Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Βουνό» τα προβληματα στην Κρήτη- Κλειστοί δρόμοι και...σχολεία- Αρκετά τροχαία και ακυρώσεις πτήσεων (pics)

«Βουνό» τα προβληματα στην Κρήτη- Κλειστοί δρόμοι και...σχολεία- Αρκετά τροχαία και ακυρώσεις πτήσεων (pics)

Περιβάλλον | 09/01/2017 - 12:49
«Βουνό» τα προβληματα στην Κρήτη- Κλειστοί δρόμοι και...σχολεία- Αρκετά τροχαία και ακυρώσεις πτήσεων (pics)
Τα προβληματα που καταγράφονται στην Κρήτη, σε πολλές περιοχές συνεχίζονται και σήμερα, με το μηχανισμό να είναι σε πλήρη κινητοποίηση

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες δίνουν μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας προκειμένου να υπάρξει παροχή βοήθειας  σε όλα τα επείγοντα περιστατικά σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές. Για πληροφορίες και βοήθεια επικοινωνήστε με τη Δημοτική Αστυνομία στο 2813409500 ή στο τηλέφωνο επιφυλακής του Δήμου Ηρακλείου 2813409409.

Κλειστά τα ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ του Δήμου Ηρακλείου

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η ΔΗΚΕΗ ενημερώνει ότι δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα όλα τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου ,καθώς και τα Κέντρα: ΚΗΦΗ Παλλιανής και Τεμένους, Βοήθεια στο σπίτι Παλλιανής, Βοήθεια στο Σπίτι Τεμένους, Αγίου Σύλλα, Γοργολαίνη, Φορτέτσας και μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας Γοργολαίνη 

Πάγωσαν οι βρύσες

Παγωμένες όμως και οι βρύσες σε χωριά της Πάνω Ρίζας, με τον πρόεδρο της Νιβρύτου κ. Χριστοδουλάκη, να αναφέρει στο apopsilive.gr χαρακτηριστικά ότι η βρύση στο σπίτι του δεν βγάζει σταγόνα νερό, από τον παγετό, ενώ πρόβλημα με τις βρύσες αντιμετωπίζουν και σε Καμάρες Βορίζα. Παγωμένες είναι και οι βρύσες και στις Αρχάνες.

Σημειώνεται ότι πολλοί οδηγοί που πήγαν να ανοίξουν τις πόρτες των αυτοκινήτων τους, χρειάστηκε να ρίξουν νερό για να τις...ξεπαγώσουν! Μέσα σε όλα τα λοιπά έχουμε και την καταγραφή προβληματών στην ηλεκτροδότηση από χθες. Τα συνεργεία της ΔΕΗ δίνουν μάχη για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα Χανιά, σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα» παραμένουν σε περιοχές του νομού προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Όλα τα συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται από τις 6 το πρωί σε σημεία του νομού προκειμένου να επιδιορθωθούν οι βλάβες. Ωστόσο, προϋπόθεση και για την εκτέλεση των εργασιών είναι οι δρόμοι να είναι προσβάσιμοι στα σημεία όπου έχουν σημειωθεί οι βλάβες.


Κλειστά τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο  

Σε όλη σχεδον την Κρήτη τα σχολεία είναι κλειστά με τους κατα τόπους Δήμους να έχουνε ηδη ενημερώσει απο χθες για αυτή την εξέλιξη. Μόνο στα αστικά κέντρα του Λασιθίου λειτούργησαν τα σχολεία.

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων ενημερώνει τους μαθητές ότι σημερα τα σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την επικράτεια του Δήμου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, κάτι που έγινε γνωστό με ανακοινώσεις και από άλλους Δήμους, όπως του Μινώα Πεδιάδος και της Χερσονήσου.  

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων τα σχολεία Πρωτοβάθμιάς και Δευτεροβάθμιάς Εκπαίδευσης καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου  θα παραμείνουν κλειστά. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σημερα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο Μαλεβίζι, αλλά και άλλες περιοχές του νησιού.

Με απόφαση των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους δήμους αποφασίστηκε τη Δευτέρα να μην λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλο το νομό Ρεθύμνου.  Κλειστοί θα είναι και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο Ρέθυμνο. Κλειστά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. 

Στο μεταξύ, με απόφαση της πρυτανείας αναστέλλονται σημερα και την Τρίτη οι εκπαιδευτικές λειτουργίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ανοιχτά τα Κέντρα Αστέγων

Ανοιχτό θα παραμείνει και σημερα το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου,  προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού  θα χρειαστούν φιλοξενία. 

Το τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας για όσους χρειαστούν  περισσότερες πληροφορίες είναι: 2813-409500. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αυριο. Το ίδιο ισχύει και στα υπολοιπα αστικά κέντρα του νησιού.

Προσοχή στον παγετό

Με όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα και το προσωπικό της η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι ειναι σε επιφυλακή και επιχειρούν απο χθες σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο  

Η έντονη χιονόπτωση έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και οι αρμοδιοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις τις βραδινές ώρες, αφού αναμένεται το χιόνι να παγώσει στους δρόμους, δημιουργώντας άκρως επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης.

Χιόνια από τον Ψηλορείτη ως την παραλία

Βαρύς ο χιονιάς στο Ρέθυμνο με το χιόνι να έχει καλύψει από την κορφή του Ψηλορείτη, των Ρεθεμνιώτικων μαδάρων έως και την παραλία του Ρεθύμνου με υψηλό κίνδυνο για ατυχήματα από την ολισθηρότητα των δρόμων τόσο λόγω του χιονιού, όσο και των παγίδων σε σημεία με παγετό.

Σε γενικές γραμμές προβλήματα δεν υπάρχουν δεδομένου ότι τόσο συνεργεία των δήμων όσο και η ΕΛΑΣ έχουν αναλάβει να συντονίζουν την κίνηση σε δύσκολα σημεία του οδικού δικτύου αλλά και προτρέπουν οδηγούς και πεζούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και φύλαξης. Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, τα μόνα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν αφορούσαν καθαρά μέσα στην πόλη και είχαν να κάνουν με απεγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, κοπή ορισμένων δέντρων που είχαν σπάσει και εμπόδιζαν την κίνηση και τη μεταφορά κάποιων ατόμων που ζήτησαν τη συνδρομή της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας της Π.Ε Ρεθύμνου κ. Νίκος Βότσογλου, από το πρωί γίνεται προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει προμήθεια αλατιού στην Τροχαία και να καλυφθούν σημεία των δρόμων που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Παράλληλα, η Τροχαία βρίσκεται στους δρόμους ώστε να ρυθμίσει την κυκλοφορία και να επιληφθεί σε σημεία που παρουσιάζουν πιο έντονα το πρόβλημα. 

Σητεία

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται και η κίνηση των οχημάτων από και προς τη Σητεία λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, περιπολικά βρίσκονται επί "ποδός" και εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων από το ύψος του Χαμεζίου μέχρι και την Τουρλωτή.

Και ακυρώσεις πτήσεων

Καμιά πτήση δεν αναχωρησε το πρωί από το αεροδρόμιο των Χανίων σήμερα, καθώς όλοι οι διάδρομοι ηταν γεμάτοι πάγο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή αερολιμενάρχη Λευτέρη Καστανάκη που μίλησε στο zarpanews.gr, υπηρχε καθυστέρηση σε αρκετές πρωινές πτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτήσεις από Χανιά για Αθήνα των 6.40 και 6.45 με την Olympic Air, την Aegean και την Ryanair έχουν καθυστέρηση ενώ η πτήση από Αθήνα για Χανιά της Ryanair των 6.25 ακυρώθηκε.

Παράλληλα δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» προς την Αθήνα. Συμφωνα με πληροφορίες όμως το αεροδρομιο πλέον επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμους. Την ίδια ώρα προβληματα είχαμε και στις πτήσεις του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», όπου είχαμε και μια πτήση η οποία επέστρεψε στην Αθήνα.

 Εγκυος γυναίκα

Παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες συναγερμός σήμανε χθες στο ΕΚΑΒ Κρήτης. Μία γυναίκα έπρεπε να διακομιστεί από το νοσοκομείο της Σητείας στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του neakriti.gr, η γυναίκα βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και επρεπε να μεταφερθεί άμεσα. Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό μεταφοράς εγκύου στην διάρκεια σφοδρής χιονόπτωσης που καταγράφτηκε την Κυριακή στην Κρήτη.

Το πρώτο  αφορούσε σε περιστατικό μεταξύ Σκαλανίου και Πεζών, το πρωί της Κυριακής όπου και κλήθηκε στο σημείο το ΕΚΑΒ και εκχιονιστικο μηχάνημα για να παραλάβουν τη γυναίκα που τελικά μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Πολλά τροχαία λόγω της ολισθηρότητας

Το γεγονός ότι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε... γυαλί, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οδήγησε στην καταγραφή πολλών τροχαίων!

Σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων έχει προκαλέσει το κύμα του χιονιά που πλήττει και την περιοχή της Κρήτης.

Συγκεκριμένα λοιπόν στην έξοδο της Αγίας Βαρβάρας προς Ηράκλειο, έχει ήδη σχηματιστεί τεράστια ουρά από αυτοκίνητα τα οποία έχουν κυριολεκτικά κολλήσει λόγω παγετού,μια νταλίκα «δίπλωσε» στη μέση του δρόμου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα ορεινά χωριά της ΔΕ Κόφινα, με τον παγετό να μην επιτρέπει σους οδηγούς να βγάλουν τα αυτοκίνητά τους απότα γκαράζ, όπως αναφέρει το apopsilive.gr.

Στο δρόμο Ηράκλειο - Μεσαρά κινείται η αστυνομία, για να ενημερώνει τους οδηγούς!

Μια ακόμη νταλίκα «δίπλωσε» στο δρόμο του Σκαλανίου, ενω πρόβλημα αντιμετώπισε και ένα λεωφορείο που είχε επιβάτες.

Την ίδια ώρα έχουν καταγραφεί και άλλα τροχαία. Το πιο σοβαρό έγινε στο ΒΟΑΚ όταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο βούτηξε από το δρόμο, πέφτοντας από ένα...γεφυράκι! Ευτυχώς κανείς από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε!

Στο ΒΟΑΚ όμως είχαμε την καταγραφή και άλλων τροχαίων. Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου, δύο αυτοκίνητα τράκαραν, με συνέπεια να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα.

Στα Χανιά

Αρκετά τροχαία ατυχήματα, χωρίς κάποιο τραυματισμό αλλά με υλικές ζημιές σημειώθηκαν, το πρωί της Δευτέρας λόγω του παγετού στους δρόμους των Χανίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν στα Νεροκούρου, τα Κουνουπιδιανά και τον κόμβο Πλατανιά, ενώ κάποια περιστατικά με μικρές υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Ακρτωτηρίου.

Πάντως, από την Τροχαία συστήνεται προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι συνθήκες που επικρατούν είναι ασυνήθιστες και σε πολλά σημεία μέσα και έξω από την πόλη υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα με συνέπεια να υπάρχει ολισθηρότητα, όπως επισημαίνουν τα «Χανιώτικα Νέα».

Στο Ρέθυμνο

Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία ακόμη και σε δρόμους περιμετρικά της πόλης και κοντινούς οικισμούς ενώ δεν λείπουν και τα τροχαία , αφού από νωρίς το πρωί έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα περιμετρικά της πόλης εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου προκαλώντας υλικές ζημιές, χωρίς ευτυχώς τραυματισμό, συμφωνα με το goodnet.gr. 

Συγκεκριμένα , στην περιοχή του Ατσιποπούλου η ουρά των οχημάτων φτάνει έως την πόλη , λόγω του πάγου που έχει καλύψει το οδόστρωμα ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στον Κόμβο Σπηλίου αλλά και σε σημεία της Εθνικής οδού και ιδιαίτερα στο ύψος του γηπέδου Μισιρίων και στις Σίσσες. 

Στο Λασίθι

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται αυτές τις ώρες στους δρόμους λόγω του χιονιού. Η κίνηση ακόμα και στο ΒΟΑΚ είναι προβληματική. Στο ύψος του Σεληναρίου αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου από τη Νεάπολη προς τα Μάλια η κίνηση των οχημάτων είναι δύσκολη και απαιτεί αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οπως αναφέρει το anatolh.com στο δρόμο Άγιος Νικόλαος – Σητεία το τμήμα στη Μαλαύρα παραμένει προβληματικό, αφού είναι σημείο που στοιβάζεται χιόνι, ενώ κλειστοί είναι οι δρόμοι προς το Οροπέδιο Λασιθίου από την πλευρά του επαρχιακού δικτύου του νομού, αλλά και οι δρόμοι στα χωριά που βρίσκονται στις παρυφές της Ανατολικής Δίκτης. Η αστυνομία συνιστά αποφυγή των άσκοπων κινήσεων και όπως τονίζει ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Μανόλης Πετάσης, είναι μία διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση στους δρόμους, αφού υπάρχουν διανοίξεις σε διάφορα σημεία, αλλά οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν πως μόνο με αλυσίδες υπάρχει ασφαλής κίνηση.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.