Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δεν ένιωθαν τα πόδια τους οι τουριστες στην Κνωσό- Γιατί τους χτύπησε ο κεραυνός-Ποιο το μοιραίο λάθος (pics)

Δεν ένιωθαν τα πόδια τους οι τουριστες στην Κνωσό- Γιατί τους χτύπησε ο κεραυνός-Ποιο το μοιραίο λάθος (pics)

Ηράκλειο | 29/05/2015 - 22:41
Δεν ένιωθαν τα πόδια τους οι τουριστες στην Κνωσό- Γιατί τους χτύπησε ο κεραυνός-Ποιο το μοιραίο λάθος (pics)
Την ώρα που η 3οχρονη Ρωσίδα τουρίστρια η οποία υπέστη ανακοπή όταν έπεσε κεραυνός στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, συγκλονίζουν οι στιγμές του περιστατικού, όπως τις περιγράφουν, όσοι τις έζησαν

Και μόνο η περιγραφή ότι  οι άνθρωποι που ήταν στο σημείο με την πτώση του κεραυνού, έπεσαν στο έδαφος, ουρλιάζοντας ότι δεν ένιωθαν τα πόδια τους, πραγματικά σοκάρει.

Διασωληνωμένη  η 30χρονη Ρωσίδα

Η νεαρή κοπέλα βρέθηκε στην Ελλάδα με τον άντρα της και το ένα τους παιδί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Λιδάκη, Παθολόγο και Διευθυντή του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζέλειου νοσοκομείου, στη νεαρή κοπέλα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ πριν ακόμα τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Οπως λένε οι γιατροί, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν της ζωή της άτυχης γυναίκας, τα επόμενα δύο 24ωρα θα είναι και τα πιο κρίσιμα.  


«Η 30χρονη κοπέλα υπεβλήθη σε χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα, προκειμένου να διαπιστωθεί για τυχόν εσωτερικό θερμικό έγκαυμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς η κατάσταση της θεωρείται κρίσιμη για τουλάχιστον 48 ώρες. Παρουσιάστηκε βλάβη εντέρου, το οποίο όμως δεν νεκρώθηκε τελείως. Παρακολουθούμε την κατάσταση της προκειμένου να δούμε εάν θα παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα σε άλλα ζωτικά όργανα ή εάν θα έχει επιπλοκές. Εφόσον διαπιστωθεί ότι η ασθενής ξεπέρασε τον κίνδυνο, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο υπολειπόμενης εγκεφαλικής βλάβης», είπε ο κ. Λιδάκης χαρακτηριστικά.

Πως έγινε το κακό παρά τα...αλεξικέραυνα

Το περιστατικό έγινε σήμερα το πρωί, όπως έγραψε το CretePlus.gr. Ήταν λίγο πριν τις 10 όταν ο κεραυνός χτύπησε στην Κνωσό, την στιγμή που πάρα πολλοί τουρίστες βρίσκονταν εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου. Στην περιοχή έφτασαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ,  προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες . Όπως είναι λογικο στο χώρο επικράτησε πανικός, με τους σοκαρισμένους πολίτες και τουρίστες να μην μπορουν  να πιστέψουν τι συνέβη μπροστα στα μάτια τους! 

Ο αρχιφύλακας κ. Παπαδάκης περιγράφει τη στιγμή που κεραυνοί χτύπησαν τους ανθρώπους. «Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, οι τουρίστες είχαν πάει να κρυφτούν κάτω από το πεύκο γιατί έβρεχε. Ο κεραυνός έσκισε το δέντρο και οι άνθρωποι έπεσαν κάτω στο έδαφος ουρλιάζοντας ότι δεν αισθάνονται τα πόδια τους» ειπε μεταξύ άλλων.

Δυστυχώς, τα αλεξικέραυνα που υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού δεν ήταν αρκετά για να προστατεύσουν το γκρουπ των Ρώσων τουριστών που πανικοβλήθηκαν από τον εκκωφαντικό θόρυβο του κεραυνού που χτύπησε πολύ κοντά και έπεσαν τρομοκρατημένοι στο έδαφος.

Συγκεκριμένα ο κεραυνός «έπεσε» σε δέντρο κάτω από το οποίο είχε συγκεντρωθεί το γκρουπ των τουριστών για να προστατευθούν από τη βροχή. Αυτό όμως ήταν και το μοιραίο τους λάθος. Το πεύκο παραλίγο να γίνει η φονική παγίδα για τους τουρίστες


Γιατί "χτύπησε" ο κεραυνός

Στον εξωτερικό χώρο ειναι τα δύσκολα, αφού δεν πρέπει να ζητήσουμε καταφύγιο κάτω από δέντρα ή πρόχειρα στέγαστρα, να μην ανοίξουμε ομπρέλες, δεν πρέπει να σταθούμε καν όρθιοι στη μέση της καταιγίδας, να μην κρατάμε μπαστούνια του γκολφ ή τα μεταλλικά της ορειβασίας. Οποιος πάλι στην απελπισία του αποφασίζει να πέσει στο χώμα εκεί όπου βρίσκεται, και πάλι κινδυνεύει. Αν ο κεραυνός χτυπήσει πολύ κοντά του, μια μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικών φορτίων κινούμενη στην υγρή επιφάνεια του εδάφους θα συναντήσει το σώμα του και θα διατρέξει ένα μεγάλο τμήμα του, προκαλώντας του αντίστοιχα αρκετή ζημιά. Τελικά η πιο άβολη στάση είναι και η πιο σωστή. Λυγίζουμε τα πόδια χωρίς να ακουμπήσουν μεταξύ τους και ερχόμαστε σε στάση ημικαθίσματος. Στηριζόμαστε έτσι στο έδαφος, έχοντας τη μικρότερη δυνατή επιφάνεια επαφής με αυτό. Για να δυσκολέψουμε, αν γίνεται, το ρεύμα να διατρέξει το μεγαλύτερο και πιο ζωτικό κομμάτι του σώματός μας. Κλίνουμε το κεφάλι μας προς τα κάτω και προφυλάσσουμε λαιμό, αφτιά και κεφάλι όσο μπορούμε τυλίγοντας γύρω τους τα χέρια. Ακόμη χειρότερα είναι όταν έχουμε μαζί και τα παιδιά. Φοβισμένα και μουσκεμένα, πρέπει να τα προφυλάξουμε στην αγκαλιά μας, χωρίς όμως να εγκαταλείψουμε και αυτή τη στάση.



Μόλις το 20% εκείνων που πέφτουν θύματα ενός κεραυνού θα χάσουν τη ζωή τους. Παρ΄ όλο που τα χτυπήματα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της ηλεκτροπληξίας. Σε ένα εργοστάσιο μπορεί να πέσεις θύμα μιας τάσης από 20.000 ως 63.000 Βολτ, που διαρκεί κάπου 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αφού μετά είτε έχεις τιναχτεί αυθόρμητα μακριά είτε έχει ενεργοποιηθεί κάποιος διακόπτης προστασίας. Στον κεραυνό οι τάσεις μπορεί να διαρκούν μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά φθάνουν και στα 300.000 Βολτ. Τα σημεία του σώματος που πλήττονται από τον κεραυνό τις πιο πολλές φορές είναι το κεφάλι, ο λαιμός και οι ώμοι.

Μια σημαντική βλάβη στο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχεται από τον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει το σταμάτημα της καρδιάς. Αλλά και όταν η συνέπεια του πλήγματος από τον κεραυνό δεν προκαλέσει τον θάνατο, το θύμα θα αντιληφθεί ότι συνέβη κάτι σοβαρό στο σώμα του αφού περάσουν κάποιες ημέρες, ίσως και εβδομάδες!

Υπολογίζεται σήμερα ότι κάθε στιγμή πέφτουν περίπου 2.000 κεραυνοί σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μόνο σε ένα από τα υψηλότερα κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Εmpire State Βuilding, πέφτουν κάθε χρόνο κάπου 23 κεραυνοί διαψεύδοντας έτσι τη λαϊκή δοξασία, που μπορεί να κοστίσει ζωές, ότι ο κεραυνός δεν ξαναπέφτει ποτέ στο ίδιο σημείο. Ανθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται από τους κεραυνούς. Οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν τις λεπτομέρειες γύρω από τον μηχανισμό τους. Ερωτηματικά που γεννήθηκαν τον καιρό του Φραγκλίνου απαντήθηκαν μόλις πριν από μερικά χρόνια. 

Αμεση κινητοποίηση του Υπουργείου

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους Ρώσους επισκέπτες που υπέστησαν τραυματισμούς και, στην περίπτωση μίας γυναίκας, καρδιακή ανακοπή, μετά την πτώση κεραυνού, στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας, σήμερα, στη Δυτική Αυλή του ανακτόρου της Κνωσού και συγκεκριμένα στην αρχή του πομπικού διαδρόμου.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μετά από λίγο κατέφθασε και η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες,  καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι περισσότεροι τραυματίες διακομίσθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ η γυναίκα που υπέστη καρδιακή ανακοπή μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που απέχει ελάχιστα από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί μετέβη και η Έφορος κα Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας, η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή.

Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών, ειδικά δε της νοσηλευόμενης στο Βενιζέλειο. Μίλησε με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Ευθύμιο Καρακώστα και ζήτησε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υγείας της Ρωσίδας επισκέπτριας.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα. Σημειώνεται ότι τα κτήρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ.

Στην τραυματία ο Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Την τραυματία από κεραυνό τουρίστρια που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα επισκεφθεί ο Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της, ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημερώθηκε για τους τουρίστες που τραυματίσθηκαν ελαφρότερα, εξετάσθηκαν και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο ΠΑΓΝΗ.



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.