληρη η Κρήτη είναι "στο κόκκινο" και μπορεί τα Χανιά να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλοι νομοί, όμως γενικά φαίνεται οτι το νησί εισέρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, αφού η εμπειρία έχει δείξει οτι οι ξηρές χρονιές διαρκούν πολλά έτη. Παρόμοια κατάσταση, αλλά μεγαλύτερης έντασης είχε αντιμετωπίσει το νησί το '89 - '90, ωστόσο, οποιοδήποτε πρόβλημα στην επάρκεια νερού δεν θα πρέπει να αποδοθεί εξολοκλήρου σε φυσικά αίτια αφού όπως επισημάνθηκε, στοιχεία δείχνουν οτι στην Κρήτη παρατηρείται έντονα σπατάλη νερού. Μάλιστα ενδεικτικά αναφέρθηκε οτι ανά άτομο αντιστοιχούν 400 λίτρα νερού για ύδρευση όταν στη Γερμανία αντιστοιχούν 100 λίτρα, ενώ πριν μερικές εβδομάδες στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε μίνι "υδρολογικό μπλακ άουτ" εξαιτίας του γεγονότος οτι εκατοντάδες χρήστες ταυτόχρονα, κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες νερού για το πλύσιμο των αυτοκινήτων τους και την αφαίρεση της...αφρικανικής σκόνης.

Ο κ. Κριτσωτάκης επεσήμανε οτι για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να στραφούμε τόσο σε προληπτικα όσο και σε κατασταλτικά μέτρα, τη μορφή των οποίων θα αποφασίζουν οι κατά τόπους φορείς, ωστόσο όλα θα πρέπει να υπακούουν στην λογική διαχείρισης της προσφοράς και κυρίως της ζήτησης νερού. Η ανομβρία στο νησί όπως τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης, είναι δεδομένη και στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποτραπεί η μετατροπή της σε λειψυδρία όπου θα υπάρξουν προβλήματα στην επάρκεια νερού.  

Η εξεύρευση εναλλακτικών πηγών γεωτρήσεων, η ολοκληρωση υδρολογικών έργων, η πρόληψη διαρροών και η έγκαιρη αποκατάσταση βλαβών αλλά κυρίως η ενημέρωση προς χρήστες όπως αγρότες και ξενοδόχοι για την μείωση της κατανάλωσης νερού καθώς επίσης η κλιμακωτή τιμολόγηση και η επιβολή προστίμων σε χρήστες που δεν συμμορφώνται με τις υποδείξεις για την βέλτιση χρήση του νερού, αποτελούν μερικά από τα εργαλεία στη φαρέτρα των αρχών για την ορθολογική χρήση του νερού.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τους αγρότες - Μέτρο της ελλειμματικής άρδευσης

Με βάση στοιχεία που προκύπτουν από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων, οτι το 80% της κατανάλωσης νερού αφορά αρδευτική χρήση, υπήρξε η πρόταση από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη, να εφαρμοστούν άμεσα ενημερωτικές δράσεις που θα απευθύνονται στους καλλιεργητές από φορείς όπως το ΕΘΙΑΓΕ,  για τον κατάλληλο χρόνο και την βέλτιστη ποσότητα ποτίσματος ανά καλλιέργεια, την εφαρμογή μέτρων όπως η "ελλειματική άρδευση" κτλ. 

Στην πρόταση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη, να επικεντρωθούν αρχικά τα μέτρα ενημέρωσης προς τους χρήστες με την μεγαλύτερη κατανάλωση, δηλαδή τους αγρότες, υπήρξε αρχικά ο προβληματισμός για το πώς θα συντονιστούν οι φορείς ώστε το μήνυμα της συνετής χρήσης αρδευτικού νερού να φτάσει στους αγρότες σε κάθε χωριό των Χανίων. Από την άλλη μεριά ο πρώην πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ και νυν επιστημονικός συνεργάτης του Ινσιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών κ. Κώστας  Χαρτζουλάκης, επεσήμανε οτι τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλους τους χρήστες, οικιακούς καταναλωτές, αγρότες, ξενοδόχους κτλ., για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών.

Η Κρήτη ανάμεσα στις περιοχές που θα έχουν πρόβλημα με το νερό

Ο κ. Χαρτζουλάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το "υδατικό" μέλλον της Κρήτης καθώς όπως σημείωσε το νησί θα είναι μέσα σιτς περιοχές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νερό και θα πρέπει, έστω και με καθυστέρησ,  να εφαρμοστούν μέτρα και δράσεις τα οποία τόσα χρόνια "έμεναν στα χαρτιά".

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει όπως σημείωσε να δουν τι πραγματικές ανάγκες έχουν οι χρήστες και στη συνέχεια να ερευνηθεί αν αυτές καλύπτονται από τις υπάρχουσες πηγές. Στη γεωργία όπως τόνισε ακολουθούνται ακόμα πρακτικές λανθασμένης άρδευσης ενώ υπάρχουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες έχουν καθοριστεί οι υδατικές ανάγκες ανά καλλιέργεια και θα πρέπει αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού, σε συνεργασία με τους αγρότες.

Η κλιμακωτή τιμολόγηση για όλους τους χρήστες καθώς και η χρήση νερού από βιολογικούς καθαρισμούς μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό της ζήτησης νερού από υπάρχουσες πηγές ενώ γνώμονας στον σχεδιασμό και επιβολή μέτρων όλων των φορέων θα πρέπει να είναι η μετακίνηση από το μοντέλο διαχείρισης της προσφοράς στη διαχείριση της ζήτησης.

Δείτε τι δήλωσε στο περιθώριο της σύσκεψης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων κ. Κριτσωτάκης

Στοίχημα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων γα την διαχείριση των υδατικών πόρων, αποτελεί ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και αν κρίνουμε από τους φορείς που είναι αρμόδιοι για το ζήτημα αυτό (βλέπε παρακάτω φωτογραφία), φαίνεται οτι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί η δημόσια διοίκηση στο σύνολό της

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.