Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Ηράκλειο | 19/03/2019 - 10:05
Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες
Κτήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών έχουν μετατραπεί σε αποθήκες...

Θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης δομών Υγείας και κτηριακών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών κι αντ’ αυτού έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Καρδιολογική ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ, κτήριο πρώην ΙΚΑ Χερσονήσου, κτήριο πρώην ΙΚΑ Αγίου Μηνά... Κτήρια που ρημάζουν ενώ θα μπορούσαν να δίνουν λύση σε καίρια προβλήματα της υγείας του νομού Ηρακλείου, και όχι μόνο.

Αλλά και το σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο στο χωριό Στάβιες της Μεσαράς, που οι κάτοικοι με αγάπη και φροντίδα για την περιοχή τους δημιούργησαν εκ του μηδενός, και το οποίο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα μόνο χάρη στην αγάπη και το υψηλό αίσθημα ευθύνης ενός γιατρού από το γειτονικό Κέντρο Υγείας, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επίκαιρη ερώτηση με θέμα “Εκκρεμότητες σχετικές με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον νομό Ηρακλείου και την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, αναφορικά με την αξιοποίησή τους, η οποία και συζητήθηκε χθες στη Βουλή.
«Στον αρχικό σχεδιασμό του 2015 για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και αξιοποιώντας τον επιστημονικό “Χάρτη Υγείας” της Κρήτης, συμπεριελήφθησαν δύο κομβικά κτήρια για παραχώρηση από το υπουργείο Εργασίας προς την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης», σημειώνει στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής, αναφερόμενος στα κτήρια του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και Χερσονήσου, ζητώντας να αξιοποιηθούν ως πρότυπα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

Κατά την απάντησή του ο υπουργός είπε «ναι σε όλα», χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ανακοίνωση οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος... Αυτό, δυστυχώς, επιτρέπει στον καθένα από εμάς να φοβόμαστε πως ίσως το θέμα... να οδεύει προς τις καλένδες.

Αποθήκη η Καρδιολογική

Ακριβώς απέναντι από τη Μονάδα Στεφανιογραφίας του ΠΑΓΝΗ, μ’ ένα διάδρομο να τις χωρίζει δηλαδή, είναι τοποθετημένη η Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δυναμικότητας εφτά κλινών, πλήρως εξοπλισμένη, η μονάδα θα μπορούσε να αποτελέσει “όπλο” στη... φαρέτρα γιατρών και νοσηλευτών της Καρδιολογικής, που καθημερινά δίνουν μάχη με τον χρόνο. Ωστόσο, η μονάδα παραμένει κλειστή και μάλιστα έχει μετατραπεί σε αποθήκη.
Στους θαλάμους μόνωσης έχουν τοποθετηθεί ράφια, τα οποία έχουν γεμίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στην αίθουσα, δίπλα στα αχρησιμοποίητα κρεβάτια, άλλα σπασμένα ή σκισμένα και πάντως σίγουρα παροπλισμένα. Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, όμως η εικόνα των μόνιτορ που εξακολουθούν να βρίσκονται στα “νάιλον” της συσκευασίας μόνο μειδιάματα θλίψης μπορεί να προκαλέσει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τη συγκεκριμένη μονάδα έχουν κατά καιρούς γίνει προσλήψεις, ωστόσο οι γιατροί που προσελήφθησαν απασχολήθηκαν σε άλλες μονάδες. Μάλιστα, κατά ένα περίεργο τρόπο, από τις πρόσφατες στελεχώσεις ΜΕΘ στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας, η συγκεκριμένη μονάδα εξαιρέθηκε.
Και βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο είναι τι γίνεται με τους ασθενείς. Όταν οι γιατροί ψάχνουν κρεβάτι για τους ασθενείς τους, κάνουν τον σταυρό τους να βρουν στην έτερη μονάδα ή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, γιατί αλλιώς... μένουν διαθέσιμοι μόνο οι διάδρομοι.

Το έφτιαξαν μόνοι τους

Στο χωριό Στάβιες της Μεσαράς, με πρωτοβουλία των κατοίκων, κατασκευάστηκε, σε χώρο που ανήκε στον Συνεταιρισμό και παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, ένα ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο, που διαθέτει ακόμη και διαμέρισμα διαμονής του γιατρού. Στο υπόγειο μάλιστα του κτηρίου έχουν μελετηθεί και ηλεκτρολογικά αλλά και υδραυλικά έχουν πραγματοποιηθεί και οι εγκαταστάσεις για τη δημιουργία φυσιοθεραπευτηρίου.
Ωστόσο, αυτές έχουν γίνει αποθήκες σήμερα, ενώ το ιατρείο λειτουργεί χάρη στην αγάπη και το αίσθημα ευθύνης ενός γιατρού από το γειτονικό Κέντρο Υγείας του Χάρακα, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του μία φορά την εβδομάδα.
Στις Στάβιες υπήρχε ιατρείο, ωστόσο πριν από χρόνια έκλεισε. Το συγκεκριμένο ιατρείο, η θεσμοθέτηση του οποίου παραμένει ζητούμενο εδώ και χρόνια, εξυπηρετεί περισσότερους από 2.000 ανθρώπους - το 70% των οποίων είναι ηλικιωμένοι - από τα γύρω χωριά, καλύπτοντας μια μεγάλη αχτίνα, που φτάνει ως και τον παραλιακό οικισμό του Αϊ Γιάννη, νότια από τα Καπετανιανά.
Κι ενώ οι κάτοικοι έχουν πάρει υποσχέσεις για τη θεσμοθέτησή του από σχεδόν όλες τις διοικήσεις της Υ.ΠΕ. Κρήτης της τελευταίας δεκαπενταετίας, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί και συνεπώς δεν έχει προσληφθεί γιατρός για να λειτουργήσει. Αν δηλαδή ο εθελοντής γιατρός συνταξιοδοτηθεί, αρρωστήσει, κουραστεί ή οτιδήποτε άλλο από τα ανθρώπινα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να διανύουν με όποιο μέσο μια απόσταση 11 χλμ. ως το Κέντρο Υγείας Χάρακα κι άλλα πόσα ως το Ηράκλειο...

ΙΚΑ Αγ. Μηνά

Και βέβαια, σε κτήριο- “φάντασμα” έχει μετατραπεί και αυτό του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά, για το οποίο κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με το μέλλον του, ωστόσο στο κέντρο του Ηρακλείου το “φιλέτο” παραμένει ανεκμετάλλευτο. Το αδιανόητο του πράγματος είναι πως, την ίδια ώρα, το ελληνικό Δημόσιο μισθώνει κτήρια κυριολεκτικά κατασπαταλώντας τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, που τα τελευταία χρόνια, της κρίσης τα χρόνια, έχει αναγκαστεί σε εξευτελισμό του βιοτικού του επιπέδου.

Εκτεθειμένο στη φθορά και το πλιάτσικο

Σε κτήριο- “φάντασμα”, εκτεθειμένο στη φθορά και το πλιάτσικο, έχουν εξελιχθεί οι εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα κτήριο του οποίου οι ιατρικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν ποτέ, παρότι είναι έτοιμες, ενώ στην πτέρυγα των διοικητικών υπηρεσιών επικρατεί χάος. Οι υπάλληλοι έφυγαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα, παίρνοντας μαζί τους τα βασικά.
Φάκελοι, αρχεία, καταστάσεις που αφορούν τους ασφαλισμένους, αλλά και προσωπικά αντικείμενα είναι ατάκτως ερριμμένα στα πατώματα. Ψευδοροφές υπό διάλυση, φωτιστικά να κρέμονται από το ταβάνι, μπάζα και άλλα υλικά παντού, κοκκινόχωμα από την υγρασία... Χαρτιά, καφέδες, φλιτζάνια, ακόμα και δύο παιδικά παγουρίνο.
Και βέβαια γραφεία, καρέκλες, συρτάρια κι άλλος εξοπλισμός γραφείου, καλυμμένος με σκόνη, να ρημάζει την ώρα που το ελληνικό κράτος δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για νέες προμήθειες αυτού του είδους.
Το υπερσύγχρονο αυτό κτήριο ρημάζει εγκαταλελειμμένο και εκτεθειμένο στις ορέξεις του οποιουδήποτε. Ήδη έχει σημάδια παραβίασης, γεγονός που σημαίνει πως πολύ σύντομα θα γίνει πλιάτσικο σε αυτό. Κι αν επιτρέπεται ένα προσωπικό σχόλιο, με τα όσα γνωρίζουμε για τη μικροπαραβατικότητα, πολύ κράτησε ανέγγιχτο...
Την ίδια ώρα, 100 μέτρα παραπάνω υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ της Χερσονήσου, ο οποίος στεγάζεται σε ένα κοντέινερ! Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, δηλαδή, εκτελούν τις βάρδιες τους εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης, ενώ 100 μέτρα παρακάτω, το κτήριο του πρώην ΙΚΑ έχει άπλετο χώρο τόσο για τα ασθενοφόρα, όσο και για τους εργαζόμενους, και παραμένει άδειο.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Ηράκλειο: Χωρίς νερό εδώ και 12 μέρες

Το «μαρτύριο της σταγόνας» ζουν οι κάτοικοι σε Σύλλαμο, Βασιλειές και Άγιο Βλάση

Εκτροπή αυτοκινήτου με το «καλημέρα» στις Γούβες

Ασθενοφόρο κλήθηκε στο σημείο του ατυχήματος

Τραυματίστηκε παιδί μετά από τροχαίο ατύχημα

Το αυτοκίνητο στο οποίο οδηγούσε ο πατέρας του ανετράπη

Εθνική οδός: Κυκλοφοριακές αλλαγές στον κόμβο Γουρνών…

Αλλάζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα και για τον λόγο αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους

Νεκρός άντρας βρέθηκε πεσμένος στον δρόμο

Συναγερμός σε αστυνομία και ΕΚΑΒ

Σε απολογία 37 δημοτικοί σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος

Δεν κήρυξαν έκπτωτο τον εργολάβο και τώρα διεκδικεί 233.000 ευρώ από τον Δήμο - Εξηγήσεις ζητάει η Αποκεντρωμένη

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα προβλήματα στον κλιματισμό

“Η τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει κάνει παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία του συστήματος”

«Έφυγε» η αγαπητή καθηγήτρια Γερμανικών, Μαρία Οικονομάκη

Μεγάλη θλίψη για το θάνατο της 56χρονης που έδινε μάχη με τον καρκίνο

Αυτοκίνητο έπεσε σε… γκρεμό 25 μέτρων!

Διασώστες και περαστικοί έσωσαν το ηλικιωμένο ζευγάρι

Έχασαν το παιδί τους στην θάλασσα

Το μπάνιο τους μετατράπηκε σε "εφιάλτη"

«Μάχεται» να κρατηθεί στη ζωή ο 35χρονος μετά το τροχαίο…

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο δικυκλιστής

Θανατηφόρο τροχαίο στα Μάλια: 2 νεκροί και μία βαριά τραυματίας

Νεκροί ένας άνδρας και μία γυναίκα - Στο ΠΑΓΝΗ έχει μεταφερθεί η τραυματίας

Σε οριακό σημείο οι ελλείψεις προσωπικού στο Βενιζέλειο

Ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 30 ασθενείς την καλοκαιρινή περίοδο

Τελευταία βουτιά για άντρα σε παραλία των Μαλίων - Ήταν…

Για αρκετές ώρες βρισκόταν στη θάλασσα

Πώς θα προστατευτούν τα ζώα από τον καύσωνα

Μείωση θερμοκρασίας, δροσερό νερό και εξασφάλιση σκιερού μέρους συστήνει ο κτηνίατρος Κ. Ψαρουδάκης

Τι απαντά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την Παιδοχειρουργική

Θέμα: «Απάντηση σε δημοσίευμά που αφορά τη λειτουργία της Παιδοχειρουργικής Μονάδας στο ΠαΓΝΗ ».

Προσλήψεις για την Παιδική Εξοχή του.. Κοκκίνη Χάνι

Δείτε ποιες ειδικότητες ζητούνται

Επιμένει ότι δεν βίασε την τουρίστρια ο 19χρονος - Απολογείται…

Πήρε προθεσμία διότι δεν είχε φτάσει στις Αρχές η ιατροδικαστική εξέταση

Έβγαλε… μαχαίρι και απειλούσε τη σύντροφό του στην παραλία

Μεγάλη αναστάτωση αργά το απόγευμα στην παραλία «Αρίνα»

Χωρίς γιατρό η Παιδοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ εφτά μέρες το…

Τί αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα

Σκόρπισαν την τέφρα του Καθηγητή στο Κρητικό Πέλαγος -…

Ο Βασίλης Ναυπακτίτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιθυμούσε η τελευταία του κατοικία να είναι το Κρητικό Πέλαγος

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο: Γιατί ακούστηκε η δυνατή…

Γιατί έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός

Λάδι: Κατρακύλα δίχως τέλος στην τιμή

Απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο με το καλημέρα σας

Με το καλημέρα σεισμική δόνηση "ταρακούνησε" το Ηράκλειο

Με κατσαβίδι τραυματίστηκε γυναίκα στο θώρακα

Η τραυματίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ

Λεοντόψαρο καμάκωσε ψαροτουφεκάς στη Μεσαρά

Το επικίνδυνο ψάρι έφτασε εδώ και καιρό στην Κρήτη

Σούφρωσε» πορτοφόλι από περίπτερο & έγινε… καπνός - Αποκαλυπτικό…

Μπροστά σε δύο γυναίκες κατάφερε να κλέψει πορτοφόλι και να εξαφανιστεί

Πέταξαν πέτρα σε παρμπρίζ αυτοκινήτου στην εθνική οδό…

Παρά την σύγχυση και τον πανικό, η οδηγός κατάφερε να συγκρατήσει την ψυχραιμία της, ενημερώνοντας και την αστυνομία για το περιστατικό στο οποίο και πρωταγωνίστησε…

Ειρήνη Τζώρτζογλου: Η νικήτρια του Βρετανικού MasterChef στο…

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου, η Κρητικιά που «σάρωσε» στο Βρετανικό MasterChef, βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι»

Τραγωδία: Νεκρό βρέφος σε ξενοδοχείο – Οι διακοπές κατέληξαν…

Τραγικές φιγούρες ο 49χρονος πατέρας και η 39χρονη μητέρα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν μια για πάντα το παιδάκι τους

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στην 62 Μαρτύρων: Στη χειρουργική ο…

Υπό στενή ιατρική παρακολούθηση ο 28χρονος που τραυματίστηκε με μαχαίρι

Εντοπίστηκε νάρκη σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου

Συναγερμός για νάρκη η οποία εντοπίστηκε σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου το απόγευμα της Τρίτης

Το όνειρο της Ιατρικής για την Γαβριέλλα Στραταντωνάκη…

«Σκόραρε ψηλά» η Γαβριέλλα Στραταντωνάκη και το όνειρο της ιατρικής έγινε πραγματικότητα, συγκεντρώνοντας 18.981 μόρια!

Bιασμός 14χρονης αθλήτριας: «Καταστράφηκε η ζωή μου»

Ξέσπασε σε κλάματα η 32χρονη σήμερα μάνα 3 παιδιών που φέρεται να βιάστηκε πριν 18 χρόνια από τον γυμναστή της

Πανελλήνιες: Η Λίλα «έπιασε» 20,4 και έκανε το όνειρο πραγματικότητα

Η 18χρονη αριστούχος πέρασε στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, πετυχαίνοντας μια από τις πιο υψηλές βαθμολογίες των τελευταίων ετών

Έζησαν τον εφιάλτη ενώ τους «κατάπιναν» τα κύματα – Βίντεο…

Στα Μάλια την Κυριακή, κινδύνευσαν 4 ανθρώπινες ζωές

Περιπέτεια με αίσιο τέλος για μικρά παιδιά που χάθηκαν…

Ώρες αγωνίας για δύο μικρά παιδιά τα οποία… χάθηκαν μέσα στη θάλασσα στις Γούρνες

Μαρία και Κωνσταντίνα: Οι δίδυμες που πέτυχαν μαζί στις…

Διπλή περηφάνια για δίδυμες αδερφές που διάβαζαν μαζί και πέτυχαν και μαζί στις εξετάσεις!

Μάταλα: «Ξεσηκώθηκε» η παραλία κυνηγώντας επιτήδειο - Τον……

Αναστάτωση νωρίς το μεσημέρι στην παραλία των Ματάλων

Πανελλήνιες 2019: Από το ΕΠΑ.Λ στην Ιατρική o Μάνος

Ένα όνειρο ζωής εκπληρώθηκε για τον Μάνο, χάρη στην πίστη στον εαυτό του και την προσπάθεια

Έφυγε ο Αλφρέντο Πότσι χωρίς απαντήσεις για την εξαφάνιση…

Παραμένει άλυτο το μυστήριο της εξαφάνισης του Κάρλο Πότσι

Βανδαλισμός σε εκλογικό περίπτερο στο Ηράκλειο

Ανήκει στο ΚΚΕ (μ-λ) – Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας

Αυτοσχέδιες χωματερές μας «πνίγουν» - Εικόνες ντροπής

Με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, οι αυτοσχέδιες χωματερές έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα στο Ηράκλειο

Βρέφος νοσηλεύτηκε σε ράντζο στην Παιδιατρική του Βενιζελείου

Βρέφος 8 μηνών με πυρετό και άλλα συμπτώματα στο διάδρομο της Παιδιατρικής Κλινικής του Βενιζελείου

Θάνατος 18χρονου ποδοσφαιριστή στην Αρχ. Μακαρίου - Γιατί…

Eκτός από τον άτυχο Κώστα, είχαν τραυματιστεί σοβαρά δύο συνομήλικοι φίλοι του

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.