Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Ηράκλειο | 19/03/2019 - 10:05
Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες
Κτήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών έχουν μετατραπεί σε αποθήκες...

Θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης δομών Υγείας και κτηριακών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών κι αντ’ αυτού έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Καρδιολογική ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ, κτήριο πρώην ΙΚΑ Χερσονήσου, κτήριο πρώην ΙΚΑ Αγίου Μηνά... Κτήρια που ρημάζουν ενώ θα μπορούσαν να δίνουν λύση σε καίρια προβλήματα της υγείας του νομού Ηρακλείου, και όχι μόνο.

Αλλά και το σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο στο χωριό Στάβιες της Μεσαράς, που οι κάτοικοι με αγάπη και φροντίδα για την περιοχή τους δημιούργησαν εκ του μηδενός, και το οποίο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα μόνο χάρη στην αγάπη και το υψηλό αίσθημα ευθύνης ενός γιατρού από το γειτονικό Κέντρο Υγείας, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επίκαιρη ερώτηση με θέμα “Εκκρεμότητες σχετικές με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον νομό Ηρακλείου και την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, αναφορικά με την αξιοποίησή τους, η οποία και συζητήθηκε χθες στη Βουλή.
«Στον αρχικό σχεδιασμό του 2015 για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και αξιοποιώντας τον επιστημονικό “Χάρτη Υγείας” της Κρήτης, συμπεριελήφθησαν δύο κομβικά κτήρια για παραχώρηση από το υπουργείο Εργασίας προς την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης», σημειώνει στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής, αναφερόμενος στα κτήρια του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και Χερσονήσου, ζητώντας να αξιοποιηθούν ως πρότυπα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

Κατά την απάντησή του ο υπουργός είπε «ναι σε όλα», χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ανακοίνωση οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος... Αυτό, δυστυχώς, επιτρέπει στον καθένα από εμάς να φοβόμαστε πως ίσως το θέμα... να οδεύει προς τις καλένδες.

Αποθήκη η Καρδιολογική

Ακριβώς απέναντι από τη Μονάδα Στεφανιογραφίας του ΠΑΓΝΗ, μ’ ένα διάδρομο να τις χωρίζει δηλαδή, είναι τοποθετημένη η Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δυναμικότητας εφτά κλινών, πλήρως εξοπλισμένη, η μονάδα θα μπορούσε να αποτελέσει “όπλο” στη... φαρέτρα γιατρών και νοσηλευτών της Καρδιολογικής, που καθημερινά δίνουν μάχη με τον χρόνο. Ωστόσο, η μονάδα παραμένει κλειστή και μάλιστα έχει μετατραπεί σε αποθήκη.
Στους θαλάμους μόνωσης έχουν τοποθετηθεί ράφια, τα οποία έχουν γεμίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στην αίθουσα, δίπλα στα αχρησιμοποίητα κρεβάτια, άλλα σπασμένα ή σκισμένα και πάντως σίγουρα παροπλισμένα. Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, όμως η εικόνα των μόνιτορ που εξακολουθούν να βρίσκονται στα “νάιλον” της συσκευασίας μόνο μειδιάματα θλίψης μπορεί να προκαλέσει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τη συγκεκριμένη μονάδα έχουν κατά καιρούς γίνει προσλήψεις, ωστόσο οι γιατροί που προσελήφθησαν απασχολήθηκαν σε άλλες μονάδες. Μάλιστα, κατά ένα περίεργο τρόπο, από τις πρόσφατες στελεχώσεις ΜΕΘ στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας, η συγκεκριμένη μονάδα εξαιρέθηκε.
Και βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο είναι τι γίνεται με τους ασθενείς. Όταν οι γιατροί ψάχνουν κρεβάτι για τους ασθενείς τους, κάνουν τον σταυρό τους να βρουν στην έτερη μονάδα ή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, γιατί αλλιώς... μένουν διαθέσιμοι μόνο οι διάδρομοι.

Το έφτιαξαν μόνοι τους

Στο χωριό Στάβιες της Μεσαράς, με πρωτοβουλία των κατοίκων, κατασκευάστηκε, σε χώρο που ανήκε στον Συνεταιρισμό και παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, ένα ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο, που διαθέτει ακόμη και διαμέρισμα διαμονής του γιατρού. Στο υπόγειο μάλιστα του κτηρίου έχουν μελετηθεί και ηλεκτρολογικά αλλά και υδραυλικά έχουν πραγματοποιηθεί και οι εγκαταστάσεις για τη δημιουργία φυσιοθεραπευτηρίου.
Ωστόσο, αυτές έχουν γίνει αποθήκες σήμερα, ενώ το ιατρείο λειτουργεί χάρη στην αγάπη και το αίσθημα ευθύνης ενός γιατρού από το γειτονικό Κέντρο Υγείας του Χάρακα, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του μία φορά την εβδομάδα.
Στις Στάβιες υπήρχε ιατρείο, ωστόσο πριν από χρόνια έκλεισε. Το συγκεκριμένο ιατρείο, η θεσμοθέτηση του οποίου παραμένει ζητούμενο εδώ και χρόνια, εξυπηρετεί περισσότερους από 2.000 ανθρώπους - το 70% των οποίων είναι ηλικιωμένοι - από τα γύρω χωριά, καλύπτοντας μια μεγάλη αχτίνα, που φτάνει ως και τον παραλιακό οικισμό του Αϊ Γιάννη, νότια από τα Καπετανιανά.
Κι ενώ οι κάτοικοι έχουν πάρει υποσχέσεις για τη θεσμοθέτησή του από σχεδόν όλες τις διοικήσεις της Υ.ΠΕ. Κρήτης της τελευταίας δεκαπενταετίας, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί και συνεπώς δεν έχει προσληφθεί γιατρός για να λειτουργήσει. Αν δηλαδή ο εθελοντής γιατρός συνταξιοδοτηθεί, αρρωστήσει, κουραστεί ή οτιδήποτε άλλο από τα ανθρώπινα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να διανύουν με όποιο μέσο μια απόσταση 11 χλμ. ως το Κέντρο Υγείας Χάρακα κι άλλα πόσα ως το Ηράκλειο...

ΙΚΑ Αγ. Μηνά

Και βέβαια, σε κτήριο- “φάντασμα” έχει μετατραπεί και αυτό του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά, για το οποίο κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με το μέλλον του, ωστόσο στο κέντρο του Ηρακλείου το “φιλέτο” παραμένει ανεκμετάλλευτο. Το αδιανόητο του πράγματος είναι πως, την ίδια ώρα, το ελληνικό Δημόσιο μισθώνει κτήρια κυριολεκτικά κατασπαταλώντας τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, που τα τελευταία χρόνια, της κρίσης τα χρόνια, έχει αναγκαστεί σε εξευτελισμό του βιοτικού του επιπέδου.

Εκτεθειμένο στη φθορά και το πλιάτσικο

Σε κτήριο- “φάντασμα”, εκτεθειμένο στη φθορά και το πλιάτσικο, έχουν εξελιχθεί οι εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα κτήριο του οποίου οι ιατρικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν ποτέ, παρότι είναι έτοιμες, ενώ στην πτέρυγα των διοικητικών υπηρεσιών επικρατεί χάος. Οι υπάλληλοι έφυγαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα, παίρνοντας μαζί τους τα βασικά.
Φάκελοι, αρχεία, καταστάσεις που αφορούν τους ασφαλισμένους, αλλά και προσωπικά αντικείμενα είναι ατάκτως ερριμμένα στα πατώματα. Ψευδοροφές υπό διάλυση, φωτιστικά να κρέμονται από το ταβάνι, μπάζα και άλλα υλικά παντού, κοκκινόχωμα από την υγρασία... Χαρτιά, καφέδες, φλιτζάνια, ακόμα και δύο παιδικά παγουρίνο.
Και βέβαια γραφεία, καρέκλες, συρτάρια κι άλλος εξοπλισμός γραφείου, καλυμμένος με σκόνη, να ρημάζει την ώρα που το ελληνικό κράτος δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για νέες προμήθειες αυτού του είδους.
Το υπερσύγχρονο αυτό κτήριο ρημάζει εγκαταλελειμμένο και εκτεθειμένο στις ορέξεις του οποιουδήποτε. Ήδη έχει σημάδια παραβίασης, γεγονός που σημαίνει πως πολύ σύντομα θα γίνει πλιάτσικο σε αυτό. Κι αν επιτρέπεται ένα προσωπικό σχόλιο, με τα όσα γνωρίζουμε για τη μικροπαραβατικότητα, πολύ κράτησε ανέγγιχτο...
Την ίδια ώρα, 100 μέτρα παραπάνω υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ της Χερσονήσου, ο οποίος στεγάζεται σε ένα κοντέινερ! Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, δηλαδή, εκτελούν τις βάρδιες τους εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης, ενώ 100 μέτρα παρακάτω, το κτήριο του πρώην ΙΚΑ έχει άπλετο χώρο τόσο για τα ασθενοφόρα, όσο και για τους εργαζόμενους, και παραμένει άδειο.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Απίστευτες εικόνες: Πάρκο - «ζούγκλα» χωρίς συντήρηση και…

Αντί για πνεύμονας πρασίνου... εγκαταλελειμμένη έκταση - Δημότες αναφέρονται και στους κινδύνους που ελλοχεύουν τις βραδινές ώρες στο Πάρκο…

Άσχημα μαντάτα για τα αμπέλια - Μεγάλες οι ζημιές

Αμπέλια που χτυπούσαν οι βορειοδυτικοί άνεμοι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, φανερή ή “τυφλή”

Συναγερμός στο αεροδρόμιο - Γυναίκα κατέληξε μέσα στο αεροπλάνο

Ηλικιωμένη γυναίκα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι άφησε την τελευταία της πνοή, πριν την απογείωση του αεροσκάφους

Παντρεύτηκε ο 20χρονος Γιώργος που χτύπησε σε λακκούβα…

Νέα σελίδα άνοιξε στην ζωή του 20χρονου Γιώργου που τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε επέμβαση

Νέο τροχαίο στο Ηράκλειο: Στην εντατική δικυκλιστής μετά…

Στο ύψος του Παγκρήτιου Σταδίου συγκρούστηκε με Ι.Χ.

Ηλικιωμένος βρέθηκε να χρωστά στην εφορία 3 δις ευρώ!

Πολύμηνη ταλαιπωρία για την οικογένειά του

Ένοχος ο γιατρός για τον 33χρονο που έμεινε τετραπληγικός…

Στο ΠΑΓΝΗ είχε γίνει το χειρουργείο - Τι λέει η οικογένεια του άντρα για τη δικαίωσή τους

Οι ράμπο του ΣΔΟΕ «ξετρύπωσαν» καλάσνικοφ και χιλιάδες…

Τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ηράκλειο από τις 7 έως τις 11 Απριλίου

Στο κέντρο του Ηρακλείου το πασχαλινό παζάρι του Παιδικού…

Διατίθενται λαμπάδες και πασχαλινά είδη

Βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Η ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου του

«Ήρωες»: Επέτρεψε στη γυναίκα του να γίνει πόρνη λόγω κρίσης…

Σοκαριστική η αποκάλυψη ιερόδουλης που εργάζεται σε οίκο ανοχής

Απολογείται σήμερα ο δραπέτης – τραγουδιστής

Κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού

Στην Εισαγγελία η δικογραφία για την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διερεύνηση της ανείπωτης τραγωδίας που γράφτηκε στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου όπου χάθηκαν με άδικο και οδυνηρό τρόπο τέσσερις ανθρώπινες…

Νέα τηλεφωνική απάτη: Τετραπέρατη 70χρονη κατατρόπωσε κύκλωμα

Νέο κρούσμα τηλεφωνικής απάτης στο Ηράκλειο - «Ο γιος σας σκότωσε 14χρονη σε τροχαίο»

Καταδικάστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ο σεκιουριτάς «φαντομάς»

Ο σεκιουριτάς υποστήριξε ότι δανειζόταν από τοκογλύφους που του ζητούσαν πίσω τα χρήματα με απειλές

Διάβαση… «σκοντάφτει» στο δέντρο!

Κουίζ για "δυνατούς λύτες" το πέρασμα από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη

Η χύτρα την έστειλε στο νοσοκομείο

Σε περιπέτειες μπήκε μια γυναίκα νωρίς το μεσημέρι και ενώ μαγείρευε σπίτι της.

Nέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού…

Εξασφαλίστηκαν με χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Μπαμπάς έγινε ο Στάθης Καραταράκης μετά το σοβαρό τροχαίο

Γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι - Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής είναι στο σπίτι του

«Ήρωες»: Στα άδυτα των οίκων ανοχής

Ιερόδουλες «σπάνε» τη σιωπή τους στο δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο αγωγός του βιολογικού καθαρισμού περνά κάτω από το σπίτι…

Το ζευγάρι στο Ηράκλειο υποστηρίζει ότι έχει υποστεί ζημιά ύψους 25.000 € - Ζητά απαντήσεις από τη ΔΕΥΑΗ

Νέες συλλήψεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων

Στο σκαμνί ο θείος που φέρεται να βίαζε τον ανιψιό του

Ο 59χρονος φέρεται να κακοποιούσε τον 10χρονο - οποίος μάλιστα είναι και ανιψάκι του- συστηματικά

Στάση εργασίας από τους εργαζομένους κοινωφελούς εργασίας

Σε στάση εργασίας προχωρά η Κίνηση εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας Ηρακλείου Κρήτης

Ταυτοποιήθηκε ο άντρας που βρέθηκε νεκρός στο δρόμο

Έπειτα από έρευνες, η ταυτότητα του νεαρού βρέθηκε

Γιώργος Τριανταφύλλου: Η έκκληση των συναδέλφων του για…

Ο 83χρονος δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και μία εβδομάδα

Τσάκωσαν «μαϊμού» αποκλειστικές στο νοσοκομείο

Συνελήφθησαν μια 57χρονη και μια 58χρονη

Κρητικοί στο σκαμνί για τα ροζ βίντεο - Γυναίκες είδαν τον…

Βιντεοσκοπούσαν τις ερωτικές τους περιπτύξεις και τις ανέβαζαν στο διαδίκτυο

Τη Δευτέρα η απολογία του 59χρονου που κατηγορείται ότι…

Προθεσμία πήρε για να απολογηθεί τη Δευτέρα ο 59χρονος άνδρας

Δράσεις για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων

Με επιτυχία δράσεις Περιφέρειας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης

Τροχαίο με το καλημέρα στο Ηράκλειο

Καραμπόλα τριών οχημάτων

Στο επίκεντρο η δωρεάν μεταφορά των μαθητών του Πειραματικού

Με τον νέο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης συναντήθηκε ο Ν. Ηγουμενίδης

Φίδια, χοχλιοί και ηρωίνη στο σπίτι «Ρώσου» στου Ηράκλειο

Πώς η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στα ίχνη 49χρονου “βαρόνου” ναρκωτικών και του 51χρονου συνεργάτη του

Ύστατη προσπάθεια για τις λαϊκές Αλικαρνασσού και Καμινίων

Εκ νέου προσπάθεια να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” για τη λαϊκή της Δευτέρας και της Τρίτης

Ξεσπάθωσαν για τον δρόμο που «βούλιαξε» κοντά στο ΠΑΓΝΗ

Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων των Βουτών στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Πάνω από 1,2 κιλά ηρωίνης βρέθηκαν σε καβάντζα στο Ηράκλειο…

Δυο άτομα συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη στο…

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, επρόκειτο να καθίσει ο 58χρονος κτηνοτρόφος

Ο... τσιμεντόλιθος έπεσε στο κεφάλι του & τον έστειλε στο…

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο

Νέα αναβολή στη δίκη του γυμναστή για το βιασμό της 14χρονης…

Εντύπωση έχουν προκαλέσει τα όσα υποστηρίζει η πλευρά της φερόμενης παθούσας

Ξυπνούν μνήμες από το άγριο φονικό με θύμα τον Ανδρέα Κανάκη

Στο σκαμνί 58χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον κτηνοτρόφο

Ηράκλειο: Εργατικό ατύχημα στην Εθνική Οδό

Διεκομίσθη με τραύμα στο κεφάλι στο νοσοκομείο

Ώρες αγωνίας για ηλικιωμένο άνδρα – Χάθηκαν τα ίχνη του

Πήγε στο καφενείο χθες το πρωί και δεν επέστρεψε

«Φονικό πέρασμα» έξω από Σχολεία

Επικίνδυνο σημείο στο πεζοδρόμιο του 54ου και 77ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί για πλαστογραφία πιστοποιητικών…

Επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στην Γερμανία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.