Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ανοιχτή επιστολή του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, για το αεροδρόμιο Χανίων

Ανοιχτή επιστολή του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, για το αεροδρόμιο Χανίων

Κρήτη | 26/05/2015 - 09:15
Ανοιχτή επιστολή του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, για το αεροδρόμιο Χανίων
Με μια ανοιχτή επιστολή του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, τοποθετείται στο θεμα του αεροδρομίου Χανίων

Το κείμενο της επιστολής του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, για το αεροδρόμιο Χανίων:

«Άλλος ένας υπουργός φρόντισε να αναβάλλει στις 25/5/2015 την προγραμματισμένη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών προς τους υπουργούς. Έτσι, αναβλήθηκε και η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Συντυχάκη Μανώλη, με θέμα “Τα προβλήματα του αεροδρομίου Χανίων”.

Η ταχτική των επαναλαμβανόμενων αναβολών από την κυβέρνηση, μόνο ως υπεκφυγή μπορεί να εκληφθεί. Δεν πείθουν κανένα οι επίσης επαναλαμβανόμενες δικαιολογίες, περί “ανειλημμένων υποχρεώσεων του υπουργού” ή “ο υπουργός έχει κόλλημα” ή “ο υπουργός είναι άρρωστος”.

Κάθε αναβολή μεταθέτει τη συζήτηση για την αμέσως επόμενη εβδομάδα την ίδια ημέρα, με βάση τα νέα ήθη που έχει επιβάλλει η πρόεδρος της Βουλής. Η αναβολή της συγκεκριμένης επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ σημαίνει ότι μετατίθεται για την μεθεπόμενη Δευτέρα 8/6/2015, δηλαδή 15 μέρες μετά, αφού την ερχόμενη Δευτέρα είναι του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο, τα προβλήματα του Αεροδρομίου Χανίων και πολλών άλλων ανά την επικράτεια είναι εκρηκτικά, βάζουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι στην εξέλιξή της και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Να υπενθυμίσω ότι είχε προηγηθεί ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ από 8/4/2015 για το ίδιο θέμα, και αφορούσε την υποχρηματοδότηση του αεροδρομίου, τις προσλήψεις προσωπικού και την επικείμενη ιδιωτικοποίησή του. 

Η απάντηση, όπως όλοι θα ανέμεναν, έπρεπε να δοθεί από τον καθήλιν αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τυγχάνει να κατάγεται από τα Χανιά, γνωρίζει το θέμα, είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου “Ι. Δασκαλογιάννης”, και μετεκλογικά πολλάκις είχε δεσμευτεί ότι θα το χρηματοδοτήσει επαρκώς. Ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να πάρει ο ίδιος θέση, παραπέμποντας το καθήκον της κοινοποίησης της απάντησης στον αναπληρωτή υπουργό κ. Σπίρτζη. Οι απαντήσεις τελικά δόθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και ήταν “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”. Γι' αυτό και το ΚΚΕ επανέφερε το θέμα με τη μορφή επίκαιρης ερώτησης, προκειμένου να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Σταθάκης. 

Η κυβερνητική προσήλωση στις δεσμευτικές αποφάσεις της 20ης Φλεβάρη, ότι “δεν θα προβεί σε καμία  μονομερή ενέργεια” προς τους πιστωτές, δηλαδή δεν θα δώσει στο λαό δεκάρα τσακιστή, αλλά “εγκαίρως και στο ακέραιο” θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους, καθώς και η δέσμευσή της για ιδιωτικοποίηση “πάση θυσία” των 14 αεροδρομίων της χώρας, κάνουν τον κ. Σταθάκη να κρύβεται.

Ως προς την ουσία των απαντήσεων :

1. Για τις οφειλόμενες πιστώσεις των αεροδρομίων από τον κρατικό Π/Υ, ο Διοικητής της ΥΠΑ (κ. Κούκης) απαντά ότι “αυτές καταβάλλονται σταθερά και συστηματικά, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου”. Επίσης, ότι “για το τρέχον οικονομικό έτος έχει πιστωθεί το αεροδρόμιο Χανίων με 500.000 Ε”.  Είναι μέγα ψέμα! Τα 500.000 Ε αφορούσα εκκρεμότητες του 2014 (προμηθευτές, κ.λ.π.) και μόνο 20.000 Ε (!!) αφορούν το 2015, με βάσει τα έγγραφα του αερολιμενάρχη. Το αεροδρόμιο δεν έχει ούτε χαρτί τουαλέτας. Έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του αερολιμένα ;

2. Για τις ελλείψεις προσωπικού, η απάντηση και πάλι από τον Διοικητή της ΥΠΑ, που ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού κάνει μια περιοδολόγηση των μέχρι σήμερα  μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που απαγορεύουν τις προσλήψεις, καταλήγει – εμμέσως πλην σαφώς – ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους αθετήσει. Εξ' ου και η δέσμευση της 20ης Φλεβάρη ότι δεν θα προβεί η κυβέρνηση σε καμία μονομερή ενέργεια.

3. Για την επικείμενη ιδιωτικοποίησης των 14 αεροδρομίων της χώρας μεταξύ αυτών και των Χανίων, δηλώνει αναρμόδιο το υπουργείο και “πετάει” το μπαλάκι στο ΤΑΙΠΕΔ, λες και αυτό ενεργεί από μόνο του, χωρίς τις εντολές της κυβέρνησης και του συναρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη.

Συμπέρασμα :

Η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η ίδια με εκείνη της προηγούμενης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ανεξάρτητα από τη συνταγή της “επαναδιαπραγμάτευσης” και την αναθεώρηση των όρων διαγωνισμού – είναι ακριβώς η ίδια. Όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του και ο λαός στη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια. Ίδια και η ταχτική τους. Μέσα απ’ την εικόνα της απαξίωσης και της εγκατάλειψης προετοιμάζεται η κοινή γνώμη ώστε να δικαιολογηθεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στη συνέχεια. 

Όλα αυτά, η συμπεριφορά του υπουργού και της κυβέρνησης δείχνουν ότι η τελευταία είναι διατεθειμένη να καταλήξει πάση θυσία στη νέα συμφωνία, με νέα αντιλαϊκά μέτρα επώδυνα για το λαό.

Η μόνη λύση για το λαό, τους Χανιώτες είναι να σπάσουν το κέλυφος της αναμονής και της πίστωσης χρόνου και να πάρουν την υπόθεση της αποτροπής της ιδιωτικοποίησης, κάθε μορφής, στα χέρια τους. Κι ακόμη πιο πέρα, να συνταχθούν με το ΚΚΕ και να παλέψουν για την ανάκτηση των μέχρι σήμερα απωλειών, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μη αναγνώριση του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μέσω παραγωγής. 

 Όσο οι αερομεταφορές αποτελούν εμπόρευμα, όσο αξιοποιούνται και σχεδιάζονται με γνώμονα την κερδοφορία των ομίλων, τα λαϊκά στρώματα θα βιώνουν συνεχείς αρνητικές συνέπειες. 

Μόνο ο ίδιος λαός με τη δική του εξουσία μπορεί να επιβάλλει τον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία, όπου και οι αερομεταφορές θα είναι λαϊκή περιουσία.»


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.