Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ανακοίνωση ΚΕΣΑΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ανακοίνωση ΚΕΣΑΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ηράκλειο | 26/06/2017 - 12:09
Ανακοίνωση ΚΕΣΑΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Δήλωση Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Αναπληρώτριας Προέδρου ΚΕΣΑΝ Μαρίας Καναβάκη:

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) έχει καθιερωθεί για να υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα τις σημαντικές διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών, ώστε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση: γονείς, εκπαιδευτικοί, νέοι, επαγγελματίες υγείας, κοινωνικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση».

Η χρήση ναρκωτικών, νόμιμων και παράνομων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά (2017) του Ευρωπαϊκού Παρατηρίου (EMCDDA), καθώς και του Ελληνικού παραρτήματος που είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν., παραμένει σε υψηλά ποσοστά, ενώ σημειώνεται αύξηση των θανάτων από δηλητηρίαση (υπερβολική δόση) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις χώρες της E.E. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εμφάνιση νέων συνθετικών οπιοειδών και γενικά νέων ψυχοδραστικών ουσιών, με τον αυξανόμενο κίνδυνο για την δημόσια υγεία που συνεπάγονται.

Η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών στους εφήβους, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα μπορούσαμε να εικάσουμε πως αυτό ίσως να είναι αποτέλεσμα του σημαντικού έργου των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου η χρήση κάνναβης διατηρήθηκε σε σταθερά ποσοστά την τελευταία 8ετία, στη χώρα μας αυξήθηκε οριακά.

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, επιλέγει, τα τελευταία χρόνια, την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ως ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση του απολογισμού των δράσεών του.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε πως ο αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις δεν είναι υπόθεση μιας επετειακής ημέρας, αλλά καθημερινός και πως η πρόληψη είναι τρόπος ζωής που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υγιές σχετίζεσθαι, στην παιδεία και την εκπαίδευση και στην ενδυνάμωση του κατακερματισμένου κοινωνικού ιστού».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτός του απολογισμού των δράσεων του ΚΕΣΑΝ, την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ξεκινούν οι καλοκαιρινές δράσεις, που εντάσσονται στην επόμενη περίοδο (Ιούλιος 2017 - Ιούνιος 2018):

- 2 ομάδες γονέων.

- 1 ομάδα εφήβων μαθητών.

- 2 η φάση δικτύωσης με την Εκκλησία.

- Συμμετοχή στη διοργάνωση της 11 ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης. (Το ΚΕΣΑΝ αποτελεί μέλος της 8μελούς Συντονιστικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης).

- Συμμετοχή και συντονισμός συζήτησης στην δράση - πρωτοβουλία του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού, που σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου προβάλουν την ταινία «Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο» («Requiem For A Dream»), του Darren Arronofski, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Συνοπτικός Απολογισμός των δράσεων του ΚΕΣΑΝ

(Ιούνιος 2016 - Ιούνιος 2017)

Α. Επιμόρφωση Γονέων

Ομάδες Γονέων και Ενημερωτικές Συναντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και την επικοινωνία στην οικογένεια (σύνολο: 225 γονείς).

Β. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Β.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Βιωματικά Εργαστήρια και Επιμορφωτικές Ημερίδες για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση συγκρούσεων και την καλλιέργεια θετικού κλίματος στην τάξη και την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων στην παιδική ηλικία (σύνολο: 149 εκπαιδευτικοί).

Β.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Βιωματικά Εργαστήρια και Ενημερωτικές Συναντήσεις για θέματα που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών, τη διαχείριση συγκρούσεων και τη δημιουργία θετικού κλίματος μέσα στην τάξη και το σχολείο (σύνολο: 129 εκπαιδευτικοί).

Γ. Εκπαίδευση Μαθητών

Γ.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Ενημερωτικές Συναντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας (σύνολο 138 μαθητές).

Γ.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Ενημερωτικές Συναντήσεις και Βιωματικά Εργαστήρια για θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία, την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας (σύνολο: 1270 μαθητές).

Δ. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης. Εκπαίδευση σπουδαστών στο πλαίσιο της εργαστηριακής τους άσκησης (σύνολο: 9 σπουδαστές) και Ενημερωτική Συνάντηση σε σπουδαστές Γ’ εξαμήνου, για το έργο, τη δράση και τις προληπτικές παρεμβάσεις του ΚΕΣΑΝ (σύνολο: 100 σπουδαστές).

Ε. Δικτύωση με Κοινότητα - Φορείς

Βιωματικά Σεμινάρια και Ενημερωτικές Συναντήσεις με στόχο τη δικτύωση με:

- Υπαλλήλους Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ηρακλείου. 

- Επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

- Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

(σύνολο: 125 άτομα)

Διοργάνωση Ημερίδων - Συναντήσεων:

- Δημιουργία Δικτύων Συνεργασίας στις Σύγχρονες Κοινότητες (80 άτομα).

- Έρως - Αντέρως: Τα Τέχνη της συν - Ύπαρξης, 2017 (100 άτομα).

- Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης (47 άτομα).

(σύνολο: 227 άτομα)

Συμμετοχή με εισηγήσεις σε Συνέδρια - Ημερίδες:

- 1η Συνδιάσκεψη Πόλης για τον Εθελοντισμό, την Κοινοτική Ενδυνάμωση - Δράση και τη Δια Βίου Μάθηση - 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαίδευσης Ενήλικων και Δια Βίου Μάθησης.

- Επιστημονική Διημερίδα: Πρόληψη, Συνέργεια, Ενδυνάμωση της Σχολικής Κοινότητας.

- Συνάντηση ενημέρωσης εκπαιδευτικών σχολείων Δ.Δ.Ε Ν. Ηρακλείου για το Σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2016-2017.

- Τριήμερο συμμετοχικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση του πλαισίου συμμετοχής του Ηρακλείου στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, Η πόλη που μαθαίνει.

ΣΤ. Ατομικά ραντεβού

Με γονείς, μαθητές, νέους, σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, διευθυντές, εκπαιδευτικούς και παρεμβάσεις σε θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ..

Ζ. Δικτύωση - Εκπαίδευση - Επιμόρφωση Στελεχών Πρόληψης

Συμμετοχή στις Ολομέλειες, στη Συντονιστική και την Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης, για τη διοργάνωση της 11 ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης.

Συμμετοχή σε Σεμινάρια του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εποπτείας του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Η. Συνεργασίες

Δημοτικά Σχολεία: 25 ο , 26 ο , 27 ο , 34 ο , 37 ο , 40 ο , 43 ο Ηρακλείου, 1 ο , 2 ο , 3 ο Γαζίου, 1 ο , 2 ο Αγίας Μαρίνας, 1 ο , 2 ο Κρουσώνα, Αγίας Πελαγίας, Ροδιάς, Τυλίσου, Φόδελε

Γυμνάσια: 1 ο , 2 ο , 4 ο , 5 ο , 6 ο , 7 ο , 9 ο Ηρακλείου, Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου, Πειραματικό Γυμνάσιο

Ηρακλείου, Γαζίου, Μελεσών

Λύκεια: 1 ο , 2 ο  Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Γενικό Λύκειο Γουβών, 2 ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: 1 ου , 2 ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης: 3 ης , 5 ης , 9 ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Υπεύθυνοι Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων: Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου

Φορείς: 7 η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΚΕ.Θ.Ε.Α. Αριάδνη, Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ, Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζελείου Π.Γ.Ν., Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής - Εποπτείας Κοινωνικών Δομών - Μετανάστευσης - ΚΕΣΑΝ Δ. Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δ. Ηρακλείου, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη. Η Ομάδα, Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ, Η Επιστροφή, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, Κοινωνικός Χώρος Ιδρυμάτων Μ. Καλοκαιρινού.

Γενικό Σύνολο Εξυπηρετούμενων: 2.495 άτομα περίπου.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.