Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δουλεύουμε 198 μέρες το χρόνο για τους...φόρους

Δουλεύουμε 198 μέρες το χρόνο για τους...φόρους

Οικονομία | 28/06/2018 - 10:50
Δουλεύουμε 198 μέρες το χρόνο για τους...φόρους
Η φορολογική επιβάρυνση της Ελλάδας είναι αντίστοιχη μ' εκείνη της Γερμανίας και μεγαλύτερη από τη Σουηδία ή τη Φιλανδία!.

Εκατόν ενενήντα οχτώ ημέρες τον χρόνο οφείλουν να δουλεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μόνο και μόνο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, το οποίο αδυνατεί να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.

Η εφημερίδα“Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Νίκο Ρώμπαπα, εκτελεστικό διευθυντή του ΚΕΦΙΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης”), ο οποίος σχολιάζοντας την υπερφορολόγηση, όπως λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ελλάδα, μίλησε και για το γεγονός πως το ελληνικό κράτος παρέχει τις χειρότερες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας στους πολίτες συγκριτικά με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

«Το ενδιαφέρον από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι καταδεικνύει πως η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων συνεχίζει να είναι όλο και χειρότερη. Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί κατά 50 ημέρες. Για να το πούμε απλά, η φορολογική επιβάρυνση της Ελλάδας είναι αντίστοιχη μ' εκείνη της Γερμανίας και είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη των Σκανδιναβικών χωρών, όπως είναι της Σουηδίας ή της Φιλανδίας. Παρά τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, οι υπηρεσίες του κράτους στην Υγεία και στην Παιδεία είναι οι χειρότερες ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και το δικαιικό σύστημά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.


Η κατάσταση επιδεινώνεται με τον χρόνο. Όπως αποδεικνύει η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, το μείγμα φόρων και εισφορών έχει καταβάλει τα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα ο μέσος πολίτης να οφείλει να δουλέψει 50 ημέρες για να πληρώσει τους άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους φόρους και 81 ημέρες για τις κοινωνικές εισφορές.


Παίρνοντας αυτό ως δεδομένο, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας φέτος θα είναι η 18η Ιουλίου ή 50 ημέρες παραπάνω σε σχέση με το 2009.
Ο κ. Ρωμπαπάς έκανε ξεχωριστή μνεία στις ασφαλιστικές εισφορές της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που ξεχωρίζει την Ελλάδα από τις άλλες χώρες είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες εισφορές άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, αλλά και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η οικονομική επιβάρυνση στην εργασίας είναι πολύ υψηλή. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που πληρώνει ένας εργοδότης για τον εργαζόμενο δεν καταλήγει στην τσέπη του, αλλά στο κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ανεργία».

Άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση


Τα μεγέθη προκαλούν ανησυχία ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με αυτά, το άθροισμα άμεσων και έμμεσων φόρων, φόρων κεφαλαίου και κοινωνικών εισφορών από το 2010 έως και το 2014 ακολουθούσε φθίνουσα πορεία, με την ύφεση προφανώς να διαδραματίζει καθοριστικό αλλά όχι πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τα 77,086 δισ. ευρώ των συνολικών φορολογικών εσόδων το 2010, το κοντέρ του 2014 έγραψε συνολικά έσοδα 69,671 δισ. ευρώ.


Οι ολοένα και περισσότερες αυξήσεις φόρων πρώτα στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ 24%, σταδιακή κατάργηση εκπτώσεων στα νησιά, αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα και τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων και τελών από τον καφέ έως το ίντερνετ και τη διαμονή στα ξενοδοχεία), αλλά και στην άμεση (μείωση αφορολογήτου, νέες κλίμακες φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) και κυρίως οι δραματικές επιβαρύνσεις σε όρους εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έχουν δημιουργήσει ένα αποπνικτικό περιβάλλον για τον μέσο φορολογούμενο.


Ουσιαστικά, μιλάμε για πολιτικές με τις οποίες το κράτος παρεμβαίνει δραστικά στην οικονομική ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας, πράγμα που δεν τον/την αφήνει να αναπνεύσει. Η φορολογία αξιοποιείται ως εργαλείο οικονομικής πολίτης, με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων τα οποία δημιουργούν το χρέος. Μια τέτοια ασφυκτική οικονομική πολιτική έχει ως άμεση συνέπεια να στερεί την πρωτοβουλία των ατόμων για επενδύσεις ή ακόμη και για ανάπτυξη του “επιχειρείν”.


Τη δημιουργία αντι-κινήτρων στην επένδυση μέσω της φορολογικής πολιτικής επισημαίνει ο κ. Ρώμπαπας μέσα από την εφημρίδα “Νέα Κρήτη”, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από την αρχή της κρίσης, οι κυβερνήσεις επικέντρωναν τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων μέσω της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων, πράγμα που γίνεται εμφανές στην έρευνα. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ότι οι επιχειρηματίες έχουν σοβαρά αντι-κίνητρα να επενδύσουν. Όταν ξέρεις πως ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών σου θα το πάρει το κράτος, τότε είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσεις να επενδύσεις. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν ναι μεν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, αλλά να μειωθεί αντίστοιχα η ανάπτυξη».


Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Το 2015, τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν 70,372 δισ. ευρώ και η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας στις 26 Ιουνίου. Έναν χρόνο μετά, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 73,594 δισ. ευρώ και η φορολογική απελευθέρωση μετατέθηκε στις 5 Ιουλίου. Πέρυσι, τα έσοδα έφτασαν τα 74,954 δισ. ευρώ (6 Ιουλίου) και φέτος προβλέπεται πως θα κάνουν “άλμα” στα 82,062 δισ. ευρώ, καθυστερώντας την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας έως τις 18 Ιουλίου.


Ο κ. Ρώμπαπας κατέληξε κάνοντας λόγο για πολιτικές όπως μείωση των δαπανών κ.τ.λ., οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον μέσο φορολογούμενο Έλληνα. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Για να βελτιωθεί η κατάσταση, η οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων πρέπει να περιοριστεί. Για να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση, πρέπει σταδιακά το κράτος να πληρώσει τις δαπάνες του. Αυτοί οι δύο τομείς πάνε χέρι-χέρι. Πρώτα πρέπει να έχουμε μείωση των δαπανών και μετά θα μπορέσουμε να έχουμε αντίστοιχο περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης. Το άλλο που είναι πολύ σημαντικό είναι πως η Μέρα Φορολογικής Ελευθερίας εξαρτάται, εκτός από το κομμάτι των φορολογικών εσόδων, αλλά και από το καθαρό εθνικό εισόδημα, δηλαδή από τον πλούτο που παράγουν οι Έλληνες. Άρα, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε πολιτικές που αυξάνουν την ανάπτυξη».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Οικονομία

Δάνεια: Κουρεύονται οι δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες…

Το κράτος κάθε μήνα και για διάστημα εννέα μηνών θα καλύπτει μεγάλο μέρος της δόσης συνεπών δανειοληπτών

Η εφορία «τιμωρεί» τις οικογένειες με 2 παιδιά

Η 2η χώρα με την υψηλότερη φορολόγηση για οικογένειες με παιδιά η Ελλάδα

Συντάξεις Ιουνίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για Δημόσιο,…

Για αποφυγή συγχρωτισμού και αυτόν τον μήνα αναλυτικά πως θα πληρωθούν οι συντάξεις

Πανάκριβες οι χειρουργικές μάσκες – Πόσο θα κοστίσουν…

Ποιο είναι το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια την ημέρα ή τον μήνα

Πέφτει στο 30% το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τις περικοπές συντάξεων των ετεροεπαγγελματιών αγροτών

Τα νέα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες: Τι ισχύει για τα φάρμακα…

Δείτε τα επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων λόγω πανδημίας, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου

Δυνατότητα να συνδυαστούν η αναστολή σύμβασης κ΄η τηλεργασία-τι…

Νέα ΚΥΑ υπουργείου Οικονομικών κ΄ Εργασίας

Κορωνοϊός: Τρίμηνη αναστολή δόσεων δανείων για όσους λάβουν…

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών - Μέτρα στήριξης για τα φυσικά πρόσωπα

Κορωνοϊός: «Εναλλακτική» αντιμετώπιση στην έλλειψη αντισηπτικών

Κατασχεμένη αιθυλική αλκοόλη θα παραχωρήθει για την παρασκευή αντισηπτικών

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις…

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις από τους δικαιούχους για τα 700 ευρώ θα μοιράσει τις επόμενες μέρες το δημόσιο.

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοί δικαιούνται τα 700 ευρώ και ποιοί…

Κριτήριο το τεκμαρτό εισόδημα - Αναλυτικά οι προβλέψεις για το φετινό κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Πότε θα μπει η 5η δόση;

Πρόκειται για τη δόση για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Εγκρίθηκε η χορήγηση – Αναλυτικά…

Μεταξύ άλλων, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα

Επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί; - Τα σημεία SOS που πρέπει…

Τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε το επίδομα παιδιού

Πτώχευση Thomas Cook: Ζημιά 315 εκατομμυρίων στα καταλύματα της…

Τι μπορεί να σωθεί από την φετινή τουριστική σεζόν- Σχέδιο για το «αύριο»

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού;

Πότε θα μπει "ζεστό" χρήμα στους λογαριασμούς

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Αναλυτικά όλα τα ποσά για κάθε νοκοκυριό

1 στα 3 πρατήρια φοροδιαφεύγει ή κάνει λαθρεμπόριο

«Λαβράκι» έβγαλαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Πως θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν την Καθαρά Δευτέρα;

Αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

«Θα αυξηθούν και τα 24 επιδόματα εργαζομένων» - Τι γίνεται…

Νέες δηλώσεις Αχτσιόγλου - Αντίδραση Βοργιά

Δεν ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Η πληρωμή του μερίσματος αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου

«Τσουχτερό» το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη

Στα ύψη οι τιμές στην Κρήτη - Η φορολογία κρατά ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα, παρά την πτώση του αργού πετρελαίου

Φόροι και φόβοι κατάσχεσης «ροκανίζουν» τις καταθέσεις

Μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Οι κατασχέσεις που απαγορεύεται να κάνει η εφορία

Κατά 40% αυξήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια οι οφειλέτες που βιώσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων

Ακριβό μου πετρέλαιο... Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου…

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες, εάν ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

Black Friday: Πότε «πέφτει» φέτος η Μαύρη Παρασκευή;

«Επιστρέφει» και φέτος η «Μαύρη Παρασκευή»

Περικοπές στις συντάξεις: Καψόνια στους συνταξιούχους

Η παροχολογία του Μαξίμου ακυρώνει την διαπραγμάτευση Τσακαλώτου

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου

Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Εκτόξευση των συναλλαγών με κάρτες

Σε ευρωπαϊκά επίπεδα η χρήση πλαστικού χρήματος

Νέο πρόστιμο από 1η Οκτωβρίου: Θα το πληρώσουν εκατοντάδες…

πρόστιμο 150 ευρώ που θα γνωστοποιηθεί μέσω taxisnet

Ποιοι ξένοι τουρίστες είναι οι πιο… κουβαρντάδες

Καθηλωμένη κάτω από τα 500 ευρώ η μέση δαπάνη

Εντός της χρονιάς οι πυρόπληκτοι πρέπει να εξοφλήσουν…

Μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ως τις 30 Οκτωβρίου

Πλέον θα πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Δείτε τί γίνεται σε περίπτωση ακινησίας του οχήματος

«Καίνε» τα τεκμήρια όσους αγοράζουν νέο Ι.Χ.

Σε κακά στενά όσοι θέλουν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο.

Δουλεύουμε 198 μέρες το χρόνο για τους...φόρους

Η φορολογική επιβάρυνση της Ελλάδας είναι αντίστοιχη μ' εκείνη της Γερμανίας και μεγαλύτερη από τη Σουηδία ή τη Φιλανδία!.

Αυξάνεται το ποσό ανάληψης χρημάτων - Τι ισχύει από Δευτέρα;

Χαλαρώνουν τα capital controls έπειτα και έρχονται αλλαγές στην καθημερινότητα των συναλλασσόμενων.

Έγινε η φορολοταρία

Aποδείξεις του Απριλίου

«Ψαλίδι» στη σύνταξη αν κρατήσεις ανοικτή την επιχείρησή…

Διάταξη επιτρέπει στους συνταξιούχους να διατηρούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους - Χάνουν το 60% της σύνταξης.

Τι θα ισχύσει φέτος για το αφορολόγητο και τις δαπάνες

Την ευκαιρία να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο θα έχουν όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς θα μπορούν να δηλώσουν χάρτινες και e-αποδείξεις στις φορολογικές…

Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν την 25η Μαρτίου;

Οι ημέρες αργίας για κάποιους δεν είναι και μέρες που δε δουλεύουν.

Ποιοι γλιτώνουν από τα τεκμήρια της εφορίας

Δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος

Ασφαλιστική ικανότητα αποκτούν πλέον οι μη μισθωτοί

Με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, οι μη μισθωτοί αποκτούν πλέον ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης…

Δώρο Πάσχα: Πότε θα δοθεί και πώς υπολογίζεται

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν το Δώρο Πάσχα.

Ο κωδικός SOS που δεν πρέπει να ξεχάσετε στη φορολογική δήλωση

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ

Eπιδότηση κόστους σε νησιά λόγω ...ΦΠΑ

Σε ποια νησιά θα ισχύσει από τον Ιούλιο το μεταφορικό ισοδύναμο

Τι αλλάζει με τα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία

Πότε οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν παράβολο 30 ευρώ

Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά από 44 έως 507 ευρώ…

Αύξηση συντάξεων που ξεκινά από 44 ευρώ τον μήνα και φτάνει μέχρι 507 ευρώ τον μήνα έχει επιδικάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους αποστράτους

Στα 2.300 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών

Στα 2.300 ευρώ τον μήνα –από 1.800 ευρώ που ίσχυε μέχρι χθες– αυξάνεται από σήμερα 1η Μαρτίου το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τα ATM ή τα τραπεζικά καταστήματα.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.