Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δος μοι Τούτον τον Ξένον

Δος μοι Τούτον τον Ξένον

Ηράκλειο | 14/04/2017 - 16:47
Δος μοι Τούτον τον Ξένον
Μεγάλη Παρασκευή βράδυ και μικρά παιδιά μάς έφερναν οι γονείς στην εκκλησία να περάσομε, κατά το έθιμο, κάτω από τον Επιτάφιο.

Τότε, κατά την έξοδο του Επιταφίου από το ναό (αλλά και κθ’ όλη τη διάρκεια της περιφοράς του στους δρόμους του χωριού), οι πρακτικοί ψάλτες του χωριού έψαλλαν με παπαδιαμαντικό τρόπο το πάντερπνο τροπάριο: «Τὸν ἥλιον κρύψαντα…», προερχόμενο από μια ομιλία του αγίου Επιφανίου Κύπρου με τίτλο «Εἰς τὴν θεόσωμον ταφὴν τοῦ Κυρίου καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ» . Δεν καταλαβαίναμε τότε και πολλά πράγματα από το τροπάριο αυτό, αλλά μας έκανε εντύπωση η συχνή επανάληψη της φράσης «δός μοι τοῦτον τὸν ξένον». Το μόνο που καταλαβαίναμε ήταν ότι ο «ξένος»του τροπαρίου ήταν ο Χριστός. Πέρασαν αρκετά χρόνια, ώσπου να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία όσων έψαλλαν με το δικό τους μελωδικό τρόπο οι ψάλτες.

Επτά φορές επαναλαμβάνεται η φράση «δός μοι τοῦτον τὸν ξένον» και κάθε φορά ο υμνογράφος, με μια συμπληρωματική, δευτερεύουσα πρόταση, δίνει το στίγμα της ξενίας του Χριστού. Έτσι, ο Χριστός είναι Εκείνος που από βρέφος ακόμη εξορίστηκε ως ξένος· είναι Αυτός που οι συμπατριώτες του τον μισούν και τον θανατώνουν σαν ξένο· Αυτός που με παράδοξο τρόπο τον φιλοξενεί ο θάνατος· Αυτός που ξέρει να φιλοξενεί τους φτωχούς και τους ξένους· Αυτός που από φθόνο οι Εβραίοι τον αποξένωσαν από τον κόσμο· Αυτός που ως ξένος δεν έχει που να κοιμηθεί. 

Προτού αναφερθούμε αναλυτικότερα στη σημασία της λέξης σε σχέση με το Χριστό, θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην αρχαία ελληνική Γραμματεία το επίθετο «ξένος» είχε την έννοια του πολίτη ξένης πόλεως με την οποία έχει κάποιος συμφωνία φιλοξενίας για τον εαυτό του και τους απογόνους του, βεβαιωμένη με ανταλλαγή δώρων και με την επίκληση του Ξενίου Διός. Η σχέση αυτή ήταν κληρονομική, αμφότερα τα δε μέλη της ονομάζονταν «ξένοι»». Όμως το επίθετο «ξένος» για τους αρχαίους Έλληνες είναι επίσης η πιο γενική λέξη για τον «απέξω», γι’ αυτόν που δεν ανήκει πλήρως στην κοινότητα, είτε είναι Έλληνας είτε όχι. . Ακόμη έχει και τη σημασία του αλλότριου, του ασυνήθους, του παράξενου, του παράδοξου και θαυμαστού, σημαίνει τον «παράδοξο’. Στη χριστιανική Γραμματεία η λ. χρησιμοποιείται κυρίως με τις δυο τελευταίες σημασίες της, έχει δηλαδή την ίδια σημασία που κι εμείς της αποδίδουμε σήμερα. Επομένως, ο Χριστός είναι «ξένος», είναι δηλαδή Αυτός που, ως Θεός, ήλθε από ένα κόσμο διαφορετικό από τον δικό μας. Ταυτόχρονα είναι ξένος γιατί εμείς τον αποξενώσαμε, τον εξορίσαμε από τον κόσμο μας, του συμπεριφερθήκαμε όχι με τα φιλόξενα αισθήματα που πρέπει να δείχνουμε προς τους ξένους, αλλά με εχθρότητα τέτοια, που τον οδηγήσαμε στον σταυρικό θάνατο.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα γιατί ο Χριστός αποκαλείται ξένος:

Στον Ακάθιστο Ύμνο διαβάζουμε τη φράση: «Ξένον τόκον ἰδόντες, ξενωθῶμεν τοῦ κόσμου»: Τώρα που είδαμε την παράδοξη γέννηση (του Χριστού), ας αποξενωθούμε από τον κόσμο. Ο Χριστός είναι «ξένος», γιατί η σύλληψη και γέννησή του είναι ένα παράδοξο θαύμα. Στα Ευαγγέλια, επίσης, ο Χριστός λέγει για τον εαυτό του ότι δεν είναι «ἐκ τοῦ κόσμου τούτου», άρα δεν είναι ένα απλό γέννημα της ανθρώπινης φύσης, αλλά προέρχεται από ένα άλλο κόσμο, τον κόσμο του Θεού, είναι Θεός και στο Πρόσωπό Του ενώθηκαν με τρόπο θαυμαστό και παράδοξο η θεία και η ανθρώπινη φύση. Αυτή η θεανθρωπινότητα του Χριστού τον καθιστά «ξένο» για τον ορθολογισμό του ανθρώπου. Αλλά και η διδασκαλία του Χριστού, η καινή εντολή της αγάπης που με τόση ένταση ακούγεται για πρώτη φορά στον κόσμο, είναι κάτι καινούργιο και παράδοξο για τον κοινό νου, όπως παράδοξο και «ξένον μυστήριον»είναι και η σταύρωση,  ο θάνατος και η ταφή του Χριστου΄:  πώς ο ίδιος ο Θεός καταδέχεται να πάθει, να σταυρωθεί και να πεθάνει σαν άνθρωπος; 

Αλλά και στην ομιλία του αγίου Επιφανίου που προαναφέραμε, διαβάζουμε τα παρακάτω: «Δώσε μου αυτόν τον ξένο, που ήλθε από μακρινή χώρα, για να σώσει τον ξένο (δηλ. τον άνθρωπο που αποξενώθηκε από τον Θεό). Δώσε μου αυτόν τον ξένο, γιατί αυτός μόνο είναι  ξένος. Δώσε μου αυτόν τον ξένο, του οποίου τη χώρα αγνοούμε εμείς οι ξένοι (δηλ. οι ζώντες μακράν του Θεού άνθρωποι). Δώσε μου αυτόν τον ξένο, του οποίου τον Θεό Πατέρα αγνοούμε εμείς οι ξένοι. Δώσε μου αυτόν τον ξένο, του οποίου τον τόπο και το θαύμα της γέννησης και τον τρόπο αγνοούμε οι ξένοι. Δώσε μου αυτόν τον ξένο, που έζησε παράδοξη ζωή στον ξένο τόπο. Δώσε μου αυτόν τον ξένο, που σαν ξένος δίχως σπίτι, σε ξένη χώρα γεννήθηκε στη φάτνη. Δώσε μου αυτόν τον ξένο, που μέσα από τη φάτνη έφυγε σαν ξένος, για να γλυτώσει από τον Ηρώδη. Δώσε μου αυτόν τον ξένο, που από τα σπάργανα ακόμη εξορίστηκε στην Αίγυπτο· τον ξένο που δεν είχε πόλη ούτε χωριό ούτε σπίτι ούτε τόπο διαμονής ούτε συγγενή, αλλά σε ξένη χώρα βρίσκεται ξένος» (43, 445 κ.ε.). 

Ξένος, λοιπόν, ο Χριστός. Και όχι απλώς ξένος, αλλά ο ξένος των ξένων. Για το λόγο αυτό, ο Χριστός γνωρίζει τι θα πει να βρίσκεσαι ξένος σε ξένη χώρα, δίχως σπίτι, δίχως συγγενείς, δίχως δικούς σου ανθρώπους, δίχως την οικειότητα του τόπου και της γλώσσας σου. Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξο που στην αφήγησή του για τη Δεύτερη Παρουσία ταυτίζει τον Εαυτό του με τους ξένους λέγοντας: «Ξένος ἤμην καὶ συνηγάγετέ με» και τονίζει ότι η περίθαλψη των ξένων θα είναι ένα από τα κριτήρια στην τελική κρίση.  Έτσι κατανοούμε και γιατί στην ίδια αφήγηση λέγει πως ό, τι πράξουμε απέναντι στον ξένο, θετικό ή αρνητικό, είναι σαν να το πράττουμε σ’ Αυτόν τον ίδιο.

Ο πλούσιος βουλευτής, ο εξ Αριμαθαίας Ιωσήφ, τόλμησε, μέσα στο κλίμα του φόβου που επεκράτησε μετά τη σταύρωση και το θάνατο του Χριστού, να ζητήσει από τον Πιλάτο το σώμα του «ξένου»Χριστού και να το θάψει στο  «καινό»μνημείο. Κι εμείς μπορούμε να γίνουμε σαν τον Ιωσήφ, να αναζητήσουμε δηλαδή τον Ιησού και να τον κρύψουμε στο μνημείο της καρδιάς μας, από όπου θα αναστηθεί, για να αναστήσει και να αναγεννήσει τη ζωή μας. την ίδια στιγμή, ο υμνογράφος μάς προτρέπει λέγοντας: «ξενωθῶμεν τοῦ κόσμου», να αποξενωθούμε από τον κόσμο, δηλαδή να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής, να αποκτήσουμε «νοῦν Χριστοῦ», ώστε να αντικρύζουμε τη ζωή από άλλο πρίσμα, αντιλαμβανόμενοι ότι κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και, ως εκ τούτου, άξιος αγάπης και σεβασμού. Αλλάζοντας τρόπο σκέψης και ζωής κι αρχίζοντας στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, οικείου ή ξένου, να βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό και να σεβόμαστε και να αγαπούμε τον ξένο, όπως τον Χριστό, θα τύχουμε «ξενίας δεσποτικής», θα φιλοξενηθούμε δηλαδή από τον Χριστό, θα γίνουμε μέλη του συμποσίου και εορταστές της θείας Βασιλείας. Έτσι θα περάσουμε από το Πάθος του σταυρού στη χαρά της Ανάστασης και θα πραγματώσουμε το Πάσχα ως διάβαση και πέρασμα από το θάνατο του εγωισμού στη ζωή της αγάπης, από το Εγώ στο Εμείς.

Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.