Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΒραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Υγεία | 09/11/2018 - 11:45
Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση
Το βραχιόνιο πλέγμα είναι το δίκτυο των νεύρων που εκτείνεται από την περιοχή του αυχένα, στο στήθος, τον ώμο και σε ολόκληρο το άνω άκρο μέχρι τα δάχτυλα και μεταδίδει μηνύματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε μία πιθανή βλάβη του βραχιόνιου πλέγματος, η νεύρωση του άνω άκρου γίνεται προβληματική. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης και την περιοχή που έχει επηρεαστεί, οδηγώντας σε μια παροδική νευρική δυσλειτουργία μέχρι και στην πλήρη παράλυση του άνω άκρου.

Κακώσεις βραχιόνιου πλέγματος

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων λόγω τραυματισμού εξαρτάται κυρίως  από δύο παράγοντες: τη σοβαρότητα και το σημείο του τραυματισμού. Κάκωση προκαλείται όταν τα νεύρα έρχονται σε μεγάλη τάση, σχίζονται ή αποκολλώνται από τον νωτιαίο μυελό.  

Τα ελάσσονος σημασίας τραύματα του βραχιόνιου πλέγματος είναι αυτά που προκύπτουν συνήθως από κάποια μορφή αθλητικής δραστηριότητας ή από κάποια απότομη κίνηση στην καθημερινότητά μας. Η εκδήλωση αυτών των αμυδρών συμπτωμάτων συνήθως διαρκεί μόνο για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά, ίσως και για μερικές ημέρες. Οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται για μια αίσθηση καψίματος ή έναν οξύ διαπεραστικό πόνο που εντοπίζεται συνήθως κατά μήκος ή σε κάποιο σημείο του χεριού τους και μπορεί επίσης να ακολουθείται από μούδιασμα και αδυναμία.

Τα σοβαρότερα τραύματα του βραχιόνιου πλέγματος είναι κατά κύριο λόγο αυτά που οφείλονται σε περιπτώσεις έντονης πλήξης τα οποία συνήθως προκαλούνται από ένα ατύχημα με αυτοκίνητο ή μηχανή.

Οι ρίζες του βραχιόνιου πλέγματος μπορούν να αποκολληθούν ή να σχιστούν μερικώς ή ολικώς. Ένας σοβαρός τραυματισμός τέτοιου είδους πιθανότατα να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην αισθητικότητα και την λειτουργικότητα του ατόμου, συνοδευόμενη από έντονους πόνους.

Μαιευτική παράλυση

Αυτού του είδους η παράλυση εμφανίζεται σε περίπτωση τραυματισμού του βραχιόνιου πλέγματος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί σε μερικές ή ακόμη και σε όλες τις ρίζες των νεύρων, στις οποίες κατά τη διάρκεια του τοκετού ασκείται μεγάλη τάση που επηρεάζει τη μορφολογία τους.

Η μαιευτική παράλυση εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 0,1% -0,4% των γεννήσεων με υψηλή ομάδα κινδύνου να θεωρούνται τα βρέφη που δεν βρίσκονται στην αναμενόμενη θέση τοκετού και το υψηλό βάρος.

Η επανάκτηση των αρχικών λειτουργιών καθορίζεται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και το έλλειμμα της κίνησης. Τα νεογνά με ήπιο κινητικό έλλειμμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μόνιμη δυσλειτουργία. Η πλειονότητα των βλαβών είναι καλής πρόγνωσης και συχνά επανέρχονται  χωρίς καμία παρέμβαση. Άλλες περιπτώσεις ίσως να χρειαστούν κάποιες βοηθητικές παρεμβάσεις όπως αρκετές ασκήσεις που διεγείρουν τις κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες. Βρέφη που φέρουν πιο σοβαρούς τραυματισμούς, ενδεχομένως  να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κακώσεις του βραχιόνιου πλέγματος είναι η εφαρμογή ακτινοθεραπείας στην περιοχή, η παρουσία όγκων που μπορεί να ασκούν πίεση στα νεύρα ή ακόμα και φλεγμονή, η οποία με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους κλάδους των νεύρων.

Φυσικοθεραπεία

Η συμβολή των  φυσιοθεραπευτών  στην διαδικασία της αποκατάστασης είναι καθοριστική και απαραίτητη. Οι επαγγελματίες θεραπευτές αξιολογούν, θέτουν στόχους μαζί με τους ασθενείς και προγραμματίζουν το κατάλληλο πλάνο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πάσχοντα. 

Η αποκατάσταση ξεκινά όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον τραυματισμό, καθώς η αργοπορημένη έναρξη θεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον δυσλειτουργίες, έντονο πόνο και σχηματισμό παραμορφώσεων στο άνω άκρο.

Σε σοβαρά τραύματα βραχιόνιου πλέγματος μπορεί να προταθούν, από τον γιατρό, χειρουργικές επεμβάσεις (μεταφορές νεύρων, μεταμόσχευση νεύρων, τενοντομεταθέσεις κ.α.), οι οποίες ακόμα, δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν πλήρως την βλάβη που έχουν υποστεί τα νεύρα, αλλά βοηθούν στην επαναφορά κάποιων κινήσεων, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ο χειρουργός κρίνει την κατεύθυνση της επέμβασης ανάλογα τον τύπο της βλάβης και της παράλυσης. Η προσέγγιση αυτή, όσο γρηγορότερα εφαρμοστεί (ειδικά σε νέους ασθενείς) και όσο πιο άμεσα ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

Η κατεύθυνση της αποθεραπείας προσανατολίζεται στην αποτροπή ενδεχόμενης μόνιμης βλάβης και στην επιστροφή των ασθενών στην πρωτύτερη λειτουργική τους κατάσταση. Η αποκατάσταση συμβάλλει στην σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων, στην αύξηση ή στην διατήρηση του εύρος κίνησης, της δύναμης και της αντοχής, στην μείωση και στη διαχείριση του πόνου και στην ανάκτηση της λειτουργικότητας.

Οι ασθενείς πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για την κατάστασή τους και για τις όποιες πιθανότητες να ανακτήσουν την ισχύ και την λειτουργικότητά τους.  Οι φυσικοθεραπευτές συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργή συμμετοχή των ασθενών στην διαδικασία της αποκατάστασης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

Σαββάκης Γιάννης

Φυσιοθεραπευτής, MSc

https://kinesthisis.gr/

 

Δείτε σχετικές κατηγορίες επιχειρήσεων του Ηρακλείου μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Φυσικοθεραπευτές Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι φυσικοθεραπευτές που βρίσκονται στο Ηράκλειο, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Ορθοπαιδική Αποκατάσταση Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι ειδικοί του Ηρακλείου που ασχολούνται με την ορθοπαιδική αποκατάσταση, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φυσικοθεραπεία Παίδων Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι επαγγελματέίες του Ηρακλείου που ειδικεύονται στη φυσικοθεραπεία παίδων, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Αποκατάσταση Κινητικών Προβλημάτων Ηράκλειο Κρήτης
Ειδικοί στην αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων, που βρίσκονται στο Ηράκλειο. Θα τους βρείτε όλους στον κατάλογο του creteplus.gr.
Φυσικοθεραπεία Οστεοπόρωσης Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του Ηρακλείου που κάνουν φυσικοθεραπείες οστεοπόρωσης, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.
Φυσικοθεραπεία Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες Ηράκλειο Κρήτης
Όλοι οι επαγγελματίες του Ηρακλείου ποu αναλαμβάνουν τις φυσικοθεραπείες παιδιών με ειδικές ανάγκες, μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι;

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,…

Γρίπη: Στους 39 νεκροί - Ανησυχητική αύξηση, τι λένε οι ειδικοί

Στους 39 οι νεκροί από τη γρίπη, με 20 από τα θύματα να καταγράφονται μόλις την τελευταία εβδομάδα

Η1Ν1: Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προειδοποιεί - Τι να…

Τα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ο καρκίνος «παραμονεύει» στην Κρήτη

Απροστάτευτοι οι Κρητικοί, που εγκατέλειψαν τη μεσογειακή διατροφή και καπνίζουν σαν θεριακλήδες

Στυτική Δυσλειτουργία

Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Αυτό διαφέρει από τον ορισμό της σεξουαλικής…

Τους ενοικιαστές τους «τρώει» το στρες

Οι ενοικιαστές έχουν μεγαλύτερο στρες και χειρότερη υγεία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες, ιδίως όσους ζουν σε μονοκατοικίες

Λούσιμο μαλλιών: 10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Σαπούνισμα. Ξέβγαλμα. Μαλακτική. Το λούσιμο μοιάζει με απλή διαδικασία, αλλά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και να τα κάνει θαμπά, «βαριά» ή ακόμα…

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χιόνι - Προειδοποίηση επιστημόνων

Το χιόνι δρα ως ένα είδος “απορροφητικού υλικού” για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα τοξικά σωματίδια.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις…

Οι σχέσεις θέλουν φροντίδα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια φτάνουν στα γραφεία των ειδικών με μία διαπίστωση: «Οι σχέσεις είναι δύσκολες και θέλουν προσπάθεια τελικά», μας…

1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV

HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας…

Έλληνας Ογκολόγος: Σε 12 χρόνια ο καρκίνος θα είναι απλά…

«Υπάρχει φάρμακο για τον καρκίνο και είναι η πρόληψη»

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ένας ύπουλος εχθρός

Θα αρκούσε να αναφερθεί ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως, για να φανεί πόσο επικίνδυνη ασθένεια…

Νηστεία των Χριστουγέννων - Η αξία της για την υγεία

H δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθοδόξου λαού μας και ως σαραντα(η)μερο.

Ρήξεις Μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν μερικούς από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Ειδικότερα, όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κ.α.)…

Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Το βραχιόνιο πλέγμα είναι το δίκτυο των νεύρων που εκτείνεται από την περιοχή του αυχένα, στο στήθος, τον ώμο και σε ολόκληρο το άνω άκρο μέχρι τα δάχτυλα και μεταδίδει…

Φροντίζοντας την ψυχολογική μας υγεία

Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York και μέχρι σήμερα υιοθετείται από τους περισσότερος…

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!! Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης και γραμμικής εστίασης PiezoWave ED (LSTC-ED)

Ευχαριστήρια Επιστολή - Επιτροπάκης Γεώργιος

Γεώργιος Ν. Επιτροπάκης Ειδικός Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου

Ψωρίαση Δέρματος:Μη μεταδοτική δερματική πάθηση Η 29η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης.Στόχος…

Καρκίνος Του Μαστού: Τα πρώτα συμπτώματα

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου του Μαστού

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και το μόνο που σκεφτόμαστε…

Η σημασία των ζυμαρικών στην καθημερινή μας διατροφή

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ξεκίνησε η εμβολιαστική περίοδος για τον ιό της γρίπης

Αυτή η τροφή - φάρμακο «μπλοκάρει» το κρυολόγημα

Ο 94χρονος γιατρός Dr. Murray Grossan αποκαλύπτει το φυσικό "φάρμακο"

Η διατροφή στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, η οποία πλήττει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες.

Αυτοεκτίμηση: Πόσο σημαντική είναι η ενδυνάμωση της και…

Η αυτοεκτίμηση είναι η κριτική ματιά με την οποία επιλέγουμε να δούμε, να εκτιμήσουμε και κατ’ επέκταση να πιστέψουμε ή όχι στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας. Είναι…

Έλλειψη βιταμίνης D έχουν οι Κρητικοί παρά την ηλιοφάνεια

7 στους 10 στην Ελλάδα είναι ανεπαρκείς στην βιταμίνη D

Αλλεργίες Δέρματος...Αίτια, Συμτώματα και Αντιμετώπιση..

Με τον όρο δερματικές αλλεργίες, αναφερόμαστε στην εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων από το δέρμα, το οποίο αποτελεί μάλλον το πιο συχνό όργανο εμφάνισης αλλεργίας.Ως…

Αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας με TURIS προστατεκτομή

Η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και η εξάχνωση σε πλάσμα (TURis) αποτελεί μια εντελώς νέα χειρουργική μέθοδο για την θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη…

Κνίδωση Δέρματος....Από Αλλεργία ή άλλα αίτια;;

Ο όρος κνίδωση προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κνίδη» που σημαίνει τσουκνίδα, ακριβώς επειδή η επαφή της τσουκνίδας με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό, με κνησμό…

Καρκινογένεση, υπέρταση μέχρι και… πόνους στην πλάτη μπορεί…

Τι μπορεί να προκαλέσει η χρήση του κινητού τηλεφώνου

Πονάει το στομάχι; Ποιες τροφές να αποφύγετε

Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος στο στομάχι περνά με την κατάλληλη θεραπεία από τον γιατρό μας ή απλώς αν του δώσουμε λίγο χρόνο

Το «φάρμακο» κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Τι είναι το Alzheimer και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Εγκέφαλος - Χρησιμοποίησέ τον για να μην τον χάσεις

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δέχεται, επεξεργάζεται και αποθηκεύει όλα τα ερεθίσματα και όλες τις πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αισθητήριων οργάνων,…

Δερματίτιδα....μία διαφορετική εικόνα στο Δέρμα μας...

του ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΥ

Δωρεά μυελού των οστών: «Ευλογία Θεού να σώζεις μια ανθρώπινη…

«Το παιδί μου νόσησε περίπου στα δύο του χρόνια. Λευχαιμία.

«Καλπάζει» ο Ιός του Δυτικού Νείλου

Άλλοι τέσσερις θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Το στρατιωτικό κόλπο για να αποκοιμηθείτε μέσα σε 2 λεπτά…

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να αποκοιμηθούν σε δευτερόλεπτα, κι άλλοι που στριφογυρνούν για πολύ ώρα μέχρι τελικά να καταφέρουν να κλείσουν τα μάτια τους.

Βαρύ το τίμημα για τη Δημόσια Υγεία

Το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 650 εργαζομένους από το 2012 μέχρι σήμερα - Στο ΠΑΓΝΗ, οι κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών είναι 645.

Προσοχή στο ξαναζεσταμένο ρύζι για να μην πάθετε τροφική…

Τι πρέπει να προσέχετε όταν το ζεσταίνετε ξανά;

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 11 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Έντεκα θάνατοι και εκατόν επτά τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Τι αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο μικροί και μεγάλοι

Αν το να βάλετε το παιδί σας για μπάνιο μοιάζει με μικρή μάχη, θα χαρείτε να μάθετε ότι ίσως δεν είναι υποχρεωτικό σε καθημερινή βάση.

Ουροποιητικό σύστημα: 11 σημαντικές πληροφορίες

Η ούρηση είναι μία από τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος, αλλά συνήθως δεν ασχολούμαστε μαζί της εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όπως οι ουρολοιμώξεις που είναι…

ΔΕΡΜΑ,ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

του ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΥ

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.