Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΔιαδρομές τρόμου και εικόνες ντροπής στην Κρήτη

Διαδρομές τρόμου και εικόνες ντροπής στην Κρήτη

Κρήτη | 24/10/2018 - 20:55
Διαδρομές τρόμου και εικόνες ντροπής στην Κρήτη
Τα κακώς κείμενα του κρητικού τουρισμού μέσα από το φωτογραφικό φακό των ξεναγών

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι τουρίστες μας σε χώρους υψηλής δημοφιλίας με βάση τα παράπονα που κάνουν στους ξεναγούς μας, αλλά και ποια είναι όλα εκείνα που πρέπει άμεσα να αλλάξουν για να βελτιωθεί η εικόνα αρχαιολογικών χώρων αλλά και παραλιών στην Κρήτη;

Από την Κνωσό και τη Σπιναλόγκα και από το Αρκάδι, τον Μπάλο μέχρι και τα Χανιά, μέσα από μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” παρουσιάστηκαν τα λεγόμενα “κακώς κείμενα” του κρητικού τουρισμού, με σημείο αναφοράς περιοχές που καταγράφουν εντυπωσιακούς αριθμούς με βάση την επισκεψιμότητα.

Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκαν φωτογραφίες αλλά και βίντεο από τις δυσκολίες που καταγράφονται σε σημεία που αποτελούν την τουριστική “βιτρίνα” της Κρήτης. Σε λίγες μέρες πέφτει ουσιαστικά η αυλαία της τουριστικής περιόδου και μέσα από το οπτικό υλικό που συγκέντρωσε ο πρόεδρος των ξεναγών Κρήτης και Θήρας, Βαγγέλης Παπανικολάου, επιχειρήθηκε μια επί της ουσίας προσέγγιση όλων εκείνων που πολλές φορές ως εικόνα ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από βίντεο αλλά και φωτογραφίες των ίδιων των τουριστών μας.

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ: Στον “λαβύρινθο” του Ανισαρά

Τουριστικά λεωφορεία που με τους ελιγμούς τους “κόβουν την ανάσα” στην περιοχή του Ανισαρά και οδηγοί που αναγκάζονται με “χειρουργική” ακρίβεια να περνάνε από δρόμους ξεπερνώντας τον ίδιο τους τον εαυτό. Στον Ανισαρά με τα δεκάδες πεντάστερα ξενοδοχεία η εικόνα δε λέει να αλλάξει εδώ και δεκαετίες, με τους τουρίστες να αποτυπώνουν αυτή την εμπειρία μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες. Σύμφωνα με τους ξεναγούς αλλά και τους οδηγούς των τουριστικών πούλμαν, το τουριστικό θέρετρο του Ανισαρά αποτελεί ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα ταλαιπωρίας σε δρόμους που η στενότητά τους είναι δεδομένη και πολλές φορές καταγράφουν κίνηση αστικού χαρακτήρα. Τα τουριστικά πούλμαν στην κυριολεξία περνούν μια ανάσα το ένα δίπλα από το άλλο, αλλά και λίγα μόλις εκατοστά από κτήρια και σταθμευμένα Ι.Χ. Παράλληλα, στους ιδιαίτερα στενούς δρόμους του Ανισαρά πολλές φορές η πεζοπορία αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για τους τουρίστες που φιλοξενούνται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ξεναγούς αλλά και τους οδηγούς των τουριστικών πούλμαν, το τουριστικό θέρετρο του Ανισαρά αποτελεί ίσως ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ταλαιπωρίας σε δρόμους που η στενότητά τους είναι δεδομένη και πολλές φορές καταγράφουν κίνηση αστικού χαρακτήρα.

Στα Λιμανάκια Χερσονήσου τα τουριστικά πούλμαν περνούν μια “ανάσα” από τα κεφάλια των λουομένων, μέσα από στενούς δρόμους, όπου, αν παράλληλα βρεθεί δεύτερο Ι.Χ. ή πούλμαν, η κατάσταση γίνεται απλά εκρηκτική. Και φέτος το καλοκαίρι, και κυρίως τους μήνες της τουριστικής αιχμής, στην περιοχή επικρατούσε το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος. Ένα άλλο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε και ο δήμαρχος της Χερσονήσου στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου, αυτή τη φορά, το οποίο είναι απόρροια κυρίως των μαζικών αφίξεων και αναχωρήσεων, με τα τουριστικά πούλμαν πολλές φορές να μπλοκάρουν ολόκληρη την περιοχή. Ξεναγοί και επαγγελματίες οδηγοί για μια ακόμα φορά ζήτησαν ένα επί της ουσίας σχέδιο για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Έντονο το κυκλοφοριακό πρόβλημα και στον κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου, όπου τα τουριστικά πούλμαν συχνά μπλοκάρουν την περιοχή.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: “Βροχή” τα παράπονα για το κυκλοφοριακό

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντείνεται από τη λογική ορισμένων που παρατούν το αυτοκίνητό τους στο μικρό πάρκινγκ και έτσι γίνονται αιτία να μπλοκάρει εντελώς η κατάσταση με τα πούλμαν, σε συνδυασμό με την εικόνα που επικρατεί στην ανώνυμη οδό μπροστά από το πάρκο Γεωργιάδη. Τους μήνες τουριστικής αιχμής η κατάσταση πολλές φορές γίνεται εκρηκτική, με τα παράπονα να “πέφτουν βροχή”.

Εικόνα γνώριμη για τους Κρητικούς, με δεκάδες σταθμευμένα τουριστικά λεωφορεία και Ι.Χ. να δημιουργούν μια “εκρηκτική” κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Όσον αφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, σύμφωνα με τους ξεναγούς έχουν γίνει κάποια βήματα αναφορικά με τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, όμως και εκεί σε ώρες αιχμής, ειδικά όταν δένουν κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, η κατάσταση δυσκολεύει αρκετά...

Μεγάλο κεφάλαιο, που προκαλεί πονοκέφαλο, είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις λεωφόρους Κνωσού και Ικάρου. Στη δε Ικάρου πολύ συχνά επικρατεί απόλυτη κυκλοφοριακή αναρχία σε όλο το μήκος της λεωφόρου, αλλά και πιο πολύ ακόμα στο κομμάτι μπροστά από το ύψος των αφίξεων, στο αεροδρόμιο της πόλης.

Το κυκλοφοριακό στη Λεωφόρο Κνωσού παραμένει διαχρονική πληγή για το Ηράκλειο, που εντείνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΕΛΟΥΝΤΑ: Οι χωματόδρομοι... και τα πεντάστερα ξενοδοχεία

“Χειρουργικές” κινήσεις απαιτούνται από τους οδηγούς των τουριστικών πούλμαν όταν επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο που βρίσκεται κοντά στη μαρίνα της πόλης του Αγίου Νικολάου. Η περιοχή πολύ συχνά μπλοκάρει και λόγω της στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων επί του συγκεκριμένου δρόμου. Για το συγκεκριμένο σημείο πολλές φορές απαιτείται μεγάλη αναμονή μέσα στο πούλμαν, με την ένταση να “χτυπά κόκκινο”.

“Χειρουργικές” κινήσεις απαιτούνται από τους οδηγούς των τουριστικών πούλμαν όταν επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο που βρίσκεται κοντά στη μαρίνα της πόλης του Αγίου Νικολάου.

“Πονοκέφαλος” για πεζούς και οδηγούς η παράνομη στάθμευση στη μαρίνα του Αγίου Νικολάου.

“Ανάσα” για τον Άγιο Νικόλαο αποτελεί το πάρκινγκ στο λιμάνι, χωρίς όμως να είναι η βάση για την επίλυση των αυξημένων κυκλοφοριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου.

Την ίδια ώρα, μόνο ως σχήμα οξύμωρο μπορεί να χαρακτηριστεί το οδικό δίκτυο της Ελούντας, που βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση ακόμα και αν οδηγεί σε ορισμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. “Πονοκέφαλο” επίσης προκαλεί το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Πλάκα, λόγω της δημοφιλίας που παρουσιάζει η Σπιναλόγκα. Πολύ συχνά το όμορφο ψαροχώρι “πνίγεται” στην κυριολεξία από τουριστικά πούλμαν αλλά και Ι.Χ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για να επιλυθούν κάποια από τα “κακώς κείμενα” της τουριστικής μας βιομηχανίας στην περιοχή.

Χωματόδρομοι και λακκούβες στο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ελούντας.

ΧΑΝΙΑ: Κυκλοφοριακός “πονοκέφαλος”

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος του κυκλοφοριακού προβλήματος των Χανίων, μιας πόλης που κάθε Ιούλιο και Αύγουστο δοκιμάζει τις ίδιες τις... αντοχές της. Αυτό που θέτουν ως μέγα πρόβλημα οι ξεναγοί της Κρήτης, αλλά και οι επαγγελματίες οδηγοί είναι η αυξημένη κίνηση αλλά και η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή της Νέας Χώρας και κυρίως στο κομμάτι του δρόμου μπροστά από το κολυμβητήριο της πόλης. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα στην περιοχή, με τον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” να αναφέρεται στην αυστηρή αστυνόμευση, αλλά και στην αναγκαιότητα να αποσυμφορηθεί άμεσα η περιοχή περιμετρικά του βενετσιάνικου λιμανιού.

Προβλήματα από την αυξημένη κίνηση και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή της Νέας Χώρας.

Εκρηκτικό, όμως, είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα και στον δήμο Πλατανιά, που το καλοκαίρι καταγράφει εντυπωσιακούς αριθμούς αφίξεων. Το Ελαφονήσι εννοείται ότι κάθε χρόνο είναι “πνιγμένο” στα τουριστικά πούλμαν, όπως και ο χωματόδρομος προς τον Μπάλο. Πρόκειται για δύο περιοχές, για δύο παραλίες της Κρήτης που η περιβαλλοντική τους προστασία πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα, για τις οποίες οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό...

Έντονο το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Χανίων, μιας πόλης που πλημμυρίζει κάθε Ιούλιο και Αύγουστο από τουρίστες.

ΡΕΘΥΜΝΟ: Η λύση του λιμανιού και το Αρκάδι

Παρά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο, η χρήση του πάρκινγκ στο λιμάνι δίνει μια “ανάσα” στην πόλη αυτή των τεχνών και των γραμμάτων. Ωστόσο δε λείπουν και οι στιγμές που το κυκλοφοριακό πρόβλημα “χτυπά κόκκινο”.

Παρά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Ρεθύμνου, η χρήση του πάρκινγκ στο λιμάνι της πόλης δίνει μια "ανάσα" στο Ρέθυμνο.

Στις θετικές παρεμβάσεις συγκαταλέγεται η καλύτερη εικόνα που βλέπει κανείς πλέον όταν επισκεφτεί την Ιερά Μονή Αρκαδίου, που τα τελευταία δέκα χρόνια μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας καταγράφουν εντυπωσιακούς αριθμούς όσον αφορά τις επισκέψεις των τουριστών μας. Στο Αρκάδι, βέβαια, πρέπει να γίνουν και επιπλέον παρεμβάσεις, όπως τόνισε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Στις θετικές παρεμβάσεις η καλύτερη εικόνα που καταγράφεται πλέον στην Ιερά Μονή του Αρκαδίου.

Ένα άλλο ζήτημα που καταγράφεται πιο έντονα στο κομμάτι του ΒΟΑΚ στον νομό Ρεθύμνου είναι η περιορισμένη ορατότητα στην εθνική οδό λόγω των μεγάλων κλαδιών στα πρανή του δρόμου, που πολλές φορές... χτυπούν πάνω σε βαρέα οχήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης ευθείας των Σισών. Βέβαια η συγκεκριμένη εικόνα καταγράφεται και σε αλλά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης. Μάλιστα, πέρυσι μετά την παρουσίαση μιας ακόμα δημοσιογραφικής έρευνας από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” έγιναν ορισμένες παρεμβάσεις όσον αφορά το κλάδεμα των δέντρων σε επικίνδυνα σημεία του δρόμου, αλλά και τον καθαρισμό από ξερόχορτα.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Ώρα Αιχμής":


neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στο…

Μετά της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Περισσότερο ανεκτή η ζέστη σήμερα στην Κρήτη

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στην 1η θέση για τις επιστημονικές…

«Nature Index»: Την κορυφή για τα ερευνητικά του άρθρα κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ξυπνούν… μνήμες από τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης – Στο εδώλιο η αναισθησιολόγος

Συγκλονιστικά στοιχεία: 10 νέα ελαιόδεντρα φυτεύονται το…

Στοιχεία - σοκ για τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο»

Κρητικοί 30άρηδες και ακόμη στα… παιδικά δωμάτια

30 ετών και δεν έχουν… αποχωριστεί την «αγκαλιά» της μαμάς

«Καμίνι» από σήμερα η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο καυτή μέρα…

Αναλυτικά ο καιρός - Συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη

«Μαμά φτάσαμε, όλα καλά» - Τέλος για για την πτήση τρόμου…

Μετά από 12 ώρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες από την Κρήτη έφτασαν στον προορισμό τους

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε…

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια…

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή…

Κυκλοφορούσε με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθη στη χερσόνησο 23χρονος

Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο

Στην περιοχή της Ζάκρου

Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Μάζευαν μαλοτήρα και θα καταλήξουν στα Δικαστήρια

Με 24 κιλά μαλοτήρα «πιάστηκαν» 5 άτομα στα Χανιά

Το 7ο Λύκειο δεν θα θα ανακοινώσει τους αριστούχους του

Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ

Το "πάλεψε" ο Βροντάκης αλλά τον σταμάτησαν οι άνεμοι στην…

Ο Βασίλης πέτυχε τον σκοπό του και είναι νικητής

Πάρκαρε όπου θέλεις ο δρόμος σου ανήκει (φωτο)

Δύσκολο να βρει κανείς πάρκινγκ τη σήμερον ημέρα, ειδικά όταν βιάζεται.

«Γαλάζια Σημαία» για 6η συνεχή χρονιά στην παραλία Καστρί…

Βράβευση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Δείτε την πρόγνωση και στους τέσσερις νομούς

Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία

Αναστάτωση από τις φλόγες

Γιατί όχι «Λευκές Νύχτες» σε όλη την Κρήτη;

Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις

Ξεκίνησε o ψεκασμός κατά του δάκου – Ποιες είναι οι πρώτες…

Που θα γίνουν ψεκασμός για το δάκο και ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Αίθριος καιρός και σήμερα στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους μετά από τροχαίο

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ τα ξημερώματα

Πολύωρη η μάχη με τις φλόγες – Δύσκολη η χθεσινή νύχτα…

Είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις φωτιές

Τα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

Δύο περιστατικά στα Χανιά μέσα σε μία ώρα

Συννεφιά και σήμερα στην Κρήτη – Άστατος ο καιρός στην…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

1.761 τροχονομικές παραβάσεις το τελευταίο τετραήμερο

Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 4.591 οχήματα

Τουρίστρια τα… «έφτυσε» στο μονοπάτι του Μπάλου

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο

Άγνωστος “φυλακίζει” πρόβατα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο…

Πρωτοφανής καταγγελία από τη Ζωόφιλη Δράση

Κόρη Μίκη Θεοδωράκη: «Ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, δεν…

«Κάνει ντρίμπλα στον θάνατο κάθε φορά» αναφέρει η κόρη του Μαργαρίτα

Αγίου Πνεύματος: Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην…

Πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Κατρακυλά η τιμή της ντομάτας - Δεκάδες τόνοι στα αζήτητα

Τι συμφωνήθηκε για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta - Ώρα μηδέν για τη ναυαρχίδα των κηπευτικών προϊόντων

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.