Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Απομακρύνονται οι 410 τόνοι εκρηκτικών από το λιμανι του Ηρακλείου (pics)

Απομακρύνονται οι 410 τόνοι εκρηκτικών από το λιμανι του Ηρακλείου (pics)

Ηράκλειο | 16/01/2018 - 17:00
Απομακρύνονται οι 410 τόνοι εκρηκτικών από το λιμανι του Ηρακλείου (pics)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το λιμάνι του Ηρακλείου. Μια επιχείρηση που γίνεται παρουσία εξειδικευμένου κλιμακίου και πυροτεχνουργών.

Συμφωνα με πληροφορίες λοιπόν που έγιναν γνωστές, τα εκρηκτικά, θα μεταφερθούν σε ειδική αποθήκη του Στρατού Ξηράς, σε σημείο και χώρο ασφαλή.

H ολη διαδικασία τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και υπό τον συντονισμό των λιμενικών αρχών του Ηρακλείου 

Ετσι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής φαίνεται από την εξέλιξη αυτή, πως προχώρησε στις σχετικές ενέργειες, ικανοποιώντας τα πολλά αιτήματα...ανησυχίας και προβληματισμού τοπικών φορέων και πολιτών του Ηρακλείου, με την επιχείρηση να ολοκληρώνεται άμεσα.

Πως έφθασαν οι 410 τόνοι εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου; 

Την ίδια ώρα με Ερώτηση του ο Βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης θέτει μια σειρα ερωτημάτων επί του θέματος.

«Μεγάλη αναστάτωση, αλλά και σοβαρά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί με την υπόθεση του πλοίου «Andromeda» με το επικίνδυνο φορτίο, του πλοίου με τους 410 τόνους εκρηκτικών που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου από τις 8 Ιανουαρίου, κατόπιν εντολής των λιμενικών αρχών. Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου, το επικίνδυνο φορτίο του παραμένει στις αποθήκες του λιμανιού, ενώ σύμφωνα με το από 12-01-2018 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «δρομολογείται η άμεση απομάκρυνση και μεταφορά τους [εκρηκτικά] σε χώρους του στρατού».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εν λόγω πλοίο περιφέρεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα για ένα περίπου μήνα, ενώ οι ελληνικές αρχές γνώριζαν το περιεχόμενο του φορτίου. Ειδικότερα, το πλοίο «Andromeda», μέσω της εταιρίας που το πρακτορεύει, ζήτησε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 την συνδρομή των ελληνικών Αρχών λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου επικαλούμενο ότι υπήρχε οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές-φορτωτές και τους παραλήπτες.  

Μάλιστα, στις 20 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ο τύπος, η εταιρία που πρακτορεύει το πλοίο ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο με αίτημα της «την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι του Αστακού, με σκοπό την εκφόρτωση και αποθήκευση του φορτίου μέχρις ότου επιλυθεί ή διακανονιστεί η οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές/φορτωτές και παραλήπτες, ώστε να απελευθερωθεί το συγκεκριμένο πλοίο από την παρούσα δέσμευσή του και να αναχωρήσει άμεσα».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το Υπουργείο αρνήθηκε την προσέγγιση στο λιμάνι του Αστακού με αποτέλεσμα το πλοίο να περιφέρεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζητώντας άδεια να δέσει σε διάφορα λιμάνια, όπως αυτό της Καλαμάτας, των Κυθήρων, των Καλών Λιμένων και της Σητείας και λαμβάνοντας κάθε φορά αρνητική απάντηση σε μία προσπάθεια να απαλλαχθούν από ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο. Όλο αυτό το διάστημα το πλοίο πλέει σε ελληνικά χωρικά ύδατα! 

Ωστόσο, κι ενώ το πλοίο βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο, το Λιμενικό Σώμα, αξιοποιώντας νέες πληροφορίες για το φορτίο του πλοίου, όπου σύμφωνα με αυτές μεταφέρει και ναρκωτικά, πραγματοποιεί έλεγχο στο εν λόγω πλοίο, προκειμένου να ελέγξουν εάν μεταφέρει και ναρκωτικά. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε δεν προέκυψε μεταφορά ναρκωτικών κι έτσι δίνεται εντολή στο πλοίο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου.   

Όμως, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λιμένα του Ηρακλείου, το λιμάνι του Ηρακλείου είναι επιβατηγό και απαγορεύεται σε αυτό η προσέγγιση και πρόσδεση πλοίων με επικίνδυνα φορτία, όπως το φορτίο του «Andromeda». Μάλιστα, το εξαιρετικά επικίνδυνο του φορτίου έχει επισημάνει και ο διαχειριστής της εταιρείας, κ. Θ. Ρέλλος, όπου επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών….  Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα». 

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και για το εάν υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στις λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης, και ειδικότερα του Ηρακλείου, προκειμένου να μπορεί η υπηρεσία να ανταπεξέλθει σε τέτοια περιστατικά. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης δεν διαθέτουν πυροτεχνουργό, ούτε αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών, ώστε να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά, και κυρίως ακίνδυνα, τα καθήκοντα τους. 

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Είναι νόμιμη η έλευση και η παραμονή του πλοίου «Andromeda» με το επικίνδυνο φορτίο στο λιμάνι του Ηρακλείου; Πως επελέγη το λιμάνι του Ηρακλείου για την κατάπλευση του πλοίου;

2. Σας ήταν γνωστό το φορτίο του πλοίου; Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία.

3. Ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 που το πλοίο «Andromeda» ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών μέχρι και σήμερα που παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου; Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία». 

Επιστολή Σωκράτη Βαρδάκη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας 

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή, απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. 

Σε συνέχεια της συνάντησής τους στις 11/1/18, κατά την οποία τέθηκε το θέμα του πλοίου «Andromeda» και η ασφαλή απομάκρυνση των εκρηκτικών από το λιμάνι του Ηρακλείου, ο κ. Βαρδάκης επαναφέρει με την επιστολή του προς τον κ. Υπουργό, το ζήτημα της ενίσχυσης του Λιμενικού  Σώματος στη Κρήτη. 

Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «η γεωπολιτική θέση της Κρήτης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το λιμάνι Ηρακλείου είναι το 3ο σε επιβατική και εμπορευματική κίνηση, εγείρουν ζητήματα ασφάλειας στη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων». Για τους παραπάνω λόγους «η αύξηση του λιμενικού προσωπικού και η στελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών Κρήτης θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα πρώτης προτεραιότητας» όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Βαρδάκης.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα κρούσματα πλοίων που το τελευταίο διάστημα, μεταφέρουν παράνομα φορτία (εκρηκτικά, ναρκωτικά, όπλα), ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται καταγράφονται περιστατικά μεταναστευτικών ροών που χρησιμοποιούν ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη την Κρήτη και σημειώνει: «τα γεγονότα αυτά, ενισχύουν την ανάγκη αστυνόμευσης, εντείνουν το πρόβλημα της ασφάλειας των πολιτών και αναδεικνύουν την ανάγκη στελέχωσης με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και υλικοτεχνική υποδομή, όπως εξάλλου και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης σας έχει θέσει με ανακοίνωσή της.»

Ο κ. Βαρδάκης καταλήγει ζητώντας από τον κ. Υπουργό στην επικείμενη επίσκεψή του στο Ηράκλειο αύριο (Τετάρτη 17/1/2018) να συμβάλει αποτελεσματικά στην άμεση λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την επιχειρησιακή ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και την υποστήριξης των Λιμενικών που έχουν υπερβάλει εαυτόν για να αισθάνονται οι κάτοικοι και επισκέπτες της Κρήτης ασφαλείς.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.