Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Αναστάτωση από την κατάργηση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Αντιδρούν στην απόφαση

Αναστάτωση από την κατάργηση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Αντιδρούν στην απόφαση

Παιδιά & Γονείς | 24/04/2015 - 15:26
Αναστάτωση από την κατάργηση Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Αντιδρούν στην απόφαση
Παρά το ενδιαφέρον που είχαν δείξει ακόμη και χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, το Υπουργειο Παιδείας προωθεί την κατάργηση τριών αγγλόφωνων προπτυχιακων τμημάτων, ανάμεσα στα οποία και αυτό του Πανεπιστημίου στην Κρήτη.

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη του υπουργικού θώκου, ο Αριστείδης Μπαλτάς καταργεί τα τρία πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, παρότι πανεπιστήμια από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, όπως προαναφέρθηκε είχαν δείξει ιδιαίτερα θετική στάση στην ενημέρωση που τους απηύθυναν τα ελληνικά ΑΕΙ. 

Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ανάστατη, καθώς υπάρχουν ευρύτεροι φόβοι για τις προθέσεις του κ. Μπαλτά ως προς τα τμήματα με δίδακτρα, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήδη με μεγάλο κύρος στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα της κατάργησης των τριών τμημάτων θα τεθεί στην αυριανή σύνοδο πρυτάνεων στην οποία έχει προσκληθεί ο κ. Μπαλτάς, την ίδια στιγμή που τα ΑΕΙ στενάζουν για το τελευταίο ευρώ...

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας καταργεί τα δύο προπτυχιακά τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο και στην Κρήτη, καθώς και το προπτυχιακό πρόγραμμα στις κλασικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα τμήματα ήταν τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά στη χώρα και είχαν ιδρυθεί με νόμο του 2014, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, στο Δημοκρίτειο το τμήμα είναι ήδη έτοιμο για να ξεκινήσει από το 2015-2016. 

Ενδεικτικά, όπως ενημέρωσε χθες την «Κ» ο πρύτανης του Δημοκριτείου, Αθανάσιος Καραμπίνης, έχουν σταλεί ενημερωτικές επιστολές σε αρμόδιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς και χώρες της Μέσης Ανατολής και το Δημοκρίτειο έχει λάβει θετικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΕΙ, το τμήμα έχει στόχο να απευθυνθεί σε φοιτητές από την ελληνική ομογένεια που έχουν την ελληνική ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να γνωρίσει ιδιαίτερες όψεις και εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού ή να μάθει την ελληνική γλώσσα και ενδεχομένως να τα αξιοποιήσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας, διδακτικής, μετάφρασης, Ιστορίας και δίνει έμφαση σε πτυχές του ελληνικού πολιτισμού που έχουν αξιολογηθεί ως «επιτεύγματα» στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά, όμως εξίσου σημαντικά, όπως η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και τέχνη.

Χθες, για το θέμα ο κ. Καραμπίνης έστειλε επιστολή στον κ. Μπαλτά, στην οποία τονίζεται ότι το τμήμα θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς θα υπάρχουν δίδακτρα 3.000 ευρώ ετησίως για τους φοιτητές εκτός Ε.Ε. «Οχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα συνεισφέρει σε αυτόν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν άνεργοι νέοι επιστήμονες».

Αλλωστε, ουδείς γελιέται. Ενας κύριος λόγος για τέτοιες προσπάθειες των ΑΕΙ είναι η εξεύρεση πόρων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζητεί τα αποθεματικά των ιδρυμάτων. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ είναι καταπέλτης: «Η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, προσπαθεί να υφαρπάξει τα χρήματα των ΑΕΙ που δεν της ανήκουν. Παράλληλα, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι σ’ αυτά. Περικόπτει δραστικά την εξευτελιστική χρηματοδότηση και δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ ούτε προς ένα πανεπιστήμιο από τη χρηματοδότηση του 2015».

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ


"Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καταργήσει τα τρία αγγλόφωνα προπτυχιακά Τμήματα: Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ελληνικών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα οποία ιδρύθηκαν με προοπτική να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Κύριος σκοπός ίδρυσης αγγλόφωνων τμημάτων είναι η προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό σε γνωστικά πεδία που διευρύνουν τις δυνατότητες εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων αλλά και της οικονομίας, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για φοιτητές από χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία.

Δυστυχώς μετά την εξαγγελθείσα κατάργηση των βασικότερων διατάξεων του ν. 4009/2011, ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να συνεχίζει το «τσεκούρωμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποστερώντας  κάθε προοπτική εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ.

Καλούμε το Υπουργείο να συνειδητοποιήσει -έστω την ύστατη στιγμή- τη σημασία της εκπαίδευσης και της έρευνας για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της. Σπασμωδικές κινήσεις, που εμφορούνται από ιδεοληψίες του παρελθόντος προκαλούν τεράστια ζημία σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο. Ας χτίσουμε μαζί την Παιδεία που μας αξίζει.

Μην γκρεμίζουμε τα πάντα. Είναι θλιβερό για τον τόπο και τα παιδιά μας". 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.