Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ισχυρή η παρουσία των Κρητικών στην νέα κυβέρνηση- Όλοι οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα!

Ισχυρή η παρουσία των Κρητικών στην νέα κυβέρνηση- Όλοι οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα!

Ισχυρή η παρουσία των Κρητικών στην νέα κυβέρνηση- Όλοι οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα!

Ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 15:00 η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία η Κρήτη έχει - όπως αναμενόταν- ισχυρή παρουσία, αφού υπάρχουν εξι νέες και σημαντικές συμμετοχές, σε καίριες θέσεις.

Συγκεκριμένα θέσεις σε Υπουργεία αναλαμβάνουν: ο Γιάννης Βαρουφάκης, ως Υπουργός Οικονομικών με αναπληρώτρια τη Νάντια Βαλαβάνη. Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης. Ο Γιώργος Σταθάκης αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ ο Κώστας Φωτάκης αναλαμβάνει το υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας. Τέλος ο κ. Ανδρέας Ξανθός πήρε θεση στο Υπουργείο Υγείας.

Τι είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης

Ηταν το πιο δυνατό ηχείο του, η δεξαμενή όχι απλώς καταγραφής των απόψεών του αλλά κυρίως συνομιλίας με τους πολίτες, τους φίλους και ορκισμένους αντιπάλους του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης επέλεξε να γνωστοποιήσει την υπουργοποίησή του μέσω του blog του -και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως από τα πρωθυπουργικά χείλη.

Σε σημερινή ανάρτησή του με τον τίτλο «Ο υπουργός Οικονομικών μειώνει το blogging αλλά δεν το σταματά» γράφει -στα αγγλικά- ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας.

«Μου είπαν πως ήρθε η ώρα να διακόψω (το blogging) ή απλά να σκάσω. Σκοπεύω να αψηφήσω τις συμβουλές τους. Το να συνεχίσω το blogging εδώ θα θεωρούνταν κανονικά ανεύθυνο για έναν υπουργό Οικονομικών να αναλώνεται σε τέτοιου είδους επικοινωνία. Φυσικά οι αναρτήσεις θα γίνουν όλο και πιο σπάνιες και μικρές. Ελπίζω όμως να σας αποζημιώσω με πιο… ζουμερές απόψεις, παρατηρήσεις και ιδέες. Για να αναβιώσει η ελπίδα αυτή θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους τρόπους του ζωφερού παρελθόντος. Το να διατηρήσουμε μια ανοιχτή γραμμή με τον έξω κόσμο μπορεί να αποτελεί ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε συνεχίστε να παρακολουθείτε το blog».

Αυτή είναι αναλυτικά η νέα κυβέρνηση:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Δραγασάκης


Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:
Υπουργός Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά
Αναπληρωτης υπουργός Χρήστος Σπίρτζης


Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης
Αναπληρώτρια Νάντια Βαλαβάνη
αναπληρωτής Κώστας Μάρδας

Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης
αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης
αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου
υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς
αναπληρωτής Τάσος Κουράκης
αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης
αναπληρωτής έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης
αναπληρωτής Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής


Υπουργείο Εργασίας
Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης
Υφυπουργός Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός Ράνια Αντωνοπούλου

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός Νίκος Κοτζιάς
αναπληρωτής υπουργός Νίκος Χουντής
αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός Νίκος Τόσκας

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος


Υπουργείο Επικρατείας
Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης
Αναπληρωτής υπουργός Τέρενς Κουίκ
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γαβριήλ Σακελλαρίδης

 

Γιώργος Σταθακης

 

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.  
Πανεπιστημιακή Aπασχόληση
1988- : Tμήμα Oικονομικών Eπιστημών, Παν. Kρήτης, Kαθηγητής Πολιτικής Oικονομίας.
Eρευνητικά Kέντρα
1992/93: Center for European Studies, Harvard University, (visiting scholar).
1987/88: Center for Modern Greek Studies, Queens Coll., City Univ. of New York (researcher).
1986/87: Iνστιτούτο Tεχνολογίας Yπολογιστών, Πάτρα (ερευνητής).
1985/86: Iδρυμα Mεσογειακών Eρευνών (ερευνητής).

 

Νάντια Βαλαβάνη

 

 Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.

Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).

Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη.

Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21.4.1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατο του στις 2.11.2014, με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά - υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλους τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ’  τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – σταθερά ως ανένταχτος.

Πρωτοκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό
Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.

 

 

Γιάννης Δραγασάκης

 

Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβούλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.  Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου "Ν. Πουλατζάς".  

Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης το 1947. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ΄Εχει εργασθεί ως οικονομολόγος - μελετητής και Σύμβουλος επιχειρήσεων.

Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας "Γρηγόρης Λαμπράκης". Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.

Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 - Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007 και 6ης Μαΐου 2012.

Υπήρξε και στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε.. 

Γιάννης Βαρουφάκης

 

kyb

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 135.000 σταυρούς).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν-Λα-Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

 

Κώστας Φωτάκης

kyb5

Ο Κώστας Φωτάκης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι επίσης, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους ("European Ultraviolet Laser Facility" ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών όπως του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI).

Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις κυρίως στον τομέα της Φωτονικής (Photonics) και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διάφορων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» ("Leadership Award") της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America - OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ».

Επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ για το 2005-6.

Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (Εuropean Optical Society - EOS).

 

Ανδρέας Ξανθός

kyb4


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Ειναι Γιατρός–μικροβιολόγος. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2012.
Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ.  Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδυασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.

 

 

Επιμέλεια: Μάνος Κριτσωτάκης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Βουλευτικές εκλογές 2015

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.