Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 Δέος προκαλεί ο βυθός της Κρήτης - Οι επιτρεπόμενες καταδυτικές περιοχές (vids)

Δέος προκαλεί ο βυθός της Κρήτης - Οι επιτρεπόμενες καταδυτικές περιοχές (vids)

Περιβάλλον | 27/09/2015 - 11:13
Δέος προκαλεί ο βυθός της Κρήτης - Οι επιτρεπόμενες καταδυτικές περιοχές (vids)
Ακόμη και ο βυθός της Κρήτης προκαλεί δέος.

Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισε δειλά δειλά να αναπτύσσεται ο καταδυτικός τουρισμός στη χώρα μας κι από τότε η Κρήτη κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα.

Ο βυθός της Ελλάδας, όπως και της μεγαλονήσου, είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα, το 1975 το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον ΕΟΤ κάλεσαν στην Ελλάδα τον Ζακ Υβ Κουστώ για να γυρίσει ταινιες με θέμα την "Αναζήτηση της Ατλαντίδας". Οι έρευνες του Κουστώ έγιναν σε αρκετές περιοχές μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη: στο Ηράκλειο, στο νησιά Δία και Ψείρα, στον Κάβο Σίδερο και στον Όρμο της Αγίας Πελαγίας. Τα ευρήματα της αποστολής ήταν ιδιαίτερα σημαντικά καθώς παρείχαν πληροφορίες για τη νεολιθική περίοδο, κάλυπταν την αρχαιότητα και έφταναν μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ακατοίκητο νησάκι Δία, απέναντι από το Ηράκλειο, βρέθηκαν τέσσερα αρχαία ναυάγια, βενετσιάνικες άγκυρες και ένα υποθαλάσσιο λιμάνι ηλικίας 3.000 χρόνων. 

Ένα ακόμα εύρημα ήταν το “λείψανο” της υποναυαρχίδας “La Therese” του γαλλικού στόλου η οποία βυθίστηκε πριν 344 χρόνια. Τα μυστικά του πλοίου παρέμειναν για αιώνες στο βυθό ως το 1976 όπου ο Ζακ Υβ Κουστώ μαζί με την ομάδα του (μεταξύ των οποίων και κρητικοί αυτοδύτες) ανέσυραν 129 αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως νομίσματα αλλά και πολεμικό υλικό (κυρίως βόλια).

Πέρα όμως από αυτές τις βυθισμένες πολιτείες, ο απλός κολυμβητής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την ομορφιά του βυθού και την πλούσια υποθαλάσσια ζωή στις περισσότερες από τις παραλίες της Κρήτης.

Σε όλη την Κρήτη λειτουργούν πολλά καταδυτικά κέντρα (κυρίως στα βόρεια του νησιού) που μπορούν να εξυπηρετήσουν δύτες κάθε κατηγορίας κάθε χρονική περίοδο με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Στη Νότια Κρήτη, το Λιβυκό Πέλαγος με πεντακάθαρα και διαυγή νερά καθημερινά όλο το χρόνο, διαθέτει στο βυθό του πλούσια ζωή και έχει τον πλέον ενδιαφέροντα ανάγλυφο βυθό στη Μεσόγειο.

Απολαύστε τον υπέροχο υποβρύχιο κόσμο της Κρήτης ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος καταδυτικών τοποθεσιών.

Επιτρεπόμενες καταδυτικές περιοχές

Ηράκλειο: Κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Φόδελε στο ακρωτήρι Χερσόνησος, βόρεια από τις Γούρνες, στο ακρωτήρι Δακόρι

Λασίθι: Κατά μήκος της ακτής σε απόσταση 500μ. ανατολικά από την Παναγιά

Ρέθυμνο: Κατά μήκος της ακτής Κοριάκου και στο δυτικό μέρος του Πάνορμου

Χανιά: Κατά μήκος της ακτής του κόλπου Μεγάλου Σφακού μέχρι τον κόλπο Αφράτων

originalcrete.com


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.