Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΒΟΑΚ: Επιθεωρητές οδικής ασφάλειας «σκανάρουν» τα καλά τμήματα

ΒΟΑΚ: Επιθεωρητές οδικής ασφάλειας «σκανάρουν» τα καλά τμήματα

Κρήτη | 13/03/2019 - 10:50
ΒΟΑΚ: Επιθεωρητές οδικής ασφάλειας «σκανάρουν» τα καλά τμήματα
Ο νέος ΒΟΑΚ φέρνει ελέγχους οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ!

Για πρώτη φορά ετοιμάζεται από το υπουργείο Υποδομών ένα συνολικό “σκανάρισμα” στα λεγόμενα καλά τμήματα του υφιστάμενου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, δηλαδή στα 3 τμήματα που διαθέτουν προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου και δεν είναι άλλα από το κομμάτι “Ληνοπεράματα-Χερσόνησος”, την παράκαμψη Ρεθύμνου και την παράκαμψη Χανίων!

Στο “μικροσκόπιο” της επιθεώρησης οδικής ασφάλειας, που θα γίνει στα 3 καλά κομμάτια του ΒΟΑΚ, θα μπουν τυχόν αρχικές αστοχίες, αδυναμίες, φανερές ή κρυφές παγίδες, φθορές υποδομών με την πάροδο των ετών, καθώς επίσης ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν συμβεί...

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, στο υπουργείο Υποδομών έχουν ετοιμάσει μια παρέμβαση επιθεώρησης οδικής ασφάλειας στα 3 καλύτερα τμήματα του ΒΟΑΚ και μάλιστα “επιστρατεύουν” εξωτερικό γραφείο-σύμβουλο, προκειμένου να “σκανάρει” τα τμήματα αυτά και να κάνει τις απαραίτητες έρευνες, αξιολογήσεις και αναλύσεις.

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του μεγάλου έργου ανακατασκευής του ΒΟΑΚ. Ο λόγος απλός: Τα συγκεκριμένα τμήματα περιλαμβάνονται στους δύο διεθνείς διαγωνισμούς που “τρέχουν” (διαγωνισμός παραχώρησης για το τμήμα Χανίων-Χερσονήσου και διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσονήσου-Νεάπολης), και θεωρήθηκε σκόπιμο το υπουργείο και οι ενδιαφερόμενοι “μνηστήρες” να έχουν χειροπιαστή εικόνα για την κατάσταση των καλών τμημάτων του ΒΟΑΚ, ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά προστριβές μεταξύ αναδόχων παραχωρησιούχων και διαμάχες γύρω από αιτήματα αποζημίωσης.

Για του λόγου το αληθές, εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” από το υπουργείο Υποδομών απόφαση δέσμευσης προϋπολογισμού ποσού 99.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και διάθεσης ισόποσης πίστωσης, για τη σύναψη Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) στη διενέργεια Επιθεώρησης Οδικής Ασφάλειας των κατασκευασμένων ως αυτοκινητόδρομος τμημάτων του ΒΟΑΚ, στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού ανάθεσης συμβάσεως παραχώρησης για το έργο “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανίων-Ηρακλείου”.


Το σκεπτικό του υπουργείου

Στη σχετική υπουργική απόφαση αναλύεται το σκεπτικό της δρομολόγησης του έργου επιθεώρησης οδικής ασφάλειας στα 3 τμήματα του υφιστάμενου ΒΟΑΚ που διαθέτουν προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου.

«Με τη με αρ. πρωτ. Δ16/ΒΟΑΚ/οικ.612/14-6-2018 Απόφαση υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (ΑΔΑ Ψ27Δ465ΧΘΞ-ΥΤΒ) εγκρίθηκε η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης του έργου “Μελέτη-κατασκευή-χρηματοδότηση-λειτουργία-συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανίων-Ηρακλείου” και ορίστηκε η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) ως αναθέτουσα Αρχή. Η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Ο ως άνω διαγωνισμός θα διεξαχθεί με στόχο, μεταξύ των άλλων, την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά λύσης για το έργο. Για την ορθολογική κατανομή των κινδύνων που θα αναλάβουν τα μέρη της Σύμβασης Παραχώρησης και την ελαχιστοποίηση μελλοντικών διεκδικήσεων αποζημιώσεων, η αναθέτουσα Αρχή πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τα θέματα οδικής ασφάλειας που υφίστανται στα κατασκευασμένα ως αυτοκινητόδρομος τμήματα του ΒΟΑΚ. Η διενέργεια Επιθεώρησης Οδικής Ασφάλειας θα γίνει στα τρία υφιστάμενα τμήματα του ΒΟΑΚ, που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν ως αυτοκινητόδρομος επί σειρά ετών, τα οποία είναι:

Α. Αυτοκινητόδρομος “Παράκαμψη Χανίων”.

Β. Αυτοκινητόδρομος “Παράκαμψη Ρεθύμνου”.

Γ. Αυτοκινητόδρομος: Ληνοπεράματα-Χερσόνησος.

Η διενέργεια Επιθεώρησης Οδικής Ασφάλειας θα περιλάβει και τους ανισόπεδους κόμβους, καθώς και τις παράπλευρες οδούς, που αντιστοιχούν στα εν λόγω τρία τμήματα αυτοκινητόδρομου και τα οποία έχουν (μαζί με τον αυτοκινητόδρομο) συνολικό μήκος 96 χλμ., όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Το αντικείμενο της σύμβασης

Το αντικείμενο της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλου διενέργειας Επιθεώρησης Οδικής Ασφάλειας στα κατασκευασμένα ως αυτοκινητόδρομος τμήματα του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανίων-Ηρακλείου αφορούν συνοπτικά τα ακολούθως αναφερόμενα θέματα-αξιολογήσεις και ελέγχους:

* Ανάλυση και αξιολόγηση οδικών τροχαίων ατυχημάτων που έχουν συμβεί την τελευταία 5ετία, επί των τμημάτων του ΒΟΑΚ που έχουν κατασκευαστεί ως αυτοκινητόδρομος (παράκαμψη Χανίων, παράκαμψη Ρεθύμνου και τμήμα Ληνοπεραμάτων-Χερσονήσου). Θα γίνει επεξεργασία και αξιολόγηση των τροχαίων ατυχημάτων της τελευταίας 5ετίας για τα υπό εξέταση τμήματα. Θα γίνει υπολογισμός των δεικτών οδικής ασφάλειας για την παρακολούθηση των συνθηκών ασφάλειας του άξονα.

* Αξιολόγηση ελέγχων οδικής ασφάλειας σε προηγούμενα στάδια (εάν υφίστανται). Θα αξιολογηθούν όλα τα φύλλα ελέγχου και οι σχετικές επισημάνσεις Ελέγχων Οδικής Ασφάλειας που διενεργήθηκαν σε προηγούμενα στάδια, είτε από ελεγκτές Οδικής Ασφάλειας, είτε από το τμήμα του ΟΑΚ Α.Ε., είτε από την Τροχαία.

* Αντικείμενα ελέγχου κατασκευασμένης οδού, η οποία λειτουργεί επί σειρά ετών: Θα διενεργηθεί έλεγχος οδικής ασφάλειας στα αντικείμενα που περιγράφονται στο ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο, βάσει των προδιαγραφών που ίσχυαν την εποχή που μελετήθηκε και κατασκευάστηκαν τα υπόψη τμήματα, αλλά θα γίνει και σχολιασμός της οδικής υποδομής βάσει των ισχυουσών προδιαγραφών, αλλά και βάσει εκτιμήσεων πιθανής επικινδυνότητας της οδικής υποδομής, που θα βασίζονται στην ανάλυση ποικίλων - και ενίοτε ακραίων - οδηγικών συμπεριφορών.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Τροχαίο με… εγκλωβισμό στα Χανιά

Επιχείρησε η πυροσβεστική

Το μήνυμα του πατέρα της μικρής Μαρίνας από τη Γερμανία

«Δεν μας έδιναν ελπίδα αλλά έγινε το θαύμα» λέει ο πατέρας της 4χρονης από τις Αρχάνες

Oργή για τη συνταγή για φόλες - «Το έκανα για πλάκα»

Μηνύσεις για τη συνταγή για φόλες από Ρεθυμνιώτισσα που δημοσιεύτηκε στο Facebook

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Το «δώρο» για το αγγελούδι που…

Η οικογένεια Γιαννακάκη έχει αναλάβει την επιμέλεια του βρέφους

Η αστυνομία προσήγαγε το ζευγάρι στο Ρέθυμνο για την ανάρτηση…

Μετά από μήνυση σε βάρος της γυναίκας και του συζύγου για την επίμαχη ανάρτηση

Φωτιές σε 4 διαφορετικά σημεία σήμαναν συναγερμό στην Πυροσβεστική

Σε Ιεράπετρα, Χάρακα, Στόλους και Γεωργιούπολη εκδηλώθηκαν φωτιές

Οι «ήρωες» που είδαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν…

Συγγενείς ανθρώπους που πέθαναν σε τροχαία δυστυχήματα στους «Ήρωες» της ΚΡΗΤΗ TV

Το ασυνόδευτο δέμα είχε λαθραίο καπνό

Συνελήφθη ένας άνδρας στο λιμάνι

Η διατήρηση της παράδοσης της τσικουδιάς είναι επιτακτική…

Διακομματική παρέμβαση για την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Η μαντινάδα κρητικών για την Μακεδονία, μπροστά απ’το…

Κρήτες από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά, στις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο από την 17η Μαρτίου 1821, οταν οι Μανιάτες κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων

Σπουδές υψηλού επιπέδου στην Ιατρική σχολή που δημιουργεί…

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρωτοπορεί συνεχώς, χαράσσοντας το μέλλον των ιατρικών σπουδών.

Μανιτάρι γίγας... ξεφύτρωσε σε βουνό στο Γεράνι

Δείτε φωτογραφίες από το μεγάλο μανιτάρι που τρώγεται και εντυπωσιάζει

Ο καιρός στην Κρήτη: Νέα επιδείνωση - Πού θα βρέξει τις επόμενες…

Συννεφιά, βροχές και περιορισμένη ορατότητα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στο νησί μας ως το τέλος της εβδομάδας

104 ετών έφυγε από τη ζωή η αξιολάτρευτη γιαγιά Καλλιόπη

Θλίψη στο Οροπέδιο για το χαμό της υπεραιωνόβιας γιαγιάς με τη "μεγάλη" καρδιά

Περιέγραφε με … καμάρι στα social media πως σκοτώνει τις γάτες

Οργή από τους χρήστες και μαζικές καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Εξαφανίζουν» τη ρακή – Αφαιρούν τη λέξη τσικουδιά

Οργή των καζανάρηδων αφού η "τσικουδιά" γίνεται... "προϊόν απόσταξης"

Ψάχνουν να βρουν τι έκανε στην Κρήτη και στην Σαντορίνη…

Στις 20 Μαρτίου του 2016 ο μακελάρης έμεινε για λίγες μέρες στο νησί

Το χωριό «φάντασμα» της Σητείας : Ένα υπέροχο βίντεο από…

Την περασμένη Πέμπτη πέθανε ο τελευταίος κάτοικος

Τραγουδά «Μακεδονία ξακουστή» μέσα από μία χιονότρυπα!!!

Στέλνει το δικό του μήνυμα από υψόμετρο 1300 μέτρων

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Στην Κρήτη ο τάφος της οικογένειας του Διονύσιου Σολωμού

Στο Οροπέδιο Αρμενοχαντράδων στη Σητεία

«Η κρητική διατροφή στο επίκεντρο»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μάρτη, η Εσπερίδα…

Ο Μάριος χρειάζεται την βοήθεια όλων μας

Αγώνας ζωής για τον 25χρονο Ηρακλειώτη

Χτύπησε τον γιο του επειδή δεν ήπιε την… κούπα

Ένα απίστευτο περιστατικό σε Κρητικό γλέντι

Κρητικοί και ξένοι επιστήμονες ανέπτυξαν καλύτερη μέθοδο…

Περισσότερο φως στις μεταβολές του κλίματος στο μακρινό παρελθόν μπορούν να ρίξουν πλέον οι επιστήμονες με τη βοήθεια των οστράκων,

Ποια είναι τα έως τώρα δεδομένα για τις αγροτικές επιδοτήσεις…

Με βάση και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πόροι του πρώτου πυλώνα θα είναι μειωμένοι κατά 641 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του δεύτερου πυλώνα θα είναι μειωμένοι…

Πατέρας του αλεξιπτωτιστή Μπούχλη: Δεν θέλουν πλέον παλικάρια!

Τη δική του εκδοχή για την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του γιου του έδωσε ο πατέρας του Ν. Μπούχλης

MasterChef: Αποχώρησε ο Κρητικός - «Βγήκαν τα μαχαίρια»

Ο Τάσος που αποτέλεσε φαβορί, αποχώρησε από το παιχνίδι

Εξαφανίζονται οι μέλισσες - Πολλά κρούσματα δηλητηριάσεων…

Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται κατά του δάκου σκοτώνουν τις μέλισσες...

Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένης που παρασύρθηκε από…

Υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Αναβιώνει η τραγική υπόθεση με το θάνατο του 11μηνου βρέφους

Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό – Στο… σκαμνί ο παιδοχειρούργος

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή στην…

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται σε πολλές περιοχές της χώρας

Αυτές είναι οι νέες τιμές εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς…

Πως αλλάζουν οι τιμές των εισιτηρίων στα μνημεία του νησιού σύμφωνα με το ΚΑΣ

Αλλαγές στο ανάγλυφο της Κρήτης προκάλεσαν οι βροχές

“Τέτοια ύψη βροχής πέφτουν μια φορά στα 500 χρόνια” δήλωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Τσακίρης

Ο τουρίστας που… αφήνει άναυδους τους Ρεθυμνιώτες

Καθαρίζει την πόλη του Ρεθύμνου με την τσιμπίδα του!

«Βάζουν μπουρλότο στην τσικουδιά» - Οργή των καζανάρηδων

"Δεν έχουμε λάβει την εγκύκλιο και πρέπει να πουλήσουμε την τσικουδιά έως τις 18/3" λένε οι καζανάρηδες

Υπόθεση μπούλινγκ σε γυμνάσιο των Χανίων

Έγραψαν σημείωμα σε μαθήτρια σε βάρος του πατέρα της

Σταθάκης: Ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από ορυκτά…

Tο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ

Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό 24χρονης στη Σητεία

Τροχαίο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μιας 24χρονης γυναίκας, έλαβε χώρα εχθές το απόγευμα στην Αγιά Φωτιά της Σητείας

Θάνατος 11μηνου βρέφους: Στο σκαμνί κάθεται αύριο ο γιατρός

Αναβιώνει στα δικαστήρια ο χαμός του μωρού της οικογένειας Κοσμαδάκη τον Νοέμβριο του 2012

Θετικά τα μηνύματα για το 2,5 ετών αγοράκι που κατάπιε χάπια

Παραμένει στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Ντελαπάρισε νταλίκα στην Αγιά Φωτιά

Άγιο είχε οδηγός νταλίκας ο οποίος κινούνταν στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας - Σητείας

Τροχαίο στις Σίσες: Πώς σώθηκε η μάνα με τα παιδιά της

Η συνήθης φράση «είχαν άγιο» είναι πάρα πολύ φτωχή, αφού μόνο να κοιτάξει κανείς στο σημείο που γκρεμίστηκε το όχημά τους θα ζαλιστεί από το βάθος

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.