Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Απειλείται το Πολυτεχνείο Κρήτης από την υποχρηματοδότηση

Απειλείται το Πολυτεχνείο Κρήτης από την υποχρηματοδότηση

Παιδιά & Γονείς | 29/08/2015 - 12:13
Απειλείται το Πολυτεχνείο Κρήτης από την υποχρηματοδότηση
Το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως και τα υπόλοιπα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι δημόσιες επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 70% την τελευταία πενταετία.

Το 2015, παρ’ όλο που έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για την 1η και τη 2η δόση χρηματοδότησης του Τακτικού Προϋπολογισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης από το ΥΠοΠαιΘ συνολικού ποσού 1.782.000 € εκ των προβλεπόμενων 1.980.000 €, αυτές βρίσκονται στην κρίση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δεν έχουν καταβληθεί χρήματα στο Ίδρυμα πέραν ενός ποσού 37.500 € που αφορά το έκτακτο διδακτικό προσωπικό. 

Αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι το ταμειακό υπόλοιπο του Πολυτεχνείου Κρήτης να ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε μόλις 223.368 €, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του Ιδρύματος όπως έχει διαμορφωθεί από τα ανεξόφλητα παραστατικά ετών 2011-2015 καθώς και τις ήδη εγκεκριμένες δαπάνες και τα ληφθέντα παραστατικά να ανέρχεται σε 1.381.963 €.  

Με βάση τα ανωτέρω, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους αυτή τη δύσκολη περίοδο της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, προτείνει την κάλυψη των στοιχειωδών δαπανών ώστε το Ίδρυμα να παραμείνει ανοικτό κατά το χειμερινό εξάμηνο: των δαπανών μισθοδοσίας των υπογεγραμμένων συμβάσεων του έκτακτου διδακτικού προσωπικού, την απόδοση των κρατήσεων μηνός Ιουλίου, την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τη λειτουργία του Ιδρύματος (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, μεταφορά φοιτητών), την κάλυψη δαπάνης των απολύτως απαραίτητων φόρων και τελών, την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος και την πρόσληψη Πανεπιστημιακών Υποτρόφων για το χειμερινό εξάμηνο.

Ο συνδυασμός της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης, των ασφυκτικών διαδικασιών του Δημοσίου και της αποθάρρυνσης δράσεων εξωστρέφειας που μπορούν να προσελκύσουν πρόσθετους πόρους, οδηγεί το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε υποβάθμιση. Την ίδια στιγμή, τα Πανεπιστήμια των γειτονικών μας χωρών αναπτύσσονται, ιδρύουν αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και προσελκύουν ξένους φοιτητές.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζει ότι δεν είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση χωρίς επένδυση στην Παιδεία. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει το δυναμικό για να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητεί επιτακτικά από την  Πολιτεία:

• Να θέσει την Παιδεία ως άμεση προτεραιότητα και να καταβάλλει όλες τις εκκρεμούσες δόσεις χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με τον πρώτο κύκλο πληρωμών οφειλών του Δημοσίου. Σε διαφορετική περίπτωση το Ίδρυμα θα βρεθεί πολύ σύντομα σε αδυναμία λειτουργίας.

• Να ενισχύσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις των Πανεπιστημίων στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. 

• Να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν δράσεις εξωστρέφειας.

• Να πραγματοποιήσει τις επείγουσες και εκκρεμούσες παρεμβάσεις που θα απαγκιστρώσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο και τον κεντρικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας που περιορίζει τη διοικητική, νομική και οικονομική του αυτοτέλεια.

Νεαtv.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.