Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Από σήμερα οι βυθομετρήσεις για τη διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου και Ισραήλ - Σε φάση υλοποίησης η σύνδεση

Από σήμερα οι βυθομετρήσεις για τη διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου και Ισραήλ - Σε φάση υλοποίησης η σύνδεση

Περιβάλλον | 25/01/2016 - 08:53
Από σήμερα οι βυθομετρήσεις για τη διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου και Ισραήλ - Σε φάση υλοποίησης η σύνδεση
Ξεκινουν τη βυθομέτρηση για την πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου, με στόχο τη διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου- Ισραήλ. Η υλοποίηση του Εuroasia Interconnector θα αρχίσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022

Μάλιστα σημερα το ιταλικό Odin Finder ξεκινά τις βυθομετρικές έρευνες ενόψει της κατασκευής του έργου της ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του ενιαίου καλωδίου που θα έχει την Κρήτη... πρωταγωνίστρια.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Κρήτη ηταν παρούσα στην Κύπρο, εν αναμονή των τελικών θέσεων και απαντήσεως για το καλώδιο που θα συνδέει το νησί με το ηπειρωτικό σύστημα. Εκεί έγινε και η επίσημη πρώτη των βυθομετρικών ερευνών για ευνόητους λόγους.

 Πρεσβευτές από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, μαζί με αριθμό εμπειρογνωμόνων, έδωσαν το «παρών» τους στις πρώτες βυθομετρήσεις από το ιταλικό καράβι Odin Finder στη Λεμεσό. Και με τον πλέον επίσημο τρόπο εγιναν τα εγκαίνια την περασμένη Τετάρτη στη Λεμεσό για τις πρώτες βυθομετρικές εργασίες, ενόψει της κατασκευής του «EuroAsia Interconnector», το οποίο θα διασυνδέει μέσω ενός ηλεκτρικού καλωδίου το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης.

 Τις εν λόγω βυθομετρήσεις πραγματοποίησε το καράβι Odin Finder, της ιταλικής εταιρείας Gas, η οποία κέρδισε και τον διαγωνισμό που διοργάνωσε προηγουμένως η EuroAsia Interconnector Α.Ε.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» τους και οι πρέσβεις των τριών χωρών (Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ) καθώς και της Ιταλίας, αριθμός εμπειρογνωμόνων μαζί με τον επιχειρηματία Νάσο Κτωρίδη, ο οποίος στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Σημειώνεται ότι την Κρήτη εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη, η οποία παρίστατο και στην τελετή της επίσημης υπογραφής που έγινε πάλι στην Κύπρο. Το Euroasia Interconnector αναμένεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μη απομόνωση της Κύπρου και της Κρήτης ενεργειακά. Η υλοποίηση του έργου θα αρχίσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022, ενώ η διάρκεια ζωής του καλωδίου υπολογίζεται ώς τα 50 χρόνια, και η απόσβεσή του θα γίνει μόλις σε τέσσερα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο, που θα διασυνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, και του οποίου η μεταφορική ικανότητα φτάνει τα 2000 MW. Το συνολικό μήκος του καλωδίου είναι περίπου 820 ναυτικά μίλια, δηλαδή περίπου 1518 km και αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο.

Αναλυτικότερα, οι τρεις αμφίδρομες διασυνδέσεις είναι οι εξής:

α. 329 χλμ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου

β. 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης

γ. 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής

Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος-Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Το έργο τυγχάνει θετικής αξιολόγησης, αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί από την Ένωση.

Γεωπολιτική αναβάθμιση

Σε διάλεξή του με θέμα «Στρατηγική και ενεργειακή Κύπρος» στη Λευκωσία την Τετάρτη, ο Δρ Λυγερός επεσήμανε πως τα στρατηγικά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο νότιο μέρος, με την αξία τους στην Κύπρο να φτάνει το 1,4 τρις δολάρια. «Τα θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουν μόνο μια οικονομική, αλλά και μια γεωπολιτική αξία», δήλωσε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως και οι υπόλοιπες χώρες αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται πού βρίσκεται η Κύπρος και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως ενεργειακός κόμβος.

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά στο Οικόπεδο 1, για το οποίο, αν και μέχρι πρόσφατα καμία εταιρεία δεν ενδιαφερόταν, πλέον αναμένεται να αποτελέσει στόχο των εταιρειών πετρελαίου. Όπως εξήγησε, λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, οι εταιρείες άρχισαν να ενδιαφέρονται και για κοιτάσματα παρόμοιας γεωμορφολογικής δομής (καρστικού ασβεστόλιθου), τα οποία συναντώνται σε 3 κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε οικόπεδα κάτω από την Κρήτη.

Σύσκεψη στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2015 βρέθηκαν στην Κρήτη υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Euroasia Interconnector Ltd, που αποτελεί το φορέα υλοποίησης του υποθαλάσσιου καλωδίου των 1518 χλμ. που αναμένεται να διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το κλιμάκιο των στελεχών, συνοδευόμενο από τον στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό, ειχε επισκεφτεί την Περιφέρεια Κρήτης και σε σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Βιργινίας Μανασάκη , Νίκου Καλογερή, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Θεανώς Βρέντζου εκπροσώπων της μελετητικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που εκπονεί τον ενεργειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, έγινε εκτενής ενημέρωση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μεγάλο αναπτυξιακό έργο.

Στη σύσκεψη ειχε γίνει η παρουσίαση του έργου και της προόδου υλοποίησής του, αντηλλάγησαν χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία και την εξέλιξη του έργου, που θα ληφθούν υπ’ όψιν από τους μελετητές του ενεργειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας, που βρίσκεται ήδη στο τελικό και κρίσιμο στάδιο εκπόνησής του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχαν υπογραφεί στο «Σπίτι της Ευρώπης» στην Λευκωσία, οι συμβάσεις εκπόνησης των περιβαλλοντικών, βυθομετρικών και τεχνικών μελετών του EuroAsia Interconnector, από εκπροσώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Πρόκειται για ένα στρατηγικό ενεργειακό έργο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκτά προτεραιότητα σε όλα τα στάδια υλοποίησής του.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.