Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Αμερικανικό… ενδιαφέρον για ακίνητα στην Κρήτη!

Αμερικανικό… ενδιαφέρον για ακίνητα στην Κρήτη!

Κρήτη | 02/03/2015 - 12:45
Αμερικανικό… ενδιαφέρον για ακίνητα στην Κρήτη!
Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα φαίνεται να αναπτύσσεται τελευταία από την αμερικανική αγορά, ενώ η Κρήτη -και γενικότερα τα νησιά- βρίσκεται ψηλά στη λίστα των περιοχών που βολιδοσκοπούν οι Αμερικανοί λόγω της θάλασσας και των καλών κλιματολογικών συνθηκών.

Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 Ελληνες ομογενείς που κατοικούν στις Η.Π.Α. διαθέτουν κάποιο ακίνητο στη χώρα μας, γεγονός που για τους κτηματομεσίτες θεωρείται ως μια μεγάλη -και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη- δεξαμενή εν δυνάμει επενδύσεων, που θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες ανάσες στην ελληνική αγορά του real estate, η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών και της αμερικανικής αγοράς για ακίνητα στην Ελλάδα πιστοποίησε η παρουσία στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπίας της Ενωσης Μεσιτών Αμερικής NAR (National Association of Realtors), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επαγγελματική ένωση παγκοσμίως, μετρώντας πάνω από 100 χρόνια ζωής και περιλαμβάνοντας στις τάξεις της περισσότερα από 1,1 εκατ. μέλη. Στους κόλπους της NAR δραστηριοποιούνται από κτηματομεσίτες και διαχειριστές ακινήτων μέχρι εκτιμητές, επενδυτικοί σύμβουλοι, ινστιτούτα και τοπικές ενώσεις καθώς εκπρόσωποι από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία που εμπλέκεται στο real estate. Αφορμή για την έλευση της αμερικανικής αποστολής, της οποίας ηγήθηκε ο πρόεδρος της NAR, Ελληνας ομογενής, Χρήστος Πολυχρονόπουλος, ήταν η παρουσίαση του καινοτόμου Δικτύου Συντονισμένης Διαχείρισης Διάσπαρτων Ακινήτων – CRECOS (Cluster of Real Estate Coordinated Services), το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με την αμερικανική -και όχι μόνο- κτηματομεσιτική αγορά.

«Ηταν πολύ σημαντικό ότι ήρθε μια ολόκληρη αντιπροσωπία από την Αμερική για να ακούσει για το CRECOS και για να μάθει για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα», σχολίασε, μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα”, ο Χανιώτης κτηματομεσίτης, υπεύθυνος της Talos Properties και μέλος της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνώμων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) και του CRECOS Ανδρέας Μπατάκης.

Ο κ. Μπατάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι Αμερικανοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μεγάλες εκτάσεις». Ωστόσο, η αμερικανική αποστολή δήλωσε εντυπωσιασμένη και από την πρωτοβουλία του CRECOS, η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική κτηματομεσιτική αγορά υιοθετώντας τα αμερικανικά πρότυπα που εφαρμόζει η NAR.

MPATAKHS-ANDREAS

(Ο κ. Ανδρέας Μπατάκης - φωτογραφία: haniotika-nea.gr)

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Μπατάκης, ο βασικός κορμός του CRECOS αποτελείται από μεσίτες, διαχειριστές ακινήτων, πιστοποιημένους εκτιμητές, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, νομικούς και φοροτεχνικούς και σκοπός της είναι να προσφέρει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές ολοκληρωμένες υπηρεσίες “μιας στάσης” που αφορούν τη διαχείριση των ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό ο CRECOS απευθύνεται σε ιδιώτες ή φορείς με ακίνητη περιουσία, διάσπαρτη στην ελληνική επικράτεια, ιδρύματα, κληροδοτήματα και τράπεζες, όπως επίσης και ομογενείς ή αλλοδαπούς με ιδιοκτησίες στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

«Το γεγονός ότι ο CRECOS λειτουργεί σύμφωνα με τις αμερικανικές πρακτικές και στάνταρ σίγουρα αναμένεται να ανοίξει δρόμους για την αμερικανική αγορά», ανέφερε ο κ. Μπατάκης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 ομογενείς Ελληνες μεσίτες στην Αμερική, οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τον CRECOS κάτι που αναμένεται να δώσει “ανάσες” στην αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα, στην οποία τα τελευταία χρόνια οι συναλλαγές – αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί κατά 85%.

«Σκεφτείτε μόνο ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών πανελλαδικά το 2007 ήταν πάνω από 140.000 και το 2013 ήταν γύρω στις 23 – 25.000, ενώ για το 2014, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα χαμηλότερα (15 – 20.000)», τόνισε ο κ. Μπατάκης.
Ωστόσο, οι άνθρωποι του CRECOS προσβλέπουν σε μια ακόμα σημαντική δεξαμενή εν δυνάμει επενδυτών: «Υπάρχουν περίπου 600.000 ομογενείς που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα και πολλά από αυτά είναι αναξιοποίητα», εξήγησε ο κ. Μπατάκης και συμπλήρωσε  ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους ομογενείς αυτά τα ακίνητα να αξιοποιηθούν, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την ελληνική αγορά να βγει από τον βάλτο που βρίσκεται.

Διαχρονική πληγή η γραφειοκρατεία

Διαχρονική πληγή για τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ελλάδα αποτελεί η γραφειοκρατεία, η οποία συχνά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να γίνει μια μεταβίβαση ακινήτου χρειάζονται γύρω στα 15 – 17 έγγραφα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες καθυστερήσεις και μια σκληρή δοκιμασία για τα νεύρα των ενδιαφερομένων.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουμε στη διαδικασία να πηγαίνουμε μαζί με τους ενδιαφερόμενους στις διάφορες Υπηρεσίες ώστε να τους βοηθάμε βήμα – βήμα γιατί κάποιοι άνθρωποι πραγματικά απελπίζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χανιώτης κτηματομεσίτης και μέλος της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνώμων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) κ. Μπατάκης.

Για τον λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα έχει δρομολογηθεί στα Χανιά μια πρωτοβουλία σύμπραξης κτηματομεσιτών με νομικούς συμβούλους, φοροτεχνικούς και πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα ελέγχουν κάθε ακίνητο -καθένας από τη σκοπιά του- ώστε να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα ή ελλείψεις που μπορεί να σταθούν εμπόδιο ή να καθυστερήσουν τη μεταβίβασή του. «Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως βάση τα Χανιά και σκοπό έχει να βοηθήσει αφενός τους ιδιοκτήτες να μην ταλαιπωρούνται αν επιθυμούν να πουλήσουν κάποιο ακίνητό τους και αφετέρου να απαλλάσσει τους αγοραστές από πολύμηνες καθυστερήσεις», εξήγησε ο κ. Μπατάκης.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.