Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το "κλειδί" για το "Βιώσιμο σχεδιασμό Αδρανών στη ΝΑ Ευρώπη” από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Το \"κλειδί\" για το \"Βιώσιμο σχεδιασμό Αδρανών στη ΝΑ Ευρώπη” από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Περιβάλλον | 27/10/2014 - 12:24
Το \"κλειδί\" για το \"Βιώσιμο σχεδιασμό Αδρανών στη ΝΑ Ευρώπη” από το Πολυτεχνείο Κρήτης
Η επάρκεια αδρανών υλικών είναι βασικό προαπατούμενο για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, αναφέρεται από τους καθγητές της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Πιο συγκεκριμενα: "Τα αδρανή υλικά χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και προέρχονται κυρίως από λατομεία σκληρών πετρωμάτων και αμμοχάλικου. Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι πλούσιες σε αδρανή υλικά. Ωστόσο, οι ορυκτοί αυτοί πόροι αυτοί δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε κάθε περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχει αφθονία σε κάποιες περιοχές και αντίστοιχα έλλειψη σε άλλες. Επιπρόσθετα, η πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας της ανάπτυξης άλλων υποδομών και περιβαλλοντικών περιορισμών.

Επειδή τα αδρανή υλικά είναι βαριά και ογκώδη η μεταφορά τους είναι δαπανηρή, για το λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη πρόσβασης σε αυτά κοντά στα σημεία κατανάλωσης (δηλαδή κοντά στους αστικούς ιστούς, στα σημεία μεγάλων έργων υποδομής, κλπ).

Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα απαιτήσει κατά πάσα πιθανότητα 50% υψηλότερη παραγωγή αδρανών ως το 2020 με στόχο να καλύψει τις αυξανόμενες κατασκευαστικές της ανάγκες.
Ως εκ τούτου, εμφανίζεται η ανάγκη για στροφή στη Βιώσιμη Διαχείριση των Πόρων για Παραγωγή Αδρανών (SARM) και για παροχή μιας Βιώσιμης Προμήθειας Αδρανών από Διάφορες Πηγές (SSM) στην περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. SARM σημαίνει αποτελεσματική, με χαμηλές κοινωνικο-περιβαλλοντικές επιπτώσεις λατόμευση και διαχείριση αποβλήτων σε συνδυασμό με ευρεία συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Για τη Βιώσιμη Προμήθεια Αδρανών από Διάφορες Πηγές (SSM) μπορούν να αξιοποιηθούν πολλοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των ανακυκλωμένων αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, των βιομηχανικών παραπροϊόντων (π.χ σκωρίες μεταλλουργίας) καθώς και των εγχώρια παραγόμενων και εισαγόμενων πρωτογενών αδρανών, έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται τα καθαρά οφέλη από τη διάθεση των αδρανών για τις επόμενες γενιές.

Η εφαρμογή της Βιώσιμης Διαχείρισης των Πόρων για Παραγωγή Αδρανών (SARM) και της Βιώσιμης Προμήθειας Αδρανών από Διάφορες Πηγές (SSM) απαιτεί τη χάραξη πολιτικής και τη δημιουργία πλαισίου σχεδιασμού. Λόγω διαφορών στην ιστορική εξέλιξη των διαφόρων χωρών της ΝΑ Ευρώπης υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική, στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των αδρανών.

Οι προκλήσεις για την επιτυχία των παραπάνω περιλαμβάνουν πολιτικές και σχέδια που αφορούν στη διαχείριση και προμήθεια αδρανών τα οποία κατακερματίζονται μεταξύ πολλών διαφορετικών νομικών εγγράφων, καθιστώντας δύσκολο το συντονισμό αλλά και την ολοκληρωμένη κατανόηση. Επίσης, υπάρχει μια έλλειψη συντονισμού κατά το σχεδιασμό για την προμήθεια πρωτογενών και δευτερογενών αδρανών.

Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουν το σχεδιασμό αδρανών, ενώ χαρακτηρίζονται από έλλειψη δεξιοτήτων και κατάλληλα στελεχωμένων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων του συνδέονται με το σχεδιασμό, καθώς και ανεπαρκή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων στην ανάπτυξη των σχεδίων διαχείρισης αδρανών. Το έργο SNAP-SEE επιζητεί να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων με σκοπό να προωθήσει την ανάπτυξη μιας ενεργού, υπεύθυνης και βιώσιμης βιομηχανίας αδρανών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο σκοπός του έργου SNAP-SEE ήταν η ανάπτυξη και διάδοση μιας Εργαλειοθήκης για την υποστήριξη του σχεδιασμού για την προμήθεια αδρανών από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, ώστε να βοηθήσει τις πολιτικές ηγεσίες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να βελτιώσουν το σχεδιασμό και τις διαδικασίες διαχείρισης αδρανών.

Το έργο SNAP-SEE βασίστηκε στα αποτελέσματα του έργου SARMa (Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων Αδρανών Υλικών, Sustainable Aggregate Resource Management, http://www.sarma.eu) και χρηματοδοτήθηκε από το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας «Νοτιοανατολικής Ευρώπη» (SEE) (SNAP-SEE, SEE/D/0167/2.4/X). Συμμετείχαν 27 εταίροι από 13 χώρες της ΝΑ Ευρώπης και την Τουρκία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ως εταίροι, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων), το Ινστιτουτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ/ΕΚΒΑΑ) και ως Παρατηρητής το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Συντονιστής Εταίρος ήταν το Πανεπιστήμιο Montan Leoben της Αυστρίας. Το SNAP-SEE ήταν ένα έργο 2 ετών και λήγει το Νοέμβριο του 2014.

Η Εργαλειοθήκη του έργου SNAP-SEE αποτελείται από 4 εγχειρίδια τα οποία είναι μεταξύ τους αλληλένδετα.

1.    Το Όραμα Βέλτιστων Πρακτικών για το Βιώσιμο Σχεδιασμό Αδρανών
Στο εγχειρίδιο αυτό παρουσιάζεται το όραμα για τη μετάβαση σε ένα ολοκληρωμένο, περιεκτικό και βιώσιμο σχεδιασμό για την προμήθεια αδρανών στη ΝΑ Ευρώπη. Περιλαμβάνονται ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, καθώς και μια επισκόπηση των στοιχείων που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο.

2.    Τον Καθορισμό ενός Βιώσιμου Πλαισίου Σχεδιασμού Αδρανών
Το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί τον οδικό χάρτη του σχεδιασμού. Περιλαμβάνει τα επί μέρους βήματα που πρέπει να γίνουν, με παραδείγματα, αρχές, προσεγγίσεις και απαιτούμενες δράσεις για την υλοποίηση των στόχων και του Οράματος.

3.    Οδηγίες για τη διοργάνωση Διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό φορείς-εταίρους
Στο εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνονται κατευθυντήριες γραμμές για τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την υλοποίηση των διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό φορείς-εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία, η κυβέρνηση, οι ΜΚΟ και η κοινωνία των πολιτών συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του σχεδιασμού.

4.    Δεδομένα και Ανάλυση για την Υποστήριξη των Βέλτιστων Πρακτικών του Σχεδιασμού Διαχείρισης Αδρανών
Στο εγχειρίδιο αυτό παρουσιάζονται οι διάφοροι τύποι δεδομένων τα οποία είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό. Επίσης, μερικά στα θέματα που θίγονται περιλαμβάνονται ορισμοί σχετικά με τα απαιτουμενα δεδομένα, όπως η σπουδαιότητα των αδρανών, η διαθεσιμότητα τους, οι ανάγκες σε μια περιοχή, κλπ. Τέλος, παρουσιάζονται κάποιες μέθοδοι ανάλυσης και ελέγχου ορθότητας των δεδομένων καθώς και κάποιες προσεγγίσεις για την εφαρμογή κατάλληλων μοντέλων πρόβλεψης της ζήτησης.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.snapsee.eu"


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.