Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δυναμική ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων στον τομέα του τουρισμού

Δυναμική ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων στον τομέα του τουρισμού

Κρήτη | 28/09/2016 - 22:21
Δυναμική ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων στον τομέα του τουρισμού
Οι προοπτικές για την ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη των Ελληνο-ρωσικών σχέσεων στον τομέα του Τουρισμού είναι ευοίωνες, σε πείσμα των συγκυριών και των δυσκολιών που συχνά τις παρεμποδίζουν, ενώ ουσιαστικά ανεξάντλητες είναι και οι δυνατότητες για την έτι περαιτέρω εδραίωση της Κρήτης ως κορυφαίου προορισμού ταξιδιών για τους Ρώσους πολίτες.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τις εργασίες του Ελληνο-ρωσικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο την περασμένη Κυριακή και Δεύτερα, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, στο εμβληματικό Ωδείο Ρεθύμνης και στο «Σπίτι του Πολιτισμού», 

Κατά τη διάρκεια των Εργασιών του Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ρεθύμνης, τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη και τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, τέθηκαν και αναπτύχθηκαν πλήθος ζητημάτων με τη συμμετοχή παραγόντων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και με διακεκριμένους ομιλητές και ειδικούς, από την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τη συζήτηση που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Παρά τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη Ρωσική αγορά, κυρίως λόγω των οικονομικών εξελίξεων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ρουβλίου, η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα καταγράφει, φέτος, μία αύξηση άνω του 20%, με ισχυρές ανοδικές τάσεις για το υπόλοιπο της περιόδου. Ειδικά για την Κρήτη, η αύξηση φθάνει στο 40%, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

• Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι, πλην απροόπτου, η κίνηση από τη ρωσική αγορά φέτος θα φθάσει στα επίπεδα των 650.000-700.000 Ρώσων τουριστών, καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 30%, σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι υψηλότερο, αν ληφθούν υπόψη ορισμένες έκτακτες περιστάσεις, όπως τα σοβαρά προβλήματα σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, η αξιοσημείωτη βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων από τα Ελληνικά Προξενεία από τον Ιούλιο και μετά και το 2016-Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

• Μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, από τις Προξενικές Αρχές της Ελλάδας είχαν χορηγηθεί περί τις 480.000 θεωρήσεις, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 80% είναι 3ετους και 5ετούς ισχύος. Καθολικό ήταν το αίτημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών, να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτών των εξαιρετικών επιδόσεων όχι μόνον για το υπόλοιπο της φετινής περιόδου αλλά και για την περίοδο του 2017. 

• Είναι επιτακτική η ανάγκη, το κράτος, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες ως προς την κατάσταση και λειτουργία υποδομών, πρωτίστως των αεροδρομίων, της εικόνας των τουριστικών προορισμών (καθαριότητα, σήμανση κ.λπ.) και των κύριων πόλων προσέλκυσης επισκεπτών (π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία) καθώς και να μεριμνήσει για τη δυναμική και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού στην αχανή Ρωσική αγορά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός τομέας και οι φορείς του Τουρισμού, θα πρέπει αφενός μεν να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, αφετέρου δε να προχωρήσουν στον εμπλουτισμό και στην ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, πέραν του βασικού μοντέλου “Ηλιος και Θάλασσα”, αξιοποιώντας παράλληλα, τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, οι ιδιαίτεροι ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, τα τοπικά παραδοσιακά προιόντα, η γαστρονομία κ.α..

• Οι προϋποθέσεις για την συζητούμενη επί μακρόν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη τουριστικής κίνησης και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, υπάρχουν. Απαιτείται, όμως η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με την άμεση συνεργασία και τον άρτιο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καταγραφούν οι υφιστάμενες δυνατότητες και ανάγκες και να υπάρξουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων, παρεμβάσεων αλλά και κινήτρων. Κυρίως ως προς τους τρόπους προσέγγισης των ομάδων πελατών που ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής και των τουριστικών οργανισμών που τους διακινούν. 

Χαιρετίζοντας τις Εργασίες του Συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός τόνισε, μεταξύ άλλων πως “κάθε ευκαιρία για διακρατικές συνεργασίες είναι ευπρόσδεκτη αυτήν την περίοδο σε μια κοινωνία που μαστίζεται από μια παρατεινόμενη οικονομική κρίση, με μέτρα λιτότητας, ανεργίας”. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ιδίως του ιατρικού τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το φάρμακο. 

Ο υπεύθυνος Κοινωνικής Ασφάλισης της Ρωσίας και πρώην Αναπληρωτής Επικεφαλής του Rostourism, κ. Evgeny Pisarevskiy, αφού αναφέρθηκε στην εξέλιξη των βασικών τουριστικών μεγεθών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, εστίασε στο θέμα της προσβασιμότητας και στα σχέδια της Ρωσικής κυβέρνησης για την φυσική αποκατάσταση των αναπήρων και ατόμων που είναι θύματα ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας. Επισήμανε ότι η Κρήτη προσφέρει πολύ καλό βαθμό προσβασιμότητα για αυτούς τους Ρώσους πολίτες και υπογράμμισε ότι η αποκατάστασή τους, η επιστροφή στους χώρους εργασίας και η κοινωνική τους προσαρμογή, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τη ρωσική κυβέρνηση. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, εξήρε τη σημασία του Συνεδρίου για την ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στον τομέα του Τουρισμού και για την εδραίωση της Κρήτης στη ρωσική αγορά. Διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται στενά με όλους τους τοπικούς φορείς και με την Εκκλησία, με στόχο την περαιτέρω αύξηση του ποιοτικού τουριστικού ρεύματος από την αγορά της Ρωσίας, για την ενίσχυση του Θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη διασύνδεση του αγροτικού-κτηνοτροφικού τομέα με τον τουρισμό και ως εκ τούτου, την προώθηση των τοπικών προιόντων και την προβολή της Κρητικής γαστρονομίας. Αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για τη βελτίωση των υποδομών και ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης για παρεμβάσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης των κρατικών υποδομών. Ο κ. Αρναουτάκης, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση πρότασης που υπέβαλε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης για την ανάπτυξη δικτύου ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών σε δεκάδες μνημεία και πολιτιστικούς προορισμούς που είναι στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ελεύθερνας και στην ακτίνα από Αρκάδι-Ελεύθερνα μέχρι Μαργαρίτες.

Στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενώτητα Ρεθύμνου κα. Μαρία Λιονή, αναφέρθηκε στο άνοιγμα της Κρήτης στην τουριστική αγορά της Ρωσίας, με την οποία όπως είπε μας συνδέουν δεσμοί ιστορικοί, πολιτισμικοί και θρησκευτικοί. «Σε ό,τι αφορά στη ρωσική αγορά, από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, έχει αποδειχτεί ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πολλές, καθώς ο Ρώσος επισκέπτης μας θεωρεί ως ένα ελκυστικό προϊόν το νησί μας. Στόχος λοιπόν όλων μας είναι να εδραιώσουμε την Κρήτη στην τουριστική αγορά της Ρωσίας». 

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Μαρινάκης, ανέφερε πως φιλοδοξία της Πόλης είναι μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου είναι να οριοθετήσει το πλαίσιο κοινών δράσεων που θα κομίσουν ποικίλα οφέλη σε όλους τους μετέχοντες σε αυτές. Αναφέρθηκε, δε, στην ανάγκη να καταγραφούν πρώτα οι υποδομές που διαθέτουμε και παράλληλα να συζητηθεί ένα εφικτό πρόγραμμα συνεργασίας, που εστιάζει στον Τουρισμό και στις ποικίλες εκφάνσεις του, αλλά και στον Πολιτισμό, τη Θρησκεία, την Παράδοση, την Παιδεία, την Υγεία, τις μεταφορές, τη γνωστή παγκοσμίως κρητική διατροφή κ.ά., με έμφαση στην παρουσίαση των πολλαπλών δυνατοτήτων της Κρήτης αλλά και τις δεδηλωμένες προτιμήσεις των Ρώσων επισκεπτών. Με βάση τα παραπάνω θα οδηγηθούμε στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, επισήμανε ότι παρά το κακό ξεκίνημα της χρονιάς, έχουμε φτάσει να πλησιάζουμε το συν 40% στην Κρήτη σε αφίξεις από πέρυσι και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συντηρήσει την καθημερινότητα και την ασφάλεια, καθώς “έχουμε ένα από τα ωραιότερα τουριστικά προϊόντα του κόσμου. Λίγη προσοχή χρειάζεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και Πρόεδρος του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκης-Grecotel κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης αναφέρθηκε στον ρόλο του Προξενείου, από της ίδρυσής του το 1998 και στη σταδιακή προσπάθεια ανοίγματος της ρωσικής αγοράς.

“Προσαρμόσαμε τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες μας, εκπαιδεύσαμε το προσωπικό στη γλώσσα και μέσα από προγράμματα υψηλής φιλοξενίας γνωστοποιήσατε την Κρήτη και τον πολιτισμό της σε σημαντικές προσωπικότητες της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, η Κρήτη είναι σήμερα ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα. Τα περιθώρια συνεργασίας είναι τεράστια, το μέλλον είναι ευοίωνο και πρέπει όλοι να εργαστούμε εντατικά” τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Εισηγήσεις στις Εργασίες του Συνεδρίου

Στις Εργασίες του Συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Αμβράζης, επισήμανε ότι τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2013, της καλύτερης χρονιάς όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό από τη ρωσική αγορά, με 1,353 εκατ. αφίξεις και 1,342 δισ. ευρώ, “στοιχειώνουν” κατά κάποιο τρόπο τις προσδοκίες μας από τη Ρωσική αγορά και υπογράμμισε πως το ζήτημα δεν είναι το αν θα τα ξαναδούμε ποτέ, αλλά το πως θα τα ξαναδούμε, σε κάποια από τις επόμενες χρονιές και το πως θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε.

Επισήμανε ότι η δημοφιλία της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών και ένα δυναμικό και δραστήριο, πλην περιορισμένο λόγω πόρων, Γραφείο ΕΟΤ, δεν επαρκούν από μόνα τους να τροφοδοτήσουν την αγορά, αλλά απαιτείται 

διαρκής και στοχευμένη προσπάθεια, επικαλούμενος, μάλιστα, το παράδειγμα άλλων προορισμών, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος κ.α. που δεν σταμάτησαν ποτέ να επενδύουν στη Ρωσική αγορά. “Ακόμα και στις καλές εποχές, δεν άφηναν τίποτα στην τύχη. Δυναμική παρουσία,σταθερά και συστηματικά, κάθε χρόνο, σε επίπεδο, προβολής, ανάπτυξης συνεργασιών, marketing, δημοσίων σχέσεων, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας, ο κ. Αμβράζης τόνισε πως ο ΣΕΤΕ ευελπιστεί ότι το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Ρωσία από τον Ιούνιο και μετά, αφενός θα συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα και συνέπεια για το υπόλοιπο της περιόδου αλλά πρωτίστως και κατά το 2017 και ότι θα αποτελέσει υπόδειγμα και πιλότο και για όλες τις άλλες παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές, από τις οποίες απαιτείται visa Σένγκεν.

Απευθυνόμενος μάλιστα στις Προξενικές αρχές, τόνισε πως με τις σύντομες και απλές διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων δεν γίνεται κάποια χάρη στους τουριστικούς επιχειρηματίες, αλλά προσφέρεται πολύτιμη βοήθεια για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και της συνεισφοράς του Τουρισμού στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Ο κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, Διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας, τόνισε ότι παρά το μειωμένο εξερχόμενο ρεύμα από τη Ρωσία, η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 40% και επεκτείνεται η σεζόν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και σημείωσε ότι η πολιτική του υπουργείου Τουρισμού στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δημιουργώντας καινούρια προϊόντα με θεματικό τουρισμό. 

Πρόσθεσε ότι έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που ενδιαφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό, για περιηγητικό τουρισμό, για ιστορία και πολιτισμό, αλλά και city breaks.

Τέλος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται και κάποια προγράμματα σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού της Ρωσίας που αφορούν εργαζόμενους της Ρωσίας που δουλεύουν σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες του Βορρά, σε μέρη που δεν βλέπουν ήλιο το περισσότερο διάστημα του χρόνου και έχουν ανάγκη από διακοπές και ηλιοφάνεια. Ενισχύονται πτήσεις και τα αποτελέσματα ελπίζω ότι θα τα δούμε από την ερχόμενη χρονιά”, κατέληξε.

Ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, τόνισε πως πρέπει τόσο οι ιδιωτικοί φορείς αλλά και το κράτος να συντονιστούν και να συνεργαστούν, ώστε να αρχίσει να λαμβάνει “σάρκα και οστά” ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επιμήκυνση της περιόδου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προυποθέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν και να  συμφωνηθούν και που κατά κύριο λόγο, έχουν να κάνουν με καλύτερες/ειδικές τιμές, με στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και πράκτορες και από πλευράς κράτους, κίνητρα και παραχωρήσεις σε θέματα όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα χαμηλότερα τέλη προσγείωσης και γενικά, κάποια βασικά κόστη που αν αποφασιστούν, θα υπάρχει κίνητρο στα ξενοδοχεία να μένουν ανοιχτά.

Ο κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος FedHATTA, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του φορέα για την τόνωση του τουρισμού τη χειμερινή περίοδο και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη, «έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει κυνηγήσει αυτές τις δυνατότητες και προοπτικές». 

Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία ελπίδα για χειμερινό τουρισμό ή όλο το χρόνο αν δεν έχουμε τιμές κοντά σε εκείνες των ανταγωνιστών μας.

«Για να έχουμε τέτοιες τιμές” τόνισε, “πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει πολύ χαμηλά κόστη και για αυτό χρειάζονται μέτρα από την πολιτεία. Κανείς δεν θα ανοίξει το ξενοδοχείο του με 1,5 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο εκ των οποίων το 1,4 είναι φόροι. Δεν πρέπει να υπάρχει ΦΠΑ, φόρος στα καύσιμα, δημοτικά και αεροπορικά τέλη. Τουλάχιστον για μια πενταετία δεν πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι φόροι προκειμένου να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε τουριστικός προορισμός για το χειμώνα. Έχουμε κλιματολογικές συνθήκες, ωραία ξενοδοχεία, έχουμε φυσικού κάλλους μέρη, ιστορία, θρησκεία. Μακροπρόθεσμα θα βάλουμε σιγά σιγα φόρους. Όλα είναι θέμα τιμής και πακέτου” επισήμανε.

Ο Γραμματέας Συνόδου Επιτροπής επι του Θρησκευτικού Τουρισμού Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και στις προοπτικές που εμφανίζει η Κρήτη για την ενίσχυση του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού τουρισμού και παρουσίασε σχετικές δράσεις και προτάσεις. Όπως τόνισε η Εκκλησία της Κρήτης έχει καταγράψει τα Θρησκευτικά μνημεία του νησιού, εντάσσοντας τα σε τουριστικές διαδρομές σε έναν πολύγλωσσο (και στη ρωσική γλώσσα) διαδικτυακό αλλά και έντυπο οδηγό, που είναι στη διάθεση όλων των επισκεπτών για να χρησιμοποιήσουν αλλά και των τουριστικών πρακτόρων και των tour operators για να τα εντάξουν στα πακέτα τους. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές και οι συναντήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού για την οργάνωση και ανάπτυξη του Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού τουρισμού στην Κρήτη. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε «Στρογγυλό Τραπέζι» με θέμα τις δράσεις για τη βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων Ξενοδόχων, Τουριστικών Γραφείων, Ρωσικών Tour Operators, Αεροπορικών εταιρειών, επαγγελματίες ξεναγοί, διευθυντές ξενοδοχείων και του ΕΟΤ. Ο διάλογός που αναπτύχθηκε, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων, καθώς θίχθηκαν κακώς κείμενα που χρήζουν αντιμετώπισης, αναφέρθηκαν προτάσεις για δράσεις και παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προιόν και θα βελτιώσουν την εικόνα του προορισμού, εν γένει. «Κλειδί» για όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε κατά γενική παραδοχή, είναι η συνεργασία και οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Αρχών αλλά και μεταξύ των ίδιων των φορέων και παραγόντων της αγοράς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Χουρδάκης κατά την ομιλία του προέβη σε μια πολύ συμαντική ανακοίνωση κατά την ομιλία του “Εκπαίδευση και τουρισμός”. Όπως τόνισε, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης  πρόσφατα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της αριστείας ανανέωσε παλαιότερη απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Επιστημών στο Ρέθυμνο και όρισε στην προηγούμενη συνεδρίασή της επιτροπής που με τη συμβολή των τοπικών φορέων τροχοδρομεί την υλοποίησή του, για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών στον τομέα του τουρισμού με ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους που θα διασφαλίζουν ποιοτική εκπαίδευση στους φοιτητές του με τις βασικές αρχές του ιδρύματος. Η εξειδίκευση στελεχικού δυναμικού με επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και να απαντά στις νέες απαιτήσεις του παραγωγικού και τουριστικού τομέα είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται το υπό ίδρυση προπτυχιακό Τμήμα με στόχο να προσελκύσει φοιτητές και από το εξωτερικό. Οι σπουδές θα γίνονται και δια ζώσης και εξ αποστάσεως».

Βράβευση Ν. Σταμπολίδη και Ελεύθερνα

Κορυφαία στιγμή, στο πλαίσιο του Ελληνο-Ρωσικού Συνεδρίου, ήταν η τελετή βράβευσης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και οραματιστή του Μουσείου της Ελεύθερνας, Νικόλαου Σταμπολίδη, από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ρεθύμνης. Ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης βραβεύθηκε για την μακροχρόνια προσφορά του στον τόπο και για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανακοίνωσε την πρόθεση του για την ανάπτυξη δικτύου ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών σε δεκάδες μνημεία και πολιτιστικούς προορισμούς που είναι στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ελεύθερνας και στην ακτίνα από Αρκάδι-Ελεύθερνα μέχρι Μαργαρίτες. Ο καθηγητής ζήτησε την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνης για την πραγματοποίηση αυτού του έργου, για να λάβει αμέσως την απάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη, οι οποίοι ανακοίνωσαν την χρηματοδότηση της πρότασης.

Οι σύνεδροι, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον ίδιο τον κ. Σταμπολίδη στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο ολοκαίνουριο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας.

Άλλες εισηγήσεις στο Συνέδριο:

“Αερομεταφορές Ελλάδα – Ρωσία – Ελλάδα” 

DR κυρία Γεωργία Παναγιωτίδου, στέλεχος εμπορικού τμήματος Ellinair 

“Οι Δεσμοί: Ιστορία, Πολιτισμός και Θρησκεία” Αρκάδι 150 Χρόνια - Επέτειος του Ολοκαυτώματος- Ενότητα: Η Ρωσική παρουσία στο Ρέθυμνο Επίτιμος Πρόεδρος ΙΛΕΡ και Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, Τρούλης Μιχαήλ.

“Η θέση της Κρήτης στη Ρωσική Τουριστική Αγορά” Κώτσογλου Κυριάκος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης - Συνεργάτης σε θέματα Τουρισμού 

“Ποιότητα στο τουριστικό προϊόν” Γενικός Διευθυντής Ελλάδας ΤEZ TOUR, Εμμανουήλ Απλαδενάκης 


“Οι ιδιαιτερότητες των Ρώσων τουριστών- Προτιμήσεις, Προιόντα και Υπηρεσίες” Γεν. Διευθυντής Ελλάδας Mouzenidis Group ,Μασμανίδης Γιώργος.

“Αερομεταφορές” σε τοπικό επίπεδο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γεώργιος Πλιάκας και Αερολιμενάρχης Χανίων, Μαρία Λαμπασάκη.

“Ρωσικές Επενδύσεις στην Κρήτη” Εκπρόσωπος Ελληνο-Ρωσικού Επιμελητηρίου, Μανώλης Δαμιανάκης 

“Ιατρικός τουρισμός - Toυρισμός Υγείας’' 

Διοικητής Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γεώργιος Φραγκιαδάκης 

“Η Γαστρονομία / Γαστρονομικές επιθυμίες του Ρώσου Τουρίστα’ Director of Operations, Grecotel Hotels & Resorts, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης 

“Εμπορικές προτιμήσεις – ο Ρώσος καταναλωτής » Εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου 

“Πιστοποιημένα Κρητικά Προϊόντα’’ Πρόεδρος ΕΒΕ Ρεθύμνης, Γιώργος Γιακουμάκης 

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κα. Πέπη Μπιρλιράκη, τονίζοντας τη σημασία και την ουσία τέτοιων διοργανώσεων. 

Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Δήμαρχος Ρεθύμνης ανακοίνωσε ότι «η επιτυχία του συγκεκριμένου συνεδρίου μας θεί στην καθιέρωση του, σε ετήσια βάση, ως θεσμό που θα αναθερμαίνει, θα εμπλουτίζει και θα οριστικοποιεί τις σχέσεις μας με τις χώρες που συνδεόμαστε ιστορικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά». 

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, επιβεβαιώνοντας με την παρουσία του και στο χαιρετισμό του, τους βαθύτατους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς ανάμεσα στην Κρήτη και τη Ρωσία. 

Στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου έγινε τελετή βράβευσης Ρώσων TOUR OPERATORS  από την Επιτροπή Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης. 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 25-27 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά την απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης, σύμφωνα με την οποία η τιμώμενη συνεργαζόμενη στον Τουρισμό χώρα θα είναι, φέτος, η Ρωσία.

Τα διαλείμματα κεφέ και τα γεύματα ήταν χορηγία της Grecotel Hotels & Resorts.


Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού

Με μια μεγάλη εκδήλωση στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού, που φέτος ήταν αφιερωμένη στην προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία, με τίτλο «Τουρισμός για Όλους». 

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης καλωσορίζοντας τους ξένους επισκέπτες αλλά και όσους βρέθηκαν χτες στην εκδήλωση, παρουσίασε τις σημαντικές υποδομές της πόλης και την προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας τους σε υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Από το ανατολικό παραλιακό μέτωπο, μέχρι τη βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Σοχώρας και άλλων πλατειών, μέχρι τις εκ βάθρων αποκαταστάσεις κεντρικών αλλά και περιφεριακών οδικών αρτηριών, περιλαμβάνει ειδικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν στους συμπολίτες μας αλλά και στους ξένους επισκέπτες μας με αναπηρία να μετακινηθούν με ασφάλεια όπου επιλέξουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ρεθύμνου εντάχθηκε στον άξονα «Civitas Destination, ο οποίος χρηματοδοτεί την έρευνα και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων βιώσιμης κινητικότητας, μέσα από αστικές αναπλάσεις, βελτίωση αστικών μεταφορών και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης κ. Μανόλης Τσακαλάκης στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας στην οικονομία, παραμένοντας ο πρώτος εργοδότης που μειώνει την ανεργία, φέρνει συνάλλαγμα και παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να κάνει επενδύσεις. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Δημήτρης Τσαχάκης πρόεδρος ΑΜΕΑ Ρεθύμνης ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Κρήτη αποτελεί ελκυστικό προορισμό κυρίως των ευρωπαίων και Ελλήνων τουριστών με αναπηρία, οι οποίοι αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ταξιδιωτών παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν οι υποδομές για την πρόσβαση τους σε σημεία και υπηρεσίες. 

Στην εκδήλωση όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν απονομές Βραβείων Φιλίας σε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες του Ρεθύμνου, σε εκτίμηση της πίστης τους στον προορισμό μας.  

Οι εκδηλώσεις εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ξεκίνησαν με το παιδικό Πρόγραμμα με παραδοσιακά παιχνίδια μάθησης και εικαστικών από τη ΜΟΥΣΑ που πλαισιώθηκε από προσωπικό της Grecotel, και συνεχίστηκαν με τη μαγευτική Μουσικοχορευτική παράσταση από τη «Ρουματιανή Χορευτική Ομάδα» και τη «Ρεθεμνιανή Παρέα» του παραδοσιακού Συλλόγου «Κρητών Δράσεις”, τους οποίος παρουσίσε η κα. Μαρία Καλογεράκη συγγραφέας. Ακολούθησε μια εξαιρετική συναυλία με ελληνικούς και διεθνείς σκοπούς αλλά και τραγούδια από τη «Στρατιωτική Μουσική 5ης ΤΑΞΠΖ - V Μεραρχίας Κρητών», σε διεύθυνση του κ. Νίκου Λαφάτα. Τα κρητικά κεράσματα για τον κόσμο, έγιναν από το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής, τους δε βραβευόμενους φίλεψε με εδέσματα το ξενοδοχείο Rithymna Beach.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.