Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΔωρεά μυελού των οστών: «Ευλογία Θεού να σώζεις μια ανθρώπινη ζωή»

Δωρεά μυελού των οστών: «Ευλογία Θεού να σώζεις μια ανθρώπινη ζωή»

Υγεία | 14/09/2018 - 18:00
Δωρεά μυελού των οστών: «Ευλογία Θεού να σώζεις μια ανθρώπινη ζωή»
«Το παιδί μου νόσησε περίπου στα δύο του χρόνια. Λευχαιμία.

Όταν το άκουσα στην αρχή σοκαρίστηκα. Έλεγα “ψέματα είναι”. Αρνιόμουν να το πιστέψω. Ως και που μπήκαμε στο Παίδων δεν μπορούσα να το πιστέψω»... Έτσι περιγράφει τις πρώτες στιγμές της αναγγελίας της ασθένειας του παιδιού του ο κ. Βαγγέλης Χωραΐτης. Πέντε μήνες έψαχναν για μόσχευμα. Και το βρήκαν στη Γερμανία. Μόνο που ο εθελοντής δότης, που βρέθηκε συμβατός, αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να μη συνεχίσει τη διαδικασία. Και τότε, υπεβλήθη στα τεστ η οικογένεια, και ο μπαμπάς, ο κ. Βαγγέλης, βρέθηκε συμβατός κατά 95%! Μέσα σε μια στιγμή, η στεναχώρια έγινε χαρά.

«Ήμουν δίπλα, η μεταμόσχευση θα μπορούσε να γίνει άμεσα! Είναι ό,τι ωραιότερο μπορούσε να μου συμβεί», λέει ο κ. Χωραΐτης, και συμπληρώνει πως το να γίνει κανείς δότης και μέσα σε πέντε λεπτά να σώσει μια ζωή είναι «ευλογία Θεού»!

«Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια βαριά θεραπεία για τους ασθενείς. Αν δεν υποβληθούν ωστόσο σε αυτή, το 90 και πλέον τοις εκατό θα καταλήξει, θα χαθεί. Με αυτή, το 70% περίπου των παιδιών σώζεται και περίπου οι μισοί ενήλικες». Με αυτά τα απλά, ίσως σκληρά για κάποιους, λόγια περιγράφει ξεκάθαρα την αξία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών ο επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών “Όραμα Ελπίδας”, δρ Στέλιος Γραφάκος.

Όμως, για να υπάρξει η ελπίδα της ζωής, πρέπει να υπάρξει ένας εθελοντής. Ή μάλλον, για την ακρίβεια, στη χώρα μας πρέπει να υπάρξουν 200-250 χιλιάδες εθελοντές δότες μυελού των οστών... Για να μη χρειαζόμαστε να ψάχνουμε μοσχεύματα στο εξωτερικό. Για να μπορούν οι ενήλικες συνάνθρωποί μας και τα παιδιά μας να έχουν δικαίωμα στο όνειρο...

Πόσο απέχουμε από αυτόν τον αριθμό; Είμαστε εδώ, στου δρόμου τα μισά, που λέει κι ο ποιητής. Έχουμε πολλή πορεία ακόμα, αλλά μπορούμε!

«Εμείς, το “Όραμα Ελπίδας”, έχουμε εγγράψει 74 χιλιάδες δότες μέχρι στιγμής. Συνολικά η ελληνική δεξαμενή έχει 125 χιλιάδες δότες. Ο στόχος μας είναι ως το 2020 να έχουμε φτάσεις τους 200-250 χιλιάδες δότες», λέει ο κ. Γραφάκος με σταθερή φωνή, δηλωτική της αποφασιστικότητας που διέπει το “Όραμα”. Τι λέτε; Είστε να βοηθήσουμε;

Δρ. Στέλιος Γραφάκος: Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

«Δεν τον γέννησα, μα τον αναγέννησα»

«Είναι το τρίτο μου παιδί. Δεν τον γέννησα, μα τον αναγέννησα», λέει με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή η κ. Ιωάννα Λάγκα, μια εθελόντρια που είχε την τύχη να χτυπήσει το τηλέφωνό της. Κι ύστερα, παύση. Ως να κατευνάσει τους λυγμούς της. Η κ. Λάγκα, Θεσσαλονικιά εκπαιδευτικός, έδωσε δείγμα για το παιδί ενός συγχωριανού της και παλιού συμμαθητή που έψαχνε παντού συμβατό δότη για να σώσει το παιδί του. Δεν ήταν συμβατή. Καιρό μετά, την κάλεσαν από το ΚΕΔΜΟΠ της Πάτρας και της μίλησαν για ένα παλικαράκι από την Ιταλία που πάλευε με τη λευχαιμία μα έχανε μέρα με τη μέρα τη μάχη με τη ζωή. Δε χρειάστηκε και πολύ. «Ναι» είπε αμέσως μόλις τη ρώτησαν αν εξακολουθεί να πιστεύει στη διαδικασία. Ναι! «Και μόνο που ανάμεσα σε 30 εκατομμύρια δείγματα το δικό μου ήταν συμβατό και η ζωή του εξαρτιόταν από εμένα, με έκανε να νιώθω σπουδαία!», λέει η κ. Λάγκα. Κι έτσι άρχισε τη διαδικασία. Για να σώσει τον «Τζουζέπε». «Έτσι τον βάφτισα εγώ. Δεν ξέρω πώς τον λένε πραγματικά, αλλά για μένα είναι ο Τζουζέπε μου», λέει. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ποια μάνα δεν ονοματοθετεί (sic) το παιδί της;

ωάννα Λάγκα: δότρια μυελού των οστών

«Θέλω πολύ να τον γνωρίσω»

 

Αλήθεια, σώθηκε ο «Τζουζέπε»; «Το Πάσχα ενημερώθηκα πως ζει. Μόνο αυτό! Κι ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα! Αλλά ελπίζω πως σύντομα θα μάθω περισσότερα!», τονίζει η κ. Λάγκα και συμπληρώνει: «Θέλω πολύ να τον γνωρίσω! Και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα γίνει. Άλλωστε το ΚΕΔΜΟΠ ενθαρρύνει αυτές τις επαφές και οργανώνει συναντήσεις γνωριμίας δοτών ληπτών».

«Έδωσα μόσχευμα δύο φορές για το ίδιο παιδί»

 

Δύο φορές χρειάστηκε να δώσει μόσχευμα για το ίδιο παιδί ο κ. Βαγγέλης Ορνελάκης. Πατέρας δύο παιδιών, δεν το σκέφτηκε στιγμή όταν τον κάλεσαν. «Ήμουν αιμοδότης. Έδωσα και δείγμα για δότης μυελού των οστών και περίμενα. Κάποια στιγμή με κάλεσαν και μου είπαν πως ένα παιδάκι χρειάζεται τη βοήθειά μου. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Κι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, πάλι το ίδιο θα έκανα!», θα μας πει.

Ο κ. Βαγγέλης δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη μετά. Δεν ξέρει τίποτα άλλο πέρα από το ότι επρόκειτο για ένα Ελληνόπουλο. Ελπίζει πως μια μέρα θα μπορέσει να μάθει περισσότερα και θα το συναντήσει γερό και δυνατό.

«Όλοι πρέπει να γίνουμε δότες»

Όσο για την κόρη του κ. Χωραΐτη, ε, εντάξει... μεγαλώνει κι ομορφαίνει (Θεέ μου, πάντα να μεγαλώνει και πάντα να ψηλώνει)!

«Αν σκεφτούμε ο καθένας πως με κάτι πολύ απλό για εμάς μπορούμε να σώσουμε μια ζωή, θα ’πρεπε να έχουμε γίνει όλοι δότες», λέει ο κ. Χωραΐτης, που όπως σημειώνει, πριν αντιμετωπίσει το παιδί του τη λευχαιμία, βλέποντας κάποιες διαφημίσεις, του πέρναγε από το μυαλό να γίνει εθελοντής. «Δεν το είχα σπουδαιολογήσει όμως… Έλεγα “πού να τρέχω;”. Μετά που έτυχε στο δικό μου παιδί, που ψάχναμε μόσχευμα για εμάς, κατάλαβα τη σημασία του», λέει, και σημειώνει πως τώρα πια όλη η οικογένεια είναι εθελοντές κι ο ίδιος παρακινεί φίλους και γνωστούς ώστε να γίνουν.

«Μακάρι να μπορούσα να περάσω το μήνυμα τού πόσο σημαντικό είναι να είμαστε δότες σε όλο τον κόσμο. Φανταστείτε, στο “Όραμα Ελπίδας” υπάρχουν 74 χιλιάδες δότες και μόνο 29 έχουμε βρεθεί συμβατοί», λέει ο κ. Ορνελάκης.

Μια απλή διαδικασία- Η συλλογή γίνεται με τρόπο παρόμοιο της αιμοδοσίας

Αλήθεια, ήταν δύσκολη η διαδικασία; «Τίποτα!», θα πει η κ. Λάγκα. «Μια απλή διαδικασία», επιβεβαιώνει και ο κ. Ορνελάκης. «Όλα καλά!», λέει και ο κ. Χωραΐτης. «Σήμερα, η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας», επιβεβαιώνει κι ο κ. Γραφάκος και εξηγεί τη μέθοδο: «Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης, που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στον δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις, εάν ο αριθμός των κυττάρων δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει μια δεύτερη λήψη την επόμενη ημέρα. Μετά τη λήψη ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητές του».

Έτσι κάπως συνέβη και στην κ. Λάγκα. Χρειάστηκε να μεταβεί δύο φορές για λήψη, καθώς ο αριθμός των κυττάρων τής πρώτης κρίθηκε ανεπαρκής. «Την πρώτη μέρα πήγα με τα παιδιά μου και την ανιψιά μου. Ήθελα να είναι παρόντες για να δουν πως δεν είναι κάτι δύσκολο, πως μπορούν κι εκείνα να το κάνουν. Φοβόμουν μήπως δεν μπορώ να οδηγήσω μετά κι έτσι με κατέβασε η ανιψιά. Τη δεύτερη φορά πήγα μόνη μου! Κι όταν τελείωσα, πήρα το αυτοκίνητό μου κι επέστρεψα σπίτι αφού πρώτα πήγα σε ένα cafe και ήπια ένα χυμό, όμορφα και χαλαρά!».

Μα, είναι τόσο εύκολο δηλαδή; «Μα είναι σαν να δίνεις αίμα! Απλά παίρνει περισσότερη ώρα», επιμένει η κ. Λάγκα, και επισημαίνει πως, αν ντε και καλά θέλεις να βρεις μια δυσκολία, μπορείς να πεις πως αυτή έγκειται στο γεγονός πως δεν πρέπει να κουνάς!

Εύκολη και ακίνδυνη για τον δότη είναι και η δεύτερη μέθοδος την οποία ακολούθησε ο κ. Ορνελάκης. Σε αυτή, η συλλογή μυελού των οστών γίνεται με νάρκωση. Η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες. Της λεκάνης. Και μιλάμε για μυελό των οστών και όχι για το νωτιαίο μυελό όπως πολλές φορές γίνεται... “παρανόηση”.

Με αυτή τη μέθοδο έδωσε πριν εννιά χρόνια και το μόσχευμα στην κόρη του ο κ. Χωραΐτης. «Μπήκα στο χειρουργείο και σε μισή ώρα μού είχαν πάρει το μόσχευμα. Βγήκα κι όλα καλά!». Και δεν πονάει καθόλου; «Μια-δυο μέρες είχα έναν ελάχιστο πόνο, σα να πονάει λίγο η μέση σου, κι ύστερα τίποτα», τονίζει.

Ας γυρίσουμε λίγο στην “παρανόηση” κι ας το ξεκαθαρίσουμε: Ο μυελός των οστών είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται στις κοιλότητες των οστών και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Ο νωτιαίος μυελός είναι νευρικός ιστός και δεν έχει καμία σχέση με το αίμα μας.

Εντάξει; Με μια απλή διαδικασία στη λογική της αιμοληψίας, έτσι γίνεται το 80% των συλλογών, ή με μια διαδικασία που διαρκεί 1-2 ώρες το πολύ, ανώδυνη και ακίνδυνη - γιατί τα κύτταρα αναγεννιούνται μέσα σε 10-15 ημέρες - σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου. Ή τουλάχιστον του δίνεις το δόρυ για να μπορεί να πολεμήσει στα ίσια...

Σε διάστημα ενός μήνα περίπου ο κ. Ορνελάκης έδωσε μόσχευμα στο ίδιο παιδί δύο φορές. «Υπήρξε κάποια επιπλοκή στο παιδί κι έτσι μου ζήτησαν να δώσω και δεύτερη. Όταν ξαναπήγα, το παιδί ήταν ακόμη μέσα στο νοσοκομείο», είπε.

«Δεν έγινε τίποτα... Ό,τι έγινε είναι σε άλλο επίπεδο. Είναι που εξαιτίας αυτού τού “τίποτα” που έκανα εγώ, ένας άνθρωπος σώθηκε», λέει η κ. Λάγκα.

Η συλλογή δείγματος γίνεται με μία μπατονέτα.

Πάμε να γίνουμε πολλοί

Η κ. Λάγκα περιμένει το ραντεβού με τον «Τζουζέπε» της. Κι είναι χιλιάδες οι Τζουζέπε σ’ όλο τον κόσμο που περιμένουν τη δική τους Ιωάννα. Τον δικός τους Βαγγέλη. Τι λέτε, να είμαστε εμείς το επόμενο δίδυμο;

Ο κ. Γραφάκος έθεσε τον στόχο στην Ελλάδα: ψάχνουμε 125 χιλιάδες «Ιωάννες και Βαγγέληδες». Και μπορεί στην Κρήτη να πρωταγωνιστούμε (μέλι στάζουν για τους Κρητικούς όλοι στο “Όραμα Ελπίδας”), αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια: 623 χιλιάδες (και κάτι περισσότερο) κατοίκους έχει το νησί μας.

Αν είσαι μεταξύ 18-45 χρόνων και σε καλή κατάσταση υγείας, μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.

Η διαδικασία είναι η εξής:

- Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.

- Δίνεις λίγο σάλιο - με μια μπατονέτα το παίρνουν - για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.

Ύστερα τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρίζονται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW) κι εσύ περιμένεις να χτυπήσει το τηλέφωνο!

Με μια απλή διαδικασία στη λογική της αιμοληψίας ή με μια διαδικασία που διαρκεί 1-2 ώρες το πολύ, ανώδυνη και ακίνδυνη - γιατί τα κύτταρα αναγεννιούνται μέσα σε 10-15 ημέρες - σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου...

 

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

 

Δράσεις σε Ηράκλειο και Χανιά

 Το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη, φέτος η 15η Σεπτεμβρίου - δηλαδή η αυριανή μέρα - είναι παγκοσμίως αφιερωμένο στους εθελοντές δότες μυελού των οστών. Είναι σήμερα η ευκαιρία να πούμε ένα τεράστιο κι από καρδιάς ευχαριστώ σ’ όσους αποφάσισαν να γίνουν ορισμός στο λήμμα «άνθρωπος». Σ’ αυτούς που περιμένουν πώς και πώς να χτυπήσει το τηλέφωνο καλώντας τους να δώσουν μια ευκαιρία στη ζωή!

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Μην προσπεράσετε τις δράσεις που έχουν οργανώσει κατά τόπους οι φορείς. Στο Ηράκλειο στο Πολύκεντρο Νεολαίας, αύριο Σάββατο, θα είναι από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι ο “ΑιματοΚρήτης” -ΚΕΔΜΟΠ “Χάρισε ζωή” - με την υποστήριξη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Στα Χανιά, ο “Ορίζοντας”, αύριο επίσης, από τις 6 έως τις 9 μ.μ., θα είναι στην πλατεία Κατεχάκη στο παλιό λιμάνι.

Κι όπου αλλού (που δεν έμαθα) αυτές τις μέρες ή όποτε... Μην προσπερνάτε... Λίγο σάλιο ως δείγμα και μία αίτηση. Σύνολο λιγότερο από 5 λεπτά από τον χρόνο σας.

Τι αξία έχουν 5 λεπτά αν είναι για μια ζωή;

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΩΜΟ-ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΩΜΟΥ

Η πιό συχνή αιτία πόνου στον ώμο είναι η άσηπτη φλεγμονή (ερεθισμός) του τένοντα του υπερακανθίου. Ο χρόνιος ερεθισμός (χρόνια τενοντοπάθεια του υπερακανθίου), είναι…

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι;

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,…

Γρίπη: Στους 39 νεκροί - Ανησυχητική αύξηση, τι λένε οι ειδικοί

Στους 39 οι νεκροί από τη γρίπη, με 20 από τα θύματα να καταγράφονται μόλις την τελευταία εβδομάδα

Η1Ν1: Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προειδοποιεί - Τι να…

Τα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ο καρκίνος «παραμονεύει» στην Κρήτη

Απροστάτευτοι οι Κρητικοί, που εγκατέλειψαν τη μεσογειακή διατροφή και καπνίζουν σαν θεριακλήδες

Στυτική Δυσλειτουργία

Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Αυτό διαφέρει από τον ορισμό της σεξουαλικής…

Τους ενοικιαστές τους «τρώει» το στρες

Οι ενοικιαστές έχουν μεγαλύτερο στρες και χειρότερη υγεία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες, ιδίως όσους ζουν σε μονοκατοικίες

Λούσιμο μαλλιών: 10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Σαπούνισμα. Ξέβγαλμα. Μαλακτική. Το λούσιμο μοιάζει με απλή διαδικασία, αλλά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και να τα κάνει θαμπά, «βαριά» ή ακόμα…

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χιόνι - Προειδοποίηση επιστημόνων

Το χιόνι δρα ως ένα είδος “απορροφητικού υλικού” για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα τοξικά σωματίδια.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις…

Οι σχέσεις θέλουν φροντίδα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια φτάνουν στα γραφεία των ειδικών με μία διαπίστωση: «Οι σχέσεις είναι δύσκολες και θέλουν προσπάθεια τελικά», μας…

1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV

HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας…

Έλληνας Ογκολόγος: Σε 12 χρόνια ο καρκίνος θα είναι απλά…

«Υπάρχει φάρμακο για τον καρκίνο και είναι η πρόληψη»

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ένας ύπουλος εχθρός

Θα αρκούσε να αναφερθεί ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως, για να φανεί πόσο επικίνδυνη ασθένεια…

Νηστεία των Χριστουγέννων - Η αξία της για την υγεία

H δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθοδόξου λαού μας και ως σαραντα(η)μερο.

Ρήξεις Μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν μερικούς από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Ειδικότερα, όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κ.α.)…

Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Το βραχιόνιο πλέγμα είναι το δίκτυο των νεύρων που εκτείνεται από την περιοχή του αυχένα, στο στήθος, τον ώμο και σε ολόκληρο το άνω άκρο μέχρι τα δάχτυλα και μεταδίδει…

Φροντίζοντας την ψυχολογική μας υγεία

Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York και μέχρι σήμερα υιοθετείται από τους περισσότερος…

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!! Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης και γραμμικής εστίασης PiezoWave ED (LSTC-ED)

Ευχαριστήρια Επιστολή - Επιτροπάκης Γεώργιος

Γεώργιος Ν. Επιτροπάκης Ειδικός Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου

Ψωρίαση Δέρματος:Μη μεταδοτική δερματική πάθηση Η 29η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης.Στόχος…

Καρκίνος Του Μαστού: Τα πρώτα συμπτώματα

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου του Μαστού

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και το μόνο που σκεφτόμαστε…

Η σημασία των ζυμαρικών στην καθημερινή μας διατροφή

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ξεκίνησε η εμβολιαστική περίοδος για τον ιό της γρίπης

Αυτή η τροφή - φάρμακο «μπλοκάρει» το κρυολόγημα

Ο 94χρονος γιατρός Dr. Murray Grossan αποκαλύπτει το φυσικό "φάρμακο"

Η διατροφή στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, η οποία πλήττει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες.

Αυτοεκτίμηση: Πόσο σημαντική είναι η ενδυνάμωση της και…

Η αυτοεκτίμηση είναι η κριτική ματιά με την οποία επιλέγουμε να δούμε, να εκτιμήσουμε και κατ’ επέκταση να πιστέψουμε ή όχι στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας. Είναι…

Έλλειψη βιταμίνης D έχουν οι Κρητικοί παρά την ηλιοφάνεια

7 στους 10 στην Ελλάδα είναι ανεπαρκείς στην βιταμίνη D

Αλλεργίες Δέρματος...Αίτια, Συμτώματα και Αντιμετώπιση..

Με τον όρο δερματικές αλλεργίες, αναφερόμαστε στην εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων από το δέρμα, το οποίο αποτελεί μάλλον το πιο συχνό όργανο εμφάνισης αλλεργίας.Ως…

Αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας με TURIS προστατεκτομή

Η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και η εξάχνωση σε πλάσμα (TURis) αποτελεί μια εντελώς νέα χειρουργική μέθοδο για την θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη…

Κνίδωση Δέρματος....Από Αλλεργία ή άλλα αίτια;;

Ο όρος κνίδωση προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κνίδη» που σημαίνει τσουκνίδα, ακριβώς επειδή η επαφή της τσουκνίδας με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό, με κνησμό…

Καρκινογένεση, υπέρταση μέχρι και… πόνους στην πλάτη μπορεί…

Τι μπορεί να προκαλέσει η χρήση του κινητού τηλεφώνου

Πονάει το στομάχι; Ποιες τροφές να αποφύγετε

Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος στο στομάχι περνά με την κατάλληλη θεραπεία από τον γιατρό μας ή απλώς αν του δώσουμε λίγο χρόνο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.