Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Άνεργοι και συνταξιούχοι στα Χανιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Άνεργοι και συνταξιούχοι στα Χανιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Χανιά | 13/02/2018 - 00:32
Άνεργοι και συνταξιούχοι στα Χανιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας
Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν εκατοντάδες οικογένειες στα Χανιά

Mε τον αριθμό των ανέργων και των συνταξιούχων που προσέρχονται στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, να καταγράφει ανησυχητική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ετήσιος απολογισμός του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Χανίων που παρουσιάστηκε, ενισχύει τον προβληματισμό για την αύξηση των οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας, καθώς από τους διακόσιους ωφελούμενους του προγράμματος το 2015, ο αριθμός τους έφτασε το 2017 τους 915!

Πρόκειται κυρίως για ανέργους ή περιστασιακά απασχολούμενους και για χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για οικογένειες. Τα στοιχεία του ετήσιου απολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Χανίων μαρτυρούν πως ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της πόλης, αδυνατεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωση του.


Εισόδημα κάτω από τα όρια φτώχειας

Σχεδόν οι δύο στους τρεις δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι καταγεγραµµένοι άνεργοι ενώ το 28% λαµβάνουν σύνταξη ή εργάζονται περιστασιακά µε εισοδήματα κάτω από τα όρια φτώχειας.

Το σύνολο των ωφελούμενων του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι άτοµα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το 88% των ωφελούμενων έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000€, το 21% είναι ΑΜΕΑ, ένα 14% των ωφελούμενων είναι μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ το 8% είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω µε μεγάλη µου λύπη ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και ο ασφυκτικός κλοιός της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, διαμορφώνουν ανησυχητικές συνθήκες διαβίωσης για πολλούς συνανθρώπους µας και κινητοποιούν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου µας να λάβουν συντονισμένα µέτρα δράσης προκειμένου αφενός να καλύψουμε τις διαρκώς αυξανόμενες τρέχουσες ανάγκες κι αφετέρου να τεθούν οι βάσεις για ένα κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα πρόνοιας και αλληλεγγύης», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελευθερία Αλιφιεράκη.


Ετήσιος απολογισμός

Στη χθεσινή παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, τονίσθηκε η σημασία της συμβολής των πολιτών οι οποίοι ενισχύουν τη δομή, τόσο χρηματικά όσο και μέσω χορηγιών. Το κοινωνικό παντοπωλείο στηρίζεται ετησίως από τον προϋπολογισμό του δήμου Χανίων με το ποσό των 75.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κ. Ελευθερία Αλιφιεράκη «οι δωρεές σε χρήμα ανήλθαν φέτος στο ποσό των 2.580 ευρώ, ενώ τα είδη που διέθεσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο από χορηγίες ιδιωτών, φορέων και επιχειρήσεων, καθώς επίσης και από τα καλάθια µε τις απλές αλλά πολύ σημαντικές προσφορές των συνανθρώπων µας, υπολογίζονται σε εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες ευρώ».


Θλιβερό σκηνικό φτώχειας

Στο ποσοστό των ωφελούμενων του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Χανίων θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που στα χρόνια της κρίσης καταφεύγει στο φιλόπτωχο συσσίτιο της Σπλάντζιας, στην Κοινωνική Κουζίνα και στα συσσίτια της ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Στοιχεία που συνθέτουν ένα θλιβερό σκηνικό φτώχιας και οικονομικού μαρασμού σε ένα σημαντικό κομμάτι της Χανιώτικης κοινωνίας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Χανίων λειτουργεί στο πλαίσιο της πράξης «Δομή Παροχής βασικών αγαθών» και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα της Περιφέρειας «Κρήτη 2014-2020» σε σύμπραξη µε τον πιστοποιημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθµιας κοινωνικής φροντίδας.

Λειτουργεί στην οδό Περίδου ως κατάστημα, από το οποίο οι ωφελούμενοι προμηθεύονται τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια. Λειτουργείται από εθελόντριες σε καθημερινή βάση, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, στη διανομή των ειδών ρουχισμού, στη συλλογή και οργάνωση των προϊόντων του παντοπωλείου.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Χανιά

Στα Χανιά σήμερα το "Shopping star"

Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το πρωί στο ξενοδοχείο Kriti, το κάστινγκ της εκπομπής μόδα "Shopping star" την οποία παρουσιάζει η Βίκυ Καγιά, στο κανάλι Star.

Σφακιά: 8 ημέρες μετά,πνιγμένοι στα μπάζα (φωτό)

Πρώην Αντιδήμαρχος των Σφακίων τα βάζει με την Περιφέρεια και καλεί τον Σταύρο Αρναουτάκη να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των προβλημάτων

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.