Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Αναδεικνύεται ο υποθαλάσσιος πλούτος της Ελούντας-Η μικρή Ατλαντίδα της Κρήτης

Αναδεικνύεται ο υποθαλάσσιος πλούτος της Ελούντας-Η μικρή Ατλαντίδα της Κρήτης

Κρήτη | 14/02/2016 - 17:33
Αναδεικνύεται ο υποθαλάσσιος πλούτος της Ελούντας-Η μικρή Ατλαντίδα της Κρήτης
Η ανάδειξη του θαλασσίου πλούτου της βυθισμένης αρχαίας Ολούντας, καθώς και η παράλληλη στήριξη των παράκτιων ζωνών της περιοχής αυτής, αναμένεται να συμπεριληφθεί στην πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πρόγραμμα Interreg «Ελλάδα-Κύπρος», σε συνεργασία με το Ι.Τ.Ε Κρήτης, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων- με την συνδρομή του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και του Τεχνολογικού Ιδρύματος της ίδιας περιοχής.

Όπως έκανε γνωστό Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ.Αντώνης Ζερβός : «Σε συνεργασία με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα με τον αρχαιολόγο κ.Θεοτόκη Θεοδούλου, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να οργανωθεί και να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, που θα συμπεριλάβει μεταξύ άλλων την ανάδειξη των παράκτιων ζωνών, (Μύλοι Ελούντας, ψηφιδωτό), ενώ με αφορμή την διευρυμένη συνεργασία των θεσμικών φορέων, επανυποβάλλεται το αίτημα για την ανάδειξη των αλυκών της Ελούντας-μέσω του «Μουσείου αλατιού», όπως έχει ήδη κατατεθεί ως πρόταση, μερικώς ίσως τροποιποιημένη!

Παράλληλα –ενημέρωσε-γίνονται προσπάθειες για την ανακατασκευή των γεφυρών του καναλιού Ελούντας, καθώς και για την βελτίωση του χώρου πρόσβασης προς το περίφημο ψηφιδωτό που βρίσκεται στην Ν.Δ πλευρά της νήσου «Κολοκύθας», όπου πιθανότατα μέσω του προγράμματος, θα υπάρξει πρόβλεψη καθαρισμού των ήδη υφιστάμενων μονοπατιών και ενδεχομένως η πρόταση για την δημιουργία βοτανικού – αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχική πρόταση που είχε συζητηθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων στο πρόγραμμα εταίρων, προέβλεπε  να συνδυαστεί η αρχαία Ολούς με το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντος, που όπως αποκάλυψαν οι εξερευνήσεις στην περιοχή χτίστηκε τον 4ο π.Χ αιώνα.

Η αρχαία πόλη Ολούς

Η Ελούντα έχει πλούσια ιστορία που ξεκινάει με την αρχαία πόλη Ολούντα. Από ό,τι φαίνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή γύρω από την Ελούντα κατοικείται από τα μινωικά χρόνια, ενώ στη συνέχεια σε ιστορικούς χρόνους διαμορφώνεται εδώ η γνωστή από τα ομηρικά έπη, πόλη - κράτος Ολούς.

Η αρχαία Ολούντα βρίσκονταν στη θέση Πόρος, γύρω από το στενή λωρίδα στεριάς που ενώνει την Ελούντα με την απέναντι χερσόνησο Κολοκύθα. Η αρχαία αυτή πόλη κάποια στιγμή βυθίστηκε στη θάλασσα και τα ερείπια της διακρίνονται ακόμα και σήμερα όταν τα νερά είναι ακύμαντα.

Το όνομα Ολούς πιθανότατα είναι προελληνικό, δηλαδή προέρχεται από τα προϊστορικά χρόνια και ίσως έτσι να λέγονταν η μινωική Ελούντα, ο  πρώτος προϊστορικός οικισμός που είχε χτισθεί εδώ.

Η Ολούς (ή ο Ολούς κατά άλλους) υπήρξε η πιο ισχυρή οχυρωμένη πόλη-κράτος κοντά στη Λατώ, από τις σπουδαιότερες του νησιού, με ιερό, λιμάνι και δικό της νόμισμα. Στην αρχαιότητα, γύρω στο 2ο μ.Χ αιώνα, ήταν ιδιαίτερα γνωστή για το περίφημο ξύλινο άγαλμά της αφιερωμένο στη θεά Αρτεμη Βρυτόμαρτυ, ενώ εδώ λατρευόταν επίσης ο Ταλαίος Δίας.

ψηφιδωτό πάτωμα εκκλησίας στην ελουντα. Στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια αναβίωσε μία φάση ιδιαίτερης ακμής, όπως μας μαρτυρούν οι δύο βασιλικές που βρέθηκαν ανάμεσα στην Ελούντα και τη χερσόνησο Κολοκύθα.

Η μία από αυτές λειτουργούσε ως Επισκοπική έδρα και είναι κτίριο του 5ου αιώνα μ.Χ. από το οποίο σώζεται μονάχα το ψηφιδωτό δάπεδο με θαυμάσιες παραστάσεις.

Αυτή η ακμή κράτησε μέχρι την απειλητική εμφάνιση των Αράβων στη Μεσόγειο τον 7ο μ.Χ. αιώνα, οι οποίοι ήταν άσσοι σε πειρατικές επιδρομές γεγονός που έπληξε γενικότερα τους παραθαλάσσιους οικισμούς, γιατί η οικονομία τους βασιζόταν στο εμπόριο.

Στην Αραβοκρατία οι κάτοικοι της Ολούντας αποτραβήχτηκαν σε οικισμούς στο εσωτερικό του νομού, εγκαταλείποντας την πόλη τους και ασφαλώς το εμπόριο. Σαν άλλη πιθανή αιτία για την καταστροφή της αρχαίας Ελούντας αναφέρεται ισχυρός σεισμός το 780 μ.Χ.

Μέχρι τον 13ο μ.Χ. αιώνα που οι Ενετοί έφεραν τις παλιές δόξες στο λιμάνι και ακόμα μεγαλύτερες, η Ελούντα είχε ερειπωθεί.

Η Ελούντα την εποχή των Ενετών

Στο 1376 αναφέρεται σε ενετικό έγγραφο για πρώτη φορά το όνομα Elonda από παραφθορά του αρχαίου Ολούντα.

Οι Ενετοί, που έδιναν πάντα μεγάλη σημασία στο θαλάσσιο εμπόριο, αξιοποίησαν το εξαιρετικό φυσικό λιμάνι και ταυτόχρονα έφτιαξαν αλυκές στα αβαθή νερά της Ελούντας γιατί το εμπόριο αλατιού ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρο την εποχή εκείνη.

Επειδή παρά την κυριαρχία των Ενετών στη Μεσόγειο, η πειρατική απειλή δεν είχε πάψει να υφίσταται και για να εξασφαλίσουν την άμυνα τους απέναντι στους Τούρκους, οι Ενετοί φρόντισαν να οχυρώσουν τη νησίδα Σπιναλόγκα το 1579 για να βελτιώσουν την ασφάλεια του λιμανιού και γενικότερα του κόλπου της Ελούντας.

Το φρούριο στη Σπιναλόγκα με τα 35 κανόνια του ήταν τόσο καλά φτιαγμένο που παρέμεινε στα χέρια των Ενετών μέχρι το 1715, παρόλο που η Κρήτη είχε καταληφθεί από τους Τούρκους σχεδόν 70 χρόνια νωρίτερα. Οι Ενετοί παρέδωσαν τη Σπιναλόγκα στους Τούρκους μόνο όταν πείστηκαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ανακαταλάβουν την Κρήτη.

Η Ελούντα στην Τουρκοκρατία δεν συνεχίζει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς όμως να ερημώσει. Οι ενετικες αλυκές εξακολουθούν να είναι πηγή εισοδήματος και προσελκύουν εργάτες από γειτονικά χωριά, όπως η Φουρνή, που κατοίκησαν στα χωριά Πάνω Ελούντα, Κάτω Ελούντα και Μαυρικιανό.

Η Ελούντα τον 20ο αιώνα

Λίγο πριν το τέλος της Τουρκοκρατίας στην Ελούντα κατοικούσαν 681 κάτοικοι. Το 1906 δημιουργείται ο παραλιακός οικισμός Σχίσμα ανατολικά από το λιμάνι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την εξόρυξη ακονόπετρας, την παραγωγή αλατιού, τη γεωργία και την αλιεία.

Το 1913 η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα και η Ελούντα  συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ετσι το 1928 είχε φτάσει τους 1500 κατοίκους. Από τη χρονιά αυτή μέχρι το 1939 στον κόλπο της Ελούντας προσθαλασσώνονταν για ανεφοδιασμό τα υδροπλάνα της Αγγλικής αεροπορικής εταιρείας Ιμπέριαλ.

Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Γερμανικός στρατός κατέλαβε την Ελούντα και φρόντισε να την οχυρώσει ώστε να αποφευχθεί πιθανή απόβαση των Αγγλων.

Το 1969 ξεκίνησε η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελούντα και χτίστηκε το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο. Στα επόμενα χρόνια η Ελούντα μεγάλωσε λίγο ακόμα και έφτασε τους 2200 κατοίκους στην τελευταία απογραφή, ενώ έχει γίνει πια γνωστή σαν θέρετρο διακοπών για πρωθυπουργούς, Αραβες πρίγκιπες και άλλους διακεκριμένους επισκέπτες. Όχι ότι οι κοινοί θνητοί δεν είναι καλοδεχούμενοι επίσης…


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.